Har du blitt kastet på glattcelle?

 

Og vet du hvorfor det blir kalt glattcelle? Jo fordi veggene er glatte, gulvet er glatt. Alt er glatt. Fordi du skal slite med å gjøre noe jævelskap.

– Å bli arrestert er ikke noen spøk. Du får også en anmerkning på rullebladet ditt, og det er kanskje det verste. Fordi det får en direkte konsekvens senere i livet når du skal søke på jobber der plettfri vandel er en av kriteriene for å kunne bli ansatt.

– Svært mange yrker er knyttet rundt sikkerhet og at det blir ansatt ærlige og redelige mennesker. Da blir de med plettfri vandel valgt foran de som av en eller annen grunn har blitt arrestert for et eller annet.

Da hjelper det lite å angre på hva man har gjort, blitt redelig og ordentlig på alle vis i etterkant. Anmerkningen på rullebladet ditt er kommet for å bli.


En glattcelle. foto: Budstikka.no

– Du kan bli satt på glattcelle for mindre forseelser. Fordi du må være i forvaring til saken din skal avgjøres videre av en politijurist som avgjør om du skal settes fri eller om det blir tatt ut tiltale. Alt avhenger av hvilken forseelse som er gjort. Har du drukket alkohol på offentlig sted så slipper du sannsynligvis med en bot.  Har du skutt noen så blir det tatt ut tiltale og du bør skaffe deg en advokat, litt brennkvikt-

Er du under 18 år skal du ikke under noen omstendigheter settes på glattcelle.

Du skal opplyse navn, adresse og fødselsdato til politiet hvis du blir arrestert, intet annet-

– Å være på glattcelle er ingenting å stå etter. Det er både kaldt, skremmende og ydmykende. Vær smart med livet ditt og ligg på riktig side av loven. Da er sjansen langt større for at du lykkes bedre senere i livet også-

Kan hende du skryter av det til kompis gjengen i etterkant, men du er ikke tøff i trynet når du ligger  og hulker på gulvet i en glattcelle-

Det er noe å tenke på når du og gjengen har planer om å gjøre noe dere ikke burde…

Vargas

 

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10083459

 

16 thoughts on “Har du blitt kastet på glattcelle?

 1. Vil bare fortelle deg at disse bildene du benytter fra vg, dagbladet og andre steder ikke er lovlig publisert uten samtykke fra eier av bildet(i disse tilfellene som regel nettstedet hvor du har funnet dem)

  Et av bildene er min eiendom og jeg har garantert ikke gitt tillatelse til at du benytter dem.

  Om ikke samtlige er fjernet i løpet av par dager vil jeg rapportere til de ulike kilder du har stjålet fra samt melde deg for bildet jeg personlig eier.

  Hilsen pissed of journalist.

  1. Så feil kan man altså ta. Ingen bilder på denne bloggen er stjålet fra noen nettsteder. De er hentet fra http://creativecommons.org/ som er et nettsted som legger ut bilder som kan brukes offentlig av alle. Samt at jeg alltid henviser til hvor bildet er hentet i fra. Om du har sett et bilde på denne bloggen som du mener stammer fra din eiendom, så tar du grundig feil. 7

   Så du «pissed of journalist» du må melde i vei….

   Vargas

 2. Emh… det er egentlig ikke noe som heter glattcelle. Ordet er i utgangspunktet bare slang for cellene i politiarresten. De fleste fengsler har forøvrig celler som ligner politiets arrestceller, og der heter det heller ikke glattcelle – der kalles det sikkerhetscelle.

  Sikkerhetsceller og arrestceller er riktig som du sier glatte, og dette er for å minimere risikoen for at den som sitter der skal kunne finne på noe for å skade seg selv. Det er imidlertid fullt mulig å skade seg selv der, for eksempel ved å kaste seg med hodet først inn i veggen. Gjør man det risikerer man å bli reimet fast på en sikkerhetsseng. Det hender forøvrig at folk under 18 år havner både i politiarresten og på sikkerhetscelle i fengslene.

 3. Jeg hadde lyst til å bryte loven idag, men nå vil jeg ikke det alikevell. Skal se på 7th Heaven isteden.

 4. Når jeg var 15 år gammel ble jeg tatt for å røyke hasj, ble strippet, å sittene 15 timer på glattcelle.
  Lærte jeg noe? Bare å le når jeg leser om politi som dør 🙂

 5. Informasjonen din her stemmer ikke på mange punkter..

  1. «å bli arrestert, fører til anmerkning på rullebladet..»
  «Du kan bli satt på glattcelle for mindre forseelser.»

  Det å bli arrestert/pågrepet krever at politiet (eller andre) har hjemmel i straffeprosessloven Kapittel 14. § 170 – 176 . Bestemmelsene sier at det skal foreligge skjellig grunn til mistanke, Fersk gjerning eller ferske spor.. Det skal også som hovedregel kun pågripes når forbrytelsen har en strafferamme høyere enn 6mnd fengsel.. Altså skal det mer enn skjellig grunn til for å pågripe noen for en forseelse.
  Det å bli pågrepet er et tvangsmiddel etter loven, og kan normalt ikke anføres på et rulleblad.. Kun en dømt straff kan i retten kan anføres her. Det er imidlertid noe som kalles «uttømmende» politiattest.. Denne kan i særdeles spesielle tilfeller inneholde anførsler om verserende saker.. Altså saker som er under etterforskning.. Er sakene imidlertid henlagt, kan de ikke anføres. Pågripelsen i seg selv kan ikke føres på rullebladet..

  2.»Anmerkningen på rullebladet ditt er kommet for å bli».

  En politiatest.. Altså rullebladet ditt. går tilbake i tid fem år. etter dette er informasjonen kun for begrenset adgang..
  Denne kan utstedes til arbeidsgiver om du samtykker, og reglene her er strenge..
  Enhver kan ikke få utskrift av denne uten videre…
  Altså er det kun spesielle etater som har tilgang til ditt strafferegister inntil før fem år tilbake.
  Igjen, er det kun en «uttømmende» politiattest som går lenger tilbake i tid, og en slik utstedes kun i forbindelse med spesielle typer yrker.

  3. «politijurist som avgjør om du skal settes fri eller om det blir tatt ut tiltale»..

  Politijuristen avgjør kun om du skal fremstilles for fengsling eller ikke.. det må tas stilling til innen 48 timer. Retten avgjør om Politiet får holde deg lenger.

  4. «Er du under 18 år skal du ikke under noen omstendigheter settes på glattcelle»

  Vel, loven sier at personer under 18 år BØR ikke pågripes, om det ikke er særlig påkrevd… Str.pr.loven § 174.. Dette utelater ikke muligheten for å pågripe og fengsle personer under 18 år. Og i praksis skjer det relativt ofte at unge settes i glattcelle.

  5. «Du skal opplyse navn, adresse og fødselsdato til politiet hvis du blir arrestert, intet annet-»

  Personalia skal alltid opplyses til politiet på forespørsel.. Personalia er imidlertid
  kun navn og personnummer..

 6. Storberget sa ingen skulle sitte på glattcelle lenger enn loven sa.Soningskøene skulle være slutt på dagen lukshusfengselt i Halden åpnet.Dagene på glattcelle og soningskøene hr aldri vært lenger.Storberget er vel den svakeste justisministeren
  i nyere tid .

  NINNI

 7. Jeg har vert på glattcelle flere ganger. å politiet følger IKKE lovverket !
  Nesten hver gang går det laangt over 48 timer.. blir man tatt inn for arrest på fredag sier de typisk man slepper tidligst ut mandag klokken 10.00 . Så å møte tidsnok til job er bare å glemme. Ved 2 anledninger har jeg blitt tatt ut av cella og fått grundig juling 1 gang med håndjern og en gang uten, for så å bli kasta inn igjen blå og fæl. de som ikke tror meg får lov til det..
  jeg har mistet ALL respekt for politiet, nesten begynt å få et intenst hat mot dem, etter jeg har vert i nærkontakt med dem et par ganger. Skjelig grunn og eller ransakelses ordre driter de også en god faen i .. iallefall slik i ÅLESUND !

  Hadde folk vist alt som foregikk hadde de blitt sjokka, ville ikke trodd det selv for en 6 år tilbake i tid

  1. Jeg tror på deg jeg Calle og det er rystende fortelling du kommer med, jeg er sikker på at det er flere som opplever det samme. Norsk politi har mye å rette på. Det er ingen som fortjener slik behandling, men det er lite å få gjort noe med. Det blir påstand mot påstand.

   Problemet er at det dør mennesker hvert år på glattcellen i Norge. Tilfeldig? Neppe.

   Takk for din sterke historie Calle.

   Vargas

 8. Ja, jeg har blitt «kastet» på glattcelle. Forøvrig er det vel ikke slik at du ligger klistret til gulvet og hutrer og sipper, det er bare å spørre om en pris snus av politibetjenten, et teppe og legge seg til å sove inntil juristen lar deg gå. Kanskje du får et par brødskiver du kan kose deg med også.

  Og jeg synes den generelle oppfatningen av hva kriminelle gjør er helt på viddene. La meg bare fortelle dere en ting og det er at de aller aller fleste som blir puttet inn, som blir arrestert, er kun unge (og eldre) rusmisbrukere med store problemer og en elendig livssituasjon.

  Ja, man er nødt til å handle selv om man vil ha et godt liv, man er nødt til å være sterk uansett hva som hender i ditt liv, men om man får hjelp istedenfor å bli trykket enda lengre ned i dritten for hver eneste dag som går, så kanskje samfunnet ville sett litt bedre ut.

  Si ikke til meg en eneste gang til hvor moderne og humant dette landet her er inntil dere slutter å putte folk i fengsel, slutter å straffe mennesker. Spesielt på den såkalte «humane» måten. Hva er mest humant av å bure inne et menneske i 1-21+ år enn å piske den samme personen offentlig et antall ganger offentlig etter hvor alvorlig forbytelsen er?

  Bli ferdig med det, er det virkelig nødvendig å torturere mennesker psykisk i år etter år, daglig og attpåtil forvente at de skal melde seg inn i det såkalte «normale og oppegående» samfunnet?

 9. Kommentar til Vargas, og til Stammcelle:

  Vargas: Det er en bra artikkel.. men litt dristig av deg å skrive fakta om pågripelser, uten at du har lest forskriftene… I min redegjørelse over, har jeg ikke bare brukt andre ord, slik du hevder.. men faktisk referert saklig til hva som er rett.. Du har feil på nærmest samtlige punkter.. noe du bør rette opp.

  Stammcelle: Jeg tror hvert eneste ord av hva du skriver… Jeg har opplevd vesentlig samme behandling flere ganger..

  Ang 48 timers regelen, så er dette en hovedregel i arrestforskriftene § 3-1.
  Forskriften sier imidlertid at dette gjelder… «med mindre det av praktiske grunner ikke er mulig. Dersom overføring skjer senere, skal begrunnelsen nedtegnes i arrestjournalen.».. Ergo er dette et flytende begrep, der Politiet har anledning til å bryte hovedregelen i majoriteten av tilfellene.

  Angående «Skjellig» grunn, så er det også et særdeles flytende begrep, som i grunn betyr «Sannsynlighetsovervekt», noe som Politiet har blitt svært dyktige med å misbruke til sin fordel, i forhold til å bruke tvangsmidler slik som pågripelse, ransakning, besøksforbud, beslag, fengsling, og avlytting.

  De har god erfaring med å bruke god juridisk begrunnelse for hvordan de skjønnsmessig vurderer mistanken sin som «skjellig».. Rettsvesenet ser denne utviklingen, men er svært forsiktig med å imøtegå Politiets begjæringer.. Det er næmest en rutine, der Politiet nedtegner sine «påtegninger» som da er deres påstander, og den skjønnsmessige vurderingen for disse.. Og Retten setter lit til at Politiet har redegjort riktig. Retten vil i 99 av 100 tilfeller gi Politiet medhold i sine begjæringer om fengsling eller andre tvangsmidler.

  I tillegg vil påtalemyndigheten (inkludert politijuristene) ha myndighet til å utføre tvangsmidler umiddelbart «ved fare for opphold», og først i ettertid få dette godkjent av retten.. Dette benytter Politiet seg av flittig..
  F.eks. kan man si at dersom Politiet er overbevist («skjellig grunn») om at du har ting i ditt hjem, som ikke er lovlige, kan de gå til husransakelse uten rettens kjennelse.. og først senere meddele dette til retten.. Dersom de finner noe.. uavhengig av hvor ubetydelig det er, blir det retlativt vanskelig å få dette ugyldiggjort.

  At politiet misbruker makt i forbindelse med tvangsmidler, slik som du har opplevd, er ikke uvanlig i det hele tatt… De kan lett tilskrive behovet for maktbruken til nødvendig for å sikre den innsattes sikkerhet, eller for å sikre offentlig tjenestemanns utførelse av sine ervervige oppgaver.. Dersom en arrestant er «vanskelig», er det ikke uvanlig at denne blir behandlet unødvendig og uhensiktsmessig «hardt».. og faktisk i tillegg til å få «juling», også riskerer å få tilleggsiktelse for overtredelse av straffeloven § 127, 128, eller 326.. vold, trusler eller hindring av offentlig tjenestemanns tjenestehandlinger.
  Loven er således formet for at makten hos politiet er alt for stor. Dette blir også misbrukt ofte.. Det er imidlertid strenge rutiner for rapportering og journalskriving i tiden du er under tvangsmiddel.. spesielt i arrest! Det er altså store muligheter for å unngå eller avsløre slike misbruk, dersom man benytter sine rettigheter i f.eks «Arrestforskriftene» kapittel 1-5. Eller velger å anmelde politiet etter brudd mot straffeloven kapittel 11. Dette er ikke noen lett prosess, men kan føre frem om man setter faktiske forhold opp mot dokumentert rapportering og lignende..

  1. Sven, jeg setter pris på at du skriver lange og utfyllende kommentarer, og jeg ser du er en skikkelig harding på paragrafer. Men om du synes artikkelen er bra så er jo det litt merkelig siden den utelukkende kommer med faktafeil?

   Den gjør ikke det, mht samtlige påstander er det ingenting som er feil, og jeg skriver ikke om konkrete pågripelser som kan skade noen.’

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.