Er du en mobber?

 

«Du er så tragisk at jeg håper du blir påkjørt av bussen»

«Hvis jeg ser deg på gata kommer jeg til å spytte på deg. Blir kvalm av å lese denne drittbloggen din»

«Jeg skal drepe deg»

De spydige kommentarene og truslene er rettet mot bloggen til 20 år gamle Marie Amanda Agapi.

– Drapstruslene videresendte jeg til politiet. De henla sakene på grunn av bevisets stilling, men jeg hadde sendt bevisene de trengte. Det mangler et apparat som tar slike saker seriøst, sier Agapi til VG Nett.

Antall saker i konfliktrådet som gjelder mobbing og trusler, har økt med 25 prosent på tre år. Økningen skyldes i hovedsak digital mobbing, men det er langt fra alle sakene som havner i konfliktrådet.

– Vi ser kun toppen av isfjellet. Det er mye sårende som skjer på nett som man ikke flyr til politiet med. Det er først når vi kjenner begge partene at vi kan gjøre noe, sier seniorrådgiver Terje Eimot i Konfliktrådet.

Skolene i Norge har et program de går etter for å få bugt med problemet. Og de har derfor satt opp null toleranse for all mobbing i skolen. Men så enkelt er det dessverre ikke. For hvordan skal en til to lærere pr skoleklasse greie å få oversikt over og gjøre noe med mobbing på en stor skole som har fra 200 og helt opp til 500 elever?

Jeg mener at foreldrene må være mye tydeligere, og flinkere til å snakke med sine barn om mobbing, og hva mobbing over lang tid kan føre til. Det er lærere og skolen som har ansvar for elevene på skolen, men ellers og det meste av tiden så er det foreldre som har ansvaret for sitt barn. Og hadde ungdommene fått normal oppdragelse, og lært respekt for medmennesket så hadde vi ikke hatt så store problemer som vi har på mange skoler med mobbingen.

Jeg er overbevist om at mobbingen skyldes flere grunner, blant annet manglende oppfølging av foreldre. Men hovedårsaken til mobbingen er misunnelse! Det er de peneste, tilsynelatende vellykkede, med mange lesere på bloggen sin, og som får oppmerksomhet fra mange, som er offrene i samfunnet og i de miljøer det mobbes. Og det er som kjent i de fleste nabolag. De som ikke har det flotte utseendet, og ikke får den samme oppmerksomheten blir misunnelig, og går til det skritt å sjikanere, mobbe og snakke nedsettende om » offeret» fordi de vil også ha oppmerksomhet, og være » vellykket». 

Og jeg tror faktisk jenter er verre enn gutter. Jeg har selv sett og hørt at jenter er i stand til å gjøre stygge ting mot hverandre og en hver forelder hadde blitt sjokkert over hvor slemme jenter kan være med hverandre. Det være seg både fysisk mobbing med slag og spark. Og psykisk mobbing som kanskje er enda verre. Med tekstmeldinger, meldinger på nettet, facebook og andre sjikanerende skriverier på sms. Og de begynner så tidlig som i 11- 12 års alderen. Jentene er i gjenger eller klikker og tar de som står utenfor gjengen deres.

Jeg mener at foreldrene har plikt til å sjekke hva ungene sine skriver om og hvem de skriver med, nekter de å vise det, ja så fjern mobil eller pc! Det er mange unge som er utrygge og gruer seg for å gå på skole eller ta i bruk elektroniske verktøy fordi de frykter at det skal komme ufine meldinger.

Jeg oppfordrer lærere og foreldre å ta del i ungdommens hverdag, lærere på skolen og foreldre på fritiden. Sjekk opp hva deres sønn eller datter virkelig driver med, dere kan bli veldig overrasket…

Konfliktrådsleder Henning B. Pedersen i Hedmark forteller at mobbing på nett skjer i alle aldersgrupper og hos begge kjønn.

– Tidligere dominerte jentene, men det er nå i ferd med å jevne seg ut, sier Pedersen.

Har du blitt mobbet, eller ser du mobbing?

Det er ikke alltid like lett å få hjelp til å få slutt med mobbing, men det blir ikke bedre av å la være å si ifra om det-

Bruk støttespillere du stoler på-

 

Vargas

 

Kilde VG.no

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/elevavisen/artikkel.php?artid=10013829

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10037804

http://www.vg.no/teknologi/artikkel.php?artid=10017665

6 thoughts on “Er du en mobber?

 1. Har tenkt på dette i mange mange år.. Jeg har lyst til å gå til sak mot staten for et ødelagt liv. Jeg var et ekstremt mobbeoffer når jeg gikk barne og ungdomsskolen, å det var overhode ikke bare elevene som mobbet. Nesten halvparten av lærerene mobbet åpenlyst, opplevde faktisk å få juling uten at læreren som så dette grep inn.

  Jeg gjorde aldri noe, jeg gjemte meg i et hjørne hele skoletiden. Skolen ble et så intenst helvette, at alt som hadde med skolen å gjøre unngikk jeg. Jeg lærte faktisk aldri Engelsk på skolen, det jeg lærte, lærte jeg av filmer, musikk og fjernsyn! Pga mattelæreren jeg hadde ikke var int i å lære meg noe, så isteden for å vise meg oppgavene, så sa han bare svaret. Resultatet var at utregning var noe jeg aldri klarte å lære. Greit barn mobber, men når voksne mobber barn, så syns jeg det har gått for langt!

  Etter opplevelsene mine, så har jeg låst meg inne.. har ekstremt lite sosial omgang med andre, jeg jobber ikke lenger pga psyken. Rettere sagt. skolen ødela mitt liv.

  Du kan si at foreldrene burde stilt opp mer da, å sagt ifra. Dem gjorde det.. ofte! Ingenting skjedde!

  Du skriver om misunnelse.. Ja det var det av dimensjoner, men vil ikke gå inn på hvorfor. for som sagt, jeg vil ikke at noen skal kjenne igjen meg eller historien.

  Å bare så du vet det, jeg skulle ØNSKE at jeg hadde en jobb.. Venner og et liv. Jeg skulle ønske at jeg aldri hadde kjent til NAV eller psy.tjenester.

  Jeg bare eksisterer.

  1. Det var en sterk historie, og jeg er redd du er ikke den eneste. Men det er ikke for sent å søke hjelp. Begynn med å snakk med dette til fastlegen din, så kan ballen begynne å trille riktig vei i livet ditt- Erstattning bør du også søe etter min mening-

   Jeg vil ønske deg lykke til-

   Vargas

 2. «Men hovedårsaken til mobbingen er misunnelse! Det er de peneste, tilsynelatende vellykkede, med mange lesere på bloggen sin, og som får oppmerksomhet fra mange, som er offrene i samfunnet og i de miljøer det mobbes. Og det er som kjent i de fleste nabolag.»

  Vi kan si det slik, at noen mobber deg på bloggen din, kontra at noen på skolen mobber deg, så er det ingen som bryr seg om blogg-mobbingen.
  Internet tøffhet/mobbing/osv kommer først og fremst ikke av misunnelse, bare se på Justin beiber, ingen liker han pga han bruker auto-tune og ser ut som en av «The beatles».
  Du må ikke glemme at på Internet, uten «Ip tracking» så kan hvem som helst, være hva som helst (til visse grenser selvfølgelig».
  Internet mobbing er vel det vi burde skaffe lavest fokus på, når det gjelder akkurat mobbing.
  Da er det viktigere å fokusere på skoler og lignende steder.

  Hvis du nå skal «mobbe» noen, eller si/skrive noe stygt om den personen, og veit samtidig, at hvis du gjør det foran ansiktet til den personen eller blant andre, så er den en sjanse får at du blir tatt, og det kan få konsekvenser.
  Hvis du gjør det på Internet, så er det en liten sjanse får at noen i det hele tatt bryr seg om det, eller engang veit hvem du.

  1. Så feil kan man altså ta- Bieber er ikke likt pga sveisen sin?

   Hvorfor henger han på alle pikerom i selger stadig flere plater da? Justin Bieber er meget populær til tross for sveisen-

   Når det gjelder nettmobbing, sms osv. Så er dette like alvorlig som fysisk mobbing. Jeg har sittet i møte med skolens rektor mer enn en gang, der mobbing på nettet var på agendaen-

   Mobbing er et enormt problem i den norske skole-

   Vargas

 3. Vargas.. Fastlegen, advokater, kommunen osv osv.. Vet hva og hvorfor.

  Men får beskjed om at det er gått for lang tid, samtidig som det blir «hysjet» ned. En annen ting er det at om man skulle evt få en erstatning for det som har skjedd, så vil stresset, evt tapt inntekt, å det » tapte » livet aldri være verdt det. Jeg kunne skrevet mye mye mer.. Men det eneste det gir meg er bitre tanker.

 4. Det jeg lurer litt på, med alle disse flotte løftene politikerene kommer med; Nøyaktig HVA skal disse avtalene og kontraktene de skal ha lokalpolitikerene til å skrive under inneholde? HVA mener de konkret at skal gjøres med det som, realistisk sett, har vært en del av norsk skole i årtier? Mobbing, i en eller annen form, har eksistert siden Daniel ble kastet i brønnen av brødrene sine. (Bibelhistorie, for den som ikke kan den historien.) Misforstå meg rett, jeg sier ikke at det er greit, eller at «unger er unger». På ingen måte. Mobbing er en uting, og man bør absolutt jobbe for å få fjernet det. Men jeg etterlyser et litt mer konkret tiltak enn at «Noe» må gjøres. Eller at «Det skal skrives en avtale/kontrakt.» Det største problemet, som jeg ser det, er at ingen blir holdt ansvarlig. Ungene gjemmer seg bak «Alle de andre gjør det.», gruppepress og misunnelse. Foreldrene lever i en drømmeverden med tanken «Min unge ville aldri gjøre noe sånt.» Og lærerene «kan ikke se alt» eller » har ikke sånne problemer på sin skole.» Realiteten er at ingen vil ta ansvar for at noen gjør disse tingene, eller gjøre noe for å gripe tak i det. Det er mye lettere å sope problemet under teppet, eller bare ikke se den gigatiske, rosa elefanten som tramper gjennom rommet. Nøkkelordet er ansvar, både for egne og andres handlinger. Nei, å si ti tolv stykker som står rundt et enslig menneske og skriker stygge ting, at dette ikke er greit, er ikke lett. Og i de fleste tilfeller vil ikke folk gjøre noe slikt. Voksne eller barn. Dette er slik verden er, og ikke et glansbilde.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.