Frivillig barnløs- egoistisk?

Jeg mener bestemt at man skal, så sant det rå er,  gjøre hva man kan for å få barn i løpet av livet. Det er med stor sjanse for å kaste en brannfakkel på bålet i det jeg også mener det er direkte egoistisk, å velge bort den gaven det er å få et barn som er sitt eget kjøtt og blod.

I det sekundet du blir en forelder får du ansvaret for et nyfødt barn som skal følge deg i tykt og tynt gjennom resten av ditt liv, og du har ansvaret for dette barnet til det er myndig ved fylte 18 år. Det er et stort ansvar, men en enda større gave.

Den største gaven, og etter mitt syn, den viktigste meningen med livet. Det å kunne forsørge, lære, forstå, forklare forskjellen på riktig og galt, veilede, oppfostre, gi god omsorg og elske egne barn. Kjærligheten til egne barn overgå alt, og du forstår det bare hvis du er forelder og har egne barn. Og bare da.

Størst av alt er kjærligheten, og den kjærligheten man gir til sine barn er den viktigste.

Hva skal du gjøre når du blir gammel, og mange av de du kjenner er borte? Du har liten familie fra før, og du går av med pensjon når du er ca 65 år. Du har hverken barn eller barnebarn. Det kan bli ensomt det.

Det er ikke for uten grunn at det synges  «slekt skal følge slekters gang» i den fineste og viktigste julesangen, Deilige er Jorden.

Mesteparten av livet er du voksen, det er bare i ca 10 % av livet du er barn og ung. Resten av tiden bør du bruke på å være omsorgsperson for noen du er glad i. Det gjør både deg og den unge godt.

En far skal lære sin sønn å svømme , å sparke fotball, og gi gode råd og veiledning. Legge ting til rette så barna får en god plattform å bygge sin egen eksistens ut i fra.

En mor bør lære sin datter om det livet en kvinne har, om det å bli mor, lære å lage mat, lære å lage barn og å kjøre bil for den del og når den tid kommer. Foreldre skal være til stede i sine barns liv, på deres premisser. Ikke nødvendigvis like kjønnsbestemt som her beskrevet i eksemplene, men dog.

Ingen foreldre kommer til å si at de angrer på at de fikk barn. Og det er ikke fordi det er politisk korrekt, men fordi de elsker sine barn så betingelsesløst. På ordentlig.

Velger du bort den gaven det er å få barn, velger du også bort en del av livet.

Å være mor eller far gjør livet til en dans på roser og et helvete du aldri trodde eksisterte. Med andre ord, det er når du er en forelder du lever …

Skal du ha barn, når tiden er inne? Det anbefales!

 

Vargas

41 thoughts on “Frivillig barnløs- egoistisk?

  1. Jeg mener bestemt at det er «godkjent» som å være en god mor eller far. Da er man faktisk enda bedre fordi du er villig til å ta til deg et barn som ikke er ditt. Men når du adopterer er du pr definisjon en forelder, god som noen.

   Takk for kommentar

   Vargas

 1. Nei! jeg lever i et stabilt parforhold og er i begynnelsen av tredve årene, vi har god, stabil inntekt begge to. Men ingen av oss er interessert i barn. Jeg har alltid hatt en ekstrem fødselsangst og har dessuten aldri vært glad i barn. Min samboer er heller ikke glad i barn. Derfor skal vi begge la oss sterilisere innen kort tid, så slipper vi å tenke på det lenger.
  Det er opp til hver enkelt om man vil formere seg eller ikke, ikke alle liker unger, det må du respektere. Det som er egoistisk er å få barn for å så ikke ta godt vare på dem, dette gjelder også dyr.
  Dessuten er vår klode på god vei til å bli overbefolket…. vi er allerede alt for mange mennesker på denne planeten, så det er ikke slik at vi alle MÅ få barn.

  Takk og lov for prevansjonsmiddler og selvbestemt abort slik at vi selv kan velge om vi vil bli foreldre eller ikke. Jeg ble gravid for et år siden og jeg er mener vi er svært heldige som har selvbestemt abort her i Norge.

 2. vi er 7 milliarder mennesker på jorden, og du mener det er egoistisk å ikke få barn?!?
  uønskede barn er roten til alt ondt. hvem er det som sitter i fengsel? uønskedet barn.
  hvem er det som går på trygd? uønskedet barn! menneskehetens største kollektive utfordring det neste århundre er overbefolkning.

  innlegget ditt kryr av logiske brister. du sier blant annet at det er ensomt å bli gammel uten barn, og at gleden det innebærer å få barn gir mening til livet. det virker for meg som om du fikk barn for din egen del. ganske ironisk med tanke på overskriften din.

  slik jeg ser det så bør man kun få barn om man har svært gode forutsetninger for å oppdra et lykkelig klokt, og empatisk barn.

  1. Vi er vel drøyt 9 milliarder-

   Så det er der de er alle uønskede barn- hmmm tror du virkelig på det selv asså?

   Jeg velger å få barn for egen del, og det er det ikke noe feil med. Det er ikke det som er egoistisk, men å la være….

   Vargas

 3. spør du meg motsier du deg selv i akkurat å si at du velger å få barn for egen del, men at det å la være er egoistisk. alle argumentene dine tilsier at det er for ditt eget ego og din egen selvfølelse at du velger å få barn…. hva er egoistisk med å la være? at man selv vil bli ensom når man blir gammel?? hmm.. for meg heger ikke dette helt på grep…

  det finnes mange voksne som er uegnet som gode foreldre. Spør du meg er det bedre at disse lar være enn at barn vokser opp uten foreldre som er i stand til å ta vare på dem. Disse barna vil ikke få det godt da de før det første ikke vil ha en trygg og god omorgssituasjon, og for det andre lett kan bli stigmatisert av samfunnet fordi andre barn merker at noe er annerledes. I disse familiene får ikke alltid barnet fortsette å bo hjemme, men blir plassert av barnevernet.

  og de som ikke ønsker barn; det er ikke noe mer egoistisk at de lar vær, enn at noen får barn kun for sin egen selvfølelse og sitt ego. Jeg tenker at man ikke kan konstantere hva som er mest egoistisk. Begge gruppene gjør det ene eller det andre for sin egen del. Og selv om man er egosentrisk bør man kanskje ta i betraktning hvilket liv man vil gi barnet man setter til verden….

  1. Jeg ser poenget ditt i at det er ikke alle som er egnet til å få barn- disse bør selvsagt ikke få det heller.

   Men jeg er ikke enig i at det er egoisme å få barn.- Man gjør det for seg selv og for det barnet man skal ha ansvaret for ja. Men jeg ser ikke at det skal være noe egistisk i det-

   Hvis man velger bort det å få barn så er det fordi man ikke ønsker, byrdene og ansvaret det krever å være en forelder- etter min mening.

   Takk for kommentar

   Vargas

 4. nei, hvis man velger bort barn er det fordi man ikke har lyst på unger, rett og slett!
  og det er ikke egoistisk…. det er egoistisk å FÅ barn, ivertfall mer enn 1, fordi verdenen trenger ikke flere mennesker nå…

  dessuten anntar jeg at du er mann Vargas?? dvs, du slipper å gå gravid og måtte føde dem… og det er jo en stor fordel.

  1. Hei Anna

   Jeg er som du skjønner ikke enig med deg. Alle må selv velg om de vil ha barn eller ikke, og jeg mener at se som velger bort den muligheten gjør feil og gjør det ut i fra en egoistisk tankegang-

   Du mener at man skal velge å la være å få to barn fordi det er så mange mennesker, men det er ok å få ett… Er det mindre egoistisk å få ett barn da mener du? Og jeg håper du ikke mener alvor med argumentet om at man skal la være å få barn fordi det er vondt? Jeg håper du skjønner at jeg ikke kan ta en slik påstand alvorlig?

   Takk for din kommentar-

   Vargas

 5. vi er snart 7 milliarder Vargas.

  nærmeste estimat jeg fant lyder; 6,900,746,029.

  sitat: «Hvis man velger bort det å få barn så er det fordi man ikke ønsker, byrdene og ansvaret det krever å være en forelder- etter min mening».

  greit nok, men bare en antakelse fra din side. du skal ihvertfall vite at det er mange som ser det annerledes:)

  god helg.

  1. Beklager min slendrian- jeg leste estimater for år 2050- da skal det vist nærme seg 9 milliarder mennesker på kloden, det er da noen år til-

   Mitt innlegg går på antagelser og mine meninger. Jeg påstår på ingen måte at det jeg mener er noe fasit. Men jeg mener fortsatt at det er egoistisk å la være å få barn.
   Jeg presiserer at det er mennesker som ikke er skikket til å få barn, og bør derfor ikke få ansvaret for egne barn heller.

   Argumenter om at det er nok folk som det er og at man lar være fordi det er vondt å føde- faller på sin egen urimelighet og er usaklig argumentasjon-

   De som er enige med meg har ikke så mye å svare på, de få som er uenig ønsker selvsagt å ytre seg og det skal man jo gjøre. Jeg er takknemlig for alle som kommenterer på min blogg-

   God helg til deg også-

   Vargas

 6. Jeg leste med stor interesse ditt blogginnlegg, og tok meg også tid til å se litt på kommentarene du har fått, og jeg skjønner jo da at jeg er ekstremt egoistisk om jeg skal følge tankegangen til enkelte som kommenterer her. For tenk – jeg har 6 barn. Huff – jeg er jo med på å overbefolke verden må vite – noe så egoistisk da!

  Jeg beklager på det sterkeste at jeg og kona mi er glad i barn og har valgt å ta i mot 6 av dem fordi vi føler at vi kan gi de en trygg og god oppvekst. Jeg skulle jo naturligvis tenkt på….. ja hva egentlig? At det blir trangt i huset – overbefolket? At det ikke er nok mat i landet her til å brødfø dem? Help me out – jeg skjønner ikke helt problemet??

  Jeg er, som det fremgår av navnet, også mann, så jeg antar at jeg derfor blir ansett som egoistisk som har latt min kone gå gjennom 6 svangerskap med de byrder det innebærer. Men jeg kan forsikre alle skeptikere med en gang, at hun ser på både det å være svanger, og det fantastiske med å føde, som et mirakel og en velsignelse som langt overgår de problemene det medfører å være gravid, og til og med smertene med å føde barna. Snakk om uselviskhet spør du meg… men så er jeg litt «annerledes» og jeg da….. antagelig!

  1. Hei Dan-

   Jeg synes ikke du er egoistisk men fantastisk, både du og din kone som har valgt å bli foreldre til 6 barn. Det er over gjennomsnittet for antall barn, men for en berikelse, og for et leven det av og til må bli he he:)

   Jeg ser på det å være en forelder som blant de største og viktigste oppgavene i livet. Og blant de absolutt største gleder-

   Tusen takk for din kommentar Dan!

   Vargas

 7. Nei, jeg kan ikke tenke meg barn, jeg har to hunder, ønsker meg en til, det er en utrolig berikelse i livet mitt, hundene mine er et stort ansvar men gir meg enorm lykkelig. Jeg elsker hundene mine.
  Er alle som ikke har hund egoistiske? Hund er et stort ansvar, det gir lykke….

  I en verden hvor vi er FOR mange mennesker, hvor barn dør på gaten hver dag, og snart ikke er nok rent vann til alle…. så mener du det er egoistisk å ikke sette ENDA FLER til verden??? Jeg forstår bare ikke argumentene dine….

  Å få barn det er egoistisk! du gjør det KUN for deg selv!

  1. Du tar feil anna.

   Man får barn fordi det er viktig å riktig, og en meningen med livet for mange. Ingen barn dør på gata i Norge.
   Det argumentet forstår ikke jeg. Å få barn er et langt større ansvar enn å ha hund, og gjør helt sikkert enda mer lykke. Forøvrig
   blir det feil å sammenligne dyr mot mennesker.

   Allikevel så må du få ha så mange hunder du bare vil du Anna. Å få barn får man ikke kun for seg selv, men fordi det er en svært
   naturlig ting å gjøre, å forplante seg.

   Våre barn er verdens viktigste.

   Takk for din kommentar anna.

   Vargas

 8. jeg gidder ikke gå inn i diskusjonen om å sammenligne barn og hunder, siden jeg mener at vi er alle skapninger på denne planeten og jeg mener ikke mennesker er verdt mye mer enn våre medskapninger…

  Men jeg skjønner fortsatt ikke hvordan du kan påstå at man er egoistisk ved at man ikke produserer enda flere mennesker? Vær så snill….kom med et godt argument!

  Det er ikke mangel på mennesker… , vi ødelegger planeten vår fordi det er for mange mennesker…
  Er det det at det er mye ansvar med barn som er grunnen til at du mener at man da ikke er egoistisk?

  Jeg er 28 år med samboer, er ikke interessert i å sette enda flere barn til verden…

  1. Du har et problem om du ikke klarer å skille verdien på mennesker og dyr, men det blir jo ditt problem.
   Ditt argument om at mange barn har det vondt i verden er helt på tryne. Norge er stort land, det er plass til mange barn som skal bygge
   landet til neste generasjoner. Vi kan ikke slutte å få unger fordi verden er et jævlig sted. Da kan jo alle bare kjøpe
   seg bikkje i stedet.

   Det er tusenvis av gode argumenter for å få barn, se de vokse opp og gi de gode råd på veien mot å bli et
   selvstendig individ. Slekt skal følge slekters gang. Du vet ikke verdien av egne barn før du får ansvaret for dem.

   Dessverre så er det noen som heller velger å la være, utelukkende for egen vinning, men det må hver og en bestemme.

   Planeten Tellus har eksistert i mange milliarder år, i bare en liten promille av denne tiden har det vært mennesker her.

   Våre barn er vår alles framtid, de skal skape samfunnet for kommende generasjoner, enda en god grunn for å få barn:)

   Vargas

 9. Forøvrig så synes jeg det er fantastisk at du sier

  «Og jeg håper du ikke mener alvor med argumentet om at man skal la være å få barn fordi det er vondt?»

  Du er klar over at en fødsel og et svangerskap er det mest risikable en kvinne går igjennom i sitt liv…. og en fødsel er den sterkeste naturlige smerten enn menneske kan oppleve…. enkelte kvinner får også omfattende skader som gir plager resten av livet!

  at du som mann kan sitte å si dette, gjør meg bare kvalm…og det er et tydelig bevis på at du er svært egoistik!

  1. Anna, du tar feil igjen. Å føde barn i Norge er slett ikke det mest risikable en kvinne går igjennom. Mange fler dør av
   andre ting enn å føde barn. Selvsagt er det smertefullt, men det er ikke noe argument for å la være å få barn. Det er jo
   direkte dustete å påstå.

   At du blir uvel av at en mann påstår fakta forteller vel mer om deg enn meg he he:) Du har åpenbart godt tom for argumenter
   så du blir heller kvalm av et mann er uenig med deg?

   Du er egoistisk og dum Anna, som sammenligner dyr med mennesker og ikke forstår at det er direkte egoistisk å ikke få
   egne barn. Du skal heller bruke all din tid på deg selv og bikkjene dine. Det er egoistisk det!

   Vargas

 10. vel… en vis mann sa en gang at måten en person behandler sine medskapninger sier mye om den personen……du virker som en svært egoistisk mann, som egentlig kun er opptatt av deg selv og dine..

  ellers så tror jeg at vi må konkludere med at vi er totalt uenige i det aller meste….

  Heldigvis er det å få barn helt valgfritt, vi har selvbestemt abort i Norge også 🙂 🙂

  1. Hva sier det om deg hvordan du behandler medskapninger på da Anna? Du er både kunnskapsløs og egoistisk.
   Vi er helt åpenbart uenig i det meste.

   Hvordan du kan slenge ut påstanden om at jeg er opptatt av meg selv og mine er tatt ut av sammenhengen og sier det
   meste om hvilken person du er.

   Du er takler dårlig motargumenter, og tar derfor sjansen på å kalle meg egoist. Hva er du da?

   Vargas

 11. Anna, jeg er fullt og holdent enig i dine synspunkter og argumenter som kommer fram i dine kommentarer til dette innlegget.

  Vargas, dine utsagn vitner mer om uvitenhet, kunnskapsløshet, selvmotsigelse og et ego uten like. DU har ikke noe mer å si som tør påstå at Anna er dum. Seriøst?! Du har dratt det for langt. Ingen har feil eller rett, bare du som er trangsynt.

  Jeg håper inderlig dine barn ikke blir forgiftet av dine tanker som uttrykkes her. Gi dem nå en sjanse!

  1. Hei Celina

   Jeg mener det er på grensen til å være både dum og kunnskapsløs når argumentene til Anna er å velge å være7
   barnløs fordi vi er for mange i verden. I tillegg påstår hun at man kan ha det like bra med hund i stedet for barn, det er ikke
   sammenlignbart etter min mening.

   Det er egoistisk å la være å få barn på bakgrunn av at det er smertefullt. At du mener at jeg er egoist fordi jeg mener det, er helt
   uforståelig, men du må selvsagt menes hva du vil.

   Her er det stor takhøyde i kommentarfeltet.

   Takk for din kommentar.

   Vargas

 12. Unnskyld meg, men dette ble bare helt merkelig? En ting jeg reagerer på, og som jeg har merket meg i flere debatter er at du er veldig påståelig, altså da mener jeg at du er fort ute med å si bastant at andre tar feil, mens du står fast på ditt. At du mener, det du mener er helt greit, men andre har ulikt syn på livet, og har ikke automatisk feil av den grunn. Du sier f.eks at anna her ikke tåler motargumenter og at hun anngriper deg? Men jeg ser at du i aller høyste grad angriper henne også, du kaller henne for egoistik og kunnskapsløs på like lite grunnlag som at hun sier at du er egoistisk…

  Ellers er Jeg er helt enig med anna over her- Jeg ser på ingen måte at det er egoistisk å ikke velge å ha barn. At dette er meningen med livet, og en gave man MÅ ta fatt på er ikke riktig for alle. Noe som er meningen med ditt liv, betyr ikke automatisk at er meningen for andres liv.

  Enkelt og greit så er det mennesker som ikke liker unger, de føler ikke at de vil eller er i stand til å ta vare på flere enn seg selv og velger med det å ikke få barn. Det er jo i aller høyeste grad uegoistisk. det som er egoistisk er å få barn barn fordi samfunnet forventer det…

  Det å få barn er ikke for alle, og ikke alle er heller i stand til å ha dette ansvaret på seg, da er det bedre og la vær. Ellers syns jeg dette er helt opp til vær enkelt hva de ønsker med livet sitt. Om de ønsker å sitte igjenn alene og barnløse på gamlehjemmet så er vel det strengt tatt ingen andres problem en dem som har tatt dette valget?

  At fødsel er en dårlig argumentasjon er jeg også uenig med. Det er kjempe lett for deg å si når du selv slipper å gjøre det. Selv sliter jeg med enorm fødselsangst og før jeg blir gravid så må jeg forsikre meg om at jeg kan ta keisersnitt, ellers så tørr jeg rett og slett ikke å få barn. Dette er faktisk noe mange kvinner sliter enormt med, og det sies også at det ikke er heldig for fosteret at mor går å er så stresset, så det er overhode ikke egoistisk å tenke på disse tingene.

  Men som sagt, det å få barn er heldigvis et fritt valg, og noe et hvert menneske selv må få lov til å bestemme hva de ønsker uten å bli stemplet som egoistiske. Alle har ulike drømmer og formeninger om hva som er meningen med deres liv.

  1. Hei Stine

   Fint å seg deg innom igjen.

   Hvis du leser hva jeg skriver, så er jeg veldig tydelig på at alle må få lov til å bestemme selv om det passer å barn
   eller ikke. Det må være opp til hver og en. Jeg er veldig klar over at dette ikke passer alle.

   Jeg mener også at det er mer egoistisk å la være å få barn enn å velge å få barn. Det er så mange gode argumenter for å velge
   å bli foreldre. Selvsagt er det smertefullt, det er godt kjent det. Men å velge bort å få barn av den grunn synes jeg ikke holder.

   Det fødes hundrevis av barn i Norge daglig, det går bra med svært mange av disse, både mor og barn.

   At du reagerer på at jeg kaller Anna kunnskapsløs synes jeg er rart. Du har jo selv en blogg der det er høy temperatur av og til.
   Det er jo meningen med å ha blogg, å kunne ytre seg og diskutere med andre. Årsaken til at jeg velger å bruke sterke ord er jo fordi
   jeg synes hun tar feil og jeg har rett.

   Anna påstår blant annet at det å føde er av den største risiko for kvinner. Mulig det var det for hundre år siden, men ikke i dag.
   påstanden er feil, og vitner om kunnskapsløshet. Kan hende det er på grensen til å være frekt å si det, men jeg er ærlig og kaller en
   spade for en spade.
   Jeg mener på ingen måte å såre noen, men jeg kaller idioter for idioter om jeg møter en. Det må folk tåle.

   Om du velger å bli gravid Stine, så håper og tror jeg at det kommer til å gå veldig bra. Et klokt valg er det også.

   Våre barn er vår viktigste ressurs for fremtiden, og å få barn gjør deg i stand til å se annerledes på livet. Du blir tvunget til
   å tenke på andre enn deg selv i mange år, det har alle godt av.

   Lykke til!

   Takk for lang kommentar!

   Vargas

 13. Ja jeg ser at du mener at folk står fritt til å velge, men poenget mitt var vel heller at du sier at det er egoistisk, stort sett uansett grunn. Jeg sier derfor at jeg mener at det ikke er noe egoistisk ved ikke å få barn. Og prøver å påpeke at ting kan være litt mer kompliserte enn hva du skriver her.

  Ellers så er det ikke slik at jeg mener at det at du sier at anna er kunskapsløs i seg selv er så fælt. Men jeg mener at argumentene du kommer mot henne på ingen måte er noe bedre enn det hun sier til deg som du igjenn mener ikke er holdbart.

  Jeg ser den at det å ikke få barn bare pga smerter kan virke litt dumt. MEN, det ligger mye mer bak slike argumenter. DEt å ha fødselsangst f.eks handler ikke bare om at man ikke vil utsette seg for smerter. Fødselsangst er som all annen form for angst, og man kan da ikke si at et menneske er egoistisk fordi det har angst?

  Ellers så er jeg fult inneforstått med at det kan bli hett i diskusjoner jeg er også veldig enig i at man skal si hva man mener, men poenget var vel heller at man også må være åpne for andres meninger uten å synke på et nivå som bastant sier at «jeg har rett du tar feil» og i tilegg argumentere med en ting, men i neste øyeblikk argumentere mot seg selv, noe jeg følte du gjorde i forhold til at du sier at hun er kunskapsløs og egoistisk på det lille grunnlaget du har. Du sier ganske tydelig i en annen kommentar at hun ikke har noe grunnlag til å kalle deg egoistisk igjenn. var vel helst dette jeg reagerte litt på der..

  Ellers så har jeg skrevet et eget innlegg om det i forhold til mine synspukt om dette, og har med det trekt deg litt inn i det, siden det var her jeg fikk inspirasjon til å skrive om det! Håper det går greit;)

  Ønsker deg ei god helg!;)

  1. Hei Stine

   «Morten» skriver blant annet i tråden fra VG følgende: «At når man først har fått barn (og vennet seg til det) så skjønner man at det ikke finnes noen tilværelse UTEN barn. At uansett hvor mye sprøtt og artig man som barnløs kan finne på, uten den klampen om foten som barna utgjør, så kan det ikke i mening og innhold måle seg med det å ha egne barn. Det er to forskjellige verdener.

   Folkens – dersom dere virkelig tror at man kan leve lykkelig uten barn, da lurer man seg selv! Det er godt mulig at man kan opprettholde livsløgnen lenge, kanskje hele livet gjennom. Men det er et risikoprosjekt. Det å få unger er forbannet slitsomt, frustrerende, irriterende, skrekkfylt. Angsten for at noe galt kan skje kan bli lammende. Det betyr ikke noe – for gleden i et smilet fra DITT barn overstråler og visker ut alle bekymringer. Og vissheten om det biologiske og psykologiske båndet mellom deg, partneren og avkommet er så sterk, det gir livet et fundament som man aldri kan bygge gjennom vennskap og kjærlighet alene».

   Det er som jeg skulle ha sagt det selv. Disse utsagnene er selve hovedbudskapet mitt.

   Jeg har ingen problemer med å forstå ditt argument med å vurdere det å bli gravid da du sliter med fødsels-angst. Det er ikke egoistisk å
   la være å føde barn om kroppen nekter og du blir syk bare av tanken. Det er alltids gode individuelle argumenter for å la være. Men de aller fleste
   som velger å ikke få barn er av grunner som karriere, ikke liker barn, eller er redd for at det kan være for vondt til å takle. Det er etter min mening egoistisk.

   Beklager at dette ble litt for langt svar:)

   Hyggelig at du brukte mitt innlegg på din blogg Stine.

   God helg til deg også:):)

   Vargas

 14. Jeg er fortsatt ung, bare 20 år, og jeg har verken bestemt meg for hva jeg skal bli, hvor jeg vil bo eller hvem jeg vil dele livet med, så å tenke på å få barn blir litt for langt vekk for meg. Allikevel har jeg lyst på barn en gang i fremtiden.

  Allikevel reagerer jeg veldig på at du mener alle som velger å forbli barnløse er egoistiske. Man kjenner seg selv best, og vet man at man ikke kommer til å gi et barn en god oppvekst og trygge omgivelser, mener jeg det vil være langt mer egoistisk å sette et barn til verden. Hvis man ikke har lyst på barn, bør man vel heller ikke få det.

  Jeg kan forstå du mener at argumentet med at vi er for mange ikke gjelder for oss her i Norge, for vi er jo virkelig ikke for mange akkurat her oppe i nord, men allikevel så er faktisk overbefolkning et stort problem, og derfor er det vel egentlig ganske fint at vi er forskjellige og ønsker forskjellige ting her i livet.

  Jeg har bodd noen perioder i Latin-Amerika, og her er det veldig lett å se at det finnes for mange barn, barn som ikke har foreldre, mat eller tak over hodet, og som lever livet sitt på gaten og med rusmidler fra tidlig alder. På grunn av dette har jeg veldig lyst til å adoptere et barn når jeg blir klar for det (vil ha et barn jeg har «lagd selv» og da), vi har jo tross alt så mange barn her i verden som trenger omsorg.

  Ja, man velger bort en del av livet ved å bli forelder, men det gjør man også ved å bli det.

  1. Hei Sigrid

   Takk for kloke ord. Man steder i verden er det barn som lider, og det er overbefolkning i noen deler av verden. Det har du rett i.
   Men jeg har konsentrert mitt innlegg om nordmenn og her er det så absolutt rom for å få barn.
   Hva mener du med at man velger bort en av livet ved å bli foreldre?

   Det er nok ikke riktig, du beriker livet og kan ha et liv som du selv ønsker ved å velge å få barn. I det øyeblikket du får barn,
   starter der ordentlige livet. Gleden i et smil fra DITT barn overstråler og visker ut alle bekymringer. Og vissheten om det biologiske og
   psykologiske båndet mellom deg, partneren og avkommet er så sterk, det gir livet et fundament som man aldri kan bygge gjennom vennskap og
   kjærlighet alene”.

   Jeg mener at det er en egoistisk handling å velge bort den muligheten det er å få barn- man lurer seg selv ved å tro at livet er rikt og meningsfylt
   ved å velge bort å få barn, det blir veldig feil for meg. Man vet ikke betydningen av, og hvor viktige det er før man faktisk får barnet
   i armene.

   Jeg synes det er et meget klokt valg du gjør ved å tenke på å adoptere, i tillegg til å få egne barn Sigrid.

   Lykke til, og takk for kommentar fra deg.

   Vargas

 15. Egoisme er vel å sette sine egne ønsker og behov foran andres ønsker og behov, eller foran samfunnets beste. Å velge å ikke få barn har derfor ingenting med egoisme å gjøre, slik jeg ser det. Å få barn er ikke noe man skal gjøre for andres skyld. Jeg ser ikke på det at jorden er overbefolket som et argument for at folk som ønsker å få barn skal la være, men det er absolutt et argument for at man ikke skal se på det å få barn som en plikt.

  De som først har fått barn angrer selvsagt ikke på det. For dem som har barn er selvsagt barna det viktigste i livet. Men det er fullt mulig å være lykkelig uten barn også. Å være lykkelig uten barn, er ikke det samme som å lure seg selv. Kan du ikke bare glede deg over at folk er lykkelige med sine valg, istedet for å irritere deg over at de ikke har valgt det samme som deg? Det virker som om du forsøker å overbevise dem som er barnløse om at de ikke har det bra, at livet deres er uten mening.

  Og hva med dem som er ufrivillig barnløse? Det er ikke sikkert de synes det hjelper så veldig å høre hvor meningsløst du synes livet er for dem som ikke har barn?

  1. Hei Thyra

   Det kommer litt på an på hvem du spør, hva som er egoistisk eller ikke. Man skal ikke få barn på andre vegne enn seg selv, det kan vel
   oppfattes som en smule egoistisk, men jeg mener da bestemt at livet består av andre ting enn å dyrke seg selv, og bare det man selv er opptatt av.
   Den som velger å ikke få barn vet ingenting om gleden av å ha det- mulig det er politisk ukorrekt å si det, men det er riktig.

   De som har fått barn, har opplevd begge sider og kan gi gode råd og meninger til de som lurer på om de skal la være å få barn.

   De som er så uheldige å ikke kan få barn selv, kan få barn via andre alternativ. Det er ikke noen folkerett, men det burde ha vært en selvfølge.

   Jeg respekterer de som velger å ikke få barn, uansett årsak, men jeg klarer ikke å sette meg inn i deres situasjon, eller forstå hvilket liv
   de ønsker å leve. Det må bare bli tomt, men som sagt- det er opp til hver og en.

   Takk for din kommentar.

   Vargas

 16. «Den som velger å ikke få barn vet ingenting om gleden av å ha det- mulig det er politisk ukorrekt å si det, men det er riktig.»

  Det stemmer jo det. Men det er jo også slik at det man ikke vet har man ikke vondt av. Dersom man har levd livet uten barn og vært lykkelig fordi man ikke vet om noe annet, hva er i så fall problemet med det? De som først har fått barn, kunne ikke tenke seg å være dem for uten, men dersom man aldri har fått dem, kan det være annerledes. Det er ikke alle som er i stand til å savne noe de aldri har hatt.

  Noen strever veldig med å få barn, og er dypt ulykkelige fordi de ikke lykkes. Alt fokuset på at barn er eneste veien til lykke hjelper vel ikke dem, akkurat. Det er viktig å få fram at det er flere veier til lykke. At de som ikke har barn, enten frivillig eller ufrivillig, ikke er mislykket. Og ingen burde føle at de må forklare eller forsvare hvorfor de er barnløse.

  1. Hei Thyra
   Vårt samfunn er såpass åpent og det er såpass mange barn rundt om i Norge at det blir for naivt og snevert å si at det man ikke vet har man ikke vondt av. Det er en
   enkel metafor for å unngå å ta avgjørelsen i så fall.
   De som ikke er i stand til å savne det man aldri har hatt, har en gang kanskje hatt søsken, eller øvrig familie, og ser at den er viktig for mange.
   Jeg er enig i at det finnes mange som er lykkelige uten barn, men det er en viss sjanse for at disse hadde vært lykkelig med barn og ikke helt
   vet hva de går glipp av.

   Vi må kunne diskutere tema frivillig/ ufrivillig barnløshet, uten å måtte tenke på at det er vondt for de som ikke kan få barn. Alle kan få barn
   på en eller annen måte om det er ønskelig nok.

   Ingen bør måtte forklare at de velger å være uten barn, men spørsmålet tvinger seg fram fordi det er merkelig, og svært uvanlig. De vet som sagt ikke hva de går glipp av.

   Takk for at du er så dyktig til å holde liv i en meget viktig debatt.

   Vargas

 17. Jeg er frivillig barnløs, og jeg er faktisk helt enig med deg. Jeg er egoistisk! Jeg gjør det for min egen del, og vil bare ikke ha ansvaret som følger med. Jeg kommer heller aldri til å kjenne på hvor mye mening et barn gir livet mitt. Men det jeg vet er at jeg har et fantastisk flott liv her og nå. Et liv jeg ikke vil bytte med noen. Så ja, jeg er egoistisk. Vi alle kommer bare til å leve denne ene gangen, så jeg oppfordrer faktisk alle til å være mer egoistisk. Ta dine egne valg her i livet, ikke bry deg om hva samfunnet forventer, men ta valg som kjennes rett for deg. 🙂

  1. Hei Thomas

   Du setter denne problemsetting i en fin kontekst, takk for det. Nettopp din måte å tenke på er mitt poeng med mitt innlegg.
   De som ikke har unger, vet ikke hvilken glede og mening det gir.

   Jeg er også enig med deg at alle må få lov til gjøre som de selv vil; også å være egoistisk. Man må få være herre over eget liv.

   Takk for din kloke kommentar.

   Vargas

 18. 1) Planeten vår er ekstremt overbefolket. Vi er ca 70% for MANGE mennesker på jordkloden. Likevel skal alle formere seg og spre genene sine. 2) Egoistisk? Å få barn er vel ca den MEST egoistiske avgjørelsen man kan ta. Man får barn fordi man vil ha barn, uten tanke på barnet eller planeten i prosessen. Så krever man da selvfølgelig at barnet skal være takknemlig for alt det får. Vel, de har ikke bedt om å bli født, og det er en forelders jobb å gi barnet alt, betingelsesløst. For som sagt; de valgte å få barnet av egne -egoistiske- grunner. 3) Menn må slutte å tro at de har oppfunnet hjulet evt. tro de er ekte tøffe krigere når de får barn. Det å lage et barn er sannsynligvis det desidert enkleste en mann kan gjøre her i verden.

  Aldri kall barnløse EGOISTISKE igjen, er du snill. Det er så langt fra sannheten som det er mulig å komme.

  1. Hei Tris

   Hva er det som får deg til å tro at du kan påberope deg retten til å vite hva andre har behov for å ikke?

   Du er en bitter kvinne med fordommer mot alle menn. Du kommer med syltynne argument for at det er egoistisk å velge få barn. For det første så er vi ikke 70% for mange mennesker
   på kloden, det er plass til mange millioner til. DU tar også feil i din påstand om at foreldre velger å få barn fordi de ikke tenker på barnet.

   Nettopp av den grunn at mange barn trenger gode omsorgspersoner i livet, burde langt flere nordmenn ha valgt å adoptere barn fra deler av verden barn lider.
   De fleste som velger bort muligheten til å bli foreldre, er de ekte egoistene i denne debatten og det er det mange som er enige med meg i.

   Våkn opp Tris!

   Takk for din kommentar.

   Vargas

 19. Diskusjonen om hva som er riktig; barn/ikke barn, er like meningsløs som å ha en diskusjon om hva som er et riktig karrierevalg. Det er mange grunner til dette:

  1. Å forsøke å dividere hele verdens befolkinng i to grupper: ikke barn = egoistiske, barn = ikke egoistiske, er fantastisk endimensjonalt syn å ha. Jeg og min samboer har tatt et voksent, bevisst og ansvarlig valg om å ikke ha barn. Vi føler at dette gir oss mer tid og ressurser til å gi tilbake noe av den overfloden vi har nytt så langt i livet. Dette gjør vi ved å donere penger (vi ellers ville ha brukt på barn) til andre some trenger det mer enn oss. Vi tilbringer også mesteparten av vår fritid i diverse frivillige organisasjoner slik at vi kan hjelpe de som allerede lever under umenneskelige forhold på denne (sterkt overbefolkede) kloden vår. Dersom vi hadde adoptert, hadde vi ikke hadd den samme muligheten til å berøre så mange sjeler som vi gjør idag. Tallet hadde blitt redusert kraftig.
  2. Fra et biologisk synspunkt gir det mening å ha barn. Men, fra et kognitivt synspunkt er det ingen som helst korrelasjon mellom det å ha barn å det å være lykkelig. Jeg oppfordrer deg til å ta et kjapt søk på scholar.google.com for å finne et stort nummer av studier som tvert imot sier det motsatte.
  3. Det å si at om 200/300/hvasomhelst år vil verden være overbefolket, men at dette ikke er vår bekymring siden vi ikke lengre er i live, er virkelig sann egoisme. Hva om nå-situasjonen hadde vært den samme for mange år siden og ingen hadde satt fokus på dette tabu-problemet? Jeg foretrekker å være aktiv i å kaste lys over dette problemet når jeg kan, slik at de barna some vokser opp idag kan få barn og barnebarn uten å måtte leve i en verden full av krig og elendighet grunnet manglende naturressurser.

  Dette var bare noen få grunner til at denne diskusjonen ikke gir noen som helst mening. Poenget mitt er, det er et utall av variabler som bør legges til grunn i valget om det å få barn. Du forsøker å gi et meget u-nyansert blikk på dette som jeg inderlig håper alle som leser dette innlegget ikke tar altfor seriøst.

  1. Hei Stefan

   Ære være deg og din kone som forsøker å gjøre noe for de svakeste av de svakeste. Men ser ikke helt sammenhengen med dine noe arrogante måte å
   argumentere på. Du påstår at det kommer fra forfatteren av dette innlegget meninger som ikke står skrevet. Verden blir overbefolket i framtiden
   er verden overbefolket, men siden vi ikke lever lengre er det ikke vårt problem, står ikke skrevet i dette innlegget.

   Diskusjonen gir selvsagt mening, både for de som velger å forbli barnløse og for de som velger å få barn. Skal man virkelig la være å diskutere
   en av de virkelige viktige avgjørelsene livet bare fordi det finnes åpenbare grunner for hver enkelt menneske å ta den ene eller andre avgjørelsen?

   Det er u-nyansert og tullete det Stefan.

   Flott at du og din kone har funnet deres valg i livet. Da vet du svært lite om hvordan det er å ha egne barn også, du skal ihvertfall ikke komme
   med noe fasitsvar for alle andre bare fordi du mener at ditt valg er så fantastisk.

   Det finnes et utall av variabler som bør legges til grunn i denne debatten, nettopp derfor skrives det om så kompliserte og viktige saker på denne
   bloggen.

   Innlegget bør selvsagt tas på største alvor nettopp av den grunn, avgjørelsen om å forbli barnløs eller å få barn er en av de viktigste du gjør i livet.

   Takk for din kommentar.

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.