Bør det serveres Lavkarbo på SFO?

Jeg mener det er helt bak mål og servere barn i førskole alder Lavkarbo diett. For det er det det er. En diett for å redusere vekt. Man kan kanskje gå ned i vekt med å gå på en Lavkarbo diett om man er svært overvektig.

Men de fleste ernæringsfysiologer advarer å ha dette som et daglig kosthold. Det kan på sikt få konsekvenser som økt kolesterol og høyt blodtrykk.

Til tross for advarsler og trusler fra «Fotballfrues» ektemann, Lars Kristian Eriksen. Om aldri å skrive negativt om Lavkarbo, så tar jeg sjansen da jeg mener det er svært viktig å advare mot «massehysteriet».

Klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Landaas ved Rikshospitalet er skeptisk til å gi barn et karbohydratfattig kosthold. Hun understreker at barn må ha karbohydrater for læring og fysisk utfoldelse.

Om du er en ung jente eller gutt i puberteten og  i tenårene bør du ligge langt unna alt som har med “Lavkarbo-dietter” å gjøre. Den perioden i livet man er når man vokser og går fra å være ungdom til  å bli voksen er svært viktig. 

Lavkarbo dietter med lite karbohydrater er ikke bra for unge som trenger både  karbohydrater, grovt brød og normalt kosthold. Her har foreldre en enorm jobb å gjøre får å bekjempe disse produsentene/kjedene som prøver å tjene seg rike på naive og godtroende ungdommer.

Dessverre så er det andre som også har svært sterk påvirkningskraft på de unge, spesielt på nettet, og det er toppbloggere som tjener gode penger på å snakke om og vise fram produkter som ingen har godt av å få i kroppen.

-Unge mennesker skal ha normal mat, og skal det vektreduksjon til så går det an å kombinere sunne matvaner uten å tømme lommeboka for å kjøpe  lavkarbo dietter, med fornuftige treningsdoser. Lavkarbo er jo vanlig mat vil du sikkert si. Det er riktig, men allikevel så kuttes det ut viktige næringsstoffer i Lavkarbodietter som feks brød. Barn bør spise mat som inneholder karbohydrater fordi barn er så aktive.

Skotske forskere fra Rowett Reasearch Instituet i Aberdeen mener de har funnet en link mellom redusert inntak av karbohydrater og redusert produksjon av bakterier som beskytter mot kreft.

Ifølge forskerne oppstår problemene først dersom du fortsetter med et lavt inntak av karbohydrater over lang tid.Lavkarbo-dietter går ut på at man reduserer inntak av matvarer som er rike på karbohydrater, som for eksempel poteter og brød.

Barn på SFO og i barne skolen er i aktivitet hele dagen, da skal man ha energirik mat. Karbohydrater er hjernens og musklenes viktigste brennstoff.

– «Lavkarbo-diett” er ikke et entydig begrep. Mengden karbohydrat kan variere, og fettkvaliteten likeså. Én ”lavkarbo-diett” kan derfor være helsefremmende for svært overvektige, mens en annen ikke er det. Et kosthold med redusert innhold av raske karbohydrater fra sukker og hvitt hvetemel, men som inkluderer grove kornprodukter, frukt, bær og grønnsaker, magre meieriprodukter og en del umettet fett fra oljer, fisk, nøtter osv., kan være helt i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger.

– Om man tror at slankepiller, supper og dietter kan få kroppen i toppform så er det feil. Det er mulig man kan miste noen kilo på å gå på disse diettene, men man kan aldri leve på en diett permanent. Man må før eller siden begynne å spise normal mat igjen, og da er det lett å ta opp igjen de vaner og uvaner man hadde før man startet på en diett. Da går selvsagt vekten opp igjen.

-Hjernen forbruker omtrent 120g glukose (karbohydrat) per dag. Ulike vev har forskjellig evne til å benytte ulike næringsstoffer. Hjernen kan kun bruke glukose eller ketonlegemer som energikilde. Dersom kroppen ikke blir tilført karbohydrater vil den danne ketonlegemer fra fettsyrer for å sikre energi til hjernen. Ketose er en tilstand som oppstår etter noen dager med svært lavt karbohydratinntak og man får ketonlegemer i blodet.

Det er viktig å huske at det finnes ulike typer karbohydrater. De karbohydratene som det er ønskelig at man reduserer inntaket av er de såkalte «enkle» karbohydratene som tilsatt sukker (farin). Komplekse karbohydrater som stivelse og fiber kan man derimot spise mer av. Norske helsemyndigheter anbefaler at man spiser minst 4 porsjoner fullkornsprodukter (f.eks. grovt brød, knekkebrød, flatbrød, havregryn,fullkornspasta, naturris) som både inneholder mye fiber og vitaminer og mineraler.

Dersom man går på disse ekstreme lavkarbodiettene vil det ikke være plass til så mye av disse produktene. Frukt og grønnsaker er også karbohydratrikematvarer, og det anbefales at man spiser minst 5 porsjoner per dag, hvorav halvparten grønnsaker og halvparten frukt/bær.

Jeg anbefaler ikke at du bruker en av disse ekstreme lavkarodietter for å gå ned i vekt. Forsøk heller å spise sunt og variert, samt være i mye fysisk aktivitet. Jeg legger ved en artikkel om vektkontroll som jeg tror kan være til nytte:

Få kontroll over vekten

For å gå ned i vekt så er det enkle knep som ikke koster ekstra med penger som gjelder og det virker, garantert.

LIVSSTIL ENDRING er det som skal til. 

– Greier du å legge om stilen så holder du vekta til det ønskelige. Du må gjøre dette uke inn og uke ut for å holde vekta nede. Det er derfor det kalles livsstil endring. Kort fortalt så skal det være nok  at du  spiser hver tredje til fjerde time, drikke mye vann, og trimmer regelmessig.

Ut i fra hva du veier fra før, og om du jobber eller går på skole, og hvilken trivselsvekt du vil ha, så kan du om innstillingen er riktig, ha en målsetning med å gå ned så mye du selv ønsker, men det krever enorm selvdisiplin.

Spis mindre usunt, mindre porsjoner, ta en frukt minst tre til fem ganger om dagen, og er du ikke sulten om morningen så kutter du ut frokosten, ta en frukt i stedet. Viktigheten av frokost er betydelig overdrevet. Du skal spise når du er sulten, men ikke spis for mye.

Gjør deg selv og kroppen din en stor tjeneste, kutt ut alt som heter Lavkarbo dietter, og andre slankemidler. Vil du gå ned i vekt, og du vil det nok, så gjør du det selv med enkle grep.

Du må ville droppe sjokolade, peanøtter, potetgull, øl, cola, dobbel porsjon med middag og dessert. Du må ut av sofaen og i treningsdressen.

Det er det enste som hjelper, men skippertak er verre enn noe annet.

– Det er farlig på sikt å kutte ut karbohytdrater. Du må ha karbohydrater for at kroppen skal fungere, og for å forbrenne fett og proteiner, sier Wenche Frølich.

Mange ernæringsfysiologer er bekymret for hva lavkarbo kan gjøre med hjertet og nyrer på sikt:

Ernæringsprofessor Wenche Frølich er skremt over at så mange nordmenn kutter karbohydratrike matvarer.

 – Å følge lavkarbokurer er som å kjøre bil uten olje. Det går bra en stund, men skjærer seg fort, sier Frølich

– Det normale for kroppen er å forbrenne karbohydrater fra kosten og lage energi til kroppens celler, funksjoner og bevegelser. Ved å kutte ut karbohydrater, vil kroppen gå over til å forbrenne fett fra fettreservene. Dette høres forlokkende ut, men det betyr at kroppen innstiller seg på «krisebluss», har ernæringsfysiolog Ida Synnøve Grini fra forskningsinstituttet Norfima fortalt i et intervju med forskning.no.

Er du i tvil om det passer for deg, eller er usikker på hvordan din kropp reagerer på diverse dietter som finnes på markedet, så ta kontakt med din fastlege som kan gi deg gode råd om vektreduksjon. Vedkommende lege vil sannsynligvis advare mot å gå på Lavkarbo dietter, uansett alder eller vekt.

Barn på SFO og barne skole bør selvsagt få slippe å gå på slankekur med Lavkarbo!

Hvorfor gå ned i vekt med Lavkarbo når du sannsynligvis dør av hjerte og karrsykdom i ung alder pga for mye fettholdig mat?

 

Vargas

22 thoughts on “Bør det serveres Lavkarbo på SFO?

  1. Hei

   Jeg tror du har veldig rett i det.

   Fler og fler forskere som har lagt denne dietten under lupen og sett på konsekvenser roper stadig høyere varsku-rop.
   Lavkarbo dietten er et media jippo fremskaffet de som tjener mye penger på det.

   Dessverre får det fatale følger for mange som ikke tåler så mye fettholdig mat.

   Takk for at du følger denne bloggen og kommenterer Michaelhe. Det setter jeg stor pris på!

   Vargas

 1. Den lavkarbogreia har tatt helt av den og er ikke bra. Jeg tror ikke på fanatisme i noen former jeg og noen er jo blitt helt hekta og fanatisk på dette jo, blir jo nesten som en religion. Ifølge lavkarbo så er jo også frukt fyfy og også tom gulrøtter. Har du hørt?? Hva med alle de fine tradisjonene vi har da med å dra ut på skogstur, stranda eller skitur og grille pølser, pinnebrød og Mashmellows. Pølse uten pølsebrød eller lompe liksom??? DET er kos og gode minner som jeg mener vi må gi til våre barn. Vi kan heller være litt mer i aktivitet da. Så prøver vi å få barna våre til å spise variert og sunt kosthold. De må jo bli kjempeforvirra over hva som er sunt og ikke??? Når det blir sunt å gassse seg i smør og ribbe og ribbefett da er det noe som er spik spenna galt!!!
  Nei vi må holde på våre gode norske mattradisjoner. Da hører også poterer med. Syns mandelpotet er veldig godt jeg da :-). Og nybakt brød med smør og brunost er også deilig og så lukter det så godt. Nei vi må holde på våre gode norske mattradisjoner og bringe de videre til de neste genersjoner, gjerne pakka inn i litt kos også, som f.eks. nybakt brød gir.
  God jul forresten Vargas 😉 Liv

  1. Fanatisme kan brukes om en slik hysteri ja Liv.

   Du har så rett. Vi bør holde på de norske tradisjoner, matpakka og poteter. Skal man redusere vekten så er måtehold og regelmessig mosjon viktige stikkord. Takk for kloke ord fra deg min venn.

   God jul til deg også Liv:)

   Vargas

  1. Er du en av de som takler så dårlig at jeg skriver om Lavkarbo?!

   Du har kanskje aksjer der sammen fam Eriksen du? Nettopp- det er derfor du er så het på grøten? he he:):)

 2. Mener du at lavkarbo er skadelig for barn? Hva med de her da; http://paljabekk.blogspot.com/2012/01/en-pragmatikers-manifest.html

  Du skriver: -Hjernen forbruker omtrent 120g glukose (karbohydrat) per dag. Ulike vev har forskjellig evne til å benytte ulike næringsstoffer. Hjernen kan kun bruke glukose eller ketonlegemer som energikilde. Dersom kroppen ikke blir tilført karbohydrater vil den danne ketonlegemer fra fettsyrer for å sikre energi til hjernen. Ketose er en tilstand som oppstår etter noen dager med svært lavt karbohydratinntak og man får ketonlegemer i blodet.

  http://paljabekk.blogspot.com/2012/01/glukoneogenese.html

  1. Det er her mine sammenligninger med «Fotballfruen» og gubben hennes kommer inn. Du er Lavkarbo fantast som fam Eriksen og blir små hysterisk av at noen skriver negativt om det. Du sprer rundt deg med svada på alle blogginnlegg, så forlanger du plutselig å bli tatt seriøst nå da?
   Du eier jo ikke skam i livet, og har åpenbart ingen egne gode meninger. Du sprer kun tull og tøys på min lille blogg. Dette innlegget er skrevet for noen dager siden og blir ikke lest av andre enn deg og meg. Derfor faller også denne kommentaren på sin egen urimelighet.

   Du oppfører deg som de fleste Manchester United fans jeg kjenner .De koker over når noen kritiserer laget deres. Du er helt sikkert Man u Fan.

   Skulle ønske du hadde være en seriøs fyr, for da kunne man faktisk diskutert saklig. Du fremstår for meg som tror han har greie på Lavkarbo, og hater alle som sier eller skriver noe du ikke liker.

   Men jeg skal gjøre deg den tjenesten å oppføre meg langt mer modent enn deg å svare på din henvendelse. Uansett blir du og jeg aldri enig om Lavkarbo dietten. Ikke kom å si at det ikke er en diett for det er det.
   Barn bør ikke gå på lavkarbo-diett eller andre dietter. Hjernene er i rask vekst og bruker glukose som energikilde. De beveger seg mye mer enn foreldrene.

   Voksne mennesker må få lov å spise hva de vil, men å la barn gå på diett er i seg selv helt feil.

   Du må gjerne komme med masse forskjellig linker til folk som snakker varmt om Lavkarbo for de finnes faktisk ennå. Skulle jeg bruke min tid på å finne gode linker til eksperter som advarer mot Lavkarbo kunne jeg holdt på til i morgen.

   Vær forberedt på at jeg kommer snart med flere gode blogginnlegg som setter store spørsmålstegn ved å gå på Lavkarbo dietter og helserisikoen det innebærer.
   Da har jeg brukt mer enn nok tid på deg for en dag.

   Vargas

 3. Hvordan forklarer du da at disse stakkars Inuittbarna, som har blitt mishandlet på lavkarbo, har over århundrer vokst opp og blitt sett på som verdens friskeste folkeslag?

  Hvorfor kaller du det diett? Du gjør jo det åpenbart at du ikke vet noe som helst om LCHF..

  Årets idrettsutøver i verden 2011, Novak Djokovic, spiser lavkarbo. Mener du at han er på diett?

  Folk slanker seg på statens råd også, er statens råd en diett også da?

  Det som er litt morsomt med disse «ekspertene» som er i mot lavkarbo, er at ingen av de har klart å finne noe som helst dokumentasjon som bygger opp påstandene deres. Forskningen viser jo entydig at det er bra 😀 Det du ikke forstår, Vargas (fordi du har sett deg blind på hva disse «ekspertene» sier), er at uansett hvor sunt lavkarbo er, så kommer myndighetene bruke laaaang tid på å snu. Selv om de innerst inne vet at det er bra. Tenk for et ramaskrik det hadde blitt, hvis staten plutselig anbefalte lavkarbo. Folk hadde mistet all tillit til staten, hvis det kom frem at de har holdt en nasjon for narr i årtier.

  1. Stakkar du kan ikke ha det så lett i livet ditt du. Har du ingen venner du da? Som må sitte der å tro at du kan så mye om Lavkarbo? Alle andre tar feil og du har rett? Det er en diett, selvsagt er det det. Du vet jo det selv.
   Mange idrettsutøvere har prøvd i ren desperasjon å gå på diett. Verdens beste skiløper, Marit Bjørgen fordømmer Lavkarbo dietten for alt det er verdt. Tar også hun feil «Petter»?

   Staten har mange fagfolk som er satt til å sette anbefalinger for folket, de har resurser til å finne det som er riktig mht kosthold. Jeg og mange med meg tror selvsagt på disse foran noen som spekulerer på å bli rik på diett som faktisk kan være direkte farlig om man bruker den for ekstremt og går på den for lenge.

   Som sagt du og jeg blir aldri enig om tema.

   Nytt innlegg om sterke advarsel om Lavkarbo kommer snart- ikke bare fra meg, men også fra andre bloggere.

   Du får mye å gjøre framover he he he:):)

   Vargas

 4. Det er som fint med offentlig diskusjon, Vargas. Er at målet ikke nødvendigvis trenger å være en av deltakerene. Du gjør lavkarbo en kjempetjeneste, rett og slett fordi du er er for dum til å ha en mening i saken. Når jeg diskuterer med deg, får DU lavkarbo til å fremstå positivt, sånn som det bør være 🙂

  Ja, Marit Bjørgen tar feil, det er jo åpenlyst. Du må jo være ganske Vargas (uttrykk for dum) for å ikke skjønne det.

  Marit Bjørgen sier: «Du må ha karbohydrater for å nå toppen»

  Hva med Novak Djokovic? Verdens beste mannlige idrettsutøver 2011? Jonas Collting, verdensmester i verdens tøffeste idrett? Bjørn Ferry, OL vinner?

  Ganske tåpelig påstand å komme med når det står et levende bevis foran deg :p

  I og med at staten har så mange som jobber for seg, hvorfor klarer de da ikke å fremskaffe forskning eller andre beviser som viser at lavakrbo er farlig?

  1. Jeg skønner at alle innlegg i media som går mot Lavkarbo treffer deg tungt for brystet Eriksen, men bli bare vant til det.

   Du er så usaklig at det nytter ikke å diskutere med en fjott som deg. Lavkarbo er dokumentert i hopetall, det er bare å søke «Lavkarbo farlig for barn» på Google så kommer det opp masse dokumentasjon.

   Jeg bruker ikke mer tid på en fyr som deg som er så dum at det er direkte flaut.

   Vargas

   1. Ernæringsprofessor Wenche Frølich er skremt over at så mange nordmenn kutter karbohydratrike matvarer. Det er som å kjøre bil uten olje sier hun. Det går en stund, så er det brå stopp. Så du får bare lempe inn på Eriksen, så får vi se hvor lenge du holder!

    Vargas

 5. Jeg kan legget til at statens råd for helse og ernæring ikke lenger hevder at lavkarbo, eller fett i seg selv, øker faren for hjerte- og karsykdommer.

  Så jeg tror du må revurdere den påstanden…

 6. På Google? Hvor gammel er du? 12?

  Eriksen? Åja, så du er 12 år gammel..

  Etter å ha lest bloggen her, har jeg fått tilbake troen på mennesket. Grunnen til det er kommentarfeltet ditt, du har jo null kommentarer på samtlige innlegg… dvs, ingen gidder å lese det du formidler.. og det skjønner jeg i grunn godt

  1. Å er det så grusomt for deg at du ikke har flere gode argumter for Lavkarbo tullet ditt nå da- Du er den største tosken som noen gang har vært innom denne bloggen.

   Taper!

   Vargas

 7. Det du skriver på din blog beviser at du ikke har kunnskaper om LCHF (Low Carb High Fat). Det er lett å dokumentere dette ved å vise til foredraget til dr. Jan Helge Halleraker.

  Merk deg også dokumentasjon og nyere forskning fra internasjonale eksperter som han henviser til i foredraget, bl.a. hjertespesialist og forsker Espen Rostrup ved Haukeland universitetssykehus.

  Det er også totalt misvisende å kalle LCHF for «ekstremdiett». jeg har praktisert dette kostholdet i 6 år, og er idag symptom- og medisinfri for Diabetes Type 2, høyt blodtrykk, høyt kolesterol og 5 kroniske diagnoser på leddgikt.

  Jeg har tidligere vært tungt medisinert for mine sykdommer. Jeg brukte mye insulin (sprøyter), og ble 100% medisinfri for sykdommen etter 12 -tolv- dager på LCHF!

 8. Jeg ser nå at denne bloggen er skrevet av en useriøs fjortis som jeg ikke vil kaste bort tiden på. Derfor ber jeg om at mitt første innlegg fjernes ved moderering!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.