Bør tigging forbys?

– Jeg mener det er på høy tid å forby tiggere å sitte langs Karl Johan og andre trafikkerte områder å tigge. Utenfor Østbanehallen, og andre befolkede områder i Oslo flommer nesten over av tiggere. Og de fleste er rumenere og andre utlendinger som sitter med plastkoppen. Noen har riktig nok et instrument de sitter og prøver å få lyd ut av men det låter ikke bra.

Oslo har mange tiggere, og noen av disse er nordmenn som har havnet på kjøre. Disse får muligheten til å tjene noen kroner gjennom magasinet = OSLO- det synes jeg er et bra tiltak. Fordi det sysselsetter de som livnærer seg på magasinet, det gir  de noen kroner til mat og kanskje en øl. Men det er en reel salgsvare og et godt produkt. Utlendinger som sitter med iPhone i den ene hånden og plast koppen i den andre for å tigge penger får ikke 5 øre av meg.

 

– Man skal være på vakt og gi til de svakeste, og ikke bli for grådig. Men jeg mener det er organisert tigging når den som tigger, ikke er fattig. Gang på gang har man sett tiggere som har dyre ting på seg og Mercedesen parkert noen meter unna. Og ofte spiser de «junk food» som i seg selv ikke er direkte billig.

Gatemusikanter, og andre som gjør en innsats for å få en slant blir ikke det samme som å tigge etter min mening-

I Sverige har første kommune tatt den avgjørelsen med å forby all form for tigging og det synes jeg norske kommuner bør se på muligheten for å gjøre og. Kommunen Sala i Västmanland har vedtatt at tigging er forbudt fra 1. Mai.

I mange store byer er det nesten ikke tiggere- men i Oslo kryr det. Hvorfor det?

– Jeg har vært i Stockholm, Gøteborg og København og så ikke mange tiggere på min vei. Det er et stadig større problem i de fleste norske storbyer. Og man kan ikke betale på parkeringsautomat uten å få stukket et plastkopp under nesa der det mases om penger.

I Sveriges Sala kommune blir det gitt dagsbøter for de som tigger åpenlyst-

Bør norske kommuner følge den svenske? Og gir du penger til tiggere?

 

Vargas

14 thoughts on “Bør tigging forbys?

 1. Jeg syns det du sier er litt riktig. Siden den er ikke alle som er like fattig,men de prøver og få seg et par mynter. Men de som sitter og ja for eksempel sitter og synger og spiller gitar. De syns jeg bør få noe,siden det er ikke alle som gjør det for og få penger. Men de gjør det fordi de har lyst,og fordi de gjør ting som de liker og gjøre. De har lyst til og spre glede i gatene. Men jeg har sett veldig mange,som ikke er så fattige som de skal fram til hele tiden!

  1. Mitt poeng er at det er veldig mange tiggere som ikke bør være i Norge- Og disse bør fjernes fra gatene- så jeg er enig med deg- at det er stor forskjell på de som står i gatene, og det kommer godt fram i mitt blogg innlegg-

   Takk for at du kommenterer på min blogg Emilie-

   Vargas

 2. Vi har akkurat det samme problemet her hvor jeg bor. Og det irriterende og forkastlige er at de sitter og røyker og spiser som du sier take away mat. Og ikke nok med det så kjører de bmwer. Jeg sier ikke at dette gjelder alle tiggere. Men mange av disse er organiserte og kriminelle på mange ulike områder. Så jeg syntes absolutt dette burde avskaffes og bli forbudt.

 3. Det er bare å slutte å gi dem penger. Hvis folk ikke gjorde det ville de ikke kommet. I Hellas oppfordret regjeringen folket om å ikke gi penger til gateguttene før ol. Det virket, de forsvant da folk ike gav dem penger lenger. Så spre det videre!! Btw en kamerat av en vennine ble angrepet med kniv da han sparket til koppen til tiggeren..

 4. Det «kryr» av tiggere i Oslo? Wow, vi må gå ut i Oslo til vidt forskjellige tider! Å hevde at det «kryr» av noe som helst i Oslo (innkludert mennesker) i forhold til andre større byer i verden får meg til å lure på hva du faktisk legger i begrepet? Videre er det ikke behov for kvalisfiserere som «rumenere og også andre utlendinger», jeg regner ikke med at du vet nasjonaliteten til de fleste av disse menneskene. De er tiggere, og de er i Norge, det er alt som er relevant her med mindre du hadde følt det annerledes hvis disse tiggerene var nordmenn?

  Når det er sagt er jeg ikke uneig med deg. Det vi observerer og erfarer i Oslo kan til stor grad mange gange klassifiseres som tigging. En venn av meg bor i samme byggning some mange «tiggere» og det er ikke et billig sted å bo. Organisert tigging eller rett og slett kriminalitet er et stort problem, og vi bør være forsiktige med hva vi faktisk bidrar til. Men alt dette til tross synes jeg ikke vi bør forby denne praksisen. Så lenge vi skal bo i et land med ytringsfrihet er det deres frihet til å ve oss om penger, og vår frihet til å si nei. (Men jeg er interessert i å høre ditt forslag til hvordan et eventuelt forbud vil fungere i praksis, for dette er noe jeg har lurt på selv med henhold til prostitusjon.)

  Vi kan prise oss heldige når vi bor et sted hvor det største irritasjonsmomenet er forekomsten av tigging i gatene.

  1. Mitt største irritasjonsmoment er folk som ikke gidder å forstå hva jeg skriver i mine innlegg, og ikke tiggerne. De er en del av bybilde men burde ikke vært det. Et forbud vil fungert best om det var nok politi i gatene til å gi tiggerne bøter så store at de sluttet å tigge. Men det lar seg ikke gjøre så lenge Storberget ikke er interessert i åpne pengesekken.
   Hvis du hadde vært gått gjennom Oslos hovedgate Karl Johan en sommerdag så må du være blind for ikke å få med deg alle tiggerne. ES, du er helt opplagt mer uenig enn enig i det jeg skriver. Og du det har du din fulle rett til. Men å insinuere at det ikke er mange tiggere i Oslo blir bare dumt. Det er et faktum at det er horder med tiggere i hovedstaden, og om du vil så ser du disse du også-

   At det faktum er rumenere er heller ingen bombe. Det største flertallet av alle tiggere er fra Romania, og sånn har det vært lenge.

   Om det er nordmenn som tigger så er det ikke like fordi, det er til sjenanse for de fleste. Man kan selvsagt ikke vite nasjonaliteten til alle som tigger. Men det er en kuriositet at du bekrefter at det er mange forskjellige nasjonaliteter som er tiggere, men det er ikke mange tiggere i Oslo?

   Hvis en svensk kommune klarer å forby tigging så bør vi i Norge klare det også, og det kan ikke komme tidsnok-

   Vargas

 5. «Utlendinger som sitter med iPhone i den ene hånden og plast koppen i den andre for å tigge penger får ikke 5 øre av meg. »

  hehe, kunne ikke sagt det bedre selv. Kjempe bra inlegg med masse gode poeng!

  I kr,sand kryr det også med tiggere som i bunn og grunn ikke lider noen nød. Er sikker på at noen av dem er mer velståendeenn det jeg selv også er.

  Gatemagasinene er kjempe bra tiltak og det gir dem en følelse av tilhørighet og at de faktisk gjør noe.

  Men å løpe rundt med en kopp og tigge etter ting man egentlig ikke trenger er ikke særlig tiltalende og jeg får ikke lyst til å gi dem noe akkurat!

 6. Tvert i mot Vargas, jeg er ikke blind for tiggerene. Jeg har hatt samme erfaringer som deg (dog ikke som den knivstukkede vennen til Maria), forskjellen oss i mellom er kanskje til hvilken grad det forstyrrer oss, og jeg synes mengden er relativt lav i forhold til andre byer (men dette kan også være fordi det er så ekstremt få mennesker i Oslo totalt, i forhold til andre byer). Det er ikke et pent syn, eller et ønskelig syn, og jeg tror det er et problem, jeg stiller bare spørsmålstegn ved hvor viktig det er som problem?

  Og sier det ikke noe om «oss» som nordmenn hvis vi føler større sjenanse overfor tiggere av forskjellig bakgrunn?

  I tillegg tror jeg det er problematisk å instille lover spesfikt rettet mot en viss folkegruppe som praktiserer samme virksomhet. Hvor går grensen? Betyr dette da at de som er uten hjem heller ikke får lov til å be om penger? Du sier du er i favør øket politi aktivitet i gatene, noe Oslo er kjent for å ikke ha, og dette fordi disse tiggerene er irriterende og eventuelt falske, ikke fordi de presenterer en direkte trussel mot Oslo folkets sikkerhet eller offentlig orden i Oslo. Dersom politiet gir bøter, tror du de vil bli betalt? Hva vil eventuelt være konsekvensene for de som ikke betaler?

  1. Jeg referer til den svenske kommunen som har innført dette forbudet- og det er dagsbøter måten de har valgt å avstraffe tigging på- Om de som får bot velger å avstå fra å betale er det ikke så lett for meg å svare på.

   Det er mulig du ikke synes det er til sjenanse, men det er det for en god del av Oslo og andre stor- byers befolkning. Jeg sitter ikke med noe fasit svar på hvordan dette bør avskaffes, det er et stort nok problem i mine øyne til å bli satt på dagsorden.

   Jeg sier ikke at det er det største problemet storbyene har. Så trangsynt er jeg ikke-

   Men at Oslo, Bergen Trondheim og Fredrikstad blant annet, har så mange flere tiggere enn feks København og Stockholm er et stort tankekors. Det kan ha noe med folks innstilling å gjøre. Nordmenn er naive. Og har lett for å synes synd i tiggeren. I svært mange tilfeller er det ikke synd i den som tigger. Heller tvert i mot-

   Takk for din kommentar ES-

   Vargas

 7. Jeg skal se etter den svenske kommunen du refererer til. Det hadde vært interessant å se hvordan dette spiller deg ut i praksis. Som jeg nevnte tidligere er dette, eller noe lignende, jeg har tenkt mye over selv når det kommer til prostitusjon, og jeg har ikke kommet til noen konklusjoner så jeg setter pris på både ditt synspunkt og forslag.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.