Amerikansk økonomi farlig dårlig?

Hvis «Wall Street» nyser- blir Oslo Børs forkjølet. Så nært knyttet og så avhengig er den norske krone av USD. Går det til helvete med amerikansk økonomi så går det veldig dårlig med de fleste, også børsen og hele den norske økonomien.

– Hovedårsaken til dette er det flere grunner til,  den amerikanske økonomien er så stor, det er enorme summer i sving som får direkte ringvirkninger på Europa over natten. Og Norge har handelsavtaler med USA. USD er verdt mye mindre nå sammenlignet med NOK, og det alene gir norske bedrifter en hodepine de kanskje ikke får bort.

Norske salgsvarer blir mindre verdt med svak dollarkurs. Og med en sterk krone blir det verre å få varer ut av landet fordi alt blir dyrere å selge-

Renten er så lav i USA at den kan ikke settes lavere, derfor har bankene prøvd å skyte inn mer penger med å la seddel pressene gå varme. Uten nevneverdig suksess.En dollar er nesten halvert i verdi på 10 år- Foto: DR.dk

Økonomien i USA har gått i sneglefart siden finanskrisen slo til høsten 2008. I oktober 2010 bestemte den amerikanske sentralbanken- «Federal Reserve» seg for å tilføre 600 milliarder dollar (3000 milliarder kroner!!!) til økonomien frem til sommeren 2011.

Pengetrykkingen skjer ved at sentralbanken kjøper opp statsobligasjoner og andre statspapirer i finansmarkedene.

Dette har bare ført til flere problemer for en allerede meget skakk kjørt amerikansk økonomi.

Håpet var at ny valuta skulle gi ny giv, mer pengebruk og høyere priser i USA, noe som slett ikke har skjedd.

Økonomene mener de skuffende resultatene viser at sentralbanken har begrensede muligheter til å få landet opp av den økonomiske krisen.

– Det er bra for å stanse fallet, men jeg mener pengepolitikk ikke har kraften som skal til for virkelig å få snudd utviklingen og sette fart på den økonomiske utviklingen, sier økonomiprofessor Mark Thoma til NY Times.

Sentralbanken avholder styremøter tirsdag og onsdag i neste uke og bankens sjef Ben Bernanke vil holde en pressekonferanse der han for første gang vil forklare bankens beslutning til befolkningen.

Finanskrisen er muligens over i Norge, men den er på langt nær over i USA. Til tross for at arbeidsledigheten har snudd, så er det all grunn til å se godt etter på hva «Fedreal Reserve», økonomer og banksjefer foretar seg «over there».

Går det galt med USAs økonomi så er den lille nedturen vi så i 2010 i Norge, bare et lite nys sammenlignet med hva som vil skje da-

Det er bare å håpe å tro at Obamas menn og kvinner vet hva de gjør, og får den synkende amerikanske skuta på rett kjøl-

Skal du noen gang til USA så er det billigere enn noen gang å reise dit nå i forhold til den norske krones verdi, sammenlignet med USD.  Du får bare håpe landet ikke går konkurs i mens du er på ferie-

DA blir det ikke lett å være Kari og Ola nordmann!


Vargas

 

2 thoughts on “Amerikansk økonomi farlig dårlig?

  1. USA har väldiga problem med sin ekonomi, men vad regeringen gjorde nyligen var att höja lånetaket för landet. Vilket ännu mer spädde på existerande kreditproblem och ökade misstankarna om att landet inte kan bemästra det finansiella kaoset. Sedelpressarna har gått varma, men det leder ingenting till fram till idag, det har kunnat konstateras. Det enda USA kan göra är att låta lånetaket vara på samma nivå, alltså inte skaffa fler skulder, sänka löner i offentlig sektor (inklusive Obamas), och frysa alla investeringar på hemmaplan. På så sätt höjs kreditvärdigheten på sikt, och man kan börja ta itu med problemen på allvar.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.