Kjæreste med en muslim- akseptert i din familie?

 

Hvis du som 16 år gammel jente kom hjem til dine foreldre og sa: «Hei, hils på Muhammed, det er den nye kjæresten min, han er muslim». 

Hva hadde skjedd da? Hva hadde dine foreldre sagt?

Selvsagt burde de sagt gratulerer og gitt dere begge en klem, men sannsynligheten er større for at de hadde blitt sjokkert og forundret.

Er det egentlig noe grunn til det?

Selv kjenner jeg flere muslimer, de er skikkelige folk, og minst like gode venner som de som ikke er muslimer.

Foto: VG.no

De fleste nordmenn trodde det var muslimske fundamentalistiske terrorister som gikk løs på Oslo denne sommeren. Det vet alle i ettertid at så ikke var tilfelle. Hva hadde skjedd om det faktisk var en selvmordsbomber slik som den unge irakeren som sprengte seg selv i Stockholm i desember 2010?

Jeg er redd vi ville hatt et farligere samfunn med et sterkt skille mellom nordmenn og ikke vestlige borgere i landet.

Noen muslimer er farlige fordi de tror på en hellig krig. Og dermed er villig til å gå i døden selv som martyr.

Det er også mange farlige ikke- muslimer i verden, det som er så fryktelig feil er at så mange bra muslimer blir tatt for å være farlige når de faktisk er minst like bra folk som deg og meg.

De jobber ofte langt flere timer enn de 37,5 timene vi har pr uke. Mange muslimer i Norge snakker språket og vil gjøre så godt de kan for seg og sine.

Islam er den nest største religionen i Norge. I 2008 bodde det iflg. SSB ca. 163 000 med muslimsk bakgrunn i Norge. Dette utgjorde ca. 3.3% av totalbefolkningen. Pr. 2010 var der 98 953 medlemmer i registrerte muslimske trossamfunn.

De fleste muslimer i Norge har innvandrerbakgrunn, dvs at de selv eller begge foreldrene er født utenfor Norge. Landene flest har bakgrunn fra er Pakistan, Irak, Somalia, Iran, Bosnia,  og Tyrkia.

Det islamske miljøet i Norge er sterkt fragmentert, men mange moskéer er organisert i paraplyorganisasjonen Islams Råd i Norge.

Kunnskapsløshet er blant de farligste grunnene til fremmedhat, frykt og vold blant flerkulturelle nasjoner.

– Noen muslimer kan virke skremmende på nordmenn fordi de går annerledes kledd enn oss, noen bruker hijab, andre kan gå i tradisjonelle muslimske antrekk som Salvar kamíz som er det mest utbredte antrekket for både kvinner og menn i Pakistan.

Gi en muslim en sjanse, jeg tror du kan bli svært positivt overrasket.

Skulle din sønn eller datter få muligheten til å bli kjent med en muslimsk jevnaldrende, så gi de sjansen til å bygge tillit og vennskap.

Det er på den måten at verden går videre, det er på den måten vi kan skape fred mellom mennesker med ulik bakgrunn, religion og tro.

Gjør verden til et bedre sted, bli venn med en muslim du også.

 

 

 

Vargas

14 thoughts on “Kjæreste med en muslim- akseptert i din familie?

 1. Hvis jeg som vantro ble tatt med hjem av en muslimsk jente på 16 år og presentert for hennes foreldre; «Hei, hils på Simen, han er den nye kjæresten min, han er kristen». Hadde jeg fått en sjanse? (Jeg ser nå bort fra at det neppe finnes en muslimsk jente med foreldrene i live i Norge som ville våge å gjøre noe slikt).
  Hva hadde skjedd, kunne jeg gått trygt på gata etterpå? Hadde jentas liv kommet i fare, spesielt hvis vi hadde hatt seksuelt samvær? Ville hun ved første anledning blitt sendt til «hjemlandet» og tvangsgiftet med en fetter? Eller bare forsvunnet?
  Dette er en atskillig viktigere problemstilling enn den du kommer med, fordi utfallet har mye større potensiale for tragedie!

  1. Hei Simen

   Jeg tror du har helt rett. Så da bør alle kristne gjøre alt de kan for å unngå å bli kjent med muslimer mener du?

   Jeg mener det ville vært mulig for deg å få en muslimsk kjæreste, selv om du selvsagt burde gå litt forsiktigere fram enn om jenta var norsk.

   Takk for din kommentar

   Vargas

 2. Selvsagt er det mulig for en «vantro» norsk mann å få seg en muslimsk kjæreste. Det finnes jo sjeldne eksempler på at muslimske jenter har brutt med familie og miljø for å få sin norske kjæreste, selv om det kan være livsfarlig for henne.
  Men det blir noe annet enn å presenteres for familien. Og kravet i islam er jo at en «vantro» mann som vil gifte seg med en muslimsk kvinne må konvertere først, noe enkelte nordmenn beklagelig nok har gjort.
  Men en 16 års muslimsk jente med kristen kjæreste? De måtte ikke bare gått forsiktig frem, de måtte gjort alt de kunne for å holde det hemmelig. Muslimske jenter har blitt æresdrept for mindre.
  Å bli kjent med muslimer er noe helt annet og mindre risikabelt enn å forsøke å bli godtatt som kjæreste til deres tenåringsdatter!

  1. Kloke ord Simen, men det må jo starte et sted, kommunikasjon er stikkordet. Man gifter seg ikke over natten enda begge er født norske borgere, det er smart å ta et skritt av gangen. Jeg er allikevel svært klar over den risiko en muslims jente tar med å innlede et forhold til en en norsk gutt.
   Det er hele poenget med dette innlegget.

   Vi må gjøre vanskelige valg for å komme videre. Splittelsen mellom muslimer og kristne er dessverre større enn noen gang.

   Takk for din kommentar.

   Vargas

 3. Det jeg syns er mest tragisk er at de fleste går ut fra at en person fra ett av de muslimske landene er muslim, dvs religiøs. Noe som ikke er tilfelle. Folk er like variable der som her. Norge er ett kristent land, men vi kaller oss ikke kristne av den grunn?
  Det er mennesker fra Iran, Irak, Syria, Makedonia, Palestina, og mange andre land, som ikke er mer religiøse enn du og jeg. Så jeg reagerer litt på at man kaller alle for muslim, når mange faktisk ikke egentlig er det. Akkurat som jeg ikke er kristen.

  Ang muslimsk kjæreste, det er vel heller hudfargen mange foreldre vil møte seg i døra på.. Det er huden de ser først, og dermed ramler hele lageret av negative holdninger frem i lyset.

  1. Hei Ege

   De aller fleste i muslimske land har en kristen tro. Koranen er for de fleste muslimer langt viktigere enn bibelen er for kristne. Muslimer lever etter Koranen og har profeten Muhammed som sin «Gud».

   Dette med hudfarve er jeg redd du har helt rett i Ege.

   Vi har et samfunn som ikke finner rom for endringer mellom mennesker fra forskjellige kulturer og religioner.

   Takk for at du kommenterer på denne bloggen Ege:)

   Vargas

 4. Jeg mener at skepsisen blandt nordmenn for muslimer absolutt er tilstede, men det er ikke dermed sagt at denne skepsisen er irrasjonell. Mange nordmenn har fått øynene opp for hva slags kvinnesyn som regjerer innenfor islam. Så om en norsk jente skal være sammen gutt med islamsk tilhørighet så er det fornuftig med en slags skepsis. Dersom foreldrene kjenner gutten fra lang tilbake og vet at denne muslimske gutten ikke deler islams syn på kvinner så er saken sikkert mye enklere. Jeg tror ikke skepsisen er en mangel på kunnskap om muslimer, men snarere en kunnskap om islam som er tilstede som skaper skepsis.

  Hadde jeg hatt en datter som ville gifte seg med en muslismsk gutt jeg ikke visste noe om så pågrunn av min viten om islam som jeg har brukt mange år av mitt liv på å få innsyn i så ville jeg i utgangspunktet ikke godtatt det, pågrunn av innenfor islamsk lære så er kvinnen en annenrangs menneske, mannen skal være veileder noe som i praksis betyr at kvinnen ikke er selvstendig, ikke har lov til å nekte mannen sin samleie etc.

  Man bør ha respekt for at foreldre ikke ønsker at sine barna sine skal leve under en slik mentalitet.

  De aller fleste vet at muslimske menn kan gifte seg ikke muslimske kvinner og gjerne flere samtidig, men muslimske kvinner har ikke denne muligheten.

  Det er ingen tvil om at de fleste muslimer er mennesker som viser større aksept for de norske verdier enn verdiene innenfor islam, men det er en stadig økende minoritet innenfor muslimer som lett kan innrømme at om de hadde valget om å enten følge norske lover, eller sharia lover så er pliktet til å støtte seg opp mot sharia.

  Du er innom tanken at mange antok at det var en muslim som sto bak 22. Juli. Selv muslimer trudde det var muslimer som sto bak. De aller fleste trudde dette. Jeg tror det er ytterst få, selv blandt den politiske korrekte elite som tenkte «jaja, nok en vestkantsgutt innen for tempelridderordenen som er på fære igjen». Det blir feil å insinuere at antakelsene om at det var muslimer som sto bak kom fra en fremmedfrytkelig uviten om muslimer. Terror som rammer sivilbefolkningen med bomber av dette slaget er kjent jihadstil.

  Når det kommer til skillet mellom etnisk norske og muslimer og Norge, så er det muslimer som bidrar mest til dette. Det er ikke etnisk norske kvinner som går rundt med et hodeplagg for å signaliere at de ikke er muslimske kvinner, det er muslimske kvinner som går med hijab som signaliserer «vi er ikke vestlige kvinner, vi er muslimer» Det er ikke etniske norske, buddhister, hinduer eller jøder som kommer med særkrav for å få det slik de vil, istedet for å godkjenne de norske reglene og verdiene.

  Fremover vil jeg tro om man skal se på utviklingen i andre europeiske land så vil det bli flere og flere muslimer i Norge som støtter seg til en renere og mer radikal islam, dette øker polariseringen. Det er ikke ukjent fakta at Saudi Arabia pøser masse penger inn i Europa for moskebygging og sending av imamer som skal spre hat mot vesten i moskeene i Europa. Titt og ofte er det muslimer som tar med seg skjult kamera inn i moskeer og avdekker slike ting rundt om i Europa.

  Enig i at de aller fleste muslimer ikke er farlige, men skepsisen mot muslimer blir ikke mindre når man ikke ser noen aktiv protest fra kulturelle muslimer mot de ekstreme muslimene i Norge. Hvor er gode muslimene i debatten? Hver gang en skrullete islamist står og ytrer død over vesten så ville det vært naturlig for meg at 90% av landets muslimer hadde blitt rasende mot denne mannen som hevder han prater for alle muslimer. Sannheten at jeg kan ikke se en slik protest i det offentlige. Det er ofte snakk om å føle seg støtt og krenket hver gang noen ytrer en anti islamsk mening, istedet for å forklare å vise forskjellen på bra og dårlige muslimer.

  Islam er det største trosamfunnet i Norge. Det er fler aktive muslimer i sin tro enn det er kristne som er aktive i sin tro i Norge.

  Jeg tror du må langt ut på bygda før «skremmende» er det rette ordet å bruke mot muslimer. Skremmende er et ord som antyder kunnskapsløshet. Flere og flere blir mer informert om hva hijab betyr, hva islam betyr etc. Hvis man vet hijabens konkrete mening så er det faktisk underlig at den er lovlig i Norge.

  Jeg tror ikke det er muslimer som trenger en sjangse i Norge i dag. De har fått alle sjangsene som alle andre mennesker får. De kan jo prøve å gi en vantro en sjangse, jeg tror det er viktigere for brobygging mellom kulturforskjeller.

  Hvis det gjør verden et bedre sted å bli venn med en muslim så skal jeg bli venn med mange jeg. Spørsmålet om er de mest radikale muslimene har det samme synet på hva en bedre verden er for noe enn det som du har.

  I de landet der de har vært mest tilhenger av din filosofi (England) så har det endt med islamske gettoer hvor etniske briter ikke har adgang, og jøder må ha politibeskyttelse, sharia domstoler og protestmarsjer med muslimer som spytter på britiske soldater som har returnert fra afganistan.

  Hvis verden skal bli et bedre sted så ligger bevisbyrden om at dette på muslimene, ikke ikke-muslimene, så sant ikke deres syn på et perfekt samfunn er et shariaregime slik vi ser er på full fart i Libya nå etter denne «arabiske våren» det snakkes så fint om.

  1. Hei Tor- Andre

   Takk for lang og god kommentar. Jeg setter pris på kloke lesere med sterke meninger.
   Poenget med innlegget var nordmenns syn muslimer generelt.

   Selvsagt kan det hende at muslimer i Norge blir både skeptisk og kanskje avviser en over hyggelig henvendelse fra en nordmann. Kan hende muslimer i Norge ha et helt annet syn på hva en bedre verdener enn hva du og jeg gjør. Allikevel mener jeg det kan være verdt det.

   Gjør mange nok et skritt i riktig retning, å tar sjansen på å bli kjent med en muslim er det også større sjanse for å lykkes med bro-bygging mellom kulturforskjeller etter min mening.

   Takk for ditt bidrag.

   Vargas

   1. muslimer bør nektes tilgang til riket konf tidl jødeparagraf vi trenger en grunnlovsendring landets religion er kristendom iflg grunnloven

    1. Hei kinesern!

     Det ville neppe endret noe som helst. Loven endrer ikke folks syn på muslimer eller andre religioner. Det er forbudt ved lov
     å drepe i guds navn, allikevel drepes folk daglig i en eller annen religions navn. Dessverre!

     Vargas

 5. Jeg har tidligere hatt et forhold med en muslimsk jente, noe som har hatt en ødeleggende effekt på mitt liv til det punkt at jeg nesten ikke tør å bli sett på gata i frykt for represalier. Trusler har det vært mange av i ettertid. Det er slik informasjon som denne bloggen oppgir som gjorde at jeg trodde at alt kom til å gå bra, og at det var et helt vanlig forhold jeg gikk inn i. Konsekvensene av det, sliter jeg enda med.

  Adam, 24, Oslo

  1. Hei Adam

   Trist å høre at du har hatt en dårlig erfaring med en muslimsk jente. Jeg vet det kan være mange familier som misliker at norske gutter er sammen med muslimske jenter, allikevel mener jeg fortsatt at du gjorde det riktige med å prøve det ut.
   Du er en erfaring rikere og det kan gå veldig bra neste gang du prøver Adam.

   Takk for din kommentar og at du deler din erfaring.

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.