Hvorfor er vi her?

Stephen Hawking er kanskje den som har det beste svaret.

http://www.hawking.org.uk/

Han har jobbet utrettelig med gåten om hvorfor er vi her. Hvorfor er menneskene på planten joden som vi kjenner den, og hva gjorde universet til det vi kjenner det som i dag-

Vanskelige spørsmål som svært dyktige mennesker bruker mye tid på å dvele over. Noen få professorer som arbeider under Hawking hjelper den sterkt handikappede mannen med å prøve å finne svaret på et av de viktigste spørsmål for menneskeheten, hvorfor er vi her?

Stephen William Hawking (født 8. januar i 1942  i Oxford, Storbritannia) er en britisk fysiker og matematiker ved universitetet i Cambridge.

– Hawking lider amytrofisk lateralsklierose , en sykdom som binder ham til rullestolen og har tatt fra ham alle muligheter til å kommunisere direkte med omverdenen. Han arbeider derfor med en spesiell språkcomputer som blir styrt av Hawkings øyne og enkelte muskler i ansiktet. Dette setter ham i stand til å holde foredrag, føre samtaler og mer.

Han er særlig kjent for sine arbeider om sorte hull i universet. Og å studere teorier om universets skapelse-

Mange kjente teorier finnes om skapelsen av universet, og da kommer man ikke unna the Big Bang som skjedde for ca 15 milliarder år siden. Men det er langt mer komplisert enn som så-

http://www.snl.no/kvantefysikk

– Bare kvantefysikk alene er et svært område man kan lese seg opp på om du vite mer om betegnelse på fysiske teorier som befatter seg med materiens og kraftfeltenes kvanteegenskaper, dvs. med det forhold at bestemte størrelser som inngår i beskrivelsen av materien og dens vekselvirkning, bare kan anta bestemte, kvantiserte, verdier og ikke kan forandre seg kontinuerlig fra en verdi til en annen.

 

Stephen Hawking er 69 år og jobber utrettelig for å finne svar. Men han er en gammel og syk mann, trolig vil han ikke finne svaret på menneskehetens største mysterium. Men det jobbes på spreng av flere enn Hawking og hans professorer-

Også nordmenn er med på å lete etter svar.

Det er på grensen mellom Frankrike og Sveits den ligger. 150 meter under bakken.

Den enorme maskinen – the Large Hadron Collider, forkortet LHC. Den store hadron kollisjonsmaskinen, på godt norsk. Det er en partikkelakselerator så kraftig at den vil være i stand til å gjenskape forholdene slik de antas å ha vært ved universets fødsel.

Arbeidet drives i regi av CERN (European Organization for Nuclear Research) – verdens største partikkelfysikklaboratorium. Her er 7000 kloke hoder fra 80 land samlet for å løse gåten rundt universets tilblivelse.

 

LHC vil gjenskape forholdene i universet like etter Big Bang for å finne svar på hvorfor universet ser ut slik det gjør i dag. Den vil undersøke hvorfor størsteparten av massen i universet består av såkalt mørk materie.

Hvis denne mørke materien er bygd opp av hittil ukjente partikkeltyper, slik fysikerne mistenker, skal den største av detektorene, ATLAS, være i stand til å gjenskape disse og dermed kartelgge hva mørk materie er.

 

– Ved universets begynnelse fantes det like mengder materie og antimaterie. Hvis antimaterie hadde vært et perfekt speilbilde av materie, ville de to materie-typene ha tilintetgjort hverandre fullstendig, og det ville kun vært energi tilbake. Hvorfor ble det materie til overs til å danne galaksene, solsystemet, vår egen jord og oss?

– Noen av vitenskapsmennene er norske. En av dem, Farid Ould-Saada (45), har arbeidet ved CERN i mange år, og er professor i fysikk ved Universitetet i Oslo. – Den, sier Farid, – skal forhåpentlig hjelpe oss å finne Higgs-bosonet, og til å besvare noen av de dypeste og mest grunnleggende spørsmålene i moderne vitenskap.

Hawking har solgt flere titalls millioner bøker om universet og dets opprinnelse. Det er liten tvil om at det er svært mange mennesker som synes universet og temaet Kosmos er svært fascinerende.

Noen av Hawkings spørsmål og teorier er også kontroversielle i mange fora. Han påstår i sine bøker at the var The Big Bang og ikke Gud som skapte universet. Og han spør seg, trenger vi da å tro på noen Gud?

Fysikkens gåter er mange og vanskelige. Hvorfor er Sola der den er, hvorfor er jorda en planet som sirkler rundt sola? Og ikke omvendt? Og hvordan universet oppstod er bare teorier. Vi vet ikke mye om det.

Hvor slutter universet, og hva er bortenfor universet? Er vi mennesker på kloden Tellus bare en liten brikke i er langt større spill?

Kan Relativitetsteorien som Einstein kom med ha mer for seg enn vi har trodd?

Relativitetsteorien, teori om den fysiske betydning av begrepene rom og tid, i det vesentlige fremsatt av Albert Einstein i to hoveddeler.

Den spesielle relativitetsteori fra 1905 forklarer hvorfor naturlovene synes like for alle observatører som beveger seg jevnt og rettlinjet i forhold til hverandre.

Den generelle relativitetsteori fra 1916 beskriver gravitasjon som en egenskap ved det firedimensjonale tidsrommet.

Og hva er egentlig singularitet?

singularitet – astron., fys., et punkt der densiteten (tettheten) er uendelig stor. Slike punkter fremkommer som løsninger av fysikkens ligninger, for eksempel i sentrum av et sort hull eller i Big Bang- hendelsen i de relativistiske universmodellene.

Man regner imidlertid med at når slike singulariteter dukker opp, er det et tegn på ufullkommenheten i vår naturbeskrivelse, og at de ikke finnes som fysiske objekter.

Om et uvisst antall milliarder år, vil jordkloden bli slukt av sola, fordi vi sakte men sikkert blir dradd inn mot den glødende stjernen for hvert eneste døgn som går.

Galakse på galakse fyller universets enorme områder, men det er også mye ledig plass.

Etter det store smellet, var universet ujevnt  og de tidlige ujevnhetene utviklet seg til formasjonene som preger universet som vi kjenner det i dag. Men uten Kvantemekanisk spredning under det store smellet, ville vi ikke hatt galakser,  og da heller ikke som vi kjenner vår egen » melkeveien «.

Skapelses-øyeblikkets ujevnheter banet vei for galaksene.

Hawkinks teori på hvorfor vi er her-  vi eksisterer takket være skaperverkets ufullkommenhet…

Eller har du en bedre teori og forklaring på hvorfor det er mennesker på en bitte liten planet i et 13- 15 milliarder lysår stort univers?

Og hva er sjansen for at det er andre planeter med med menneskelignende skapninger, intelligent eller ikke?

Jeg mener det er snakk om tid før vi finner de(n) planeten(e)…


Vargas

 

Kilde


http://folk.uio.no/farido/Outreach/Vi%20Menn%20Online%20%7C%20Skal%20gjenskape%20Big%20Bang.html


9 thoughts on “Hvorfor er vi her?

 1. Fint å se en blogg som handler om noe annet enn bloggeren selv. Enda bedre at du har valgt å formidle vitenskap. Som konstruktiv kritikk til neste innlegg vil jeg nevnte at det hadde vært bedre om du holdt deg til ett spesifikt tema. Her ble det nemlig veldig mye forskjellig i ett og samme innlegg.

  For eksempel kunne du i ett innlegg ha skrevet om livssyklusen til stjerner? Du var så vidt innom det her. Du skrev blant annet at:

  «Om et uvisst antall milliarder år, vil jordkloden bli slukt av sola, fordi vi sakte men sikkert blir dradd inn mot den glødende stjernen for hvert eneste døgn som går.»

  Dette er dessverre direkte feil. Jorden vil riktignok bli slukt av solen, men dette er på grunn av at solen vil utvide seg. Før solen dør, om rundt fem milliarder år, vil den gå inn i et stadie hvor den blir en såkalt rød kjempe. I dette stadiet vil solen ha en radius som er større enn jordens bane, noe som betyr slutten for denne planeten. En stjernes liv er helt og holdent bestemt av hvor mye masse den består av. Solen vår vil ende opp som en relativt udramatisk hvit dverg, mens andre tyngre stjerner vil eksplodere som en supernova, og bli til et svart hull. Det er ganske spennende stoff. Jeg håper det er noe du setter deg inn i og skriver litt om.

  Keep it up!

  1. Takk for tilbakemelding-

   Jeg mener bestemt å huske at det ble nevnt i TV programmet om Hawking sine teorier. ( se egen ling til TV programmet) Det er det en professor i fra NASA som viser solensbane i form av en mynt som triller og nærmere seg sentrum. Akkurat som kloden vil gjøre om ja mulig du har rett- rundt 5 milliarder år-

   Så hvor du har dine meninger fra vet jeg ikke. Jeg refferer til det jeg har sett på NRK2-

   Takk for konstruktiv kritikk;)

   Vargas

 2. En duk med et tungt objekt i midten og en ball eller mynt som sirkler rundt det objektet er en god metafor for å vise hvordan solens tyngdekraft påvirker planetene som går i bane rundt den. Jeg tror det må være dette de har ment på programmet du så (men jeg skal sjekke linken senere). I et slikt eksempel er det mye friksjon som virker inn på mynten/ballen. Dette gjør at den ganske raskt vil miste fart og dermed også avstand fra objektet som den sirkler rundt. I universet finnes ikke denne friksjonen, og jordens avstand til solen vil derfor forbli den samme.

  For å unngå flisespikking, litt friksjon er det selv i verdensrommet. Svak påvirkning av andre planeter, samt atomer og astroider i rommet som vi kolliderer med. Denne påvirkningen er likevel så minimal at jorden vil være omtrent der den er i dag når solen en gang sier takk for seg.

  PS: Kudos til deg for kildebruk.

 3. Vi er redde for at det skal komme onde aliens og utslette oss. Det trenger vi ikkje bekymre oss for. Fordi skal inteligent liv i d heile klare komme så langt i utvikling at dei klare komme seg til oss så kan dei ikkje være destruktive. Da vil dei utslette seg sjølv før eller seinere. Altso.. Dei må være i harmoni med seg sjølv og heile universet.

  1. Jeg ser hva du skriver, men det her ingen sammenheng for min del, universet er så enormt at det er ingen tvil om at det finnes planeter lik jorda som igjen gir denne planeten muligheten til å ha intelligent liv. Men det vil ta tid før man får kontakt pga de enorme avstandene i verdensrommet-

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.