Hvor er det du er i fra? Føler du tilhørigheten?

VÅRT LILLE LAND

Foto: forskning.no

Norge og det norske folk er glad i landet sitt uansett hvor i Norge de kommer i fra, og uansett hvor de bor i korte eller lengre perioder av livet. Nordmenn vender alltid tilbake til sin kjære nasjon.

Vi nordmenn liker å vise oss fram når det handler om å feire oss selv, og vi- de aller fleste nordmenn- elsker 17. mai som den gjeveste dato å markere at vi har et forhold til steinrøysa her langt opp mot nord.

Vi kler oss i vår fineste stas og går i tog, og feirer at Norge er en selvstendig nasjon. Det flagges i rødt,hvitt og blått fra syd til nord. Nordmenn elsker Norge fordi vi er annerledes landet, befolknings-antallet er på en middels stor amerikansk by, og vi er best i det meste.

HVOR MAN ER FØDT ER VIKTIG FOR OSS

Om du er født i Finnmark og dine foreldre tar deg med til Tromsø som ettåring og du får spørsmålet som 20 åring, Hvor er du i fra?

Da er du fra Finnmark. Men du er jo tromsøværing fordi du har bodd hele livet der minus ditt første leveår.

Er du født i USA, av norske foreldre, som var i USA da du kom til verden, men dro tilbake til Norge to uker etter, er du norsk eller amerikaner?

Det er mange dilemmaer rundt identitet mht by og land. Jeg vet det er mange som føler tilhørighet til sitt fødested hele livet, enda det er mange år mellom hver gang fødestedet blir besøkt.

Familien betyr mye for de fleste, og det faktum at størstedelen av familien først og fremst bor fortsatt på det stedet man kom til verden, har betydning for om man ønsker seg tilbake.

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Web2yEOY7OE[/youtube]

HOLD KONTAKT MED DINE VENNER

Venner man vokser opp sammen med betyr mye for mange også etter at man velger å flytte bort fra fødestedet. Noen holder kontakten hele livet.

– I boken «Beatles» av Lars Saabye Christensen handler det om 4 kamerater som vokser opp midt i Oslo på femti og sekstitallet. Bøkene «Bly» og «Bisettelsen» følger kvartetten til graven. En trilogi som har betydd mye for meg personlig, og som jeg kan anbefale for de få som ennå ikke har lest disse bøkene.

Den røde tråden i bøkene er samholdet de fire kameratene i mellom, til tross for at de ikke lenger bor på samme sted.

Uansett hvor du bor i verden, uansett hvor du er i fra- det er ingen unnskyldning å ikke holde kontakt med mennesker som har betydning for deg og som du er glad i.

Hvis du er født på Grønnland, er du fra Grønnland eller Danmark da?

Vargas

13 thoughts on “Hvor er det du er i fra? Føler du tilhørigheten?

 1. Jeg vil ikke gå så langt som å si at vi nordmenn er glade i Norge og kommer tilbake… Det er mange som aldri føler seg hjemme i Norge, selv om de har bodd her hele livet..
  Og jeg kan ikke si hvor jeg kommer fra når noen spør, ikke fordi det er galt, men fordi jeg ikke føler at jeg kommer fra noen bestemt plass. Så for meg, er Norge en kommune i Verdenen.. Hvis du forstår 🙂

  1. Hei Ege

   Mulig du har et poeng, men det er nok lettere for menn og kvinner som har hatt flagget på brystet i militæret eller på landslag, eller som forstår historien rundt Norges kamp om å bli selvstendig. Norge er verdens beste land å bo i, vi har det bedre her i landet enn i de flere andre land.
   Å bli født i Norge er i global sammenheng det samme som å vinne i Jackpot, hvis du forstå;)?

   Takk for din kommentar Ege:)

   Vargas

 2. Det er godt mulig det kan være som jackpot, til det vet vi egentlig bare hva målinger og statistikker sier. Det finnes de som mener Norge ikke er det bete landet, og egentlig blir det litt feil å vurdere hvilket land som er best, da andre land kan ha kvaliteter vi ikke har.

  Forøvrig, jeg tror ikke det at man har hatt flagg på brystet militært eller i landslag, eller mer innsikt i Norges historie spiller noen rolle ang hvorvidt man vurderer Norge som SITT land.. Ja vi har det ganske bra, men ja, det er mye som slettes ikke er så bra.

  For meg når jeg hører noen sier Norge er best, da begynner jeg å lure på hvor den personen har hodet sitt…

  1. Hei igje nEge

   Norge er best i det meste av vinter idrett, det så man i ski VM i Oslo i februar.

   Norge har blitt kåret til det beste landet å bo i av FNs utviklingsprogram, Human Development Index (HDI) Dette er ikke noe vi i Norge finner på selv. Det er FN som sammenligner mange viktige punkter, levestandard, levealder, inntekt, sosiale problemer, vold, og helse og trygdesystemer m.m

   Norge er et bra land Ege, det er et faktum:)

   Selvsagt kan det bli billigere mat, strøm, bedre veier, mindre skatter og avgifter, men det er viktig at vi har noe å jobbe i mot også.

   Takk for kommentar min venn

   Vargas

 3. Jeg er fra Bærum jeg. Jeg har bodd på vestlendet og havna til slutt på Høland. Tilhørighet? Hmmm Norsk ja. Vi har et ganske trygt og godt land å bo i. Jeg har sett fler av de andre landene både ivrkeligheten og i media. Det meste er nok bedre her enn mange andre steder, men skulle jeg fått laget en sammensetning etter fritt valg, ville jeg nok plassert Norge i et sydligere klima, og lagt inn det Franske helsevesenet i vårt system. Etter min mening er de 4 årstidene oppskrytt. Mange er uenig. Det vet jeg, og ettersom jeg ikke har fantasi nok til å lage et nesten likt land et annet sted, blir jeg nok her, og vaier med flagget 17. mai……. tross alt

  Aaron

  1. Hei Aaron

   Godt beskrevet!

   Er det franske helsevesen så bra? Jeg kjenner det spanske som helt fantastisk, hvis du har forsikring i fra Norge som er gyldig vel og merke .

   Jeg er fristet til å være enig med deg, med fare for å få halve Norge på nakken, årstider er oppskrytt, og den norske vinteren er et helvete etter min mening. Men det er Norge og jeg nekter å flytte. Ennå. Jeg reiser til Hellas snart de har fått orden på det vakre landet.

   Mitt flagg vaier også 17 mai Aaron.

   Takk for kloke ord.

   Vargas

 4. Jeg er født i Norge og er norsk. Men når jeg treffer mennesker for første gang, så spør de meg «hvor er du fra?» og jeg svarer «Bømlo»,» nei jeg mener hvor kommer du opprinnelig ifra? » jeg svarer igjen «Bømlo, men er født i Haugesund siden Bømlo har ikke sykehus», «Men du ser ikke norsk ut» sier de da. «Mamma er Filippinsk» sier jeg da. Og da spør de «åja, kan du filippinsk?». Jeg kan ikke filippinsk, jeg er kanskje halvt, men helt ærlig så liker jeg ikke den halvdelen.

  Nå befinner jeg meg i Bergen, og 17.mai-feiring i Bergen er mye bedre enn feiringen på Bømlo 😉

  1. Hei Else

   Du er det perfekte eksemplet på hva jeg mener om tilhørighet. Du liker 17. mai Norge og du er glad for å være norsk. Sjarmerende å være halvt filippinsk vel? Vakre mennesker derifra:)

   Er du født i Haugesund så er du vel også haugesunder vil jeg tro, men det er ikke feil om du velger å kalle deg bømloværing, heter det det?

   Hyggelig å se deg igjen Else, jeg er veldig glad for at du stakk innom igjen. Takk, og fint at du kommenterer.

   Vargas

 5. Født i Haugesund, men ikke Haugesunder. Er Bømling. Det er nesten som å si at de som er fra nordelen av Bømlo er Stordinger, fordi de er født på Stord. Men det er de jo ikke. Den eneste måten man kan bli født på selve Bømlo er hjemmefødsel, og det tror jeg aldri har skjedd.. Det rette er vel å si at jeg er Bømling, men født i Haugesund Sykehus.

  Jeg misliker å være halvt filippinsk.

  1. Bømling er det selvsagt.

   Jeg er sikker på at du har vakre filippinske trekk som mange norske jenter misunner deg.

   Takk for at du kommenterer på denne bloggen Else.

   Vargas

 6. Problemet med å si at ett land er bedre enn ett annet, er at det ofte blir brukt som en krykke.. Ja, Norge har høye skåringer på de listene, men, det er mye dritt under teppet.. Derfor syns jeg det blir feil å fremheve hvem som er best på listen, istedet for å ta fatt i søpla og ordne opp.. Dårlige skoler, og elendighet for mange gamle.. Det er bare litt av søpla, og noe som burde vært ordnet for flere år siden…

  Ellers vil jeg heller være verdensborger enn å skryte av å være nordmann i utlandet….

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.