En Paracet for mye kan du i verste fall dø av

Tar du ofte Paracet for å døyve de verste mensen- smertene eller fylle-syken så bør du ta en titt her. 

– Folk som tar tabletter for kronisk smerte skjønner kanskje ikke at de tar for mange eller kjenner igjen symptomene ved overdose og leverskade, sier Kenneth Simpson ved Edinburgh University til BBC.

Også andre tabletter kan være svært farlig om de mikses med reseptbelagt medisin. Les alltid pakningsvedlegget nøye og snakk med din fastlege før du kombinerer noe du ikke kjenner konsekvensene av.

Simpson og hans forskerteam har sett på rundt 663 tilfeller av leverskade grunnet legemiddelet paracetamol og fant 161 tilfeller av det de kaller «forskjøvet» (staggered) overdose.

Denne typen overdose av paracetamol er vanskeligere for leger å oppdage, fordi blodprøver ikke vil vise de høye verdiene av paracetamol som man ser dersom noen for eksempel har hevet i seg flere pakker i et forsøk på å ta livet av seg, ifølge BBC.

Tegn på alvorlig leverskade er gulsott (gulfarging av huden og øynene), blåmerker og hudblødninger, hevelse og vannansamling i kroppen, kvalme, dårlig matlyst og vekttap.

Anbefalt dose Paracet for voksne og barn over 40 kg (12 år) er 1-2 tabletter à 500 mg eller ½-1 tablett à 1 g 3 ganger i døgnet.

Toksisk dose med fare for akutt leverskade er 175 mg pr. kg for barn, og 140 mg pr. kg for voksne. Inntak av over 10 g paracetamol medfører stor risiko for alvorlig leverskade. Hos storkonsumenter av alkohol har 6 g gitt meget alvorlig og 10 g dødelig forgiftning.

– Mange nordmenn er redde for smerter og velger å ta en tablett for det minste. På lang sikt kan det være svært lite gunstig. Bekjemp heller smertene med å gå en lang tur, en treningsøkt eller å sove et par timer. Gjør noe du vet kan lindre de kroniske smertene. Bruker du medisin for ofte så kan du også til slutt bli immun mot disse.

For mer info om Paracet se Felleskatalogen.no

Tar du tabletter så snart du merker noe ubehag, eller klarer du å la være?

 

Kilde: NRK.no

Vargas

4 thoughts on “En Paracet for mye kan du i verste fall dø av

 1. Et viktig innlegg, Vargas, som mange burde lese.

  I dag tar mange en Paracet eller to ved den minste lille smerte. Jeg tror det kan ha sammenheng med at vi lever i et samfunn som forventer effektivitet, friskhet og smertefrihet over hele linja til enhver tid. Vi har ikke tid til smerter, enda så viktige de er for oss. De varsler ofte om at noe er galt og at du bør ta det med ro en stund – i verste fall bør du oppsøke lege. Men det har vi jo ikke tid til! Unge skal hentes i barnehage og etterpå er det middag og møte i velforeningen og leggetid og et helt hus som skal se strøkent ut til helgas vennefest. Vondt i hodet, sa du? Har ikke tid til slikt nå. *Note to self: Kjøp mer Paracet* 😉

  1. Hei

   Ja det er veldig viktig, fordi svært mange tror ikke paracet er farlig fordi man får kjøpt det over alt. Jeg håper mange kommer til å lese det ja.

   Takk for dine kloke ord Kristine!

   Vargas

 2. Dessverre hjelper det ikke med en spasertur, litt søvn,
  og trening når det gjelder alle kroniske smerter.

  I mitt tilfelle, ville jeg blitt sykere.
  Spasertur, i kald luft, trigger trigeminusnevralgien,
  søvn kan jeg bare fantasere om når smertene hugger til,
  og trening vil trigge og stresse nervene i ansikt, hals og arm…
  Faktisk hjelper det ikke med paracet, paralgin forte, og heller ikke morfin, når det er på det verste. Men ikke tale om jeg tar minste dose når det er som verst.

  Merk, det er stor forskjell på en hodepine, og kroniske smerter…

  1. Hei Ege

   Du har helt sikkert rett i din beskrivelse, mitt poeng er at det er svært mange hypokondere i dette landet som klemmer innpå smertestillende for det minste. Det kan medføre stor risiko.

   Takk for at du delte dine erfaringer.

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.