Går du i kirken på julaften?

 

Står du som medlem i statskirken? Det gjør du visst du er døpt i en kirke i Norge og du er norsk statsborger. Men hva skal vi med den norske statskirke? Den er kanskje god og ha om man ønsker et kirkelig bryllup. Og til dåp og et par konfirmasjoner kanskje? Det er vel ikke annet kirken er der for? Ingen går jo i kirken på søndager lengre. Det er trist.

Men kirken har skyld i dette selv etter min mening-

Hele Norge hadde behov for kirken etter 22. juli. Ikke fordi at presten var så viktig, men fordi vi som sørget måtte ha et sted å være. Ikke fordi vi er alle er kristne, men fordi kirken var det helt naturlige samlingspunktet når sorgen, sjokket og fortvilelsen tok oss.

Noen fikk helt sikkert noen velmenende og trøstende ord fra både prest og biskop også. Kirken, dens tjenere og det norske folk har kanskje ikke vært så nær hverandre som akkurat i de dagene etter at terroren rammet oss.


-I  følge statistisksentralbyrå så er ca 83% av den norske befolkning medlem av statskirken. Hvorfor det? Det er jo ingen som er der. Prester klager sin nød for at kirkerommet gir gjenklang, ikke fordi det er slik en fantastisk akustikk, men fordi det er helt tomt. På julaften går det mange mennesker i kirken i Norge. For å få julestemning og ikke så mye mer enn det.

– Har det kristne budskap gått ut på dato? Eller er håndteringen av kjendis prest Gelius´s Sex-bok og påfølgende oppsigelse med på å fjerne kirken bort i fra folket? Her blir det mange spørsmål man sitter med. Personlig så er jeg dessverre for sjeldent i kirken selv. Jeg står i kirkeboken og jeg ser på meg selv som sånn passe kristen, hvis man kan være passende på bølgelengde med han der oppe.

Julaften er en dag mange bruker en time i kirken, ofte fordi tradisjonene har fått oss til det, ikke annet for å få den riktige julestemningen.

 

Kjendis prest Einar Gelius Foto: vl.no

Englene til Kongens datter, Martha er vel heller ikke med på bygge oppunder kirken som et troverdig sted for den som er usikker, for den som skulle ha lyst til å få en åndelig trøst eller bare være i det rolige og ofte litt høytidelige kirkerommet. Engler finnes kanskje, men Martha undergraver folks intellekt med å komme med bøker der du hun påstår at hun kommuniserer og ser engler i tide og utide.

Jeg er helt sikker på at det er med på å fjerne folkesjela i Norge i fra kirken. Og det er trist. Fordi mange mennesker trenger en troverdig, oppegående og folkelig statskirke. Det har ikke vært så langt unna sannhet noen gang- som det vi er i dag.

Den eneste gangen folk flest blir rørt og blir varm om hjerte når det kommer til noe med kirke over hodet,  må det være når Klanen synger «Vålerenga Kjerke».Det er er grassrotas kirke, som har mistet sin prest.

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Y8o9zvuRwfc[/youtube]

God Jul!

 

Vargas

3 thoughts on “Går du i kirken på julaften?

 1. God jul Vargas,
  Nei jeg er ikke enig i at det er noe mål at flere går i kirken. Det er jo greit å ha en tradisjon, men jeg syntes ikke religion er noe sunt i seg selv. De fleste i Norge mener nok at kristendommens dager er talte.

  1. Hei og god Jul til deg også Michaelhe

   Takk for din ærlige mening. Julen hører foreløpig til den tradisjon at det skal gås i kirken i julen. Julaften er symbolet på Jesu fødsel. Allikevel er ikke det nok for den norske kirke- Å være populær en dag i året.

   Ha en fredfull Jul og takk for din kommentar.

   Vargas

 2. God Jul Vargas og takk for fint innlegg 🙂 Jeg syns også det er dumt at så få går i kirka, men vi trenger kirka og det er mange ‘skapkristne’ der ute som har behov for at Kirka vår er der når vi trenger å søke dit. Jeg syns at gode kristne tradisjoner er viktige å ta vare på, og så lenge det ikke blir ekstremt men at det er basert på godhet og nestekjærlighet og omsorg så er det veldig bra og SUNT tror jeg. Det er når religion (og andre ting også) blir ekstremisme at det blir usunt, etter min mening. Vi må akseptere at andre kanskje ikke deler vår tro, men det blir helt feil å ‘utslette’ vår egen tro og gode kristne tradisjoner bare for å vise hensyn til våre nye landsmenn. Det blir så feil som det går an og bli. Noen politiske partier og humanetisk forbund driver å prøver på dette, og det blir så veldig FEIL!!! De bare bruker muslimene som påskudd til å prøve å fjerne kristendommen i Norge. Dette igjen fører til fremmedhat hos de kristne som IKKE gjennomskuer dette slue spillet til politikerne/ humanetikerne og det blir jo HELT FEIL.

  Jeg er jo kristen selv, men jeg blir litt svar skyldig mhp kirkegang ja. Jeg liker å dra ut i marka på søndagene jeg da, elsker å dra på skiturer og skogsturer eller på stranda jeg da, gjerne kominert med grilling og kos. De har hatt noen friluftsgudstjenester som ikke er så høytidelige her ute hvor jeg bor der de har avslutta med grilling og kos og det er nok mer i den retning det bør gå for å få med flere enn bare pensjonister… + kanskje noen fine konserter?
  Men det er veldig koselig å gå i kirka av og til altså. Veldig fredelig og fint 🙂 Klart vi trenger å bevare kirka. Vi kan vel ikke utslette vår kulturarv og våre mangeårige tradisjoner?? Håper ikke det… Ha en fin kveld Vargas… og nå tilbake til Alene Hjemme på TV’n… 😉 Liv<3

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.