Hva kan Far bidra med på fødestuen?

Det er fortsatt noen få fødestuer igjen her i landet. Men de legges jo ned en etter en dessverre.

– Spesielt i distriktene er det direkte helsefarlige tilstander for vordende mødre, pga manglende fødestuer. Og færre blir det altså. Det sier vel mest om hva den sittende regjering holder på med.

Men det var ikke det jeg skulle irritere meg over nå. Jeg skulle fortelle hva jeg mener hva en potensiell far har å gjøre på en fødestue.

En fødestue er et rom med en vask, et bord, en seng og masse forskjellige instrumenter som jordmor og leger bruker å hjelpe seg med om når barnet kommer.

Det er ikke sikkert leger trenger å bidra, jordmor er kvalifisert og kan greie jobben helt på egenhånd, men har ofte hjelp av en barnepleier bare for at det er mye som skjer med både mor og barnet som kommer til denne underlige verden.

– Men så var det den kommende og forventningsfulle far da. Arme mann. Hva har du der å gjøre? For det første så er fedre hvite som laken på en fødestue. For det andre så føler de seg så malplasserte at de aller mest har lyst til å stikke. De fleste av dem. For det tredje så har den vordende mor så vondt, at hun blir villsint bare av synet av det dumme trynet til den smått bleke og forvirrede vordende pappaen.

– Barnet som helt sikkert blir både elsket og får det fint i livet, er ikke spesielt vakre når de akkurat har kommet ut av mors liv heller. De ser ut som en blanding av en ny-dradd Uer og en alien. Slett ikke pen. Men det er bare akkurat med det samme. Mor og far derimot, synes nettopp sitt eget barn er verdens vakreste, uansett.

– Det har seg jo slik nå i denne likestillingens tid, at far må bidra der sjefen forlanger det, og det er på fødestuen når mor skal føde. Men det er ikke stort annet å gjøre enn å stålsette deg som vordende far. Du vil få masse kjeft og du vil føle at du ikke strekker til mer enn noen gang. Du kan si trøstende ord, og be henne puste riktig og til riktig tid, men du kommer til å få så ørene flagrer allikevel.

– Å bli foreldre er det største man kan oppleve, og et av de viktigste øyeblikkene i livet er når du blir mor eller far. Det er det ingen tvil om. Men en far har i utgangspunktet absolutt ingen verdens ting å gjøre på fødestuen mens mor føder. Det er en lidelse for den fødende mor, for det er jævlig vondt å føde. Men en malplassert vordende far er et ynkelig og trist syn. De fleste fedre lider minst like mye som kvinnen som føder.

Greier du å vente til det hele er over så slipper du å få ditt livs nedtur i form av kjeft fra partneren, du slipper å besvime til irritasjon for stressede jordmødre, og du slipper å se at kvinnen i ditt liv revner fra rumpa og helt opp til navlen-

Satt litt på spissen så burde det være lov for en far å si, jeg venter utenfor, uten å bli kalt en dårlig far før barnet er født-

Jeg vet jeg snakker på mange menns vegne når jeg kommer med påstanden- om at kvinner er som sitt mest vakre og sexy når de er frodig, svulmende og veldig tydelig gravid-

På grunn av svært sterke bilder av fedre på fødestuen har jeg på vegne av mine lesere valgt å ikke ta med noen i dette innlegget. Det ville medført advarsel og 18 års grense-

La far få slippe å være med på fødselen, for hans egen del ikke minst.

 

Vargas

Foto: Flickr/ NARamsvik

 

6 thoughts on “Hva kan Far bidra med på fødestuen?

 1. Hehe….morsomt innlegg:) Nå har ikke jeg noen klar formening om far bør være med på fødselen eller ikke, men at det kan bli litt for mye for noen, det vil jeg tro. Mens kvinnene har nok med å presse ut denne babyen, kan far få med seg alt som skjer «der nede»….og det er nok ikke alltid et så pent syn.
  Men på en annen side – det er klart far vil være med å oppleve det største som skjer i livet hans også! Ikke bare få barnet overlevert på gangen….

  Bra blogg!

  1. Godt poeng- Men er det noe hjelp i en som har mer enn nok med seg selv?

   Er far oppegående og forstår hba som skjer bør han få bli med hvis han klarer det- enig!

   Takk for hyggelig tilbakemelding-:)

   Vargas

 2. Far på fødestue? Han var trøtt, han..det var jo natt og han hadde vært på jobb, tilogmed jobbet overtid. Spurte om det var en sofa han kunne slenge seg på og sove litt ,- jordmor så rart på ham og sa at nei, det var ikke noe slikt på fødeavdelingen. Inne på fødestuen ble vi alene, fordi jordmor regnet med det ville ta litt tid. Der var det en seng til meg, rett ved siden av selve fødebenken. Gjett hva fyren gjorde? Korrekt: han tok den gode sengen og sovnet (og snorket som bare juling!!), så jeg måtte ligge på den harde, skrånende fødebenken. Snill som jeg var, lot jeg ham sove mens jeg myrdet ham på hundre ulike måter i tankene mens jeg lå med rier… (hvorfor i huleste insisterer sånne på å være med under fødselen?) Etter en stund med pressrier i taushet (jeg er tøff, ja?), vekket jeg ham og sa at han fikk kravle seg ut av den sengen for skams skyld, for jeg måtte ringe etter jordmor. Ungen kom 10 minutter etter han stod opp av den sengen jeg skulle ha ligget i de 2 siste timene.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.