Flere kommer til å dø på veiene

Overlege Mads Gilbert raser mot politikernes innsats for å legge til rette for sikker ferdsel på strekningen der fem mennesker i går mistet livet.

Under en pressekonferanse på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø lørdag tok den profilerte Tromsø-legen Mads Gilbert et knallhardt oppgjør med norske veimyndigheter.

Venner og familie av de fem personene som mistet livet i ulykken på E8 i Tromsø kommune fredag, samler seg nå i sorg på sykehuset.

De pårørende til alle de fem forulykkede er varslet om hendelsen.
Det er så uendelig trist og så bortkastet når mennesker i sin beste alder må dø på en så brutal og helt unødvendig måte- Norsk veistandar er blant de verste i Europa- Hvordan kan vi- det norskefolk- sitte å la politikerne få lov til å la være å utbedre veiene her i landet??

Hvorfor skal norske friske mennesker kaste bort sine dyrebare liv- til bunnløs sorg og smerte for de som står nærmest? Hvorfor er det ingen politikere i dette landet som tør å ta utfordringen med å ta ansvar for de trafikk drepte her i landet? Hvorfor er dødsfallene på veiene i Sverige langt lavere i Norge? I Sverige er det nesten dobbelt så mange mennesker som i Norge….

Politikere skam dere!

Tall fra Vegvesenet for de siste ti årene viser at det skjer desidert flest frontulykker i vintermånedene – og desember er verstingmåneden.

Fra 2000 til 2009 skjedde det 1101 frontkollisjoner i desember. 125 mennesker ble drept.

Totalt har 1050 mennesker mistet livet i over 11000 frontkollisjoner på norske veier siden år 2000.

Allerede før jul vil det være mange som blir skadd og drept i trafikken i Norge.  Hvorfor det? Jo fordi forholdene på norske veier er for dårlige, for mange kjører ikke etter forholdene, og vær og føreforhold gjør at det blir ulykker. Helt sikkert!

Flere ungdommer kommer til å bli drept i trafikken også i framtiden- Mange er på veiene, og veiene  i Norge er ikke bygd for fart. Mange unge er ute sammen med venner, de er på fest og skal raskt fra sted til sted. Hvor mange ungdommer må dø før noe blir gjort med veiene her i landet?

Hvor mange unge må dø, før de skjønner at det er farten som dreper? Og hvor mange må dø før man skjønner at det er bruk av bilbelte som hjelper. Alt for mange unge liv går tapt i dette landet.

Og hovedgrunnene er klare!

* FART

* DÅRLIG VEIER

* IKKE BRUK AV BILBELTE

* GLATT FØRE

* MANGLENDE SKILLE MELLOM VEIBANER

Dårlig veibane er skyld i de fleste ulykker-

Mange unge liv kunne vært spart i Norge hvis myndighetene hadde tatt ansvar og bygd ut veiene og spesielt gjelder dette tettsteder og i utkant strøk. Som på Hitra der en 18 årig jente nylig ble drept i en voldsom kollisjon, 4 hardt skadd. Det er selvsagt ikke bare unge som blir skadd og drept i trafikken. Det kan skje alle, i alle aldersgrupper, og ulykker skjer brått, brutalt og vilkårlig. Det kan skje deg og det kan skje meg-

Myndighetene kunne brukt langt mer penger på lære opp ungdom om at fart dreper. Holdningsskapende temaer burde vært satt på agendaen i skolen for lenge siden. Jeg vet ikke noe om hvordan forholdene var på Hitra, og om ungdommene brukte bilbelte eller ikke. Men det som er sikkert er at man øker sjansen for å overleve med over 70% ved å bruke bilbelte når ulykken er ute.

Det er selvfølgelig ikke bare unge som dør i trafikken, men de er i et flertall og det må det gjøres noe med. I Sverige har de brukt midtdelere med stor suksess i flere år, de har begynt i Norge også, men bare med noen få latterlige kilometer for test.

Få midtdelere i form av vaiere som de bruker i Sverige så blir det stopp på alle unødige og meningsløse dødsfall på norske veier!

Jeg håper myndighetene bruker store summer i tiden framover på å lære unge mennesker at man kan dø, når man setter seg bak rattet på en bil, og at man er ikke udødelig selvom man tror det når man er 18 / 20 år. Kjøreskolene må på banen, kjøre på med kampanjer om hvor farlig det er i trafikken, og at man må bruke belte hver gang. Og alltid.

Ulykker kan skje uansett, men hvis forholdene legges til rette for at man ikke kan møte andre biler så er sjansen for å bli drept i enn møte ulykke langt mindre-

Man har selv ansvaret for egen sikkerhet også på veiene. Det er dumt å ikke ta de forhåndsregler som er nødvendig for å ferdes i trafikken- Jeg er redd man kan skrive så mange gode råd, formaninger og skremsler man bare vil. Ulykkene kommer dessverre uansett.

De på to hjul får mest medfart ved en ulykke. Hvor mange som blir drept denne våren og sommeren kan man bare gjette seg til-

Det er ingen tvil om at det er flere som vil kjøre seg i hjel på norske dårlige veier denne sommeren også…

Er det deg?

Vi har ikke flere mennesker å miste på norske veier nå!


Vargas

7 thoughts on “Flere kommer til å dø på veiene

 1. Jeg mener at et hovedproblem i det norske samfunnet som – blant mange andre ting – forårsaker dårlig kvalitet på veiene er distriktspolitikken.
  Så at Dagsrevyen tok opp temaet ikveld.

  Når alle ressurser på død og liv skal smøres tynt utover et veldig stort land, bare fordi en del velgere (tenker særlig på Sp) mener at vi MÅ ha bosetting med tilhørende offentlig tilbud over alt, da er det ikke rart at kvaliteten blir dårlig.

  Dette gjelder utdanning, det gjelder helsevesen, det gjelder veier – og mye annet.
  Når vi skal ha 7 universiteter og 40 høyskoler, så sier det seg selv at nivået må bli lavt. Det er rett og slett ikke mange nok dyktige (fag)folk i Norge.

  Det kreves distriktssykehus i hver «by», jmf. bråket i Molde, og Senterpartiet vil ha fullt tilbud over alt uten tanke på at det nødvendigvis vil svekke føre til en generell forringelse av kvaliteten.

  Og til sist – veiene – det skal være tunneller, veier og broer til hver minste lille øy, hvert minste lille dalføre. Norge er et ekstremt kostbart land å bygge vei i. Sammenlign bare med våre flate Europeiske naboer i sør som også har mye større befolkninger. Det kreves enorme ressurser (ikke bare penger) for å vedlikeholde alle Norges veier – vi har ikke de ressursene.

  Hvis vi vil ha dagens distriktspolitikk vil konsekvensen bli som i dag: relativt dårlige utdanningsinstitusjoner, middelmådig helsevesen og farlige veier.
  Det riktige – og det som uansett vil skje pga fraflytting – er å legge ned de delene av bydge-Norge som ikke er bærekraftig slik at ressursene kan brukes der det bor folk.

 2. Jeg støtter alt i denne bloggen.
  Men jeg gir min fulle støtte til enken og hennes sak på veine av sin mann og hennes tap. Dette er det på tide å sette på dagsordenen og du har gjort det. Modig og meget bra ! Stå på , få mest mulig media dekning på dette og kjør twitter – Facebook-.
  Veiene her i Norge er under enhver kritikk og bring inn utenlandske eksperter til å si dette i retten. Staten er bare en stor mangearmet svært troll med en utrolig makt og dommerene er ikke samfunnsorienterte de er politisk orienterte. Respekt til deg kjære enke etter mc føreren. Du viser både respekt og kjærlighet til din mann ved å påta deg denne umenneskelige oppgaven.

  Du må vinne frem , det er politisk utroskap mot egen befolkning å ha slike dødelige veier.

  1. Her var det mye klokt. Men vi har masse flinke folk i Norge- Problemet er at ressursene ikke blir brukt riktig pga manlende og tungrodde, bytokraitiske system.

   Takk for et langt og flott innlegg-

   Vargas

  2. Takk for det og jeg er helt enig. Men det blir feil å rette innlegget direkte på personen, jeg må skrive på genereklt grunnlag, men jeg støtter selvsagt enken 100%. Det er hovedgrunnen til at innlegget ble postet på nytt, for å sette fokus på dårlige norske veier!

   Takk for kommentar-

   Vargas

 3. Joda, det mye flinke folk med høy utdanning i Norge, men for å få virkelig god kvalitet så er man avhengig av såkalte næringsklynger, dvs at menneskene og ekspertisen samles, de faste kostnadene reduseres.

  Det skjer ikke med den politikken man har i Norge i dag. Det er altfor få mennesker i et altfor stort land og altfor mye makt til de som på død og liv vil opprettholde bosettingsmønsteret.

  Jeg bor midlertidig i London (ca 3 ganger så mange innbyggere som hele Norge) og ser det dermed enda tydeligere enn jeg gjorde før. Her har jeg effektivt fått hjelp med helseproblemer som jeg har slitt med i Norge i flere år.
  Jeg har ikke lenger noen illusjoner om mulighetene for å få god hjelp i Norge hvis man har alvorlige helseproblemer. Moren min har også slitt med dette i mange år og tenker nå å dra til USA.
  Det er også noe helt annet å studere her, toppuniversitetene ligger på rekke og rad og det er flust av verdensledende forskere, neste hver dag kommer det toppolitikere og bedriftsledere fra hele verden for å forelese. Det skjer neppe på Høgskolen i f.eks. Buskerud.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.