Farbror Melker- Vet du hva?

 

Maria «Tjorven» Grankvist legendarisk spørsmål fra «Vi på Saltkråkan», serien handler om «Tjorvens» somrer i den idylliske Stockholm skjærgården. En fantastisk svensk TV produksjon skapt av selveste Astrid Lindgren.  Hun står også bak  Pippi Langstrømpe og Emil i Lønneberget med flere. 

Det er ikke mange mennesker i Norge over 25 år som ikke har hørt om «Tjorven», Malin, «Farbror Melker», hunden «Båtsmann» og lille Pelle.

I hver eneste episode hadde «Tjorven» mange spørsmål, spesielt til sin onkel, eller «Farbror Melker» som han så kledelig heter på svensk.

– Om jeg husker riktig så ble aldri «Tjorven» mobbet på noen måte fordi hun var godt i stand på barne TV på åtti og nitti tallet. Selvsagt mobbes det ikke når barn skal kose seg foran fjernsynet. Men hadde denne serien vært ny i dag,  I 2011 så er jeg ikke så helt sikker på at det var Maria Grankvist som fikk rollen som sjarmerende og nysgjerrige «Tjorven».

Sjansen er stor for at det hadde blitt valgt et barn som var en datter av en kjendis, som var både pent kledd og hadde de riktige målene. Aller helst hadde Lavkarbo dietten vært godt prentet inn på minne, og aldri spiste sukker eller drakk brus.

Skal man bli stjerne så må man spise som en stjerne.

«Tjorven» var både lubben og hadde skikkelige bollekinn, nesten på grensen til å være tykk i manges øyne. Altså en frisk og rask svensk jente, som alle var på navn med.  «Tjorven» var stjerne- i ordets rette forstand.

Hun ville ikke fått den samme statusen om serien ble laget nå. Hun ville fått beskjed om at hun var for tykk. Dessverre.

Ja, jeg er enig i at hun ikke er tykk.

Nei, jeg skjønner ikke hvorfor hun skulle slanket seg et gram.

Dagens barn og unge har et forvrengt bildet av hva som er tykk og ikke. Det er in å være sunn, det er dumt å slanke seg. Det  er hverken farlig å være lubben, eller å ikke være tynn.

Bare «Pippi» og «Emil» er større stjerner enn «Tjorven» i Norge vil jeg påstå. I hvertfall av de svenske seriene som alle nordmenn har trykket til sitt hjerte.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rriTX0Nn6Io[/youtube]

Barn skal være barn, og de blir kun lykkelige om de kan spise hva de vil, og hva som er bra for de. Barn er barn til de er 16, noen vil påstå 18 år. Ingen barn skal måtte gå på diett, lavkarbo, eller «Atkins-kurer».

Jeg vet at det finnes skoler i Norge der elever gruer seg for å gå på skolen fordi at de selv eller andre blir mobbet for at de er for tykke. Man skal ikke være mye overvektig  før det mobbes, og skiller man seg ut på noen måte mht kropp, er man et lett offer for de som mobber.

– Alle rektorer på norske skoler burde hatt nulltoleranse for all mobbing på sin skole. Det er umulig å gjennomføre i praksis. Det er allikevel mulig å ta elevene på alvor og ta de med på antimobbe- prosjekter, skuespill eller teater. La alle jentene være «Tjorven» og kjenne på ubehaget som ligger til grunn for å bli mobbet for sin kroppsfasong eller vekt.

Er mange nok elever i mot mobbing, blir det vanskeligere å være den som mobber.

Jeg hadde en helt på barne TV på åtti og nittitallet. Det var selvsagt «Tjorven».

 

Har du hørt om mobbing, eller blitt mobbet selv på din skole?

Har du som barn fått beskjed av noen voksne om å gå ned i vekt?

 

 

Vargas

12 thoughts on “Farbror Melker- Vet du hva?

 1. Tjorven var jo egentlig ikke nevneverdig tykk, spør du meg. Hun var lubben – ja – men mange barn er lubne i den alderen. Det kalles valpefett på folkemunne, og de aller fleste vokser det av seg med årene. Men nå for tiden må ingen barn ha valpefett. Gud forby, for de kommer sikkert fra en familie som spiser selspekk til frokost og kokosboller til kvelds og som ellers ikke gir barna 100 situps x 3 pr dag og som heller aldri har gått en eneste fjelltur i sitt liv! Nemlig! Man har dermed all grunn til å mobbe både foreldre og barn! Fysj, for noen avskum!

  😉

  1. Hei Kristine

   Så flott du er forresten;)

   Spot on, du tok mitt poeng 100% prosent. Det er vi voksne som setter «griller» i hodet på våre unge som ikke lar barn være barn. Vi må legge forholdene til rette for de unge slik at de unngår slankepress og spiseforstyrrelser slik at de kan leve normalt, og få være sunne å friske. Valpe-fettet er både kledelig og ufarlig.

   Men tror du en «Tjorven»- type hadde fått rollen i en lignende film i dag? Aldri!

   Takk for viktig og klok kommentar fra deg Kristine

   Vargas

 2. Takk! *Neier* 😀

  Valpefett er etter min mening ikke farlig. Overvekt er farlig, derimot. Men det er noe annet. Et barn som følger sin egen percentil innenfor normalområdet trenger man ikke bekymre seg for. Tjorven lå helt klart innenfor dette normalområdet.
  Men nei, jeg tror ikke Tjorven hadde fått rollen i dag. Dessverre.

  1. Nettopp! Hun var så absolutt ikke tykk, men litt lubben. Det er dessverre for mye for mange som sikkert ønsker det beste for sine barn, men som gjør alt for at de ikke skal hverken ha «valpefett» eller være lubben.

   Ingen ønsker at sine barn skal være overvektig å gå gjennom det helvete det medfører med mobbing mm på skole og i fritid, men det er langt fra å være en «Tjorven» og å være fet.

   Takk Kristine. Jeg er så veldig enig med deg på dette punktet, og som du er enig med meg om, hun hadde ikke fått rollen i dag.

   Vargas

 3. Tjorven var sjarmerende og grenseløst irriterende 🙂 Akkurat det håper jeg mange barn tar til seg og bruker selv.. 😉

  Jeg var vitne til en episode med en tante og en mor med litt lubne barn, og det var ikke måte på hvor viktig samtaleemne det var mellom en mor og en tante om hvordan de skulle få de barna tynnere.. Husker godt jeg ble ganske sinna av den episoden, for den ene av de er en person som er overdrevent opptatt av å være tynn. Kjenner jeg fortsatt blir litt sint når jeg tenker på det.

  Noen voksne er regelrett dumme når det gjelder holdninger om kropp. De tror tynn=suksess..

  1. HEHE Mener du det Ege? Det er virkelig skremmende, og du har selvsagt helt rett. Det er dessverre mange dumme foreldre som tror det er å hjelpe barn å unge å være tynn for enhver pris. Unger bør få være unger, og de skal slippe å ta stilling til om man er tynn, lubben eller tykk. Er et barn overvektig så javel, da bør man ta tak, det kan man lett gjøre med helt vanlig kosthold, med grovt brød, Nugatti, kald melk og ellers hva hjertet må begjære.

   Takk for din kommentar Ege

   Vargas

 4. Ja, det er bare bra at unger skrur på sjarmen, og er irriterende på den måten som Tjorven er. Ho var frisk, frekk, oppfinnsom og hjertegod,
  samtidig som ho kunne være nettopp grenseløst irriterende,
  og jeg vet at mange elsker den kombinasjonen som ho er.

  Jeg lurer på hvor Astrid Lindgren fikk den inspirasjonen fra 🙂

  1. Astrid Lindgren hadde nok ikke så mye med selve filminnspillingen å gjøre kan jeg tenke meg, ei heller hvordan Tjorven skulle se ut, men dette er jeg ikke helt sikker på. Uansett rett person i rett rolle!:)

   Vargas

 5. Jeg opplevde at min *svigermor fra helvete*..sa til sitt barnebarn på 7 at hun syntes hun var ganske lubben..Skal love at jeg eksploderte og ga klar beskjed om at enkelte ting kan man tenke i hodet sitt…og la det forbli der inne! Det skal også sies at den samme gamle damen er av den oppfatningen av at alle mennesker som veier mer enn 2 kg over normalen er tykke, fete og late!!!, og at alle tynne mennesker er lykkelige….ehhh…ok!

  1. Hei Ida

   Jeg ser for meg troll kjerringa ja, det er vel en tidligere svigermor dette nå?:)

   Det er så mange slemme og lite reflekterte mennesker, og sier ting uten at det har vært igjennom sensuren først. Skammelig. La barn være barn.

   Takk for din skremmende fortelling Ida.

   Vargas

 6. Dessverre er hun fortsatt min svigermor, men vi har ikke kontakt i det hele tatt…jeg orker ikke hennes konstante gnål om kalorier og vekt, ei heller gidder jeg maset og survingen over hvor dyrt alt er…de er mangemillionærer så det er ikke synd på dem i det hele tatt!! Hadde de vært minstepensjonister så hadde det vært forståelig..så absolutt…men det er ikke tilfelle her. Og beklager digresjonen…:)

  1. Jeg forstår.

   Trist at det blir sånn, men jeg forstår din irritasjon, og det er høres ut som svigermor fra helvete ja.

   Takk for at du deler dette med meg Ida Nilsen. Du er velkommen igjen:)

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.