Bloggere- hvem er det som blogger?

Hvis man ser på hvor mange som har tilgang til internett i Norge så er det svært få som blogger av disse. Allikevel er det mange hundretusen bloggere registrert på de forskjellige Blogg-plattformene som SIDE2.no, blogg.no og MSN.no

Å blogge er en forholdsvis ny hobby i Norge, i Sverige har de fleste holdt på betydelig lengre, og i USA har de første bloggerne eksistert siden world.wide.web. kom til Norge midt på åttitallet engang.

En av verdens mest leste bloggere var i sin tid Huffington Post som ble kjøpt opp av AOL for 1.8 milliarder kroner.

Helt uten sammenligning mot norske toppbloggere.

– Allikevel sier det svært mye om standarden på bloggene i Norge, meg selv inkludert. Når topp-bloggeren i dette landet har 90% lesere under 16 år som ser på vedkommende som en gudinne. Samtidig som vedkommende har en nettbutikk der de aller fleste artikler kan kjøpes for langt mindre summer på andre nettbutikker så er det grunn til å sette spørsmålstegn.

Dessverre er det for få mannlige bloggere, og det er grunn til å tro at det er så lite som 5% av alle bloggere i Norge som er menn. Det burde vært mange fler.

Det står selvsagt respekt av å ha mange hundretusen lesere hver eneste dag, men det sier kanskje mer om de som klikker seg inn på Norges mest leste blogg.

HVEM SKRIVER BLOGG

“Blogg” har blitt et kjent ord. 61% kjenner til hva det er. Men de sier de ikke leser dem, ei heller skriver de dem. Det er 31% som sier de leser blogger, mens bare 5% sier de skriver dem. Ser vi ett år tilbake, har hverken skriving eller lesing økt. Snarere var det tidligere 9% som sa de skrev blogger.

– Det er ikke mange bloggere jeg kjenner til som er over 25 år eller mer. Men de jeg kjenner har gode blogger som er godt etablert og som har svært mange lesere. Det beste eksemplet er selvsagt Trine Grung som har holdt på med Sosiale Medier i en årrekke og er den bloggeren med mest erfaring med egen blogg siden midt på 90 tallet. Hun har også vært på besøk hos selveste Oprah Winfrey.

En annen toppblogger som har vært med i mange år, og som jobber i Mediehuset Nettavisen er Annette Haga.

ER DU LESER AV BLOGGERE OG ØNSKER Å SKRIVE SELV, BEGYNN Å SKRIV DA VEL!

Det er ingen aldersgrense for å blogge. Skriv det hjertet begjærer, men sørg for at det har interesse for dine lesere.

– Et eksempel på populariteten blant tenåringene, er at Blogg.no som nå er eid av nettopp Mediehuset Nettavisen,  er det tredje største norske nettstedet blant 15-19 åringene – etter VG og MSN. En femtedel av de mellom 15-19 år leser Blogg.no daglig, ifølge TNS Norsk Internett Panel.

– Det er veldig viktig at alle som ønsker det kan få lov til å blogge så mye som man vil. Samtidig er det viktig å tenke på de som skal lese det du skriver. Veldig få har glede av å lese om at du kjeder deg, ikke har så mye å finne på eller ikke har så mye klær som du ønsker å ha å velge i.

Da venter du til du har noe å fortelle, noe du har på hjertet eller har noe nytt å vise fram til dine lesere om du har en blogg om fashion, sminke eller hår.

Jeg er en dråpe i havet, men jeg har samtidig en strategi på å bli lest av stadig flere bloggere, av flere nettlesere, ikke bare i Norge. Bloggere som er eldre enn gjennomsitt bloggeren har ofte en annen agenda enn «fjortis» bloggerne.

Det er dagbok- og hobbyblogger som leses klart mest. Dernest følger moter, skjønnhet og interiør, før blogger om politikk og samfunn. Sistnevnte er halvparten så populært lesestoff som dagbokblogger.

Det å blogge må aldri bli en plikt- har du noe på hjertet som du mener andre kan ha glede av så skriv. Har du lite å skrive om så har din blogg godt av en pause. Tenk over hva du skriver om, det hever kvaliteten på bloggen din.

VOE, Ida Wulff, Tone Damli, Linni Meister, og Ulrikke Lund er alle meget godt kjente. Men det er Caroline Eriksen med bloggen «Fotballfrue» som har flest lesere daglig i Norge.

– Hvem er så disse få som deltar på debattene på avisenes nettsider eller i sosiale medier? Jepp, du gjettet riktig: 15-19 åringene. 23% på avisenes nettsider, 18% på sosiale medier. Men: månedlig. Det er ikke massive tall blant dem heller.

Dog skal det sies at høyest utdanning gir et visst utslag også: 12% av dem debatterer politiske tema i sosiale medier. Men det er også månedlig…

– Blogging og debatt på nett er ikke uvesentlig. Og kanskje noe av aktiviteten også er viktig i form av påvirkning andre veier. Men hverken blogging, debattsider eller debatt gjennom sosiale medier er noe massefenomen i Norge, selv om Internett er det.

Kilde: TNS Gallups Interbuss, en kvartalsvis spørreundersøkelse i et representativt utvalg av Norges nettbefolkning 15år+

– Det er fortsatt langt flere som både blogger og leser blogger i Sverige enn i Norge. Det kan bety at langt flere norske bloggere har en lys framtid. Det viktigste er dog at man skriver for seg selv, for at det er gøy, og at man har noe man vil dele med sine lesere. Husk at alle i hele verden kan lese din blogg så snart den er publisert.

I alle blogg-sammenhenger er det jenter og kvinner som regjerer. Gode og populære gutte/manne bloggere må man lete lenge etter.

Mannlige bloggere er enten homo eller opptatt av fashion, sminke og sko allikevel.

Det er selvsagt en myte som herjer i bloggosfæren. Ikke noe galt med homse- bloggerne, men det er faktisk mange gode mannlige bloggere som har gode og meningsfylte ytringer det kan være smart av andre å lese.

Finn din favoritt-blogger og ikke nøl med å si det til vedkommende.  Ingenting gleder mer for en blogger enn å få ros og positiv omtale fra andre bloggere.

Har du dine favoritt bloggere?

Kilde: NRK.no

Vargas

7 thoughts on “Bloggere- hvem er det som blogger?

 1. Det er mange bloggere som er eldre enn 25 år.
  Men det er klart, du må lete litt for å finne de som ikke er så kjent. Og det er vel flest som tar for seg interiør. Tror jeg.

  Skal du ha lesere utenfor Norge, så bør du vel ha en translator?

  Ha en fin helg 🙂

  1. Hei Ege

   Det er mange gode bloggere som er eldre enn gjennomsnittet og disse har god kvalitet på innhold og varierte tema, ikke bare interiør, men om livets utfordringer, gleder og sorger, om det å oppdra barn m.m

   Takk for at du leser og kommenterer Ege.

   Vargas

 2. Sååå hyggelig, Vargas! Takk, takk! 😀

  Mange flotte blogger der ute, ja. Ikke alltid lett å finne fram til dem da, når de ikke er på topplista, noe som er veldig synd. Men når man finner noen man liker er det viktig å dele dem med resten av verden – spre «ordet», for å si det slik.

  Ha en flott lørdagskveld, Vargas! 😀

  1. Hei Kristine

   Det er jeg som skal takk for at du har en fantastisk blogg som jeg leser ofte. Du har verdier som du deler med dine leser på en herlig måte, du er flink med bilder, og du kan å skrive, slik at jeg som leser blir engasjert.

   Å spre de gode bloggerne er veldig viktig, enig.

   Takk for at du gjør dagen bedre!:)

   Vargas

 3. Jeg blogger, og jeg er ikke en tenåring. Men så er jeg langt unna alt som heter topplister, også 😛

  Jeg liker forresten best de bloggene som ikke er på topplisten alltid, men som er skikkelig velskrevet. Kanskje ikke alltid fulle av bilder, men tekster som får meg til å le eller gråte.

  1. Terninger, Ege Denne, Helene Drage. Mine trygge havner, mine absolutte frie støtte venner som det er nyttig å ta i bruk alltid,. SÅ er det fra min nye venn «sukkerspinnet» jeg skal få de nyeste kloke ord. Er det rart jeg gråter mine modige tårer.-
   Du skulle visst hvor mye dette betyr for meg!

   Love you!

   Vargas

   Vargas

  2. Hei sukkerspinnet, du har kommet innom de viktigste elementene og jeg er så glad for at du som blogger er innom vargas12.com med dine kommentarer.

   Tusen takk sukkerspinnet!

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.