Alkohol- Gir du mindreårige alkohol?

Hvis du er en forelder som vil ditt barn vell, så er det en selvfølge at du sier nei til at de skal nyte alkohol til etter de er fylt atten år. Men sjansen er stor for at din sønn eller datter får tak i de edle, men farlige dråpene uansett. 

Skal du av den grunn fire på dine regler, og sende med, eller gi din ungdom alkohol, før vedkommende har lov til å kjøpe dette selv?

– Uansett hva det er de unge drikker, så er det skadelig for de, hvis de drikker for mye. Shots, drinker, øl, vin eller longdrinks. Utvalget er stort, og man har sett for unge mennesker i syden som raver rundt som ukontrollerte fylliker. Det er vondt å se på og du vet at dette er svært ødeleggende for hvert individ som opplever det.

Jeg er også overbevist om at det er bra for ungdom å få et normalisert forhold til alkohol, og at de får forklart hvorfor det er skadelig å bli full i ung alder. Det er faktisk dødelig å få i seg for mange drinker eller shots på kort tid.

Alle foreldres mareritt er å få en telefon midt på natten der man får beskjed om at deres sønn eller datter svever mellom liv og død etter å ha vært på fest og fått i seg for mye drikke.

Heldigvis så skjer ikke dette ofte, de unge selv vet hvor farlig det er og de fleste kjenner sin begrensning og ønsker ikke å bli så full at man ikke kan gjøre rede for seg.

I følge norsk lov så skal man ikke kjøpe eller servere alkohol til ungdom under atten år. Jeg vet at dette blir gjort over det ganske land, og jeg er litt usikker på hvor galt det er.

Hvis alternativet er å sende de unge til fest med en flaske sprit under armen og håpe på at det går bra. Mot å la de unge være hjemme i ordnede former, la de ta et glass vin til pizzaen, eller et par øl, så ville jeg lett ha valgt alternativ to.

Problemet er dessverre slik at ungdom så unge som tretten år, raver rundt i mange storbyer drita fulle, uten at noen egentlig bryr seg. Det er svært graverende, og det er selvsagt foreldrenes ansvar.

De aller fleste foreldre bryr seg om sine håpefulle. Men det miljø de vanker i, vennene de velger, og hvilke foreldre de har- om de bryr seg eller ikke er det mest avgjørende for hvilket menneske man utvikler seg til å bli.

Alkohol bør nytes med forsiktighet for alle, og for unge er dette spesielt viktig. Derfor bør du som forelder og omsorgsperson vente med å gi alkohol til unge mennesker under atten år. Om mulig.

Skal de på fest så send med alkoholfritt, og gi klar beskjed om at det er nulltoleranse for å nyte alkohol ute blant andre venner, på fest eller andre voksne.

Er de derimot hjemme, og de har passert sytten år så bør de få lov til å smake på hva dette er.

– Det er ingen som ønsker telefon fra politiet eller barnevernet fordi deres håpefulle er funnet full på et utested eller gatelangs. Hvorfor blir det allikevel hver eneste weekend funnet ungdommer som ingen vil ha noe med å gjøre i de større norske byene? Dessverre så havner disse hos barnevernet, oppgitt og forlatt av sine foreldre- som ofte ikke lenger bor sammen.

Hverdagen er knallhard for de dette gjelder, og det er ikke lenge før de tyr til vold eller andre kriminelle handlinger for å skaffe seg penger til det de måtte ha behov for. Den onde sirkelen er i gang.

Dette kan selvsagt skje hvem som helst.

Foreldre, ta ansvar for egne barn og unge. Har du/dere klart å få barn, så sørg for å gjøre det beste for dem til dem greier seg selv.

Rusmidler tar mange liv hvert eneste år, ikke la din sønn eller datter bli en i statistikken. Du har hovedansvaret til barnet er atten år, hvis at du bryr deg!

 

Vargas

6 thoughts on “Alkohol- Gir du mindreårige alkohol?

 1. Hei
  Er veldig enig her.
  Kjøpte knapt alkohol til mine før 18. Den ene fikk med litt da hun skulle på fest hjemme hos en venninne , der foreldrene skulle delta.Men jeg likte det ikke.Gikk greit heldigvis.
  Klart de skaffer alkohol uansett,men det skal da for søren meg ikke være MIN feil at min datter/sønn er på sykehuset til pumping.Ikke at jeg tror det blir stupfulle alltid,men det kan skje.
  Vet det finnes foreldre som synes det er greit med hjemme-alene-fester når de fyller 16 og de kjøper alkohol til dem.Ja ja , hva sier myndighetene til det? Ikke spesielt bra mener jeg.

  Mine har også fått lov etter fylte 17 å smake litt vin eller øl i et glass til maten hjemme.Og det er som du sier for å se at alkohol er noe man skal kose seg med.Ikke helle innpå for å rave rundt som en idiot i gatene.

  Har ei som fyller 18 i dag!! Hjelp:)

  Men blir hun full nå er det IKKE min feil,og hun må ta konsekvensene selv.
  Men her i heimen gjelder husets regler uansett alder 🙂
  Skal hun bestemme ALT selv, så er det versegod finne eget krypinn.

  Ha en fin dag.
  Jeg er hjemme med en småslapp 7 åring( dvs snart 7 år)

  1. Hei Bente:):)

   Takk for kommetar og kloke ord. Jeg er enig med deg- etter 17 bør de få en liten smak på hva det er snakk om, men det er en grunn til at aldersgrensen er satt til 18 år, og det er fordi unge tar skade av å missbruke akolholdige dreikker i for ung alder.

   18 åringen er vel på vei ut av huset snar da?:) Da er de i hvertfall voksne nok til ta seg en pils. (Gratulerer til henne)

   Gi 7 årningen en klem og ønske god bedring:)

   Vargas

 2. Mine foreldre hadde en absolutt nulltoleranse for alkohol (og røyk/snus) frem til jeg fylte 18. Vi hadde en avtale om at hvis jeg ikke drakk før jeg fylte 18, skulle de betale førerkort for meg. Var en periode i 16/17-årsalderen hvor jeg syntes det var fryktelig urimelig og urettferdig at jeg var den eneste i vennekretsen som ikke fikk lov til å drikke, men nå som jeg er 20 år og ser tilbake på ungdomstiden, setter jeg faktisk pris på denne regelen. Smakte ikke en dråpe alkohol før på 18-årsdagen min (da sovnet jeg klokken 22 og hadde tidenes hangover dagen etter, men lærte jo av det!), og det er jeg faktisk litt stolt av! Når jeg i fremtiden blir mor skal mine unger ha den samme regelen. Synes ikke noe om ungdommer som drar på fester og drikker seg drita fulle.

  1. Hei Terese

   Du har meget kloke foreldre, og det er nettopp dette som er mitt poeng. Ok at man får smake på hva faktisk alkohol er, men i små og kontrollerte mengder.

   Takk for din fine kommentar, og jeg blir veldig glad om jeg ser deg innom igjen:)

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.