Norske fengsel er smekk fulle, og de fleste som sitter der burde vært sendt tilbake der de kom fra. Det skjer ikke mange drap i Norge sammenlignet med andre land i Europa. Drapsmenn går fri pga fulle fengsler?

– Jeg mener det må settes spørsmålstegn ved hvordan straffeutmålingene blir satt, hvis det er en person utenfor de nordiske landene gjør noe kriminelt og blir tatt for dette i Norge, kan få sone i sitt eget hjemland. Feks en somalier, eller en fra Litauen.

Bør ikke denne personen straks sendes ut av landet? Hvorfor skal norske skattebetalere betale for en kjeltring som kun er ute etter egen vinning, og bryter norsk lov?

Selvsagt vil kriminelle utlendinger sone sin straff her i Norge. De fleste fengsler er bedre enn mange hotell i Europa.

– Det er funnet en død person. Vi anser det som et mistenkelig dødsfall, og iverksetter etterforskning ut fra det, sier vaktleder Oddleif Sveinungsen ved krimvakta i Oslo politidistrikt til VG Nett.

Statistikken viser at det skjer under ett drap per 100.000 innbyggere i året her i landet. Danmark og Sverige har litt flere drap, men også de ligger lavt på statistikken.

Drapsmenn går fri pga fulle fengsler?

Til sammenligning er det i USA nærmere seks årlige drap per 100.000 innbyggere.

Totalt i hele verden er den gjennomsnittlige drapsraten på nærmere åtte, noe som ville betydd nærmere 400 drap i Norge dersom vi hadde hatt den samme drapsraten.

Alle drap er et for mye, heldigvis viser statistikken at det er lengre mellom hver gang det begås et drap i Norge.

– En tydelig hardere kriminalitet, spesielt i hovedstaden- gjør at det er bare tilfeldigheter at flere liv ikke har gått tapt i Oslo. Gjengmiljøene har hardnet til, penger , narkotika og vold er hverdagen til mange hundre involverte, og det er mye som tyder på at politiet ikke har den fulle oversikten over dette miljøet.

– Det er trist å gå mange steder i Oslo Sentrum /2010/11/oslo-perle-eller-skamplett/ flere steder er det svært mange narkomane, tydelig ruset. Og jeg mener det først og fremst er en skam at de ikke får et eget sted å være. Men for byen Oslo er det bare trist at de narkomane er så markant i bybildet.

– Det er mange grunner til at drap begås, det kan være sjalusidrap, slåssing som kommer ut av kontroll, blind vold,  bestillings-drap, eller overfall og ran med verst tenkelige tragiske utgang.

Man skal tenke seg godt om før man setter seg selv i en slik situasjon at man kan ende opp som morder. Men er man på feil sted til feil tid så kan det skje hvem som helst…

– Et drap berører og involverer mange mennesker, og er en stor tragedie. Det berører den dreptes familie, venner og kollegaer. Og det berører morderens familie nesten like mye. Sorg og hat. Sinne og frustrasjon. Man kan ikke forestille seg følelsene til hverken offeret eller gjerningsmannens nærmeste.

– Allikevel, til tross for alt det meningsløse rundt et drap. Så er det svært mange som ser fascinasjonen rundt et drap. Uansett hvor absurd det høres ut. Krimforfattere konkurrerer om å gjøre de mest bisarre drap, til en spennende og ofte overraskende fortelling.

For eksempel  boken “Levende Begravet” av Peter James, er en fantastisk krim som du ikke klarer å legge fra deg.

Man kan ramse opp alle mulige forskjellige TV serier som har drap som hoved agenda og røde tråd. CSI, Derrick, Criminal Minds, Mord og mysterier, osv. Det florerer av dem.

Drap blir uansett den verste handling et menneske kan begå mot et annet. Og det blir straffet med streng fengselstraff i de fleste tilfeller, hvis det er plass i fengslet da…

Vargas

Pin It on Pinterest