Flere kommer til å dø på veiene

 

Overlege Mads Gilbert raser mot politikernes innsats for å legge til rette for sikker ferdsel på strekningen der fem mennesker i går mistet livet.

Under en pressekonferanse på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø lørdag tok den profilerte Tromsø-legen Mads Gilbert et knallhardt oppgjør med norske veimyndigheter.

Venner og familie av de fem personene som mistet livet i ulykken på E8 i Tromsø kommune fredag, samler seg nå i sorg på sykehuset.

De pårørende til alle de fem forulykkede er varslet om hendelsen.
Det er så uendelig trist og så bortkastet når mennesker i sin beste alder må dø på en så brutal og helt unødvendig måte- Norsk veistandar er blant de verste i Europa- Hvordan kan vi- det norskefolk- sitte å la politikerne få lov til å la være å utbedre veiene her i landet??

Hvorfor skal norske friske mennesker kaste bort sine dyrebare liv- til bunnløs sorg og smerte for de som står nærmest? Hvorfor er det ingen politikere i dette landet som tør å ta utfordringen med å ta ansvar for de trafikk drepte her i landet? Hvorfor er dødsfallene på veiene i Sverige langt lavere i Norge? I Sverige er det nesten dobbelt så mange mennesker som i Norge….

Politikere skam dere!

Tall fra Vegvesenet for de siste ti årene viser at det skjer desidert flest frontulykker i vintermånedene – og desember er verstingmåneden.

Fra 2000 til 2009 skjedde det 1101 frontkollisjoner i desember. 125 mennesker ble drept.

Totalt har 1050 mennesker mistet livet i over 11000 frontkollisjoner på norske veier siden år 2000.

Allerede før jul vil det være mange som blir skadd og drept i trafikken i Norge.  Hvorfor det? Jo fordi forholdene på norske veier er for dårlige, for mange kjører ikke etter forholdene, og vær og føreforhold gjør at det blir ulykker. Helt sikkert!

Flere ungdommer kommer til å bli drept i trafikken også i framtiden- Mange er på veiene, og veiene  i Norge er ikke bygd for fart. Mange unge er ute sammen med venner, de er på fest og skal raskt fra sted til sted. Hvor mange ungdommer må dø før noe blir gjort med veiene her i landet?

Hvor mange unge må dø, før de skjønner at det er farten som dreper? Og hvor mange må dø før man skjønner at det er bruk av bilbelte som hjelper. Alt for mange unge liv går tapt i dette landet.

Og hovedgrunnene er klare!

* FART

* DÅRLIG VEIER

* IKKE BRUK AV BILBELTE

* GLATT FØRE

* MANGLENDE SKILLE MELLOM VEIBANER

 

Dårlig veibane er skyld i de fleste ulykker-

Mange unge liv kunne vært spart i Norge hvis myndighetene hadde tatt ansvar og bygd ut veiene og spesielt gjelder dette tettsteder og i utkant strøk. Som på Hitra der en 18 årig jente nylig ble drept i en voldsom kollisjon, 4 hardt skadd. Det er selvsagt ikke bare unge som blir skadd og drept i trafikken. Det kan skje alle, i alle aldersgrupper, og ulykker skjer brått, brutalt og vilkårlig. Det kan skje deg og det kan skje meg-

Myndighetene kunne brukt langt mer penger på lære opp ungdom om at fart dreper. Holdningsskapende temaer burde vært satt på agendaen i skolen for lenge siden. Jeg vet ikke noe om hvordan forholdene var på Hitra, og om ungdommene brukte bilbelte eller ikke. Men det som er sikkert er at man øker sjansen for å overleve med over 70% ved å bruke bilbelte når ulykken er ute.

Det er selvfølgelig ikke bare unge som dør i trafikken, men de er i et flertall og det må det gjøres noe med. I Sverige har de brukt midtdelere med stor suksess i flere år, de har begynt i Norge også, men bare med noen få latterlige kilometer for test.

Få midtdelere i form av vaiere som de bruker i Sverige så blir det stopp på alle unødige og meningsløse dødsfall på norske veier!

Jeg håper myndighetene bruker store summer i tiden framover på å lære unge mennesker at man kan dø, når man setter seg bak rattet på en bil, og at man er ikke udødelig selvom man tror det når man er 18 / 20 år. Kjøreskolene må på banen, kjøre på med kampanjer om hvor farlig det er i trafikken, og at man må bruke belte hver gang. Og alltid.

Ulykker kan skje uansett, men hvis forholdene legges til rette for at man ikke kan møte andre biler så er sjansen for å bli drept i enn møte ulykke langt mindre-

Man har selv ansvaret for egen sikkerhet også på veiene. Det er dumt å ikke ta de forhåndsregler som er nødvendig for å ferdes i trafikken- Jeg er redd man kan skrive så mange gode råd, formaninger og skremsler man bare vil. Ulykkene kommer dessverre uansett.

Vi har ikke flere mennesker å miste på norske veier nå!

 

Vargas

20 thoughts on “Flere kommer til å dø på veiene

 1. I 99% av ulykkene er det menneskelig feil.
  Man kan ikke skylde på veiene, nå må snart folk ta ansvar for egne handlinger.
  Mister du veigrepet, ja så har du kjørt for fort etter forholdene.
  Ikke misforstå, jeg hater den kommunistiske regjeringen vi har her i landet nå, så dette er ikke til forsvar for dem.
  Men jeg er lei av folk som skriker om dårlige veier og føreforhold, når det faktisk er dem selv som ikke kan kjøre bil og ferdes i Norge på vinteren.

  Ta ansvar folkens, og slutt å suttre hvis ikke kommunist regjeringen vår tar vare på dere og syr puter under armene på alle mann.

  1. Jeg skriver helt tydelig i mitt innlegg at folk må ta ansvar for egne handlinger også på veiene. Poenget er at det skjer uansett færre ulyker på veier der forholdene er lagt bedre til rett for bilistene. I Sverige er det midtdelere på stadig flere veistrekninger, og det får ulykkestallene ned. Det er ikke å komme bort i fra.
   I Norge generelt og nord Norge spesielt er det veier som ikke er utbedret på mange tiår, mens trafikken har økt betraktelig-
   Denne veistrekningen utenfor Tromsø der denne forferdelige ulykken skjedde fredag har 22 mennesker mistet livet. Det kan ikke være tilfeldig dårlige sjåførers skyld og ansvar-
   Hadde denne strekningen vært utbedret- hadde ikke så mange liv vært revet bort heller.

   Vargas

 2. til rea list:
  du burde tenke på det at det altid kommer til å være noen som ikke tilpasser farten eller generelt sett bare er dårlige sjåfører ute på veiene. i tilegg kan ting skje med kjøretøy som ingen har kontroll over.for eksempel punkteringer,låsing av hjul/akslinger osv. derfor burde det være adskilte kjøreretninger på veier med stor hastighet og trafikk. dette er noe som har vært kjent i mange år og hadde ikke kostet mange kronene å ordne. når man i tilegg har en stat som kun skal bruke tiltak som kun forverrer situasjonen,salting og generelt dårlig vedlikehold på veiene sommer som vinter så kommer sånne ulykker som denne til å bli mer og mer normalt fremover.og dette gjelder hele landet.

 3. Jeg er helt enig med deg Rea List. Det er ALDRI veien sin skyld at det skjer ulykker. Det er og blir føreren sin feil. Ulykken kunne kanskje vært mindre om veien var bygget slike eller sånn, men det er den bak rattet som har absolutt alt ansvar. Det kjøres for fort etter de gjeldene forhold og da går det galt noen ganger. Utrolig trist for de som rammes helt uskyldig, men skyld ikke på veien. Den har aldri, ALDRI, skylden for en ulykke. Ærlig talt alså . . .

 4. Joda Vargas du skriver at folk må også ta ansvar for egen oppførsel i trafikken. Jeg er bare lei av å se avbildede lokal politikere stående langs en vei de kaller «dødsveien» og nærmes gi myndigheter skylda for disse. Det har de IKKE. Det er den som kjører. Det får ikke blitt anderledes. Jeg skrev også at om veien var slik eller sånn ville det blitt en minde ulykke. Midtdelere er et eksempel på, som du sier, noe som reduserer ulykker. Men jeg står på mitt, det kan ikke være andre enn førerens feil. Sånn må det være. Veien ligger der som den er når føreren kjører inn på det. Joda, en pungtering eller annen teknisk svikt kan også få fatale følger, men igjen, det kjøres ikke etter forholdene og veistandarden. Derfor går det galt.

 5. Det burde vere mulighet for å sette ned farten da det er dårlig føre.Hva med fartsskilt som lokale vegsentraler kan regulere fra en sentral og sette ned farten da det er glatt.Det er sånne skilt idag,en dag med ekstremt føre kan farten settes ned til 60.Ulykker er førerfeil som får fatale følger.

 6. Det er den samme visa hver gang noen dør på norske veier, la oss legge all skyld på førerne, det virker som løsningen på alle ulykker er at om bare den «skyldige» ikke hadde kjørt sånn eller sånn så hadde det gått bra. Til alle dere som tenker holdning og kampanjer løser alt bør tenke over den mennesklige faktoren i trafikken, vi kan aldri og med det mener jeg ALDRI stoppe en ungdom fra å ta sjanser eller en stresset/sint person og kjøre på en sånn måte at det er totalt risikofritt. Enkelt og greit. Holdninger og kampanjer virker det viser forskning, MEN det er bare et av mange virkemidler som må brukes. Vei standarden er vesentlig dårligere i Norge enn land vi liker å sammenligne oss med, vi kan aldri komme bort fra det faktum at høyere veistandard redder liv og med høyere standard mener jeg ikke nødvendigvis motorvei over alt, men tiltak som feks. midtdelere.

  Jeg har et godt eksempel på en ulykke som kunne vært unngått med bedre veistandard, noe som ingen holdningskampanje,fotobokser eller nedsatt fart kunne stoppet.
  For en tid tilbake kjørte en turbuss oppover gulbrandsdalen fyllt med turister, de møter en bil hvor føreren får et illbefinnende, krysser kjørebanen og fronter med bussen, resultatet var at heldigvis BARE en døde. Jeg vet ikke med dere andre men et liv tapt i trafikken er et for mye og det blir rett og slett ikke gjort nok i dag på mange fronter. Mange skulle gått og skammet seg og jeg tenker ikke bare på politikerne, like gjerne interesseorg. og ikke minst oss selv som godtar situasjonen slik den er i dag.

 7. Problemet er jo at mange av veiene her i Norge er livsfarlige! Biler passerer en meter fra hverandre i 80 km/t. Veinettet i Norge er helt elendig (hvor blir alle pengene som suges ut av oss av?) Med dette ekstremt avgiftsbelastede landet vi bor i så må vi i det minste kunne forlange trygge veier!

  Og 22 ulykker på 10 år uten at noe er gjort? Det er en SKAM!

 8. Hei. Takk for det. Hadde bare flere delt samme mening. Ser mange kommer med kommentarer om at førerene ene og alene har skyld for ulykker som skjer.

  De har tydeligvis aldri vært ute og kjørt bil?

  Aldri vært å kjørt på veiene hvis du passerer så nært andre biler i stor fart at 1 sekund uoppmerksomhet så er livet over?

  Og det mest provoserende er politikerer sitte i ett møte og si «vi vurderer tiltak».

  22 ULYKKER PÅ 10 ÅR! Altså de skulle jo startet veiarbeid på den veien fra mandag av!

  Men neida, det er samme gamle. «Det er ikke bevilget penger til midtdelere» «Slik langsiktig planlegging tar tid» «Vi kan ikke love noe» «Vi føler med de pårørende»

  Hvor blir egentlig pengene våre av?

 9. Bare en liten opplysning til dem som vil legge all skyld på førerne, det er faktisk ikke lenge siden Statens Vegvesen ble kjent skyldig i å ha forårsaket en dødsulykke pga manglende vedlikehold.

  Etter å ha fartet land og strand rundt i Norge i godt og vel 10 år, fant jeg ut at jeg ikke turte lenger, og det er rett og slett veldig mye pga veistandard (i tillegg til alt man har sett av kjøring, ulykker osv). I Norge kan man kjøre på hovedveier, kanskje ikke 5 år gamle en gang, hvor man plutselig merker at kjøretøyet skjener fordi man har havnet hjulspor som ikke engang er merket, svinger er feil dosert og veien «siger ut». Kommer man med bil er det ille nok, kommer man med større kjøretøy, kanskje med høyt tyngdepunkt, kan man være nødt til å ta en pause for å få ordna pulsen etter nesten å ha kjørt av veien. Ja, dette har med fart å gjøre, men poenget mitt er at det er for mange slike «feller» rundt omkring i Norge som ikke er merket (vet ikke hvordan dette er på ulykkesstedet i artikkelen), og det skal ikke være nødvendig å holde 40 km/t sjøl om man ikke er kjent på veien.

  Ang midtrekkverk: E6 i Gudbrandsdalen, nærmere bestemt mellom Fåberg og Øyer, fikk 3 felt og midtrekkverk etter år med utallige dødsulykker, etterpå har det ikke vært en, midtrekkverk er den desidert beste «passive» sikringen av en vei.

  Ps. Innslag på Dagsrevyen idag, intervju med lensmann ang ulykken: «Så langt har vi ikke kunnet finne at noen av de involverte har hatt en for høy fart forholdsmessig.»

  1. Hei- Jeg skjønner det veldig godt i ditt valg av å slutte som yrkes sjåfør.

   Jeg setter stor pris på din kommentar- og du bekrefter med dette at det det faktisk er veistandaren som må utbedres-

   Jeg har kjørt mange ganger den nevnte strekning i Gudbrandsdalen- der har det vært 50 og 60 sone i mange år pga svært smal og dårlig vei… godt det er utbedret nå.

   Men det er bare en liten sløyfe av veier som det fortsatt er 50-talls standard på-

   Vi må ha på plass langt bedre vei og bane standard i rike Norge- Dette er et krav fra det norske folk!!

   AS Norge og samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa må gjøre noe nå!

   Vargas

 10. Joda Anders, jeg har virkelig vært ute og kjørt bil i dette landet vårt. Jeg har kjørt vogntog, lastebiler og varebiler i mer enn 30 år. Er ikke det fylket jeg ikke har vært i med kjøretøy. Så jeg har nok sett det meste av veier her. Jeg er bare ikke av dem som mener det er noen andres feil når ulykker skjer. Det står jeg på. Det ER førerens feil. Hender nok en teknisk svikt på bilen kan lage en ulykke, men de er det svært få av. Det må være fint og kjøre som en villmann og si at det er veien eller noen andres feil da det smeller. Aldri i verden om jeg kunne tenke slik. Det er førerens feil i de aller aller fleste tilfeller. Ærlig talt alså . . .

  1. Mr Mateo- med en slik uttalesle er du så avslørt som du kan bli. DU har aldri kjørt noe vogntog, eller vært sjåfør noe sted. Du hadde vist dine kollegaer en langt større respekt hvis dette var tilfelle- Jeg tror du er en skøyer-

   De aller fleste som virkelig kjører disse dårlige veiene dag ut og dag inn forteller fakta. Nemlig at veiene i distrikt Norge spesielt er skremmende dårlige og tar stadig flere liv-

   Vargas

 11. Det er lett for deg Vargas å si slikt om meg fordi du vet jeg ikke får bevist her at jeg snakker sant. Du kaller meg til og med en skøyer. Det hiver du ut av deg bare fordi du er uenig med meg. Jeg har da ikke sakt at veiene her i landet er bra. Så langt derifra. Noen burde nesten vært bare for fotgjengere. La det ikke være tvil om det. Jeg har selv blitt overrasket av veien og kjørt ut. MEN, jeg kan da ikke skylde på veien. Den lå der som den var før jeg kom kjørende. Med andre ord, min feil. Ikke noen andres. Stå på du Vargas, kall de du ikke er enig med for skøyere.

 12. La nå først havarikommisjonen konkludere med hva som var årsaken, før dere forhåndsdømmer noen som helst. Venter på resultatet med spenning. Har forresten gode kjennskaper til denne veistrekningen, har flere ganger kjørt i kø i fra begynnelsen av Lavangsdalen til Nordkjosbotn en strekning på ca 50 km, med lite eller ingen muligheter for å kjøre forbi. Veien skal være av europavei standard, men det minner mer om en fylkesvei. Her oppe har vi ikke jernbane så nesten all vare og persontransport til Tromsø foregår på denne veien. Langdistansebussene som går mellom tettstedene har 2 avganger pr. dag, så da blir det ikke så mange andre alternativer enn personbil.

  1. Du har et poeng John- Men det er hevet over en hver tvil at veiene på nevnte strekning og andre områder i distrikts Norge må utbedres, uansett årsak til denne forferdelige og unødvendige ulykken i Lavangsdalen-

   Vargas

 13. Men det er så trist at det må en alvorlig ulykke til før myndighetene får øyene opp.
  Da skal det utredes og planlegges, for min del trenger jeg ikke å kjøre lenger en til Sverige for å se hva de har gjort med veiene. Mellom byene Kiruna og Luleå der har svenskene fått til både midtdelere og veiskuldere som er fjerdedel av bredden på veien til Tromsø. Veien til Tromsø har ikke veiskulder i det hele tatt, der går rett til skogs hvis du er så uheldig å komme for nært kanten. Hvordan svenskene får det til med den økonomien de har er meg uforståelig, kanskje de tenker som Mads Gilbert. Det er bedre samfunnsøkonomisk å bruke penger på veiene enn å ta hand om døde og skadede.

 14. Kleppa’s tilbakemelding viser hvordand de tenker, bestandig er de opptatt av metoder og løsninger som gjør at de kan skrape til seg flere penger på. I forveien er det vilde priser på stort sett alt, ikke minst får bilismen legge igjen masser, men hva blir pengene brukt til? Parkeringsplasser slik de kan tjene, tjene tjene, parkeringsplasser de oppstår meget raskt, nesten samme dag et hus blir revet…..
  Desverre er det slik at i trafikken dør folk på grunn av dette kapitalistiske sløseri.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.