Anders Behring Breivik kan bli skutt

 

Man skal ikke oppfordre til å bryte loven, men det er ikke helt utenkelig at det ligger så mye hat og bobler i overflaten at noen velger å prøve å ta livet av massemorderen når han skal møte i retten. Det er fritt for alle å møte i rettslokalet, men det er forventet enorm sikkerhetsoppbud, og svære kaotiske tilstander. 

Anders Behring Breivik har tidligere sagt at han gjerne vil bli fotografert i retten for å få mest mulig blest om saken, men det er uvisst hvordan han vil stille seg til dette når han fremstilles i Tinghuset mandag.

Det er ellers et generelt forbud mot å fotografere siktede i retten, eller på vei til eller fra denne, så lenge de selv ikke samtykker.

Det er forbud mot å ta bilder av Breivik, det er et forbud jeg tror mange overser for å få tatt nye bilder av mannen som drepte 77 uskyldige mennesker 22. juli 2011.

Advokat Geir Lippestad Foto: SIDE2.no

Breivik har fortsatt ikke møtt andre mennesker enn politi, fengsels-vakter og sine advokater.

– Han vil nok be om å få si noe om hvem han er, hva han har gjort og hvorfor han har gjort det. Han kommer nok også til å ha med seg en huskelapp for å fremsi dette, sier advokat Geir Lippestad.

Advokaten sier også til VG Nett at Breivik er mentalt forberedt på det som vil skje.

Totalt er det 155 journalister, reportere og fotografer som er akkreditert til rettssaken som starter klokken 11.00 mandag.

I tillegg er det mellom 35 og 40 overlevende og pårørende som har meldt seg på, inkludert bistandsadvokater og eventuelle ledsagere.

Utover det er det over 300 plasser til vanlig publikum, som kan følge saken fra andre saler i tinghuset via lyd- og bildeoverføring.

Første gang Breivik skulle i fengslingsmøte i tinghuset var det et voldsomt fremmøte av journalister og skuelystne.

Mange nordmenn er opptatt av en rettferdig dom for kriminelle, men hva er en rettferdig dom for et menneske som slaktet ungdom med våpen fra kloss hold? Han kunne ha drept 50 til om politiet hadde somlet enda mer…

Den opprinnelige begrunnelsen for å nekte massedrapsmannen møterett, var blant annet rømningsfare og å spare penger på sikkerhet og vakthold.

Men Høyesterett viser til at slike praktiske hensyn viker når Behring Breivik kan risikere isolasjon, for det inngrepet er så alvorlig.

– Selv om det ikke er retten som skal ta stilling til spørsmålet om isolasjon, mener høyesterett at en faktisk konsekvens av fengsling kan føre til det, så må det tas hensyn til ved vurderingen om Behring Breivik skal få møte i retten.

Til tross for det massive sikkerhetsoppbudet er det en sjanse for at noen vil prøve å utfordre disse. Denne saken er så spesiell og kjent over hele verden, derfor er det ikke utenkelig at det er profesjonelle soldater eller snikskyttere som har tatt seg til Oslo for å se på muligheten for å kunne ta ut Breivik.

Norsk politi er naive nok til å ikke se på dette som en sannsynlighet.

Allikevel er det i fengslet Anders Behring Breivik har sin største trussel.

Nysgjerrigheten er enorm. Mange vil prøve å få et glimt av eller høre hva drapsmannen har å si.

Har han egentlig ikke gjort nok? Om ikke hele Norge på ny skal snues på hodet pga Norges mest forhatte mann på ny?

 

Vargas

 

Kilde

 

VG.no

6 thoughts on “Anders Behring Breivik kan bli skutt

 1. Jeg syns det er riktig og bra at han får møte i sin egen rett. Syns at Geir Lippestad og Vibeke B Hera gjør en veldig respektfull og god jobb som hans advokater. Håper han får tilgang til media slik at han kan ha mulighet til å ta innover seg det han har gjort.
  Håper folk en gang kan legge ned stridsøksa og alle hevntanker mot han. Hat avler mer hat og er bare helt meningsløst og destruktivt.
  Når vi ser oppveksten hans og at han ble utstøtt overalt, så ser vi han hadde trengt virkelige venner og nestekjærlighet istedet for enda mer hat og utestengelse. Vi får ingen bedre verden ved å vise så mye forakt, hat og komme med drapstrusler…
  Jeg har tro på en bedre verden ved å vise nestekjærlighet og at vi bryr oss.
  Peace and love to everyone from Liv<3

  1. Hei Liv

   Advokatene gjør en flott jobb under vanskelige forhold. En slik sak har ikke gått i rettsapparatet før derfor har advokatene lite å kunne jobbe med sammenlignet med tidlige. De må bare forholde seg til det norske lovverket.

   jeg prøver å forstå din tankegang Liv, men vet vi egentlig hvilken barndom den tiltalte har hatt? Vi vet at barnevernet har vært kontaktet, ikke mye mer enn det. Det alene bør ikke kunne kvalifisere til massedrap går jeg ut i fra at vi er enige om.
   Hvis vi skal gi den tiltalte nestekjærlighet og være hans venn før de drepte knapt er kommet i jorda så gir vi den neste som har lyst å kopiere 22. juli et håp om at dette vil gå bra. Vi kan aldri akseptere hendelser som 22. juli Liv.
   Slutt å vær så naiv!
   Vi er tvunget til å reagere på at 77 mennesker er blitt drept av en gal manns handlinger. Vi kan ikke dulle med en kald masse-drapsmann! Jeg er overrasket over at du som er en oppegående klok og voksen dame ikke forstår hva jeg sier.
   Mener du virkelig at vi skal sende inn en venn i fengslet, skal vi slippe vedkommende ut av fengslet med et skulderklapp og si, sånn må du ikke gjøre en gang til Brevik?!
   Jeg tror ikke du mener det Liv.

   Jeg tror på neste kjærlighet, kjærlighet og har håp for menneskeheten. Men jeg har faen ikke tro på en iskald morder som planlegger å drepe så mange som mulig gjennom iskald terror!

   Verden blir et bedre sted uten Anders Berhring Brevik, og jeg vet jeg har de fleste med meg på det. Sorry Liv!

   Vargas

 2. Ja det har vært skrevet ganske mye om hans barndom og undomstid. Anders og søsteren Elisabeth ble mye etterlatt til seg selv, også på natta da Anders var et lite barn. 2 ganger den gang ble det sendt bekymringsmeldinger til barnevernet. Moren kontaktet også selv barnevernet. Videre har det vært mange som har uttalt seg at han ble utstøtt og mobbet og at han IKKE fant seg til rette/ ble godtatt noen steder. Da han var 15 flyttet søsteren til USA, faren hans ville ikke ha noe mer med han å gjøre fordi han ‘tagget’ og var ‘vanskelig’. Han slo også til rektor, men rektoren slo også til han. Han mista bestevennen sin og ble uvenner med alle. Han dro også på turer ALENE til København, 15 år gammel, ble stoppet og både politi og barnevern ble varslet, uten at noen gadd å bry seg…. Men du vet, han er jo oppvokst på beste Oslo vest du vet, dette hadde aldri skjedd der JEG har vokst opp i alle fall, ute på landet for der bryr vi oss om hverandre og våre medmennesker!!!! Min barndomsvenn var mye alene og etterlatt til segselv, og mamma tok seg derfor litt ekstra av han og ga han god mat og stell osv, sånn er det der vet du. Visst har jeg lært MASSE om virkelige verdier og at det er DET som er viktig. Vi hadde veldig dårlig råd og var veldig ‘fattig’ på materielle goder, MEN søren meg så var vi en av de rikeste likevel – på medmenneskelighet!!!! Du vet vel hvor viktig materielle ting, utseende, karriere og ikke minst FIN FASADE er på beste Oslo vest.
  Jeg er ganske interessert i psykologi jeg skjønner du og har møtt mange som ikke akkurat har hatt så bra oppvekst og som jeg har gitt av megselv til fordi jeg ville det (hadde jeg ikke vært kjemiker så ville jeg vært psykolog hehe). Det gir så mye å gi til andre som kan lyse opp deres hverdag. Jeg tror veldig på at når du får masse positive tilbakemeldinger og backup og ros så vil du strekke deg mot å bli enda bedre, på både karriere og som menneske. Når du blir ‘glemt’ og ingen gir deg den oppmuntingen, rosen og annerkjennelsen du virkelig trenger og du bare får kjeft og i tillegg blir utstøtt og mobbet, ja da er det ikke så rart det går galt. Noen tåler veldig mye, andre mindre…. Barne og undomsår preger mye av den vi tilslutt blir tilslutt. Men jeg har erfart at siste tog er ikke gått for noen av oss når alt går galt.
  Jeg har veldig tro på en bedre verden ved å bare gi litt positiv energi rundt seg. Det koster så lite å gi av seg selv, et lite smil, litt ros, et kompliment, noen gode ord, si jeg bryr meg og tenker på deg, jeg syns du er flink, stå på dette klarer du. det gjør så godt innvendig når man gir av segselv på denne måten.
  Jeg vet godt hvordan de som har det vanskelig har det. Det er ganske vanlig at når ting er for vanskelig så flykter de inn i noe for å døyve smerten og takle den sanne hverdag – noen flykter inn i alkoholens verden, pengespill verden, narkotika eller som brevik – skaper sin egen verden av Riddere/ spill der han er helten og godtatt som den han er. Jeg tror ikke han er ond, han lever i sin egen verden. Som Lippestad sier så tror han at han er i krig. Han trodde og tror fortsatt at det han gjorde var riktig utfra SIN forståelse og oppfatning, altså handlet han i SIN gode tro, som forøvrig er HELT FEIL for oss. Nei, jeg syns det er mye værre med folk som gjør grusomme ting med fullt overlegg, enda de VET at det er feil og derfor gjør alt de kan for å sjule det også.
  Jeg syns det er godt at Brevik sitter i fengsel og med høy sikkerhet både for oss og for han selv. Håper inderlig han kan komme tilbake til den ‘virkelige verden’ en gang….
  Skjønner du nå at jeg ikke er en av alle dere andre som ønsker han død, men som ønsker han alt godt istedet?? Jeg ønsker ALLE mennesker alt godt jeg:-) <3 Liv <3

  1. Hei Liv

   Det var litt av en kommentar, allikevel så er du på grensen til å være naiv. Jeg tror ikke du helt har skjønt hva han har gjort jeg. Man blir ikke massemorder av å ha hatt en litt verre barndom enn de fleste. Det er helt andre grunner som ligger til grunn for det.
   Hvis alle som var alene som ung skulle reise rundt å drepe så hadde vi hatt litt av et samfunn liv.
   Jeg tror du bør gå noen år å studere psykologi før du kan uttale deg som en. Det er tross alt flere år med krevende studier før man kan kalle seg det:)

   Vi to bli aldri enig om Brevik, hverken om hvorfor han har gjort det han har, eller hvilken straff han fortjener.

   Takk for at du deltar i debatten og kommenterer på denne bloggen, det setter jeg stor pris på Liv, til tross for svært forskjellig syn på saken.

   Takk Liv.

   Vargas

 3. Jeg mener selvsagt også at han må ha veldig streng staff, det skulle bare mangle etter det han har gjort, ha det klart for deg!! Så nei man kan ikke slippe han ut på mange mange år, helt klart!!! Særlig ikke sånn han opptrådte idag. Men jeg mener at på et eller annet vis, på et eller annet sted i livet så har det bare tippa over for han og han flykta inn i sin egen boble og skapt sin egen verden, høyst trolig pga ting han har opplevd. Jeg tror ikke at det er hans egentlige jeg vi ser nå. Jeg håper inderlig han kommer til segselv engang både for segselv men også for at utøyaofrene skal slippe at han sier sinnsyke ting til dem. Så han kan ta innover seg det han har gjort. Det blir spennende å følge saken videre.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.