Bør den seksuelle lavalder være 13 år?

Jeg mener at de som foreslår kondomer på ungdomskolen er helt feil. Det er ikke en god grunn for at 13 og 14 åringer skal ha tilgang på kondomer. Det er en god grunn for at den seksuelle lavalder er satt til 16 år.

Mange vil si at det er jo smart å beskytte seg for ufrivillig graviditet, så derfor er det bra at det er kondomer lett tilgjengelig også for de yngste. Det er mulig riktig også.

Allikevel er mitt hovedbuskap med dette innlegget å sette fokus på hvor viktig det er å vente med samleie til man er klar for det.

Det er utelukkende positivt for begge i et forhold, å vente til tiden er inne. Man kan gjøre dtor skade for begge om man angrer på ting man forhaster seg med.

– Det er to hovedgrunner til at vi har denne lovbestemmelsen. Den ene er at vi skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den andre grunnen er at vi skal beskytte barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Helse Byråd  Hilde Onarheim i Bergen kan ikke mene dette seriøst-

– Det må kunne gå an å sette opp automater på skolene også. Vi skal ikke definere noen alder for når man skal debutere, men det er ikke motstridende å ha automater på skolene, sier Onarheim.

Ungdomsskoleelever som har behov for kondomer kan i dag få gratis kondomer hos helsesøster på skolen.

Det er straffbart og ha seksuell omgang med personer under 16 år, og dette kan straffes med fengsel inntil to år.

 

Men det kan gjøres unntak for denne loven hvis begge er i samme alder eller nært. Her er noen eksempler:

 • Hvis en 19 år gammel jente har sex med en 14 år gammel gutt så vil jenta kunne straffes for dette, men ikke gutten.
 • Hvis en 15-åring har sex med sin 17 år gamle kjæreste vil i de fleste tilfeller straffen falle bort fordi de som regel anses jevnbyrdige i alder og utvikling.
 • En 15-åring som har sex med en 12-åring vil ikke nødvendigvis bli ansett som jevnbyrdig i alder og utvikling, fordi jo yngre en part er, jo mindre aksepterer man av forskjeller.
 • Hvis to 14-åringer har sex sammen, kan ingen av dem straffes fordi de er under den kriminelle lavalder-
Les mer om dette på ung.no.


Vargas

135 thoughts on “Bør den seksuelle lavalder være 13 år?

  1. Hvorfor har hun det? Det er overhodet ikke normalt at 13 til 14 år gamle ungdommer har sex, jeg er skremt over utviklingen, og håper foreldre snakker med ungdommene sine om dette-

   Vargas

 1. For et dustete forslag, ungdommer har ingen bruk for kondomer fordi det er ingen i den alderen som har sex, dessuten så er det forbudt.

  Fin blogg!;)

 2. Hei!
  1 av 3 ungdommer idag deputerer før de har fylt 16 år. Så hvorfor kan ikke helsesøster på ungdomskolen dele ut kondomer og p-piller? Hvis helsesøster ikke kunne dele ut p-piller og kondomer før ungdommene hadde fylt 16 så hadde vi har i Norge fått en økt antall i gravide BARN! Det er mye bedre at ungdommene vet hva de skal beskytte seg med enn å ende opp gravide.

  1. Jo det er bra at det blir brukt kondom men ikke av barn, for barn skal ikke ha sex med hverandre-

   Jeg kjenner flere tenåringer og ingen av er modne nok, ikke i nærhet av å debutere seksuelt. Og de vet at det er ikke noe tema før de er minst 16 år heller-

   Takk for ditt bidrag i debatten-

   Vargas

 3. Jeg er meget enig med deg og hva du har å si, men ungdomskole elever kommer ikke til å la være å ha sex bare fordi det er forbudt og fordi vi syns de er for unge. På den alderen er regler til for å brytes og det blir også ansett som «kult». Jeg syns ikke at man skal innføre kondom automater i skolen, men hold på det at helsesøster har prevensjonsmidler. Det er under 10 år siden jeg var den alderen og tro meg, det er di enkelte som faktisk har sex på den alderen. Jeg husker at det var 2-3 jenter i klassen min som alltid var «sexfiksert» og hadde eldre kjærester. Og hvis de ikke hadde det, lot de i hverfall alle tro at de var små sex eksperter.

 4. Mweh. I fail to see how it hurts a 13 year old to have sex with another 13 year old. That being said, I dont think that this is a debate about «I think kids shouldnt have sex until they are married and have kids of their own» or «5 year olds should have sex with eachother», but rather about making protection available to those children that DO have sex when they are 13.

  A 13 year old that wants to have sex would likely avoid going to the nurse out of pure embarrassment, and will thus have unprotected sex.

  So, would you prefer putting out condom machines in schools and send a signal that kids can have sex too, or would you prefer having 13 year olds getting pregnant and having to choose to take abortion or keep the child?

  Also, fun fact. Two 15 year olds can legally have sex and videotape it, but cannot, legally, view that tape until they are 18. But, if they are 18 viewing that tape, it could technically be considered kiddie porn.

 5. Heihei, fant innlegget ditt på VGnett.
  Jeg skjønner hva du mener, med at trettenåringer ikke er modne nok til å ha sex, og ikke burde få tilgang til kondomer.
  Men nå er det faktisk sånn at trettenåringer har sex. Og en seksuellt aktiv tenåring er bedre enn en seksuellt aktiv OG GRAVID tenåring. Man kan krangle så mye man orker på at det ikke bør skje, men det er jo faktisk sånn at det ikke er mulig å overvåke og stoppe to fjortiser som har satt seg i hodet at de skal debutere.

  Jeg mener det er forskjell på å oppmuntre og informere.

 6. Ungdommer har ikke sex på en skole og det trengs derfor ikke kondomer der heller. De av oss ungdommer som er 15/17 er voksen nok til å kjøpe kondommer selv eller spørre helsesøsteren på skolen vi går på. Den seksuelle lavalder i Norge er 16 år mens Den seksuelle debut alderen er 17 for jenter og 19 på gutter så tror ikke noen har noe å være redd for.

 7. Det går ikke an å si at de IKKE SKAL ha sex. Poenget er at de faktisk har det. Hva du eller jeg mener om at de har sex er egenlig ikke relevant, og jeg passer meg for å bli moraliserende og å være bastant. Realiteten er at svært mange under den seksuelle lavalder har sex, både med personer over og under denne alderen. Vi er derfor tjent med at de som har sex (jeg mener selvsagt sex de selv samtykker til) har god tilgang til prevensjon og kunnskap om å bruke dette.

  Jeg mener lavalder blir en avsporing i forhold til denne debatten. I alderseksemplene du nevner over ser vi at bildet er veldig nyansert. Dersom aldersgapet er stort nedover eller oppover kan vi snakke om et overgrep, mens ved mindre aldersgap blir situasjonen en helt annen. Derfor mener jeg det blir derfor feil å koble lavalder inn i en debatt som gjelder prevensjon.

  Om dette derimot øker sexpresset mot unge er meget mulig, og jeg vil ikke ta stilling til dette her og nå. Jeg vil bare poengtere at bildet her er veldig nyansert, og mener du blir for bastant når du sier at ingen under 16 bør ha sex under noen omstendigheter. Vi må forholde oss til realiteten i situasjonen, som er at ungdommer i denne alderen faktisk har sex. Og jeg foretrekker i så fall at de er beskyttet.

 8. Hva som burde vært gjort er å gitt bedre seksualundervisning og fokus på at sex er noe som skal være trygt og godt for to parter som er glade i hverandre.
  Samfunnet er generelt blitt altfor seksualisert og fokuset rundt hvem som har sex når, med hvem og hvor mye etc. er enormt.
  Man skal ikke gå rundt og skamme seg for at man er jomfru. Man skal kunne få bestemme selv når man føler seg trygg på og klar for å ha sex med noen, være det 14 første gang eller 25. INGEN skal kunne bestemme over deg og din kropp angående seksualitet, så lenge denne utføres trygt og ikke er belastende for andre.

 9. Min første gang va når jeg var 14 år me en jente på 13, å vi va sammen i 4 år, og kan ærlig si at i så ong alder så fokuserte vi alt for mye på sex, hver dag nesten, å det kan ødelege tankegange videre i live, folk kan bli alt for sexfiksert av å ha sex i tilig alder, jenter føler di må ha noe helle tiden siden di har hatt det så tiligt hvorfor vente lenge igjen før di ska ha sex igjen liksom, så sjansjen for kjønssykdom blir også støre av at vi begyner tilig, jeg derimot syns ike det er gale å ha sex i tilig alder sånt set, bare di ikke føler seg preset til og ha det, og me kondom automater på skolen så kan di føle et pres, jeg angre ikke på å debutere som 14åring da.p GOOOOOOOoOOOD TIMES!

 10. Hva de ikke skal gjøre og hva de faktisk gjør er 2 helt forskjellige ting. Deburete selv som 14 åring (ser i dag at det var galt, men hva kan man gjøre??). Jeg er i dag glad for at ungdomsskolen min var såppas liberale på å dele ut kondomer som de var. Det var plassert krukker med kondomer rundt om på skolen med brosjyrer om sex og samliv. Er evig takknemmelig for at jeg aldri ble gravid eller plukket opp noen sykdommer nettopp fordi det ikke var så vannskelig å putte hånden ned i krukke om og bare plukke opp et par for sikkerhets skyld.

  Kondom automat fungere jo omtrent på samme måte vil jeg tro. Om du vet du skal hjem til en gutt/jente etter skolen med forventninger til hva som skal skje, hvorfor ikke ta med en gummi på veien? Hva er galt med kondomer? Er voksne (jeg er selv voksen nå) redde for at de skal oppfordre fordi de er der? Er det da så mye bedre at de henger ved siden av kassa i butikken? Min 8 år gamle fetter vet at «det er sånne man bruker når man skal ha seg» fordi de har sett de i kassa hver gang de er å handler. Du ser ikke 8 åringer fly rundt og ha sex fordi de ser kondomer i ny og ne? De vet at det er til et formål og om du er 13-15 med et mål hjelper det ikke hva du «ikke skal».

  Skal vi tro at 14 åringer tar mer skade av at det er en automat på toalettet? De gjør ingenting annet en godt uansett! Om unge skal debutere så tidlig så er det vel like greit om de gjør det på en litt mer «riktig» måte? Og jo «jimsen» Undommer har sex på skolen. Been there, done it, heard it, seen it 😉

  1. Hei Caktus jeg forstår godt hva du mener, kondomer i seg selv er ikke farlig og de som trenger det får tak i det hvor som helst. Men en automat på skolen viser at dette er normalt, værsågod og gjør som dere vil, knull i vei er signalet en automat gir. Ungdommer på ungdomskolen er 13 til 15 år. Mulig det er navit av meg, men jeg mener de må få lov til å forstå konsekvensene før de begynner å » ha seg » som du velger å kalle det.

   Takk for din kommentar-

   Vargas

 11. Folk må gjerne få ha sine meninger om når det er lurt å debutere innenfor sex..Men for ti år siden hadde flere av mine venninner sex, og de var omtrent 14 år da.. Jeg er helt enig at ytterst få i alder 13-14 år er moden nok for sex, men nå er det lite man kan gjøre med det.. Vil de ha sex, så har de det.. Så da syns jeg det er flott at det er lett og tilgjengelig med prevensjon og informasjon for sikker og trygg sex..

  1. Jeg er ikke enig, det er mye man kan gjøre, og det viktigste er å fortelle ungdommer at man bør ikke debutere for tidlig, og gjøre det klart at det kan bli problemer i tillegg med at det er forbudt å ha sex før man er 16. Jeg vet at ungdommer gjør det, men jeg synes det er helt feil, og det er å provosere til mer sexpress med å ha kondomer tilgjengelig i skolen.

   Takk for ditt innlegg-

   Vargas

 12. Et tåpeligere blogginnlegg har jeg aldri lest! Selv om du som enkeltperson kanskje ikke følte deg psykisk og fysisk klar før du var 16, som er en persons erfaring, så er alle forskjellige.
  Det er ikke en forelder eller noen andre som skal bestemme når en ung person bestemmer seg for å ha sex. Jeg sier ikke at jeg ikke støtter opp under loven for den seksuelle lavalder, fordi den fungerer jo beskyttende til en viss grad. Men når sant skal sies så har unge under 16 år sex! Veldig mange! Prevensjon burde være så tilgjengelig som overhodet mulig. Unge har sex når de vil, og det er BRA!

  1. Hei Jannike

   Synd du er så dum og naiv at du ikke skjønner ditt eget beste, foreldrene har ansvaret for og kan bestemme hva de unge gjør fram til de er 18 år- også om de skal ha sex eller ikke.
   Det er ikke sikkert en 14 åring er moden nok til å ha sex i så ung alder, og det er derfor grensen er satt til 16 år- Kondomer har ingenting på en ungdomskole å gjøre. Er blogg innlegget tåpelig fordi du er uenig i innholdet? Det sier mer om deg enn om meg-

   Vargas

 13. Hater slik «kristenmoralisering» av unges sexliv… Denne bloggen viser bare til en lite reflektert person som ikke helt skjønner hvordan ting i verden fungerer lengre. Holde fast på gamle moraler fungerer ikke nå, samfunnet må kunne utvikle seg vettu.

  1. Kirstenmoralisering? At ungdom bør vente med å debutere seksuelt lengst mulig? Den var ny! He he Jannike denne bloggen forteller deg det meste, også hvordan verden fungerer. Du bør lese den mye oftere. Jeg tipper du er for ung til å forstå hva jeg mener, men du vet ingen verdens ting om livet om du ikke skjønner at det er feil av en 13 eller 14 åring å ha sex- Da er man fortsatt barn og skal være det. Ikke øve på å få barn…

   Vargas

  1. Jeg vet mer om dette enn deg og det skal ikke mye til. Pass på hva du skriver på nettet du Jannicke.

   Du må gjerne være uenig i debatten, men du skal ikke komme med spydigheter, og du kan anse det som en advarsel.

   Vargas

 14. Mange venner av meg har sex, jeg også, vi synes det er både godt og interessant.

  Vi kan snakke høyt om det, og at vi får tilgang til kondomer på skolen øker ikke sex-presset noe i heletatt.
  Noen velger å ha sex, andre ikke. Noen får ikke sex.

  Hvorfor har du så store problemer med det?

  Kan ikke 14/15 åringer få ha sex med andre 14/15 åringer om de har lyst til å ha det?
  Hvem vet best hva som passer oss? Mange 14/15 åringer som har like greit grunnlag for å ha sex som visse 30ish åringer.

 15. Vargas – om du er mann eller kvinne: De fleste voksne, enten «nyvoksne» eller eldgamle – husker inni seg den tiden de selv var i 12-13-14 års-alderen. Og jada – det var mye sex den gangen også. Mye bare prat kanskje, men også prøving.
  Og å dra frem denne 16-årsgrensen er jo bare tøv i denne forbindelse. Det er helt åpenbart at i denne alderen prøver man ut: gutt/gutt – jente/jente – jente/gutt !
  Allerede i meget tidlig alder utvikler mennesket sexuelle følelser, faktisk så tidlig som litt over baby-stadiet. Mange småbarn liker å leke med «tissen» og med «rompa». Bare les noe av hva Berthold Grünfeldt har skrevet. I 13-årsalderen (+/-) er de fleste mennesker kjønnsmodne, og hva er vel da mere rimelig enn at de begynner å eksperimentere. – OG – vær så snill – hold deg unna misbruk fra voksne personer i denne debatten, som du har startet. Dette er snakk om jevnaldringer!

  1. Om jeg er mann eller kvinne har ingen til med denne debatten å gjøre, det jeg har nevnt i denne saken er at man trenger ikke å ha kondomer på ungdomskolen. At barn er i den «analefase» når de er tre fire år har heller ikke noe med dette å gjøre, ungdom på ungdomskolen er så unge at de skjønner ikke konsekvensene av å ha sex, og bør vente lengst mulig og i hvertfall til fylte 16 år. Ny voksne er ikke 13 og 14 åringer-

   Hvorfor skal de ha sex så tidlig i livet? Om man er kjønnsmoden betyr ikke det at man er klar for sex. Det er bare et signal om at kroppen begynner å utvikle seg, om man får hår på tissen så er ikke det ensbetydende med å knulle-

   Man bør lære ungdommene litt om livet, og ikke la de ha sex når de egentlig fortsatt er barn.

   Takk for din kommentar-

   Vargas

 16. For å si det på min dialekt syns jeg du på flere punkter er direkte kørka. Man skal vel ikke gjøre det klart at det er forbudt å ha sex før man er 16 år, når det per definisjon etter norsk lov ikke er forbudt. En slik løgn bygger i hvertfall ikke opp et tillitsforhold med den ungdommen man har samtale med.

  Folk lar ikke være å ha sex selv om de ikke har tilgang på kondomer. Vi ser det på statistikken at det er utrolig lav kondombruk i Norge generelt, og jeg har ingen grunn til å tro at det vil slå annerledes ut blandt de unge. Dersom de skulle ønske å ha sex, vil det ikke da være så mye bedre å faktisk la de ta et ansvarlig valg og bekytte seg både mot uønsket svangerskap og kjønnssykdommer? Automater på skolen vil sannsynligvis også gjøre det enklere for jenter med eldre kjærester (de er det mange av i denne aldersgruppen) å selv ta ansvar for prevensjon, og kanskje ikke la seg presse til å ha ubeskyttet sex hvis gutten ikke er like ansvarlig. Jenter på ungdomsskolen er også for unge til å falle under «gratis p-piller uten at foreldrene skal informeres» regelen, som praktisk nok trer i kraft fra 16 år.

  Mange tenåringer er langt fra modne nok. Mange tenker ikke i sexbaner eller føler seg klare før de er på videregående eller enda eldre, og det er sikkert bra for dem det gjelder. Men å skyve under teppet at det faktisk er mennesker som har sex tidligere fører vel strengt tatt bare til mer skamfølelse og flere uønskede graviditeter enn færre samleier mellom barn under 16 rent statistisk sett.

  1. Som sagt: Straffelovens § 196 sier at den som har seksuell omgang med barn under 16 år kan straffes med fengsel. Loven gjelder også der begge ungdommene er under 16 år. Regelen har også et unntak som sier at hvis de som har sex er ”jevnbyrdige i alder og utvikling”, kan straffen falle bort. Dette forklares nærmere senere i artikkelen.
   Vibeke. Er jeg kørka fordi jeg ikke skriver det du er enig i, du har rett og jeg har feil?

   Unge mennesker på 13 og 14 år er pr definisjon fortsatt barn. Jeg kjenner flere og de har ikke kysset en gutt sånn på ordentlig engang. Skal de da legge seg ned å ha sex? Synes du det?

   Kondomer er lett tilgjengelig om ikke de skal være på ungdomskolen også- det øver sexpress på jentene som er umodne og ikke er klar for sex hverken mentalt eller fysisk.

   Det er en grunn til at den seksuelle lavalder er satt til 16 år men det er kanskje kørka det også?

   Kondom er det beste prevensjonsmiddel- men barn skal ikke ha sex med barn. Er jenta 16 år og har en kjæreste som er like gammel og begge vil, så er det en hekt annen sak-

   Takk for din kommentar.

   Vargas

 17. Situasjonen er (dessverre) slik at de 13-åringene som vil ha sex, kommer til å ha sex, enten det er tilgjengelig prevensjon eller ikke. Å ha prevensjon tilgjengelig kan forebygge både uønskede svangerskap og spredning av seksuelt overførbare infeksjoner. Her må man nesten velge mellom to onder. Barn som har sex, eller «oppfordring» til sex.

  Det kan også diskuteres om kondomautomater virkelig vil ha en oppfordrende virkning. Kanskje i en periode frem til det ikke er «nytt» lengre? (Samme tenker jeg gjelder for vannballongbruken av kondomene.) Kanskje fjortissguttene vil få et ekstra argument når de skal prøve å overtale kjæresten sin? Jeg personlig synes det viktigste når det gjelder barn og utprøving av sex er informasjon. Informasjon om hvordan sex fungere, både fysiske og psykiske følger av sex, risikoer osv. Og informasjon om hvilken prevensjon som finnes tilgjengelig, og hvordan den brukes. Dersom seksualundervisningen hadde omhandlet mer enn menstruasjon og spermier, og blitt gitt av en person som ikke bare hadde peiling men som også var komfortabel i rollen, tror jeg nok at barn på ungdomsskoletrinnet kunne fått et mer nyansert syn på sex. Når den eneste informasjonen de får er fra porno og lignende kilder, er det klart at mye vil mangle. Jeg tror at dersom seksualundervisningen hadde gitt barna et mer komfortabelt forhold til egen kropp, sex og seksualitet, ville det kanskje ikke være behov for kondomautomater, fordi ungdommene ville være mer komfortable med å ta kontakt med helsesøster/lege.

  But that’s just me.

 18. Dine refleksjoner og meninger er, desverre, helt korka. Du har en absolutt tankegang som ikke tillater andre å ta del i den – desverre så er ikke 1+1=2 i denne saken.

 19. Vel, det jeg syns er kørka er at du skriver man bør opplyse ungdommen om at det er forbudt å ha sex dersom man er under 16. Jeg kjenner ikke til noen saker der jevnaldrende med omtrent likt fysiologisk/mentalt utviklingsstadium har blitt straffet etter paragraf 196 i straffeloven. (Dessuten er strafferammen for sex med barn under 16 år 6 år, ikke to slik du skriver i innledningen).

  Saklig sett så syns jeg selvfølgelig at alle 13-14 åringer skal ha sex, de bør bare legge seg ned å få det overstått selv om de ikke har kysset noen engang. Eller, nei, det var vel ikke helt saklig. Svaret til deg er at jeg personlig syns man skal la vær å legge seg oppi de valgene enkeltpersoner gjør så sant det ikke skader noen, og heller legge til rette for å redusere de negative effektene valgene kan ha, etter prinsippet om skadebegrensning. Holdningene ungdommene møtes med når de kommer i alderen at sex begynner å bli spennende kan etter ditt prinsipp føre til at a: like mange ungdommer som før har sex, men b: Vi har ingen mulighet til å skape tillit, gode forutsetninger for et videre seksualliv og frihet videre hvis temaet møtes med at ungdom ikke skal ha sex, ferdig med det. Det blir litt som med prostitusjonen etter forbudet mot kjøp av sex i Sverige: Sexsalget foregår fremdeles, men mye mer skjult og med mye mindre mulighet for kontroll fra politiets side, og på bekostning av kvinnenes sikkerhet.

  En siste ting: Du skriver at kondomer er lett tilgjengelig. Ja, hvis du er voksen og ikke syns det er flaut å gå på butikken der du kanskje risikerer å møte mora til kompisen/venninna di, og i tillegg har spenn til å betale pengene er det ingenting i veien med tilgjengeligheten. Hvis du derimot har tenkt å være ansvarlig når du skal ha sex som mindreårig går turen til helsesøster eller helsestasjonen, der du i tillegg til at det er flaut nok fra før sannsynligvis får en «veiledning» og møter spørsmål. Resultatet blir ubeskyttet sex mellom mindreårige.

 20. Dette tror jeg er et av de mest naive blogginnlegg jeg noen sinne har lest. Det er helt greit for meg at du mener det er for tidlig for 13-åringer å ha sex. Men du er klar over at de faktisk har det, ikke sant? Veldig mange av dem også.

  Argumentasjonene dine i svarene på kommentarene er også helt og fullstendig på jordet. For å ta et eksempel: «Jeg kjenner flere og de har ikke kysset en gutt sånn på ordentlig engang. Skal de da legge seg ned å ha sex? Synes du det?» Ærlig talt… Tror du det er de tenåringene som aldri har kysset noen som har sex? Selvfølgelig ikke. Det er store forskjeller på unge mennesker i oppvekst og pubertet, noen vil ikke være i nærheten av å være klare for sitt første kyss i en alder da andre ønsker å utforske mye mer. At du kjenner flere som «ikke har kysset en gutt sånn på ordentlig engang» viser vel egentlig bare hvor lite du kjenner til hva barn og unge driver med.

  Bottom line: unge mennesker under 16 år har sex, og vil fortsette å ha sex. Hvis du har barn selv, så vil jeg advare deg om at en slik holdning som du har kan føre til at barna kommer til å ha sex tidligere enn de burde nettopp for å «straffe» deg som forelder. Det kjenner nemlig jeg mennesker som har gjort… (og da er det jo sånn det burde være, hvis jeg skal følge din argumentasjon…)

  1. Jørgen-

   Det er stor forskjell på unge mennesker, og de som er 13 og 14 år bør ikke ha sex fordi de er for unge. DE som er langt fram og ser ut som 17 har levd like lenge, og bør vente med å debutere seksuelt etter min mening. Jeg er ikke naiv, jeg er faktisk så smart at jeg skriver blogg om det som opptar meg, og får deg og mange andre til å skrive deres tanker om viktige temaer i samfunnet. Jeg er naiv i dine øyne fordi min mening ikke står i samsvar med dine meninger. Det er ikke det samme som om du sitter på riktigere meninger enn meg Jørgen.
   Og du tar feil på et punkt til. Det er ikke veldig mange som har sex som 13 åring heldigvis. Det er svært mange som ikke har sex så tidlig. Og de som velger å ha det burde ventet til de ble 16 som lovverket sier.

   Og argumentet om at barn velger å straffe sine foreldre faller på sin egen urimelighet.

   Takk for at du bidrar debatten-

   Vargas

 21. Vargas- lurer bare på om innleggene fra denne Jannicke er slettet.. ser ihvertfall ikke navnet hennes på noen innlegg, og det er absolutt INGEN innlegg i denne tråden som rettferdiggjør spydighetene du har slengt ut av deg rettet mot henne.
  Ser derimot ut som det er du som ikke tåler å høre fra noen som ikke deler ditt synspunkt. -Og å si at du vet så mye mer om emnet enn andre er vel temmelig naivt, eller hva?
  Og bare sånn til slutt, om en 13-åring bestemmer seg for å ha sex, er det ingenting foreldrene kan gjøre med det, med mindre de overvåker ungdommen sin 24/7. -Men klart, om foreldre gjør det, vil nok personen i de fleste tilfeller ikke være moden til å foreta egne vurderinger før langt opp i de 30…

  1. Her er selvsagt ingen kommentarer slettet- en 13 åring bestemmer ikke om man skal ha sex eller ikke. Det er feil. Mange 13 åringer tror de kan bestemme det selv, men så lenge de bor hos foreldrene sine og de er noenlunde oppegående lar de ikke sin ungdom ha sex i en alder av 13 år. Ungdom trenger informasjon og veiledning, og de fleste ønsker grenser. Har man omsrget for barn som er i tenårene lar man de ikke ha sex før de er klare for det, og det er ingen på 13 år etter min mening.

   Jeg tåler det meste Stine så det er bare å komme med dine meninger. Jeg svarer aller helst på konstruktiv kritikk, og ikke spydigheter-

   Vargas

 22. Vargas: Du tar feil ! Grunnen til denne 16-årsgrensen=lavalderen – er at ungdom under 16 år ikke skal kunne «forføres» av eldre/voksne personer. Den er overhodet ikke ment for sex mellom jevnaldrige, være seg over eller under 16 år! Og – du kan ikke bare feie bort at vi mennesker er kjønnsmodne sånn rundt 13-årsalderen (+/-).
  (En annen ting – litt forunderlig er at la oss si at en 16 år gammel gutt ligger med ei jente på 15, så vil ingen av dem bli dømt i en norsk rett. MEN – hvis de samtidig tok bilder/film av samleiet – og distribuerte det, så ville de – ettersom begge er over 15 (den kriminelle lavalder) hvis bildene/filmen ble oppdaget av politiet, risikere straffeforfølgelse for spredning av barneporno !!! Samme er også tilfellet hvis en gutt på 17 ligger med ei jente på 17 – de fotograferer/filmer det og sprer dette – så er de skyldige i barnepornografi. (Forstå det den som kan!)
  Vargas – videre: Du har visstnok ikke tatt inover deg at mennesket er et seksuelt vesen – som alle andre vesener på vår klode.
  Jeg synes egentlig at du er litt merkelig en person. Hadde du vært religiøs, så hadde du lagt an bloggen din annerledes, ville jeg tro. Uansett ståstedet ditt – så er din blogg heller merkelig!
  Uansett: Du greier ikke å ta fra mennesket det seksuelle aspektet! Være seg svært unge og opp til bortimot døden tar en.

  1. Er jeg en merkelig person «WHAT!» He he hva vet du om meg? Bloggen kan oppfattes som merkelig, det er ikke så vanskelig å skjønne, men jeg er veldig stolt av den, og jeg har som du ser enorme mengder lesere og det er veldig hyggelig.

   Når det kommer til om ungdom skal måtte få kondomer på skolen er det ikke alle som bryr seg så hard om, de fleste er mer nysgjerrig på meg, og det veldig merkelig.

   Mennesket er et seksuelt vesen, og det er flott. Jeg er faktisk klar over det. Men det passer best sammen med to som har blitt gamle nok til at de vet hva det går ut på, og er modne nok til å ha glede av det , mentalt og fysisk.

   At den seksuelle lavalder er til for at eldre skal kunne forføre de som er yngre skjønte jeg ikke så mye av, det var bare tull etter mitt syn.

   Men takk for langt innlegg «What!»

   Vargas

 23. Ærligtalt vargas,,,! jeg blir bare mer og mer oppgitt over deg jo mer du kommenterer innlegget.. «foreldre bestemmer fram til barna er 18 år, også om de skal ha sex eller ikke? mener du virkelig det? at du kan nekte ungene dine å ha sex når de er 17 fordi du er i mot det? iså fall tviler jeg sterkt på at du noen gang kommer til å få vite når barna dine har sex for første gang.
  Og dette med at du er uenig i at helsesøster skal gi ut ppiller til jenter på 15 år? hadde du heller sett at 14-15 åringer gikk rundt gravide, fordi de ikke har tilgang på ppiller?:S
  For meg virker det som at det er du som ikke helt forstår konsekvensene i det du sier – at man bare skal late som det ikke skjer, og snakke med ungdom om det som er er et stort tabu å ha sex.
  Det er MANGE MANGE MANGE ungdomsskoleelever som har sex, og det kommer ikke til å forandre seg enten du eller foreldrene deres ikke liker det. Men man kan gjøre noe for å FORHINDRE konsekvensene som kan oppstå, som du snakker så mye om at ungdom ikke forstår, nemlig ved å få dem til å bruke kondom.. Det virker som at du har en litt annen virkelighet enn den som faktisk er på ungdomsskolene. det er selvfølgelig ikke alle som debuterer når de går på ungdomskolen, men man må innse at det skjer – selvom DU ikke liker det…! makan..

  1. Hei Sara- Så lenge ungdommene bor hjemme så de foreldrenes ansvar, jeg tviler på at de legger seg borti om de har sex etter fylte 16 år, men det er opp til foreldrene. Jeg vet godt at det er mange ungdommer som har sex alt for tidlig. Det er kanskje derfor jeg har skrevet om det. Kondom er bra, og det bør alle bruke som trenger beskyttelse. Du er naiv Sara om du tror at jeg skriver om dette for å forandre ungdommene. Det skal mere til enn et skarve blogginnlegg. Det er foreldrenes ansvar å forklare ungdommene konsekvensene, og lovverket rundt det å debutere for tidlig. Det er en grunn til at den seksuelle lavalder er satt til 16 år-

   Du må bare bli oppgitt, jeg skriver dog min ærlig mening om dette, du må bare akseptere det.

   Jeg kan ikke nekte noen å ha sex som 17 åring, men jeg kan tegne og fortelle kloke ord til en 13 åring om at det er smart å la være. For det er det-

   Takk for din kommentar.

   Vargas

 24. Joda, joda, de skal ikke ha sex. Men de gjør det likevel! Og hva er best da? En gravid 13 åring eller en 13 åring som bruker prevensjon? Faktum er, at de har sex. Og de fleste 13/14/15 åringer synes det er flaut å spørre om kondom hos helsesøster, og da er det mye lettere å bare ta en fra en automat. Tiden har endret seg, og det er faktisk veldig mange som har sex på ungdomskolen, jeg husker det godt jeg.

  1. Du har et poeng at det er bedre å bruke kondom enn å bli gravid som 13 åring. Men om 13 åringen var opplyst om at du faktisk kan bli gravid hvis du har ubeskyttet sex, så kan det hende 13 åringen har latt være. Jeg er ikke så sikker på at alle tenker over det. De fleste vet det selvsagt. Informasjon er det langt større behov for i skolen enn kondomer, etter min mening.

   Vargas

 25. du må jo være virkelighetsfjern..» foreldre bestemmer over barna fram til de er 18 år, også om de skal ha sex» – tror du virkelig at du kan forhindre barna dine i å ha sex fram til de er 18 år fordi du syns det skal være sånn? da kan jeg isåfall garantere deg at barna dine aldri kommer til å tørre å fortelle deg når du har en kjæreste..
  og dette med at du synes det er så fælt at helsesøster gir ut kondomer og ppiller på ungdomskolene, hadde du heller sett at 13-14 åringer var gravide?? man må ikke gjøre sex til et tabuemne, men prate med ungdom om hva de kan gjøre for å forhindre å få sykdommer eller barn. enhver oppegående person skjønner at det ikke hjelper å benekte det som skjer..!!

 26. er dere klar over at over mange av 14 åringer på min skole har sex og det gjør ikke ting bedre om dere nekter oss kondomer. det dere ender dere bare opp med tenårings graviditeter og kjønnssykdommer og i mine øyne er ikke det noe bedre enn å la oss få tak i kondomer. det er ikke så mange som har lyst til å gå til helsesøster å si hei jeg vil ha kondomer når helsesøster har samme holdning som mange av dere

 27. Du spørr: «Hvorfor skal de ha sex så tidlig i livet?»

  Hvorfor skal man noen gang ha sex på hvilket som helst tidspunkt i livet? Hvorfor folk har sex avhenger av mye mer enn alder…

  Du virker jo som 14 år selv med logikken din.

 28. denne tråden begynte utrolig bra, men har begynt å gå litt utafor temaet. temaet er om det bør være kondomautomater på ungdomskolen.

  min mening er at det er enkelt nok å få tak i prevensjon i utgangspunktet. det burde kanskje vært lettere å få tak i på en diskret måte, men ikke på en ungdomskole. Skolen skal være en lærearena, ikke et sted som skal formidle mest alt som måtte trenges til de som vil ha sex. de som vil ha sex finner alltids dette andre steder. feks bestille fra nettet. det blir ikke lettere enn det. kondomautomater på skolen har ingenting på skolen å gjøre. uansett hvordan det burde vært med når folk har sex, så er det dessverre ikke noe vi kan styre. det er opp til hver enkelt. det er ikke vits i å prøve å legge dette til rette hele tiden, når det er så enkelt fra før av. Og det er absolutt ikke vits i å oppmuntre ungdommer til å ha utforske sex i 13-15 års alderen heller. de oppmuntrer hverandre nok seg imellom fra før av.

  forøvrig et veldig bra innlegg vargas

  PS: latterlig å blande inn religion i dette her folkens. å kalle noens mening for Kirstenmoralisering er bare tåpelig. om det er noens personlige mening, så la det være deres personlige mening, selv om du argumenterer imot. alle har lov til å ha sin mening. uansett om den er bygd på religion eller sine egne meninger. det er UANSETT en personlige mening.

 29. Jepp at du finner det forferdelig at 13åringer har sex endrer ikke det faktum at enkelte har det. Hva du eller jeg mener er moralsk eller rett anngående dette punktet spiller liten rolle. Jeg ser heller ikke hvordan en kondomautomat som står på do og selger kondomer for fem kroner vil føre til forsøppling med kondomer, ei heller bygge opp et sexpress. Dette er dog min subjektive tanker og bør jo taes som det.

  Det som ikke er subjektivt:
  Dersom vi sammenligner Norge med USA (der en rekke stater kjører programmer som skal hindre sex istedefor å opplyse om fordelene med kondomer og prevansjon og gjøre dette tilgjengelig) ser vi at politikken kjørt i USA i hvertfall har ført til en rekke flere gravide tenåringer enn i Norge.

  I usa er faktisk 1/3 av jenter gravide før de er 20 år og 82% av disse er ikke planlagte. La oss heller opplyse om hva som er trygt istedefor å prøve å forby det.

  1. Petter jeg er helt enig med deg i at man bør opplyse de unge med hva som er trygt, og det tryggeste er å avstå fra å ha sex til man er gammel nok, og moden for det. USA er ikke landet å sammenligne norske forhold med.

   Takk for din kommentar.

   Vargas

 30. Du snakker hele tiden om å være klar for sex? Kan du være så snill og utdype dette?
  At det er kondomer på ungdomsskolen kan kanskje tolkes av noen som en oppfordrelse til at unge skal ha sex, men da har man ikke tenkt mye gjennom saken. Som nevnt tidligere i kommentarfeltet, er det svært få unge som beskytter seg godt nok, både mot graviditet og kjønnssykdommer. Jeg synes derfor at det er viktig å poengtere at kondomautomater på skolene legger press på unge, ikke til å ha sex, men til å beskytte seg.

  1. Hei-

   Det å være klar for sex er å være klar mentalt, og fysisk. Noen 13 åringer ser ut som om de er 17, men de har liten erfaring i livet, og det derfor er lovverket satt for å beskytte ungdom for å ha sex i så alt for ung alder. Grunnen til at mange beskytter seg for dårlig er at de er for unge til å forstå konsekvensene med å ha sex. Er man 16 -18 år, så er man litt eldre og vet mer, og skjønner at man skal bruke kondom for å beskytte seg-

   Takk for din mening-

   Vargas

 31. ta hensyn til de som ikke har tjangs og som vil fole seg underlegne ,fordi ingen vil pule med seg. det er antagelig 50 % dette gjelder, konklusjon: ingen automater pa skolen

 32. ta hensyn til de som ikke har tjangs og som vil fole seg underlegne ,fordi ingen vil pule med de. det er antagelig 50 % dette gjelder, konklusjon: ingen automater pa skolen

 33. Spiller ingen rolle hva de har lov til og ikke. De gjør det uansett!!
  Utviklingen har blitt slik? Vet ikke med deg, men jeg og de jeg kjenner ble ikke mye over 14-15 før vi begynte å utforske. (er 26 nå) Slik har det nok vært en stund.

  1. Det er derfor det er så viktig med god informasjon rundt sex- Det er dessverre alt for mange, spesielt jenter som debuterer for tidlig, og det kan få følger i lang tid-

   Takk for din mening-

   Vargas

 34. Hvis en 14 år gammel gutt og 14 år gammel jente er begge enige om at de er klare for at de skal ha sex, er ikke det noe galt med det. Jeg er enige på det punktet om at det ikke er nødvendig med kondomautomat på skolene, dette blir mere «kleint», at man skal gå å kjøpe fra en automat. Jeg syns alikevell at man skal kunne gå til helsesøster for å få skaffet seg beskyttelese, for å hindre graviditet og kjønnsykdommer.
  – Flix

 35. I en ideell verden ville nok ingen ha sex før seksuell lavalder er nådd, men faktum er at vi lever i en helt annen virkelighet, noe mange kommentarer her belyser.

  I min tid var det ikke så vanlig å debutere så tidlig som jeg gjorde (jeg var 12), og jeg var heller ikke eksponert for noe sexpress, hverken ene elle andre veien (noe jeg selv tror var ren flaks), selv om jeg hørte om andre på min alder som var utsatt for dette.

  Ting har forandret seg veldig siden den gang, og stadig flere debuterer tidligere. Det er nok mange årsaker til dette, så utfordringene står i kø.

  Hvis to unger på 12 år er forelsket i hverandre, og begge gjerne vil hoppe i høyet, kommer de helt sikkert til å gjøre det. Å hindre dem i å få gjort dette før fire år senere (hvis de fortsatt er kjærester på det tidspunktet), er vanskelig med dagens samfunn. For det første, er dagens ungdom generelt sett oppdratt veldig liberalt (alt for liberalt, egne observasjoner tatt i betraktning), og for det andre: Det at de vet at seksuell omgang egentlig er ulovlig i den alderen, gjør det hele bare ekstra spennende.

  Omvendt psykologi: Vil du få noe gjort, forby ungene dine å gjøre det.

  Tenåringsgraviditeter er foreløpig ikke et spesiellt stort problem i Norge, gudskjelov, og slik jeg ser det, vil preventivautomater hjelpe til med å holde dette nede, fordi også de som er for nervøse til å be helsesøster om kondom – eller kjøpe prevensjonsmiddel sjøl i butikken eller på apoteket – skal kunne ha en lavere terskel for å tenke prevensjon.

  I Irland og Storbritannia er dette et langt større problem. Irland legaliserte ikke kondomer før så sent som i 2002, og i Storbritannia vet ikke myndighetene hvor de skal gjøre av seg mht. tenåringsgraviditeter. Sorbritannia har for øvrig samme seksuelle lavalder som Norge, men likevel spøkes det med fraser som «Gratulerer med din bestemors 30-årsdag!».

  Skal man ta tak i problemet, må man jo begynne et sted, og seksualundervisning, både fra skole og foreldre, er innmari viktig.

  En lærer som underviser i dette, må være en som ikke ser på temaet som pinlig å diskutere, samme hvor mye elevene måtte finne på å si tøysete ting for å spøke med det i timen, men snarere heller kan jatte litt med på spøken, for så å belyse alvoret i den delen det spøkes med.

  Foreldre – og gjerne også besteforeldre – må i langt større grad sette seg ned, og snakke med elevene om temaet. Det nytter ikke å fortelle barnet eller barnebarnet at man kom med storken, for da kommer de til å tro «I himmelens navn, er dette for en familie? Er jo hele tre generasjoner siden noen sist fikk seg et ligg!»

  1. Hei Finn

   Du er inne på det jeg mener er det viktigste, og det er at det må bli langt bedre informasjon og av mennesker som ikke blir røde i ansiktet og mumler ned i boka- Er ungdommene gost informert, blir de tryggere på seg selv, og det blir lettere å være ung. Er man i trygge rammer, og får grensesetting av foreldre som bryr seg, så er det lettere å la være ty til ulovligheter, etter mitt syn.

   Takk for kloke ord!

   Vargas

 36. Tror dere voksne henger litt etter når det gjelder ungdom og sex. For å være helt ærlig, tror jeg ikke den gjennomsnittlige alderen er 16 for jenter og 18 for gutter første gangen de har sex. Det er faktisk sykt mange 13- og 14-åringer som har sex. Derfor synes jeg det er lurt å gi 13-åringer tilgang på kondomer.

  1. De fleste debuterer mellom 14 og 15 år, og det er etter min mening for tidlig. Jeg er veldig klar over at det er barn helt nede i 11 år som også velger å ha sex, mest fordi det er spennende sikkert, men det er selvsagt ikke bra å debutere så tidlig.

   Takk for sine ord Kaja Marie-

   Vargas

 37. Det er akkurat slik alle voksne tenker! Virkeligheten er IKKE sånn. Er det ikke bedre at de som har sex får tilgang på kondomer slik at man hindrer graviditet? At de som har sex ikke får kjønnssykdommer?
  Det er jo mye bedre at vi blir informert om dette, og ja, folk har sex på ungdomsskolen. Til og med på barneskolen – de færreste har nok der men jeg vet nå om noen som debuterte da.
  Selv mener jeg at det er for tidlig med 13 år, men det vil ikke hindre de som er klare i den alderen. Sett av penger til gode lærere, hadde selv en god lærer som ikke hadde problemer med å snakke om sex da vi hadde om det kapitellet på ungdomsskolen (i forhold til en tidligere lærer som ble flau av å snakke om puberteten!). Så ja til kondomer og god informasjon på ungdomsskolen!

  1. Hei Lise-

   Du har helt rett i det du sier, langt mer og bedre informasjon, veiledning og lærere som tør å la ungdommene få prate og spørre i skolen-

   Takk for din kommentar

   Vargas

 38. Nå var det vel i grunn spydighetene du kom med, i innlegg lengre oppe som jeg siktet til. -Jeg synes du gikk langt over streken bl. a her;
  «Synd du er så dum og naiv at du ikke skjønner ditt eget beste…»
  og her;
  «Jeg vet mer om dette enn deg og det skal ikke mye til. Pass på hva du skriver på nettet du Jannicke».
  Og denne var også drøy;
  «Jeg tipper du er for ung til å forstå hva jeg mener, men du vet ingen verdens ting om livet om du ikke skjønner at ………»

  Og så lurer jeg på hvordan du har tenkt å bestemme at datteren din ikke skal ha sex før du synes hun er moden nok??
  -For denne kua har vært kalv, sammen med mange andre kalver, og vet at om man har lyst nok, så har man muligheten. -Før foreldrene kommer hjem fra jobb/ mens de er på butikken/ mens man er alene på ungdomsrommet (med foreldrene i samme hus og ulåst dør..) de med de strengeste foreldrene prøvde sågar toalettene på diskoteket.
  Jeg er temmelig sikker på at ikke alle disse foreldrene var klar over hva som foregikk, og flere av dem ville gått mer eller mindre fra vettet…

  Det jeg prøver å fortelle deg, Vargas, er at det eneste vi som voksne kan gjøre, er å prøve å utstyre ungdommen med sunn fornuft og god moral, -åpenhet, ærlighet og trygghet på seg selv og oss som voksne. -Og så må vi bare håpe at de gjør nytte av alt vi har lært dem! Jeg har lest de fleste kommentarene her, og de er ikke mange som mener at 13-åringer bør få ha sex. -men hva voksne godtar og hva 13-åringer gjør samsvarer ikke alltid, dessverre… Så da er det viktig med beskyttelse om vi liker det eller ikke.

  1. La meg styre hvor streken skal gå Stine, jeg svarer tilbake om jeg får usakligheter, det er eneste måte å få slutt på nettmobbingen på det.

   Spydigheter har ingenting i debatten å gjøre, men jeg må kunne forsvare mine argumenter. Men jeg er enig i at man ikke skal kalle noen for dum, og det beklager jeg.

   Jeg er helt enig med deg faktisk. Men god veiledning, klare grenser, med å vise de unge respekt, og gi de ros når det er på sin plass, og fortelle hvor skuffet du blir hvis ikke avtaler holdes. Det er ikke like lett å være ung, derfor er en smart forelder en som tar ungdommene på alvor og gir de muligheten til å bli trygge på seg selv og selvstendige individer. Det gjør man ikke med å tillate de å ha sex i en alder av 13 år, men fortelle de på en måte som de skjønner, at det er grunn til at den seksuelle lavalder er satt til 16 år.

   Takk for at du skriver på bloggen min Stine

   Vargas

 39. Jeg er en mamma på 48 år som har en datter på 15. Jeg var med henne på helsestasjonen for at hun skulle få seg P-piller slik at hun ikke skulle bli gravid. Hun har vært kjæreste med en gutt på 16 i 1 år.
  Kan du fortelle meg hvordan jeg skulle hindret at de hadde sex? Vil man ha det så gjør man det uansett hva vi voksne mener om det.

  Jeg snakket masse med henne om dette og var veldig tydlig på at jeg syns hun var for ung og at hun måtte tenke seg godt om før hun evnt. debuterte, noe hun i flg seg selv sier hun gjorde. Jeg har aldri oppfordret henne til å ha sex, snarere tvert i mot, men når hun først hadde gjort det kom hun faktisk å fortalte det selv, DET betyr mye for meg.

  Hadde jeg hatt en sønn på 13 ville jeg mye heller at han skulle hatt kondom enn at han skulle blitt pappa. Jeg syns det er for ungt å være 13 når man debuterer, men hva skal vi gjøre med det? Ønsker ungdommen å ha sex, vel så gjør de det med eller uten oss voksnes samtykke. Så lenge de kan få gratis kondomer på helsestasjonen, så hvorfor ikke på skolen hos helsesøster???

  Sex har ungdommen uansett, da vil jeg heller at de har det med kondom og ikke uten.

  Og den seksuelle lavalder har da ikke bare denne funksjonen du beskriver her, den ska l også beskytte voksne fra å misbruke barn.

  Og om du IKKE har fått det med deg, så gjentar jeg : 13 år er altfor tidlig, men vi voksne må slutte å være så naive å tro at ikke våre barn gjør noe slikt, fordi det gjør dem.

  Nabokona her hadde fått høre at min datter hadde debutert og erklærte høyt og tydelig at det ville IKKE hennes datter gjøre, fordi da visste hun konsekvensene og jeg var jo en dårlig mor som kunne tillate noe slikt (jeg har aldri tillatt, jeg har akseptert, det er to forskjellige ting) og at hennes datter var så skikkelig at hun ville nok være 18 før det skjedde. Da var det veldig fristende og slenge ut : Din datter var 13 når hun debuterte og hun har ikke gjort det bare med en!!! Men all den tid jeg har lovet å ikke si det til moren hennes holdt jeg kjeft. Men jøss så fristende det var.

  Jeg er ingen dårlig mor fordi om min datter har hatt sex, jeg mener jeg er en god mor som hun kan komme til og snakke med om alt. Og iflg legen på helsestasjonen var det mye lettere å ha med ungdommen å gjøre, når ting var åpent og ikke hemmlig i forhold til foreldrene.

  1. Da har du ikke lest innlegget mitt. Jeg sier ikke at du kan forhindre de i å ha sex. Men med god kunnskap så er det letter å få ungdommen til å la være å ha seks i for ung alder. Jeg synes at det du gjorde var flott, og jeg mener det var riktig av deg, enda 15 år er veldig ungt, men normalt.

   TAKK fir ditt lange men gode bidrag.

 40. wow i don’t know where this word is going, but what i know is that its BAD to have sex at a tender age of less than 16. some thing we don’t even need to debate as grown ups!

 41. Spydigheter forsvarer ingen argumenter, de undergraver troverdigheten til den som skriver under.
  Å svare usakligheter med nye usakligheter og spydigheter er å nedverdige seg til å bli med i krigen.

  Vi er nok enige om mye, men jeg mener fortsatt at vi må ta i betraktning at sannynligvis 90% (har ikke slått opp i statistikken) av foreldre ikke vet om ungene er seksuelt aktive eller ei. Da bør vi ha prevensjon lett tilgjengelig for de som ikke følger foreldrenes råd og veiledning. -for å avverge kjønnsykdommer og graviditeter. -Så får heller resterende ungdommer fortsette å ha det gøy med å blåse opp og fylle vann i kondomene mens de venter på å bli klar for steget.

 42. Syns dette er berre flosete. Det bør vere opp til kvar enkelt når ein vil debutere, og ikkje noko foreldre skal blande seg i.

 43. Dette blir for dumt, en ting er hva som er lov og ikke. men dagens ungdom har sex helt ned i 13 års alderen, det er ikke til å feie under ett teppe, og man får ikke stoppet de. og vise de hvordan de tar ansvar og beskytter seg selv er overhode ingen dum ide.
  Alt annet er dumt spørr du meg!

 44. Vargas: Du overså et «ikke» i mitt innlegg. Altså at voksne IKKE skal kunne forføre/misbruke mindreårige – dvs. <16 år ! Selvfølgelig er det ikke særlig pent å forføre/misbruke noen – uansett alder !
  Vennligst ikke før din egen blogg dithen at du diskrediterer innlegg ved å åpenbart lyve om hva dine opponenter virkelig skriver.

 45. Du er vel kanskje ikke klar over at man også på ungdomsskolen kan få kondomer på helsesøsters kontor? Jeg ser på dette som et gjennombrudd, kanskje noen av de stakkars jentene jeg gikk på ungdomsskole med hadde sluppet å bli gravide hvis noen hadde hatt vett nok til å gjøre kondomer lett tilgjengelige!

 46. Kondomer i Ungdomskolen handler ikke om lov og rett, eller om undgommer skal ha seksuell omgang for de er over den seksuelle lavalder. STI (Sexual Transferable Infections) er pa sterkt fremvekst over hele verden ettersom ungdom er spontane og ofte ikke tenker pa konsekvenser. P piller beskytter mot graviditet (kun i 99% av tilfellene), men den beskytter deg ikke mot sexuelt overforbare sykdommer (STI). Da er det vel bedre at bade jenter og gutter har tilgang til gratis kondomer via helse soster og baerer denne i vesken/lomme boken sin. Selv om mor/far ikke vil at deres barn skal ha sex i sa lav alder, sa betyr ikke det at de ikke kommer til a gjore det. Uansett hvor flinke vi er som foreldre til a utdanne vare barn, sa blir valget til syvende og sist deres. Alt vi kan gjore er a beskytte dem via informasjon, kondomer, og hape at lysten ikke er sterkere enn «vettet». Nar det er sagt sa debuterer ungdommer tildligere og tidligere, helt ned i 12-13 ars alderen. Det betyr ikke at dette er rett, tvert om er det trist at mor/far ikke har klart a forklare at sex ikke er sa mystisk og fantastisk i denne alderen. Men dette er en hard oppgave i et samfunn hvor de utsettes for mer og mer sexsuelt press via reklame, filmer, nyheter, og ikke minst venner.

 47. Jeg mener selvsagt at man burde vente med å ha sex til man har gått ferdig ungdomsskolen, men kondomer burde faktisk være tilstede.
  Når jeg gikk ut av videregående var det faktisk veldig mange som hadde hatt sex. Å ha sex i 8 eller 9 ble ikke regnet som ille i det hele tatt. Så sex er veldig normalt på ungdomsskolen. Så derfor syns jeg at ungdom burde ha tilgang på kondomer. Det er her feilene fort blir gjort, de tør ikke alltid gå i butikken i nærområdet så derfor gjør det uten. Og dette husker jeg veldig godt at folk faktisk gjorde. Det har blitt noen år siden jeg gikk ut av ungdomsskolen, men tror nok ikke så mye er annerledes.
  Det er bedre at de har kondomer på skolen og tilgang på dette enn at de gjør det uten noen beskyttelse. Ungdom som vil ha sex kommer til å gjøre det. Det er ungdom vi snakker om ikke konsekvensene er ikke noe man tenker spesielt over.

 48. Er det ikke bedre at de har tilgang til kondomer hvis de vil ha sex, enn at de har sex uten kondomer?
  Sex hører de om over alt, men kondomer er ikke alltid like lett å få tak i.

 49. barn fra 10-11-12-13 år har sex sammen enten man liker det eller ei. Ingenting man kan gjøre, men å ta bort kondom gjør bare at barna har sex sammen uten beskyttelse. Fakta faen at det skjer, men noen personer vil bare fortrenge det. BARNA SER PÅ TV OG NETTET, DE HAR SEX SAMMEN, SÅNN ER DET BARE!!!!!!!!

  1. Det betyr ikke at det er riktig Ole, og de kan veiledes til å forstå hvorfor. Foreldrene bør ha inflytelse på sine barn- Og 10 til 11 åringer har ikke ofte sex Ole. Det er direkte feil!

   Vargas

 50. Om en 13åring skal eller ikke skal ha sex er da vel ikke opp til deg å avgjøre. Poenget er at de HAR sex, uansett hva du mener. Og da kanskje det er greit at de får kondomer så ikke de smitter hverandre med diverse, og gjør hverandre gravide? Greit at de har sexundervisning også, sånn at de kan få vite litt mer om hva de driver med. Sex kan være både sunt og godt -uansett alder! To 13åringer som har det gøy sammen, det er så uskyldig som det kan bli.

  -tidlig debutant

  1. Jeg bestemmer ikke over alle 13 åringer Tine, det stemmer, jeg sier ar det ikke bør være kondomer i ungdomskolen, fordi ungdommer ikke bør ha sex. Det er min mening.

   Vargas

 51. Du virker veldig naiv, akkurat som å høre disse jentene i Oslo som sier: «jeg skal gå med akkurat så utfordrende klær jeg vil, Norge er et fritt land, jeg nekter å bli voldtatt!

  Du sier: «Ungdomsskoleelever skal ikke ha sex, de er for unge, og ikke modne enda.

  Poenget mitt er at realiteten er en helt annen. I det Norge vi lever i i dag, finnes både voldtektsmenn som bryr seg fint lite om norske jenters krav på frihet, og ungdomsskoleelever har faktisk sex selv så mye i mot det vi er.

  Slik dagens samfunn er, må dessverre jenter vise forsiktighet, og i mitt syn er det bedre at ungdomsskoleelever har sex med hverandre MED kondom, enn uten. For som sagt har de sex, enten vi synes det er «riktig» eller ei.

  Er dog enig med deg at barn bør få være barn så lenge de kan, men igjen – dette er ikke livets realitet i Norge.

  1. Tom- jeg er ikke naiv, men jeg er bekymret når barn har sex med hverandre. Og 13 åringer er ikke voksne, de er barn. Kondom er bra det, men skal ikke brukes av unger. så enkelt er det, og det er derfor det er satt en aldersgrense for det-

   Vargas

 52. Når du e 13 år skal du knapt nok vite ka en kondom skal brukast til.. La nå onga ver onga spørr du mej… Utviklinga e sann fordi voksne lar det skje… Du e søren ikkje moden nok til å ha sex når du går på barneskulen. «Barne»skule! He barn sex? NEI!

  1. Birgitte, det er det jeg mener også- la barn være barn- Sex får komme når de er modne nok-

   To 13 åringer kan gå på kino sammmen ikke begynne med sex før de vet konsekvensene-

   Takk for din kommentar-

   Vargas

 53. Jeg er helt enig. Dette øker bare det presset som allerede er der.

  Jeg hadde sex for første gang da jeg var 14. Vi brukte kondom fordi vi visste noe kunne skje. Ikke helt hva, men noe. Jeg hadde ikke engang fått mensen.
  Når jeg tenker over det nå, blir jeg litt satt ut og synes det var tåpelig. Jeg husker det var et lite press på ungdomsskolen, spesielt mellom oss jenter. Og hadde du hatt sex, ja da var du automatisk kulere enn alle andre.

  De som vil ha sex på ungdomskolen vet da at det er gratis kondomer hos helsesøster??

 54. Så er det jo bedre at de får på seg kondom og unngår å få unger og kjønnsykdommer i en alder av 13år. Det at skolene prøver å passe på er bra.
  13åringer går som regel uansett for å få kondomer for å bruke dem som vannballonger, ikke for å spurte rundt å ha sex med alle de ser.

 55. Hei, ungdom har sex når de føler for det. La dem ha enkel tilgang til kondomer.

  Så får vi voksne gi en oppdragelse som gjør at de venter til de er klare mentalt og fysisk.

  Tom

 56. Det at de gir kondomer til unge vil ikke si at de må ha sex. Tror du de føler trangen på sex fordi de gir ut kondomer? lite trolig.. Grunnen til at de gjør det er for at om noen 13-åringer finner ut om de skal ha sex skal de vere beskyttet. (ja, mange er «fruktbare»)
  Jeg personlig ser ikke helt hvorfor det er så gale å ha sex før du er 16 om de som har sex er like gamle eller ett år ifra. Vi kommer i puberteten når vi er 12-14 år. Noen mer enn andre. Egentlig ligger det i naturen, bare ikke for oss. Helsesøster etter mine erfaringer, har sakt at det ikke er gale å ha sex når begge er under 16 år, grenser er der for å ha en grense på «pedofili».
  Jeg ser hvorfor det er gale med å ha sex under 16, men om to 14 åringer finner ut at de skal prøve sex, noe som du ikke kan gjøre noe med, er det vel bare positivt at de har tilgang på kondomer og annet prevensjonsmiddel som p-piller.

 57. Det med modningsalder er ganske flytende. Om man er 13 har en lyst er det da feil å utforske? Eller om man er 17 og ikke klar for sexuelt debut? Sexuell lavalder er bare et tall. Mange er klare før mens andre ikke er klare før etter. Vi mennesker vokser ikke i takt. Vi er alle forskjellige. Kan være derfor mange debuterer før, noen etter seksuell lavalder. Når det er sagt er jeg heller for kondomer enn ingen beskyttelse. Better safe than sorry, som de sier.

 58. Hei dær..
  må bare få sagt det..
  det er stor forskjell på alderen på seksuel debut når det kommer til landsbygda og byene i byene er alderen for seksuel deby høyere..
  jeg kommer frav bygda og kan med handen på hjertet si at jeg syns kondom automater på skolen hadde vært smart…

  der jeg kommer fra debuterer ofte unge jenter ned til 12-13 års alderen med eldre gutter..
  dette er helt vanlig og ses ikke på som bra men det skjer i stor grad..

  hadde det va vært en automat mån kunne fått tak i kondomer på hadde nok de ungene jentene i større grad tatt ansvar for prevansjon.. for på en liten plass og så ung er det skummelt å vanskelig å få tak i kondomer på butikken og de eldre guttene de ligger med er ofte ikke like flinke til å ta ansvar..

  så å si at 13 åringer er for unge ja det syns helt klart jeg også men det skjer og jeg tror det skjer i de beste hjem også.. det trengs da ikke noen seng eller tak for at det skal skje…
  hvilken forledre har til en hver tid kontroll over sin unge tennåring ?

  nei jeg syns det høres ut som en god ide med automater på ungdomsskolene 🙂

 59. …men helt seriøst, dette MÅ være en spøk.

  Enten det, eller så er det noen her som har ALVORLIGE IQ-problemer, og som med fordel kunne hatt litt kontakt med en stabil og oppegående voksen person, for litt hjelp i hverdagen sånn helt generelt, og for å få litt godt inntrykk av et positivt forbilde.

  NOE har ikke gått så bra med deg.
  Hvis du trenger å prate med noen, så løft av røret og ring folk som kan hjelpe litt og ihvertfall høre litt på at du tenker høyt. «Mental Helse» er en av disse, finner dem på google eller gulesider.

  1. Hvem er det du sikter til Leif? Noe er tydeligvis ikke helt bra med deg heller siden du bruker kommentarfeltet på min blogg til å komme med påstander du aldri kan ha belegg for å påstå.

   Er du uenig noe som er skrevet så bør du komme med noe bedre enn å klage på noen IQ. Det sier litt om hva du står for når du kommer med slik svada.

   Jeg oppfordrer deg til å oppføre deg som folk!

   Vargas

 60. Hei!

  Jeg synes selv at det er alt for ungt å ha sex i 13 års alderen.
  Men å ta fra ungdommen muligheten for å skaffe seg prevensjon blir for dumt.
  Er som mange har sitert her at hvis dem vil ha sex så har dem sex.
  Så derfor bør det være gode lærere og foreldre inne i bildet som tørr å snakke om sex og prevensjon uten å bli flaue. Dem må være inneforstått med konsekvensene med å bli foreldre i ung alder.
  Vi kan dessverre ikke gjøre veldig mye med ungdom som har sex.
  Men å sette ut kondomautomater på ungdomskoler blir for dumt. Dem som trenger burde få hos helsesøster. Kan og bestilles gratis på nett eller kjøpe selv.
  Dette er med på å hindre tidlige graviditeter før dem rekker å få seg en utdannelse og jobb.

 61. vil de ha sex har de sex. SÅ det er vel bedre å gjøre beskyttelse enklere. Forstår ikke hvordan moderator kan si at 14åringer ikke SKAL ha sex. det bestemmer de helt selv. Greit at det er din mening, men du kan aldri nekte unga dine å gjøre noe sånt. Det foreldre isteden burde være flinkere til er å prate med ungene sine om sex. Sykdommer, graviditet etc. Gjør ikke foreldre det tørr ikke unga deres si ifra vist de har opplevd noe de egentlig vil snakke om men ikke tørr. Pysete foreldre i dette landet. DET ER FAEN MEG PYSETE DERE ER! som ikke tørr å prate med ungene deres om sex. Som om det skulle vært tabu. HALLO!!! vi lever i 2011

 62. I denne saken må man se to sider av den. Det er tidlig å ha sex før man er 16, og det er vel de fleste enige om! Og med å sette opp automater på barne/ungdomskole oppfordrer mer eller mindre til å ha sex tidligere. Hvorfor ha automater når man får gratis kondomer hos helsesøster? hvis man da på død og liv vil ha sex før man er «gammel nok».

  Det er mye press på sex disse dager. Og jeg syns faktisk ikke foreldre gjør en dårlig jobb med å snakke med barna sine om «blomsten å bien» når det blir et aktuelt tema. Det gjelder da som forelder å si «jeg skal ikke bestemme når du skal debutere, men tenk godt igjennom det. Vil du gjøre dette nå og med denne personen? Føler du deg klar?» Hvis man tar det den veien blir man mye tryggere på det. Det var det mine foreldre gjorde. Selv ventet jeg med å ha sex første gang til jeg var 17. Pga at jeg har motstått sexpress. Hvis man vet hva man vil, eller ikke vil er ikke dette med sex og ungdom noe problem.

  MEN, jeg er ikke for kondomautomater på skoler under vgs!

 63. idiot… det å sette opp kondom automater på skolen er ikke en dum idè… når en er så ung så er det bra att en bler lert opp til å bruke kondom når en har sex, for som du vet, så finnes det faktisk mennesker her i verden som utvikles tidligere enn andre, dvs at det går fint ann att en 12-15 åring har sex lyst, da er det greit at de vet hvor viktig det er med kondom..

  hvis noen i denne alderen finner ut at de har lyst å ha sammleie, så kann du vel sette deg selv inn i dems situasjon.. det er nåkk ikke så kjekt å komme til helsesøster når en er så ung å spørre etter kondomer…
  Da er det enklere å bare hente dem i automaten.
  så slipper man barn som blir gravide.

  her må en bruke hode litt før man begynner å fyre løst på idèer som faktisk er ganske så nyttige.

  1. Svendsen- begynner du alle utsagn med idiot. Du kan ikke regne med å bli tatt på alvor da-

   Man er ikke idiot om man har ulikt syn på ting-

   Barn unngår å bli gravide om man er avholden til sex. Det er bedre enn at unger har sex med hverandre etter mitt syn-

   Vargas

 64. Hei Vargas, her skal du få den konstruktive kritikken du sikler etter å bruke til å pleie deg selv med:

  1. Du er dum
  2. Du er ung
  3. Du har ingen ting med å delta i en debatt med voksne, når grunnlaget ditt er «Jeg liker ikke virkeligheten».

  Bli 20 år eldre, kom så tilbake og klynk litt om at du vil ha oppmerksomhet og vil helst at folk skal snakke kjekt og greit til deg uavhengig av hvor teit det DU kommer med, er.

  Forøvrig er pene jenter som regel dårligere på sex enn helt vanlig utseende jenter, og du høres VELDIG «pen» ut.

  1. Hei Leif- jeg er drit lekker-

   Men du byr meg i mot når du er så dum i kjeften, ellers kunne jeg faktisk gjort det deilig for deg. Men det stemmer jo jeg er jo for ung for deg jeg. Sikker på at du ville likt å klå litt på meg eller, flørten;)

   Jeg deltar i de debatter som passer meg uten at du skal bry nesa di i det-

   Du vet ikke stort om meg, så det blir litt å kaste ut av seg usakligheter når jeg muligens er eldre enn deg…

   Jeg liker virkeligheten, men jeg må få mene hva jeg vil for deg Leif- Det du holder på med nå er direkte dustete-

   Vargas

 65. Hei Leif
  Skulle jeg vurdert alder på deg og Vargas basert på det som er skrevet her vil jeg tro hun er dobbelt så gammel som deg.

  Oppfør deg på nett Leif, ellers kommer jeg hjem til deg og monterer en kondomautomat på gutterommet ditt og sladrer til mammaen din.

 66. «Barn unngår å bli gravide om man er avholden til sex.»

  Ja, du takler vel heller ikke tanken på at små jenter og gutter i det ganske land masturberer opp til flere ganger i året…

  Barn unngår også å bli gravide hvis man skyter dem i hodet, men nå HAR dem altså sex.

  Rart med det der, ja altså at ANDRE MENNESKER ikke er enige med DEG i ett og alt, men faktisk også tar andre valg enn du tar…

  Er ikke verden rar, du?

  Og så har vi at i amerikanske skoledistrikter hvor dem lærer at seksuell avholdenhet er den beste prevensjon, der er det faktisk FLERE tenåringsgraviditeter enn andre plasser hvor man gir grei og praktisk seksualundervisning osv..

  Men det bryr jo ikke du deg om, du vil bare forholde deg til hva du mener er «bedre», oppi det lille, lille hodet ditt.

  Virkeligheten? Nei den DRITER DU I DITT DUMME MEHE.

 67. «Og så har vi at i amerikanske skoledistrikter hvor dem lærer at seksuell avholdenhet er den beste prevensjon, der er det faktisk FLERE tenåringsgraviditeter enn andre plasser hvor man gir grei og praktisk seksualundervisning osv..»

  Vi noterer oss at du valgte å ikke svare på det saklige faktainnholdet.

  Så du skal værsågod få lov til å «delta» i de debatter som passer deg, men når «deltagelsen» din begrenser seg til «jeg må få mene hva jeg vil», da hadde jeg følt det som om jeg hadde beiset på en psykisk utviklingshemmet, hvis jeg hadde vært med deg.

  Du måtte rett og slett ha holdt helt kjeft, for at jeg skulle klart å fått den opp.

  1. Du skal vel ikke bestemme hvem jeg velger å kommentere tilbake til, og når det kommer til psykisk utviklingshemmet så begynner man jo å lure litt på deg- du driter deg kraftig ut her nå, men det er det ikke sikkert du fortsår.

   VI? Er du blitt flere Leif?

   Jeg er i hvertfall sikker på at du er singel….

   Du kler ingen debatter!

   Vargas
   Vargas

 68. Da jeg var 12 år kjøpte jeg min første kondom. Mener det var en med jordbær smak eller noe. Denne kjøpte jeg på kondomeriet. Alle barn og unge kan få tak på kondomer om de vil, samme hvor de står.

  Jeg mener at automater på skolen ikke er en så dum ide’ dersom dette følger sammen med en diskusjon, informasjons møtet med elevene. Elevene må ikke tolke dette som at nå er dere gamle nok, så bare sett i gang.

  Konsekvenser bør vises med enkle bilder.

  Jeg er sikker på at 50 % av alle 14 åringer har sex i dag. Og dette er ikke unaturlig. Presset på sex, og fikseringen på sex kommer ikke fra kondomautomater, men fra media, og ikke minst den kulturen vi har fått i vesten i dag.

  Jeg tror det er viktig at foreldre prater med barna tidlig. Gjerne fra 10-11 års alderen om dette, og en prat er ikke nok. En god frase er at når man har sex med en person gir du faktisk litt av deg selv til den personen. Man skal ha respekt for sex. Ser er en fin ting om man tar forholdsregler.

  Jeg har ingenting i mot å ha automater, men de trenger ikke stå plassert der alle oppholder seg. Den kan stå litt gjemt bort et sted der elevene må ta seg tid til å kjøpe kondomer.

  Kondomene bør komme to og to. Slik at man har en ekstra om man ødelegger den første. Blir fort slik at man ødelegger den første, og begge er kåte… Da blir det fort uten.

 69. …og en annen ting (ditt nek), siden jeg uansett var så godt igang:

  Du pisser meg oppetter øret med dette døve «Det er viktig at barn får være barn», som du kommer med til det kjedsommelige.

  Er det også viktig at dem som ikke er barn, får lov til ikke å være barn?

  Men nei, at folk – MENNESKER, jenta mi – går rundt og er sprengkåte og faktisk IKKE har noen psykiske eller emosjonelle problemer som gjør det vanskelig for dem å bli litt intime med noen dem liker – ja DET skal vi da forby dem, fordi VI hadde problemer med sex’en da VI var på den alderen.

  Egentlig har vi vel problemer med det nå også, eller hva?
  Det er veldig så du reagerer på at du bare blir snakket litt hardt til, tror nok du har litt som du sliter med ovenfor andre, og også i seksuelle situasjoner.

  La nå barna – eller hva det er vi vil kalle unge mennesker for å umyndiggjøre dem i utvalgte situasjoner, og presse dem inn i en bås i den snusfornuftige sosiofjottismen vår som fagfolk klart og tydelig forteller oss at «holder dere på og gjør dette til noe som er vanskelig og galt når dem er klare for det, da tar dem problemene med seg inn i voksen alder».

  Jeg blir så alterert.

  DUMME KVINNFOLK MED TEITE, FISEFINE MENINGER SOM IKKE TAKLER Å FORHOLDE SEG TIL LIVET, VIRKELIGHETEN, OG MENNESKER AV KJØTT OG BLOD SOM FAKTISK HAR FØLELSER!

 70. …og dessuten så synes jeg ikke Vargas eller hva hun nå heter, Månestråle eller Voffen eller hva faen slags eventyrnavn man velger, burde få lov til å ha blog.

  For hallo, debatt får hun IKKE til.

  Men snodig nok holder hun på med det allikevel, og jeg har faktisk ingenting med å forsøke å pushe min mening om at hun burde holde kjeft, på henne.

  SNODIG DET DER.

  Men nå sier jeg takk for meg, og jeg tror jeg bare dropper å runke ikveld, for kommer jeg bare på hvor dum du er så må jeg bare legge pikken ifra meg.

  1. Leif eller hva du heter- du er en sex- fiksert tulling som ikke vet noe som helst om debatter-
   Pikken din er totalt uinteressant i denne dabatten.

   Hvorfor er du her og leser kommentarer om alt er så fryktelig for deg, du er jo ikke saklig i det hele tatt?!

   Vargas

 71. Da tror jeg vi sier takk til deg her inne Leif. Det er nok ingen som synes du er en likanes kar akkurat.Makan til språkbruk og usakligheter! Hold deg til saken og ikke personen. DER har du misforstått litt. Man kan være uenige i ting uten å være idiot for det.
  Vargas – bruk ikke mer tid på denne fyren.

  Jeg synes innlegget ditt er informativt og fint og at bloggen er bra:)

 72. Nah, en liten en til «Pål», til sist.

  Kan vi ikke det der med å bruke hodet, ja så kan vi ihvertfall komme med litt jævla billig høflighet, eller hva?

  Og hvis vi bare pisser ut av oss litt billig høflighet, ja da trenger vi jo ikke å løfte en finger for å ha noe fornuftig å komme med.

  Hurrah for billig, billig, billig høflighet og tanketomme mennesker som ikke kan brukes til avl engang.

 73. Jeg synes det er greit med kondomautomater på ungdomsskolen. Og er enig i mye av det Assi skriver.
  Automatene trenger ikke å stå «midt i glisen», men litt utenfor området der de oppholder seg i friminuttene osv.
  Men foreldrene har absolutt en viktig oppgave å gjøre her. De bør snakke med barna sine om konsekvenser og at sex skal være noe fint, ikke noe man bare «gir bort» fordi alle andre gjør det.

 74. Vargas, glem Leif. Han gjør alt for oppmerksomhet. Bare ignorer han. Sånne typer sprekker av sinne om ingen lenger bryr seg om hva han skriver. Han vet antagligvis like mye om deg som om alt det andre han ikke vet så mye om ^^

 75. Nei, jeg skal ikke bruke stort mer tid på slike som dere, det er bare bortkastet.

  Like bortkastet som opplysningen om at når man går inn for seksuell avholdenhet, da forårsaker man faktisk mer tenåringsgraviditeter.

  Totalt bortkastet fakta fra virkelighetens verden – på DERE løkhoder.

  Heldigvis er de fleste som faktisk forholder seg til avgjørelser og politikk i slike saker, oppegående nok til å skaffe seg råd fra fagfolk.

  Som dem faktisk LYTTER til.

  Men dere?

  Gå og skriv et dikt eller noe slikt piss.

 76. Jeg mener å huske at jeg hørte om amerikansk bilmodell utviklet på 50-tallet. Denne skulle være den sikreste bilmodellen laget på den tiden, og inneholt alt man den gang kunne tenke seg av sikkerhetsutstyr. At bilen aldri kom i salg er en annen sak.
  Poenget er at denne bilen ikke ble utstyrt med sikkerhetsseler. Grunnen var at dette kunne få kundene til å tro at bilen var usikker. I dag er dette heldigvis en utenkelig argumentasjon.

  Vår vestlige kulturs redsel for sex, og spesielt sex hos unge/ugifte, innbiller jeg meg at skyldes det som i alle tider har vært et samfunnsproblem; jenter som blir mødre før de selv er voksne nok til å oppdra barn. For å hindre dette problemet har man både i relegion og i samfunnsmoral ment at unge ikke skal ha sex før de er gamle nok til å kunne stifte famile (les: gift).
  I seg selv en god tanke, hvis det ikke hadde vært for at seksualiteten hos menneskene er en så sterk drift, at denne vanskelig lar seg stoppe. Resultatene av denne moralen kjenner vi. Jenter ble fortsatt mødre i alt for ung alder. Det eneste er at nå fordømmte vi dem i tillegg, fordi de beviselig hadde hatt sex. Mødrene og barna ble utstøtt av samfunnet og mistet sine rettigheter, i stedet for å få den støtten de virkelig trengte.
  Ting har ikke blitt bedre med tiden. Vi har nå fått prevensjon som kunne ha hjulpet oss. Problemet ligger i at vi fortsatt sitter fast i den gamle moralen, uten å se hva formålet med moralen var. Vi nekter ungdommen tilgang til prevensjon for at de forhåpentligvis da ikke skal ha sex.
  Hvis vi et øyeblikk ser bor i fra moral og «det er slik det er» argumentasjon, hva er egentilg problemet med at to 13-åringer har sex. De kan bli snytt for å ha sin debut til etter at de blitt gamle nok til å skjønne hva sex egentlig er?
  Nei, det største problemet er fortsatt kjønnssykdomer og ufrivillig graviditet. Da er logikken fortsatt uforståelig for meg at vi skal gjøre det vanskelig for dem å få tilgang til kondomer. Det er ikke alle som er modige nok å gå til helsesøster for å spørre om å få.

  Gi ungdommen sikkerhetsseler. De krasjer uansett hvor trygg vi tror bilen er!

 77. Ellers må jeg si at diskusjonen her har blitt veldig så usaklig etterhvert, både fra debatantene og fra moderator. Burde vel egentlig ha holdt meg for god til å poste et innlegg i hele tatt, slik diskusjonen er nå.

 78. @Vargas12

  Men her er det noe du bare er nødt til å fårstå og godta, uansett hva en gjør, så kann en ikke hindre ungdommen i å ha sex.

  om man snakker om graviditeten eller sykdommer som kan bli smittet, skremmer ikke dette, for det har seg slik att alle har denne tanken; «Ahh so what, skjer ikke meg…»… det er bare slik vi mennesker er.

  -Svendsen

 79. Siden du ikke kan oppføre deg som folk så blir du fra nå ikke lengre kommentert fra min side.

  Er du så desperat nå da Leif siden du ikke greier å få deg dame?

  Jeg har aldri sett noen skrive så mye piss og oppgulp som det du gjør. Hvor gammel var du sa du?

  Oppfører deg i hvertfall som en drittunge!

  Vargas!

 80. @leif

  Hva i all verden er det som har trigga deg da?….
  i bunn og grunn har du INGEN rett til å skrive slik til andre via blogger.
  altså, serriøst, du burde skaffe deg ett liv, istede for å rett å slett «Waste» tiden din på alle dessa meningsløse kommentarene.

  ditt mål er sikkert å knuse vergas helt, menn du må innse det, denne personen er faktisk sterk (ser slik ut med comeback’ene), og da er det bare å ta kvellen samt tenke ut en annen hobby.

  -Svendsen

 81. Jøss, vi får konludere med at ikke dere to blir kjærester med det første, verken med eller uten kondomautomat.

  Men hva synes dere to turtelduer egentlig om saken som er på tapeten i dag?

  Så vidt meg bekjent er det ingen som blir opphisset av en kondomautomat eller føler sexpress ved synet av en, ingen får kjønnssykdommer eller blir gravide av den heller så hva er egentlig problemet?

 82. Utsagnet “Ikke under noen omstendigheter bør ungdom ha sex før 16 år er min mening om dette. Barn skal få være barn og utvikle seg før de skal begynne å tenke på å ha sex.” er forsåvidt ok det. Synes selv 13 år er alt for tidlig, men dette utsagnet har absolutt ingenting med kondomautomater å gjøre.
  Vil påstå at ingen utenom de med en meget uvanlig form for fejitisme har tatt seg et nummer ved synet av en kondomautomatog heller ikke føler trang til å debutere tidligere.

  Da tar vi en mini undersøkelse her:
  1. Kan dere mellom 13 og 16 fortelle oss om dere har mere sex på en skole med automat enn en uten.(Begrunn)

  2. Blir dere mindre gravide og får mindre kjønnsykdommer på en skole med automat enn en uten.

  1. Pål, du flåser det til for deg selv nå, kondomautomater har med saken å gjøre. Poenget er ikke å ha sex på skolen. Men det tror jeg du skjønner. Hvis ungdom får gjøre det som er mest normalt for dem som er i den alderen, og slippe å ha det sexpresset som de ellers lever med til daglig- på skolen så tror jeg mange synes det er ok. Det er flere elever som har kommentert her, og gitt uttrykk for at de ikke ønsker å ha kondomautomat på skolen-

   Når det gjelder denne Leif, så er det bare å la han holde på med seg selv, han er ikke verdt å bruke et eneste ord på, på denne bloggen-

   Takk for at du kommenterer Pål-

   Vargas

 83. så mye usaklig som alltid skal komme fram… hva er vitsen med å kverrulere hele tiden? de som gjør sånt, og ikke takler andre sine meninger er oppmerksomhetssyke.
  Jeg mener ikke de under 16år bør ha mye sex, tenker mest på jenter, for de er under ett utviklingsstadie som da tilsier at man er ikke alltid klar kroppsmessig. Det vil da gjøre det mer smertefullt for mange. de unge som blir gravid når de er under 16-17 år har mye større sjangse for å dø under en fødsel fordi kroppen er ikke utviklet nok, og revne så de kan miste all lyst. Temaet sex nå i dag er alt for dårlig. Sexualundervisning starter først når man går i 10kl, det er for sent, ettersom flere unge har sex da. Mange er ikke klar over konsekvenser eller hvordan man skal gjøre det.

  Og hva i svarte har utsende med en person en mening om at de er god i sengen eller ikke?! mye av personligheten viser hvordan de også er i senga. alle med de usaklige kommentarene her, viser bare umodenhet når det kommer til temaet sex. Begynn å les og lære… så kan dere komme tilbake med noe bedre…

  1. Takk for det Mari- Du har skjønt det du! Det er så mange som synes de selv er så tøffe når de kan sitte å lire av seg spydigheter og usakligheter når ingen vet hvem det er som skriver, men så feil kan man ta- Det er verdens letteste sak og spore IP- adresser, så her kan mange få seg en ubehagelig overraskelse!

   Takk for kloke ord fra deg Mari!

   Vargas

 84. Come on folkens, dette er jo helt «høl i huet». Vi ungdommer vet nok mye mer om sex enn dere tror, er ikke sånn at vi bare ser det på TV og bestemmer oss for å prøve. Vi hadde sex-undervisning allerede i 7. klasse, og vi snakker faktisk åpent om sex med venner. Vi har også snakket om sexpress på skolen, og vi leser på nett hele tiden.

  I 2011 er det umulig å «la barn være barn» fordi vi får med oss mye mye mer enn man gjorde før uten TV og radio. TV-serier, blogger, venner, foreldre og skole, ja, tilogmed komfirmasjonen tar opp sex. (Ja, kristen også.)

  Selv har jeg ikke debutert – har ikke møtt en person jeg vil gjøre noe sånt med, men vi vet da fortsatt det vi trenger. Vi vet om konsekvensende, f.eks graviditet, kjønnsykdommer, psykiske ting…

  Vi er ikke dumme små drittunger i alder av 13-14 år, mange snakker også åpent med foreldre om nettopp det å ha sex.

  Og vil vi ha sex, så har vi det. Null problemer for oss å ha det, vi får alltid muligheter nok.

  1. Kan dere mellom 13 og 16 fortelle oss om dere har mere sex på en skole med automat enn en uten.(Begrunn)

  Det kan godt være, siden man får muligheten til å kjøpe det. Men jeg tror egentlig ikke det øker, spørs helt på hvor mange det er der som er villige til å gå så langt i et forhold. Selvfølgelig øker det jo noe av presset, men hvis vi først vil ha sex får vi jo tak i det hos helsesøster. Hva er da problemet?

  2. Blir dere mindre gravide og får mindre kjønnsykdommer på en skole med automat enn en uten.

  Akkurat det spørsmålet er jo litt dumt, men det blir jo til det. Siden det da blir lettere å få tak i kondomer, og dermed beskytte oss bedre og enklere. Får man ikke tak i kondom har man jo sex uten (Hvis man ser det fra det synspunktet at man er en kåt liten fjortis.)

  Jente14

 85. Vi lever i ett samfunn der vi tror att vi har blitt så åpne og ærlige når det det gjelder seksualitet.
  Foreldre er redd for å vise sine barn att de har ett sex liv. Barna synes derfor det er ekkelt når de forstår att de har det. Man bør. snakke med barna sine om sex og gi dem ett godt forhold til sin kropp. Har barna god selvtillit og selvrespekt er det lettere og sette grenser for seg selv. Ungdom må læres til å forstå att tilfeldig sex altid må foregå med kondom for å ungå hpv og andre kjønssykdommer. I USA er kreftrisikoen større ved oralsex enn røyking. Gi ungdommen kunskap og la de ikke skamme seg over sin seksualitet. Ikke la pornografien bli kunskapsskilden fo våre unge.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.