Kina er det landet i verden som har størst befolkning allikevel går landet så det griner rent forretningsmessig. I motsetning til AS Europa. 

Mens investorene i Europa skjelver og statlige pengebeholdninger tømmes, vokser Kinas økonomi i et voldsomt tempo. Landet kjøper seg opp i vestlige bedrifter og har en årlig vekst ingen vestlige stormakter er i nærheten av.

6000 milliarder kroner kom den samlede verdien av Kinas utførsel av varer og tjenester i 2009 på. Kina har passert både USA, Tyskland og Japan, og er nå verdens største eksportør.

Kina har de siste årene systematisk bygget opp en sterk eksportindustri. Kina har fortsatt en meget streng struktur i sin internasjonale politikk, og “hater” fortsatt Norge for at Nobels Fredspris ble gitt til  Liu Xiaobo, som i følge kinesiske myndigheter er en kriminell hund.

– Veksttoget i Kina ser ikke ut til å stoppe. De seks millioner ambisiøse og dyktige studentene blir ferdig med høyere utdanning fra et de 2000 utdanningstilbudene hvert år. Noe som gjør at 10 prosent av verdens vitenskapelige artikler kommer fra Kina, og det forventes at Kina i nærmeste fremtid vil gå forbi USA og Japan i antall patentsøknader i verden.

Elkem ble kjøpt av kinesiske China National Group. (Bluestar) for 12,5 milliarder kroner. Dette blir ikke det eneste oppkjøpet kinesiske selskaper kommer til å gjøre i Europa dette året.

Kina er i ferd med å bli verdens største bilmarked, og det kjøpes nå flere biler i Kina enn noen andre land i verden. Noe som både har resultert i endeløse bilkøer og alt annet enn frisk luft over storbyene. Her hjemme vet vi nordmenn generelt lite om Midtens rike.

Landet har allerede overtatt mye av vestens produksjon. Vi har avindustrialisert og de har industrialisert.

Kina kjøper seg opp i sentral industri som er ledende innen sine felt, og derfor får tilgang til de beste patentene (eksempelvis Elkem, Saab, IBMs PC-produksjon og Volvo).

Kina har en årlig vekst i økonomien på rundt ti prosent. Det er imponerende for et så stort land, og Kina er nå verdens største eksportør og verdens nest største økonomi.

Det kan derfor hende at det er all grunn for vestlige land som står på randen av konkurs, å se på kommunistenes rike i øst og hvordan de driver sin buisness. Det er liten tvil om at det fortsatt er store mangler i Kina når det kommer til sosiale utfordringer, helsepolitikk, og humanitære forhold.

– Faren er at krisen i eurosonen brukes av Kina for å plukke opp de beste bedriftene og den beste teknologien til en lav pris. Det gjør jo at enkelte lands evne til håndtere gjeld og opprettholde en velferdsstat kan forsvinne, fordi man mister inntekt fra sentrale produksjonsbedrifter med fremtidsrettet teknologi, sier forskeren og forfatteren Christian Anton Smedshaug Smedsrud. Han kommer med boken “Gjeld” denne uken.

Vi nordmenn har et lite reflektert bilde av Kina. Mye tyder på at det kan være mye å lære av den voksende stormakten.

 

Vargas

Pin It on Pinterest