Har du begynt på julegavene? Det kan være smart

Hvert eneste år bruker vi nordmenn enorme summer på julegaver til venner, mann, kone og barn. Noen velger å slå skikkelig på stortromma og tømmer først visakortet så kredittkortet for å virkelig imponere når selveste julekvelden kommer. Hvor smart er egentlig det?

Julegaver hører med til julekvelden, men ikke så fine gaver at man gjør seg til gjeldsslave helt til neste jul.

– Vår julaften er spesiell og det har min elskede og jeg selv bestemt. Fordi vi velger å hjelpe de som har minst, de som ikke har noen å feire jul sammen med, og ikke har noen å spise julemiddag på julaften sammen med.  Det gir oss en mening som er litt vanskelig å sette ord på. Jeg kan ikke annet enn å anbefale det  på det sterkeste om du/ dere har muligheten til å stille opp.

Vi server, prater, er til stede for å holde i en hånd, rydder etter at alle har reist hjem til sine respektive ofte tomme boliger. De aller fleste er svært takknemlig for å få komme på julemiddag i regi av kommunen.

Heldigvis er julaften en hyggelig tid der familien samles og deler gaver seg i mellom. Dessverre er det noen få som faller utenfor systemet og disse blir plukket opp av kommunen som får hjelp av frivillige som velger å støtte de som ikke har noe nettverk.

Den gaven gir vi oss, fordi det gir oss mer enn den fineste gave å kunne være til stede for de som ikke engang har familie.

Det er enorme kontraster i vår jul. Det ene året er vi en hel haug med mennesker samlet til tradisjonell julekveld, året etter velger vi å bidra med det vi kan til de som trenger det.

Jeg har opplevd å være til stede på julefeiringer der barna ikke orket å åpne alle julegavene de fikk. Det blir så veldig feil for meg. Alle som får gaver bør bli glade for det de får, orker de ikke åpne gavene, får de for mange gaver. Så enkelt er det egentlig. Det er ikke barnas skyld selvsagt. Er man mange i en familie så bør man planlegge det slik at barna får heller færre gaver.

Uansett så skal det kjøpes inn mye til jul. Julemarsipan og julebrus har allerede vært i butikken i noen dager og det er ikke lenge før alt det andre vi forbinder med juleinnkjøp er på plass heller.

Tall for 2010 viser at  nordmenn handlet for 48,5 milliarder kroner i desember måned, ifølge beregninger fra Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon. Selvsagt ikke bare i julegaver. Allikevel er nesten 50 milliarder kroner svimlende mye penger.

Jeg er rimelig sikker på at vi kunne ha brukt veldig mye mindre og allikevel hatt en bra jul.

La barna lage julegaver selv, det blir både hyggelig og veldig gøy for de unge å se hva de får til å lage. De voksne må være kreative å finne på artige ting som barna lager og pakker inn selv, og i tillegg få bestemme hvem som skal ha hva.

Jula er barnas tid. Ikke la det bli den verste, men beste tiden for unge uskyldige barnesinn. Drikk med måte. Barna føler seg utrygge når de voksne som de alltid stoler på og kjenner så godt fra før endrer adferd grunnet påvirkning av alkohol.

Lar du pengene være på bok, så kan du benytte deg av gode januartilbud på  nyttårs-salget.

Bruk hodet, og fornuften- og ikke kjøp for mer penger enn du har råd til. Husk også at det er svært gunstig å handle på Internett grunnet lavt pund og Dollar mot sterk norsk krone. Der er det penger å spare.

Bare for moroskyld kan det også være smart å ta en spørrerunde rundt middagsbordet. Hvorfor feirer vi jul?

Fordi de som jobber i butikk skal ha mye å gjøre? Fordi julenissen kommer, eller fordi det er et år siden sist?

Du får helt sikkert mange forskjellige svar som ikke handler om Han det burde handlet om…

http://www.alternativjul.no/

Vargas

3 thoughts on “Har du begynt på julegavene? Det kan være smart

 1. Når kakemannen er på rema 1000 allerede før 29 september, da syns jeg det er gått litt for langt… Men jeg kjøpte en kakemann noen dager senere, tok bilde, spiste den, og blogget om det hehe..

  Man kan godt droppe julegaver,
  og kun gi til barn under konfirmasjons-alderen, og egne barn.
  Og sine aller beste venner.
  Voksne søsken og tanter onkler etc klarer seg fint uten julegaver.
  Folk møtes jo for å spise mat i store hauger i tillegg, så hvorfor ikke la det være gaven?
  Maten og praten…

  Kjempebra med større bilder, men, her manglet det jo ett julebilde?
  Eller? 😉

  1. hehe jeg syntes det ikke passet med noen julebilde på dette Ege, for det er for lenge igjen ennå:)

   Takk for at du er tilbake, har savnet å se deg innom. Ble glad nå!:):)

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.