Berserk er borte

Alt tyder på at seilskuta » Berserk » er borte for godt-

Jarle Andhøy som er godt kjent for sine TV seirer med Alex Rosén som en av mannskapet i serien » Berserk mot nordpolen » for NRK. Og sammen med sine venner i » Tangerudbakken » på TV2

22.02.2011  ble et nødpeilesignal utløst i den norske seilbåten » Berserk » . Ifølge den maritime redningstjenesten på New Zealand forsvant båten under den verste stormen så langt i sommer.

Kaptein Andhøy og Samuel Massie har valgt å gå i land og er har vår på Sydpolen med ATV ( firehjulstrekk)   


Jarle Andhøy


Redningsoperasjonen har vart i seks dager, og søket etter den savnede båten har foregått i et område på 10.000 kvadratkilometer i McMurdo-sundet, rundt Franklinøya og i Rosshavet.

Det er viktig å presisere at skuta ikke er funnet men alt tyder dessverre på at noe svært dramatisk har skjedd den flotte og solide seilskuta. Og været var av verste sort i de timene nødpeilesenderen ble utløst.

Det newzealandsk marinefartøyet «Wellington» skal ha advart «Berserk»-mannskapet om at det var storm i vente, da de møtte på den norske seilbåten mandag i Back Door Bay.

– De ringte oss og spurte om vi hadde en pakke sigaretter. Da ble de også advart mot stormen som var på vei, sier kaptein Simon Griffith.

– Det var vinder opp mot 182 kilometer i timen, og åtte meter høye bølger. Da bølgene kom over båten ble det et tykt lag med is på dekk, forteller Griffith.

– Om bord i «Wellington» ble lyktene blåst av gårde, og en livbåt forsvant på grunn av stormen.

Berserk (Foto: New Zealand Defence Force / HMNZS Wellington/Scanpix)

«Berserk» med de tre savnede er Robert Skaanes (34) fra Trondheim, Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo og sørafrikaneren Leonard J. Banks (32).

– Andhøy har det vondt etter tapet av tre gode venner. Regler og juridiske spørsmål er åpenbart ikke et tema som prioriteres nå. Alt han nå ønsker er å komme i kontakt med de pårørende, sier talsmann advokat Nils Jørgen Vordahl-

Man trenger ikke å ha vært på sjøen en eneste gang for å skjønne de enorme naturkreftene båten og de tre ombord har vært utsatt for. Med orkan i kastene og 40 til 50 minusgrader er det ikke så mye sjanse man har om man havner i vannet, ei heller om båten har truffet isfjell, som er en av teoriene som er kommet opp, rundt hva som er skjedd med «Berserk«-

Andhøy og Massie skal nå være på vei til New Zealand.

Man kan håpe på et mirakel, men når det er er gått så lang tid så må man kanskje ta innover seg den grusomme sannheten…

Mine tanker går til de pårørende.

 

Vargas

 

10 thoughts on “Berserk er borte

 1. Det spørs vel om det i det hele tatt var mulig for mannskapet å bevege seg på dekk for å ta seg av slikt som nedising. I slike forhold som det de kan ha opplevd der nede ville de i tillegg fått grusomme problemer om f.eks. et vindu ble knust av fallende is e.l.

  Det som har skjedd er bare grusomt.

  1. Hva som har skjedd kan nok forbli en gåte- storm i disse farvannene med 8- 10 meters høye bølger kan skape problemer for de flest båter-

   Det hele er veldig uvirkelig ja.

   Takk for din kommentar Tiril-

   Vargas

 2. Andhøy er blitt arrestert på begge sine tidligere ekspedisjoner i 2002 og 2003 for forskjellige uansvarligheter som å ikke melde inn rute og lignende. 2 nordmenn som skulle vært med på dødsreisen i år takket nei da de så hvordan båten var lastet. De seilte ut mot råd av kystvakten. og har brutt hver eneste sikkerhetsregel som finnes. Andhøy er nå ansvarlig for at 3 menn er døde. Dette er ikke tragisk. Det er å oppsøke døden. Nå blir det spennende å se hvordan norske medier spiller oppunder andhøys gode forhold til vennene og hvordan han aldri ville satt dem i fare, når det er akkurat det han har gjort.

  1. Man kan alltid være etterpå klok og si at dette var uforsvarlig. De som ble med visste hva de gikk til. Båten var losset av med 5 tonn med last før ulykken inntraff, derfor har lastemåten svært lite med det som har skjedd å gjøre.
   Jarle Andhøy er en fantastisk seiler som TV selskapene aldri ville samarbeidet med om han ikke fulgte de retningslinjer som ble satt.

   Naturens krefter kan ingen få fengselsstraff for-

   Takk for kommentar.

   Vargas

 3. Det er pga Eventyrere som disse Gutta er, at vi har hatt folk på Sørpolen, Nordpolen, Krysset Grønland, seilt på flåter og bambusbåter over stillehavet, besteget Mount Everest. Allerede for 12-1300 år siden så var vi i våre båter på vei til Amerika og plasser vi sikkert ikke en gang viste at Vikingene var. Det ligger vel godt plantet i våre gener det og skulle utforske verden og Eventyr. Nansen, Amundsen og Tor Heyerdal var alle mennsker som levde ut det de drømte om nemliig og opdage Verden. De løp store risikoer pga de jorde ting andre ikke hadde gjort før dem, Utenom Noen Ekspedisjoner Tor Heyerdal hadde, men det var mere om han hadde rett i sine vitenskapelige teorier.
  De som mener at disse er uansvarlige mennsker, så sier jeg vel. Husk at lykken dems lå i nettop denne frieheten til og utforske, risikoen vet di, men jeg er sikker på at di heller alldri ville levd et a4 liv med en snekke i Oslo fjorden.

  All respekt til dere Gutter, Kansje står dere fast inne i et råk eller kansje dere har godt ned, men friheten har dere alldri gitt fra dere.

 4. For all del, at folk ønsker å leve på kanten er èn ting. Men det gjør ikke ekspedisjonen mindre uforsvarlig. Været har sikkert vært ekstremt men det ble de advart mot. Andhøy har hele tiden sagt at været ikke burde være noe problem for båten. Det er en holdning som er vanskelig å forstå når det gikk som det gikk. Det finnes grenser for hva en liten seilbåt kan tåle av ekstremvær. De som får avgjøre om det har vært uforsvarlig får vel være de etterlatte og myndigheter og de involverte i redningsoperasjonen.

 5. Den eneste trøsten er at de forsvant midt i sitt eget eventyr. Friheten fikk de beholde til siste øyeblikk. Selv om det er utrolig vanskelig å godta at de er borte for alltid!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.