Lavkarbo-dietter- Direkte farlig for unge mennesker

Om du er en ung jente eller gutt i puberteten og  i tenårene bør du ligge langt unna alt som har med «Lavkarbo-dietter» å gjøre. Den perioden i livet man er når man vokser og går fra å være ungdom til  å bli voksen er svært viktig. 

– Atkins, Lindberg, Sears eller Poleszynski, eller hva de heter alle disse så kalte dietter med lite karbohydrater er ikke bra for unge som trenger både sukker, karbohydrater, grovt brød og normalt kosthold. Her har foreldre en enorm jobb å gjøre får å bekjempe disse produsentene/kjedene som prøver å tjene seg rike på naive og godtroende ungdommer.

Dessverre så er det andre som også har svært sterk påvirkningskraft på de unge, spesielt på nettet, og det er toppbloggere som tjener gode penger på å snakke om og vise fram produkter som ingen har godt av å få i kroppen.

Unge mennesker skal ha normal mat, og skal det vektreduksjon til så går det an å kombinere sunne matvaner uten å tømme lommeboka for å kjøpe  lavkarbo dietter, med fornuftige treningsdoser.

– Skotske forskere fra Rowett Reasearch Instituet i Aberdeen mener de har funnet en link mellom redusert inntak av karbohydrater og redusert produksjon av bakterier som beskytter mot kreft.

Ifølge forskerne oppstår problemene først dersom du fortsetter med et lavt inntak av karbohydrater over lang tid.Lavkarbo-dietter går ut på at man reduserer inntak av matvarer som er rike på karbohydrater, som for eksempel poteter og brød.

– Om man tror at slankepiller, supper og dietter kan få kroppen i toppform så er det feil. Det er mulig man kan miste noen kilo på å gå på disse diettene, men man kan aldri leve på en diett permanent. Man må før eller siden begynne å spise normal mat igjen, og da er det lett å ta opp igjen de vaner og uvaner man hadde før man startet på en diett. Da går selvsagt vekten opp igjen.

-Hjernen forbruker omtrent 120g glukose (karbohydrat) per dag. Ulike vev har forskjellig evne til å benytte ulike næringsstoffer. Hjernen kan kun bruke glukose eller ketonlegemer som energikilde. Dersom kroppen ikke blir tilført karbohydrater vil den danne ketonlegemer fra fettsyrer for å sikre energi til hjernen. Ketose er en tilstand som oppstår etter noen dager med svært lavt karbohydratinntak og man får ketonlegemer i blodet.

Det er viktig å huske at det finnes ulike typer karbohydrater. De karbohydratene som det er ønskelig at man reduserer inntaket av er de såkalte «enkle» karbohydratene som tilsatt sukker (farin). Komplekse karbohydrater som stivelse og fiber kan man derimot spise mer av. Norske helsemyndigheter anbefaler at man spiser minst 4 porsjoner fullkornsprodukter (f.eks. grovt brød, knekkebrød, flatbrød, havregryn,fullkornspasta, naturris) som både inneholder mye fiber og vitaminer og mineraler.

Dersom man går på disse ekstreme lavkarbodiettene vil det ikke være plass til så mye av disse produktene. Frukt og grønnsaker er også karbohydratrikematvarer, og det anbefales at man spiser minst 5 porsjoner per dag, hvorav halvparten grønnsaker og halvparten frukt/bær.

For å oppsummere; jeg anbefaler ikke at du bruker en av disse ekstreme lavkarodietter for å gå ned i vekt. Forsøk heller å spise sunt og variert, samt være i mye fysisk aktivitet. Jeg legger ved en artikkel om vektkontroll som jeg tror kan være til nytte:

Få kontroll over vekten

For å gå ned i vekt så er det enkle knep som ikke koster ekstra med penger som gjelder og det virker, garantert.

LIVSSTIL ENDRING er det som skal til. 

– Greier du å legge om stilen så holder du vekta til det ønskelige. Du må gjøre dette uke inn og uke ut for å holde vekta nede. Det er derfor det kalles livsstil endring. Kort fortalt så skal det være nok  at du  spiser hver tredje til fjerde time, drikke mye vann, og trimmer regelmessig.

Ut i fra hva du veier fra før, og om du jobber eller går på skole, og hvilken trivselsvekt du vil ha, så kan du om innstillingen er riktig, ha en målsetning med å gå ned så mye du selv ønsker, men det krever enorm selvdisiplin.

Spis mindre usunt, mindre porsjoner, ta en frukt minst tre til fem ganger om dagen, og er du ikke sulten om morningen så kutter du ut frokosten, ta en frukt i stedet. Viktigheten av frokost er betydelig overdrevet. Du skal spise når du er sulten, men ikke spis for mye.

Gjør deg selv og kroppen din en stor tjeneste, kutt ut alt som heter Lavkarbo dietter, og andre slankemidler. Vil du gå ned i vekt, og du vil det nok, så gjør du det selv med enkle grep.

Som sagt så sitter det mellom ørene.

Du må ville droppe sjokolade, peanøtter, potetgull, øl, cola, dobbel porsjon med middag og dessert. Du må ut av sofaen og i treningsdressen.

Det er det enste som hjelper, men skippertak er verre enn noe annet.

Det må du innse!

Er du i tvil om det passer for deg, eller er usikker på hvordan din kropp reagerer på diverse dietter som finnes på markedet, så ta kontakt med din fastlege som kan gi deg gode råd om vektreduksjon.

 

Vargas

196 thoughts on “Lavkarbo-dietter- Direkte farlig for unge mennesker

 1. Veldig bra innlegg Vargas. Jeg synes det er utrolig trist å se at folk anser LCHF som en mirakeltur der man kan spise så mye man vil så lenge man spiser den «riktige» maten. Personlig er jeg veldig i tvil om at det å spise masse fett skal gjøre at man går ned i vekt! LCHF er kanskje greit som en kickstart, men dersom man vil varig ned i vekt så må man endre livsstil, enkelt og greit!

  1. Hei Helene

   Det var hyggelig å høre fra nettopp deg, som vet så godt hva dette handler om. Jeg håper bare unge naive unge får opp øynene for pengehungrige produsenter, og heller tar til vettet og heller trener og spiser seg til idealvekten sin.

   Jeg kommer til å ta kontakt med deg senere, om hordene kaster seg over meg. Du er min ledestjerne i dette tema Helene:)

   Klem

   Vargas

 2. Normal mat?
  Hvordan kan du kalle mat som som har blitt vanlig i en ørliten fraksjon av vår tid sett fra evolusjonært standpunkt for normal?
  Synes det blir feil å kalle LCHF for en nisje, eller «alternativ» diett når mer eller mindre alle instanser for høyere utdanning lærer studenter, altså den nye generasjon ernæringsfysiologer og leger, at det faktisk er fett som er det optimale næringsstoffet. Og også at det å begrense karbohydrater, uansett om det kommer fra godteri eller brød, er helt sentralt for å oppnå god helse.

  1. Jeg setter fokuset på de som er unge og tror at de skal bli tynne av dietter som kan være skadelig for dem. Normal mat er den kosten man har spist i Norge de 50 siste årene. Vi trenger ikke LCHF dietter og annet som er et resultat av bedrifters finurlige måte å tjene penger på naive ungjenter som tror dietter er resultat av en tynn og perfekt kropp, Det er det ikke!

   Takk for kommentar Fredrik!

   Vargas

 3. – Atkins, Lindberg, Sears eller Poleszynski, eller hva de heter alle disse så kalte dietter med lite karbohydrater er ikke bra for unge som trenger både sukker, karbohydrater, grovt brød og normalt kosthold. [CITATION NEEDED]

  Jeg kan også dra fakta ut av ræva når jeg skal skrive om forskjellige emner. Sjekk faktaene dine før du kommer med enda mer usanne ‘fakta’.

 4. En lavkarbodiett er svært lik en Steinalderdiett. Dvs. mat som mennesket opprinnelig er skapt til å spise. Jeg mener at dine råd om at unge bør spise godt med karbohydrater blir helt feil. Svært mange unge (kanskje spesielt jenter) er livredde for å spise fett. Dette er en nyttig, sunn og viktig matkilde. Fettet smører huden, påvirker hjerne og øyne positivt og det er virkelig leit at mange har slik fettfobi. Derimot – å blande fett og karbohydrater gjør at man lett legger på seg. Derfor: mindre karbohydrater og mer fett er det sunneste valget.

 5. Hjernen lever av karbohydrater så greit med litt av det uansett trur jeg.
  Snart ser vi nok de første lavkarbozombiene rave rundt i gata sikler og brøler og angriper folk og fe på leit etter sukker 😉

 6. For et kjedelig blogginnlegg. Skal man motbevise et utsagn som f.eks. «Lavkarbo er bra», så bør man komme me noe som veier litt tyngre enn «Nei, barn og unge skal ha normal mat [hva enn det måtte være]».

  1. Hei selters

   Kan ikke se at dette er kjedelig, men det er opp til deg å bedømme. Om du synes det mangler argumenter for hvor farlig det er å bruke LCHF, så bør du jo lese linkene som er i blogginnlegget. Der finner du mange gode argumenter for at unge jenter, bør spise norsk husmannskost.

   Gi ungdommene fisk minst to ganger i uken, la de selv velge ut godt brød og kjøttpålegg. Det er de voksnes ansvar å forklare de unge at dietter ut som skal gjøre at man går ned i vekt, er helseskadelig.

   Argumentene ligger i fleng om du gidder å lese hele innlegget selters.

   Vargas

 7. Jeg kan virkelig ikke fatte og begripe hvorfor alle skal være så forbanna redd for karbohydrater! Kroppen trenger karbohydrater, særlig etter trening, og spør du meg er LCHF noe tull! Man kutter ut karbohydrater og dytter i seg fett istedet, høres det virkelig sunt ut? Vi har levd av karbohydrater i all tid, hvorfor skal det nå plutselig være så farlig å spise det? Spør du meg så sverger folk til LCHF fordi det er trendy, tragisk nok… Kroppen trenger variert kost, og karbohydrater er en del av det. LCHF kan kanskje være en god startdiett for å komme igang, men LCHF over tid, der man dytter i seg masse fett, har jeg null tro på!

  1. Nettopp! De unge som leser de trendy nettsidene til mange av toppbloggerne- som sikkert får godt betalt for å skrive om det.

   Naive lettpåvirkelige ungdommer tror de bli tynne og får en flott kropp som f.eks «Fotballfrue» om de bruker Lavkarbo dietter, så er det skremmende feil.
   En blogger med mange hundre tusen unge lesere må tenke nøye over hva hun skriver, og hun har enorm påvirkningskraft på det hun skriver.

   Unge jenter og gutter fra 12 og opp til 20 år trenger svært sjeldent å gå ned i vekt, og dermed er det overflødig med dietter av typen Lavkarbo også.

   Tusen takk for kloke ord fra deg Helene

   Vargas

   Skal man slanke seg så må det være noe å slanke bort. Trening er viktig, men det er også å spise nok og riktig også.

 8. Hei Vargas12!
  Jeg leser normalt ikke din blogg, men i dag var den linket opp på en av de store nettavisene og den fanget min interesse.
  Jeg har gått på Lavkarbo og eller i Ketose i halvannet år og det er et par av dine uttalelser jeg reagerer kraftig på.
  “produsentene/kjedene som prøver å tjene seg rike” Hvem prøver å tjene seg rike og på hvilke produkter? Lavkarbo er naturlig mat, mat som ikke er tilbedt! Altså egg, kjøtt, fisk smør. Mat som ikke faller inn under Lavkarbo er omtrent alt av ferdig tilbedt mat. Er det bøndene og nærbutikkene som prøver å tjene noen kroner? Jeg opplever det faktisk slik at det er vanskelig å finne Lavkarbo-mat. En kjapp matbit når jeg er ute på jobb betyr et kyllinglår eller en salatbolle. Forutsatt at jeg finner en Meny eller ICA-butikk.
  “Unge mennesker skal ha normal mat” Hva er normal mat? Hvor gammel er kroppen din, og da lurer jeg ikke på når du var født men hvilken evolusjonær gren tilhører du som har utviklet deg så mye? Kroppen min har ikke forandret seg svært mye på 10.000år. Poteten kom til Norge for 250år siden. Det tilsvarer siste halve timen av døgnet om du bare var en dag gammel. Du hadde knapt rukket å kjenne at du fikk knip i magen.
  Det er ikke dermed sagt at alt gammelt er bra…
  “men man kan aldri leve på en diett permanent” Lavkarbo er ingen diett, det er et kosthold.
  Når dette er sagt, så har jeg tre små barn. De spiser brød og poteter, ris og pasta, men jeg begrenser sukker til det absolutt nødvendigste. De får grovbrød og ikke hvetebrød.
  I kveld skal jeg se “E-stoffer: Spislig kjemi” på NRK2. Ikke fordi jeg blir frelst på E-stoffer, men det utvider min horisont.

  1. Hei Finn

   Hyggelig at du endelig har funnet fram til bloggen min, jeg håper at også du har kommet for å bli, for her utvider du horisonten hele tiden. Bruk en halv time og se deg rundt og jeg er sikker på at du blir positivt overasket.

   At du reagerer kraftig på ting som er skrevet på en blogg sier vel egentlig litt mer om deg som menneske. Det er ikke et skriv fra statens ernæringsråd det er en blogg.

   Når det kommer til hva som står skrevet på bloggen så ser jeg ingen feil, og normal mat er grovt brød med kokt skinke eller annet pålegg man måtte ønske. Du påstår at Lavkarbo ikke er en diett. Ikke alle er enig med deg i det Finn.
   Overlege Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken på Rikshospitalet mener lavkarbodietter gir høyere kolesterolverdier og økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Selvsagt kan dette helt sikker diskuteres da mange tror det er farlig å spise frukt og grønt hver dag også. De lærde strides, jeg synes det er trist at unge jenter skal slanke seg når de i utgangspunktet ikke trenger å gå ned i vekt.

   Og Dr Atkins som selger dyre produkter ,som går under så kalt Lavkarbo dietter gjør seg styrtrik på unge naive jenter som tror man lett kan spise seg til å se tynn og vakker ut om man gjør som «Fotballfrue.no» og andre Idealer for unge jenter. DET er poenget med dette innlegget. At unge mennesker har et forskrudd bilde av sin egen kropp og at løsningen er Lavkarbo. Det er selvsagt helt feil .

   Jeg synes det høres helt riktig ut det dine tre barn får på bordet og det bør du selvsagt fortsette med, så blogger jeg så lenge.

   Takk for ditt bidrag i debatten Finn

   Vargas

 9. Alle snakker om steinalderdietten som om den var rene livseliksiren. Hvor gamle ble steinaldermenneskene? Hvor høye var de? *enough said*

 10. Jeg beklager min tidligere kommentar, var i litt dårlig humør og trykte submit comment før jeg egentlig tenkte over hva jeg skrev.

  Kjære vargas12. Det har seg slik at du skriver at barn og unge trenger karbohydrater, men du forklarer ikke hvorfor de trenger karbohydrater. Så da spør jeg deg da, hvorfor trenger de det? Hva får en kropp rent biologisk ut av karbohydrater som den ikke kan få fra fett og protein? Det eneste karbohydrater kan gi en kropp er glukose og et høyere blodsukker. Det hodet trenger av glukose får den nok av fra grønnsaker og protein i kjøtt, mineraler og vitaminer er det fult av i naturlig fett. Vi har spist fett og protein hovedsakelig i 120 000 år, det er bare de siste 10 000 vi har virkelig begynt med karbohydrater og se hvor vi er? Overvekt, sukkersyke og hjerte og karsykdommer i hauger. Vår biologi er hovedsakelig egnet til å spise kjøtt og protein, vi har tross alt spist det i hundretusen år!

  Så jeg spør igjen, hva får vi fra karbohydrater?

  1. Hei Audun
   Fint at du selv skjønner at slik oppførsel ikke egner seg på nettet, og du er tilgitt for denne gangen. Til ditt spørsmål om hvorfor vi trenger Karbohydrater. Vel, det er flere typer, og ikke alle er like viktige.

   De raske karbohydratene finner du ofte i hvitt mel og sukker. De gir som du sikkert vet Audun lite næring, og påvirker blodsukkeret negativt. Disse bør spesielt unge mennesker styre unna. Men, de langsomme karbohydratene som du finner i helkorn, naturris, grønnsaker, frukt, belgfrukter, nøtter, fett og frø. Bør alle spise langt mer av. Bare ligg unna alt som Dr. Atkins gjør seg rik på. Vel heller det vanlig kosthold. Grovt brød med kokt skinke med tomat og agurk. Og pass på å drikk masse vann, det drikkes for lite vann, er du ikke enig i det Audun, du som har greie på dette?

   Takk for en saklig kommentar også:)

   Vargas

 11. Selvsagt er lavkarbo en diett, når du må holde deg unna visse matvarer og det er regler for hva man kan spise og ikke spise så kvalifiserer det en diett slik jeg ser det! Jeg spør igjen, hvorfor er dere så redde for karbohydrater? En potet og en skrive brød har da aldri drept noen 😛

 12. Karbohydrater ER ABSOLUTT IKKE kreftforebyggende.

  Det er helt skremmende hva slags artikler som blir lagt frem på seriøst vis i dagens media.

  Nobels vinner i medisin i 1932 fant ut at kreft FORES på EN ting og EN ting alene; Sukker.

  Ut av protein, fett og karbohydrater er det karbohydrater som er verstingen på fedme.

  Vi har levd i flere titals tusen år på både høye mengder umettet og mettet fett og store mengder protein fra dyr, og når vi gikk over til å få i oss typ 250-300 gram carbs om dagen slik vi får nå til dags, ble antallet rammet av kreft skutt i været.

  Det er rett og slett skremmende at noen kan si at et barn som vokser trenger sukker, og at sukker er en del av en normal kost.

  Spiser du f.eks nøtter vil forbrennningen øke og du kan spise mer kalorier uten å legge på deg. Spiser du mat med store mengder karbohydrater, vil du ha svingninger i blodsukkeret som leder til stress og fedme.

  Forresten, hva er det som gjør at fett binder seg i blodet?
  Ja, sukker.

  Syns denne artiklen bør slettes, eller iallefall bli fjernet fra landets største avis. Det er en grunn til at vi spiser mindre og mindre fett, og samtidig har vi de siste 50 årene blitt feitere og feitere, og sykere og sykere.

  1. HEHE morsom du matz (Er det mulig som du velger å kalle deg i nikket ditt) Jeg håper virkelig at du ikke er seriøs når du mener innlegget skal slettes fordi du er uenig? Da bør du heller holde deg borte i fra debatten. Litt sukker tåler vi, det står som du ser ikke hvor mye sukker. Det må hver og en velge selv. Sukker i for store mengder er skadelig det vet de fleste. Selvsagt er det langt flere kreftformer som ikke har noe tilknytting til sukker inntak, det tror jeg du vet selv også.
   Barn som vokser opp trenger i hvertfall ikke «Atkins» sine anbefalinger…

   Da bør de heller spise en grov skive med Nugatti.

   Vargas

 13. Helene, definisjonen på diett er hva du spiser. Spiser du 5 kilo sjokolade om dagen er det en del av dietten din, spiser du 400 gram salat er det en del av dietten din. Uansett hva du spiser er det dietten din, Det er ikke NOE som heter «jeg er ikke på en diett». Med mindre du sultestreiker da.

  Å si at man ikke bør være på en diett er som å si at det ikke er bra å spise mat.

  Og jo, brød og poteter er høye på karbohydrater og øker stress og blodsukkeret i kroppen som leder til to store problemer, diabetes og fedme.

  Igjen, denne artiklen bør slettes og journalister bør ha iallefall grunnleggende kunnskap før de snakker om ting som påvirker folk, for ikke å snakke om barns helse.

  «The ignorance is strong in this one.»

  1. Da bør du slå opp i ordlisten din Matz ( Er det mulig, er det ditt vanlige Nick)? Dette er en blogg og jeg er ikke journalist. Kunnskapen må du gjerne diskutere, men en blogg er et sted man diskuterer tema, at VG.no velger å ha den på sin første side bør ikke du legge nesen din bort i. Det er direkte usaklig å påstå at innlegget bør fjernes fordi innholdet ikke stemmer med dine meninger.
   The ignorance is the bastard who are not aware of his stupidity.

   Jeg vet minst like mye som deg om barns helse, det bør du i hvertfall være helt sikker på.

   Og du som er så påståelig her tar grundig feil i dine påstander. Diett er ikke alt hva du spiser. Diett er midlertidig.

   Diett er et begrep brukt i ernæring, Kosthold er det man kan definere som permanent.
   Diett er brukt om man blir syk, og får en diett for å bli frisk.

   Neste kommentar må vi vel nesten slette om den ikke har mer sannhetsgehalt enn dette hr. Iversen!

   Vargas

 14. Hei Helene !
  Wiki:
  Diett er et begrep i kosthold og ernæring.
  Det kan defineres på flere måter:
  Diett er normativ oppskrift, til forskjell fra kosthold, som er en deskriptiv beskrivelse.
  Diett er for syke (med den hensikt at de skal bli friske), mens kosthold er for friske.
  Diett er midlertidig, i motsetning til kosthold, som er en normalsituasjon.

  Må ikke forveksles med engelsk diet.
  😉 Finn

 15. Jo, jeg mener at innlegget bør slettes. Ikke fordi jeg er uenig, men fordi du ikke forteller hvorfor dagens kosthold er bedre for barn, enn det vi har spist i flere titusentals år.

  Hadde du kommet med flere poeng som motbeviser at en diett på f.eks 40% fett 40% protein og 20% langsomme, komplekse karbohydrater er bedre helsemessig enn dagens normale diett, der vi ligger på typ 350 gram karbo, kun 50 gram protein og alt for lite bra fett hadde du vært spot on, du hadde faktisk motbevist mange av verdens ledende forskere innen helse. Men det gjør du ikke. Du oppfordrer fet fisk og en del mat med langsomme karbohydrater, og det er bra. Men hele artiklen ser i sin helhet ut til å være en krig mot lavkarbo, og i tillegg kommer dette geniet fra VG og sier at karbohydrater ikke har bidratt til helseproblemer.

  Det er viktig å huske at lavkarbo kan bety så mangt, det er riktig at hvis du ikke spiser nok karbo så får du lite energi og det kan være helseskadelig, men da er det også viktig at vi presiserer hva NOK karbohydrater er.

  Og har jeg nevnt atkins? Nei. «Å gå på en diett» for å gå ned i vekt er usunt i seg selv spør du meg. Hva du spiser burde være en del av livsstilen din. For eksempel at du holder deg til bra fett og får i deg mye proteiner hver dag, men at du kan skeie ut et par gang i uken.

  Hadde du ikke tatt kritikken personlig kunne du kanskje sett at jeg har et poeng, isteden for å nærmest gå til personangrep, og konkludere med et poeng om en diett jeg ikke har nevnt. Om du tok kritikken min som useriøs og personlig beklager jeg, men jeg er lei av å høre på lavkarbo «bekjempere» som tror at lavkarbo betyr at du skal holde deg til slike idiotiske dietter som atkins.

  🙂

 16. Aner meg at dette innlegget er skrevet kun for å få oppmerksomhet. Og det klarer Vargas12 bra. Det du ikke klarer bra er å argumentere for ditt synspunkt. Tidlig i innlegget skjønner vi at du ikke har satt deg inn i lavkarbo. Du hevder for eksempel at produsenter og kjeder tjener seg rik på dette. Lavkarbo er naturlig mat som har ligget i butikkhyllene så lenge butikker har eksistert. Før det sanket man samme mat selv. Unge mennesker skal ha normal mat, sier du. Jeg vil si at lavkarbo-kosthold i alle høyeste grad består av normal mat. Er kylling, kjøtt, egg, blomkål, brokkoli osv osv unormal mat, da? Les boka «Matrevolusjonen» av lege Andreas Eenfeldt. Han baserer boka si på forskning, og støtter lavkarbo-kosthold. Her er det ikke synsing – kun harde fakta. For umiddelbar tilegning av kunnskap kan du gå inn på http://www.kostdoktorn.se. Det er Eenfeldst blogg.

  Jeg vil også si at det er svakt av VG å linke til dette, fordi det rett og slett er ufullstendig synsing. Det er ikke snakk om at jeg bare er uenig med deg – innlegget bærer preg av klipp og lim, og fremstår ikke som kritikk av lavkarbo – fordi det virker som du ikke vet hva det egentlig er. Du har ingen argumenter.

  Du skriver sikkert ellers godt og du må absolutt stå på videre med bloggen.

  1. Hei Andreas

   Jeg er som du har forstått blogger, og ikke ernæringsfysiolog. Og det kan hende blogginnlegget har både feil og mangler, men at unge jenter i dag velger å spise «Atkins» dietter framfor normal og sunn mat er kjernen i innlegget. Foreldre til unge jenter bør være på banene og sjekke hva de spiser i løpet av en dag, og sørge for at de får i seg annet enn slankepulver og annet som andre tjener penger på.

   Kjeder og produsenter som selger «Atkins» snackbar, Nutrilett og annet svineri er millionindustri og «Dr Atkins» markedsfører seg med «Lavkarbo» produkter, det har ingenting med vanlig mat å gjøre Andreas.
   Det er riktig at jeg skriver blogg innlegg for å få oppmerksomhet rundt et meget viktig tema. Og det er at jenter helt nede i 8 år ønsker å slanke seg. DET er direkte farlig.
   Bøkene du referer til er helt sikker god og riktig lesning, mine argumenter i denne saken er allikevel 100% riktige, så du tar feil i at jeg mine synspunkter ikke stemmer.

   Det er forøvrig riktig at man må klippe og lime litt for å få et fullstendig bilde i et helt blogginnlegg, og for å få med mest mulig fakta og det har jeg gjort. Det skal da ikke være noen Altertavle. Det er en blogg.

   VG har skjønt poenget, og debatten er i gang. Hjelper det bare en tolvåring til å la være å slanke seg så har jeg gjort en god jobb.

   Takk for ditt bidrag Andreas

   Vargas

 17. Eg trur at folk må få ete det dei vil, og sjølv evt. ta konsekvensane av dette. Sjølv et eg mat med lite karbohydrat fordi kroppen min reagerer sånn på¨det. Kroppen treng ikkje karbohydrat i store mengder for å fungere, det lille me treng, produserer kroppen sjølv. Og ingen kan vel meine at ein treng sukker? Eg tåler heller ikkje laktose, og ingen ville vel finne på å sei at eg burde drikke melk likevel? Ein må finne ut kva som fungerer for ein sjølv. Men eg synest likevel det er tankevekkande at det til tross for at ein et magrare og magrare produkt, har byta ut smør med margarin, så er det både aukande overvekt og hjerte/kar-sjukdommar. Også helsestyresmaktene har kutta ned mengden karbo i sine kostanbefalingar, kva tenkjer du om det?

  1. Hei BK

   Jeg mener at du har helt rett. At hver og en bør finne sitt kosthold som passer sin vekt og sin kropp. Er man overvektig bør man gjøre noe med det. Blant annet bevege seg mer, spise oftere, men mindre porsjoner og ikke minst drikke mye vann. Det er merkelig hvor mange kommentarer fra ekspertisen man har fått, og ingen har nevnt hvor viktig det er å drikke mye vann, både før og etter trening, men også som en del av et viktig og riktig kosthold.
   Litt sukker får man i seg gjennom maten man spiser. Men jeg mener det er bedre å ta en cola med mye sukker en sjelden gang, enn tre Cola light hver eneste dag. Denne inneholder sannsynligvis søtningsstoffet «Nutrasweet» som ikke er bra for noe.

   Takk for din kommentar BK

   Vargas

 18. Om noe her hadde vært riktig, hadde ikke vi vært til stede!

  «- Skotske forskere fra Rowett Reasearch Instituet i Aberdeen mener de har funnet en link mellom redusert inntak av karbohydrater og redusert produksjon av bakterier som beskytter mot kreft.

  Ifølge forskerne oppstår problemene først dersom du fortsetter med et lavt inntak av karbohydrater over lang tid.Lavkarbo-dietter går ut på at man reduserer inntak av matvarer som er rike på karbohydrater, som for eksempel poteter og brød.»

  Hvordan var det i steinalderen da? Fantes ikke kreft? Det eneste de ikke spiste var poteter og brød. Eller er det sånn at alle man har blitt lurt trill rundt? Er det sånn at forskere har fått oss til å tro at, mennesker for mange mange 1000 år siden, ikke levde på et variert kosthold uten hveteprodukter, NEI VET DU HVA?? DE LEVDE BARE PÅ BRØD.

  Hold kjeft og spis maten din, det er bloggere som deg som starter mye dritt.

  1. Henrik- jeg holder aldri kjeften min så lenge det finnes klovner som deg som gir meg all grunn til å skrive masse mer. Du må jo være direkte tett i pappen om du er så dum at du tror på det selv. For mange tusen år siden så var det et rikt og mangfoldig kosthold, også i Norge. De spiste selvsagt også kjøtt.
   Så klapp igjen brødskuffa selv du!

   Det er bloggere som meg som holder viktige debatter i gang, det er nettidioter som deg som burde holde seg unna saklige debatter!

   Det vil si, dette var en saklig debatt til du dukket opp!

   Vargas

 19. Jo takk for tilgivelsen!

  Jeg ser du skriver at du mener raske karbohydrater og sukker er negativt for vår helse, der er vi i hvert fall enige. Men de såkalte seine karbohydratene gir fortsatt ikke noe positiv virkning på kroppen vår. Det kan du være enig i da? Siden du gav ikke noen grunn utenom «bør alle spise langt mer av». Hvorfor bør de spise mer av det? Det eneste økt blodsukker gir er økt insulin nivå. Økt insulin nivå gir kroppen beskjed om å lagre energi på et sikkert sted (fettcellene) som igjen gjør at man legger på seg.

  Du mener godt med at du vil hindre barn og ungdom å bli lurt av store firmaer som prøver å tjene penger på dem, det er bra at du gjør det. Men du skader også saken til de som prøver å hjelpe unger som sliter med overvekt. Barn har forskjellige behov, noen blir mett etter en skive andre er sulten igjen 2 timer etter frokost. Dette er ikke pga viljestyrke eller fråtseri det er bare vi er forskjellige når det kommer til håndteringen av karbohydrater, insulin sensitivitet og insulin resistans, det er for avansert å gå inn i her men jeg ber deg bare være snill og fakta sjekke det du sier litt bedre.

  Karbohydrater er generelt sett unødvendig. Sier jeg at en skive her og der er farlig? Nei, men det er heller ikke nødvendig.

  1. Audun. Jeg er helt uenig i at jeg jeg skader «saken til de som prøver å hjelpe unger som sliter med overvekt», som du velger å formulere det. Selvsagt er vi forskjellige mht både sult og hvordan kroppen reagerer på det vi spiser.
   Fakta er sjekket, stadig flere leger som har forsket på Lavkabo dietter, anbefaler ikke unge mennesker å gå på disse hverken over kort eller lang tid. De som er overvektige og trenger dietter bør heller ikke peile inn på «Dr Atkins» og hans lurerier. Da er det bedre å gjøre som det står så godt beskrevet i innlegget. Legge om kostholdet eller få gode råd hos fastlegen.

   Vargas

 20. Tror det å kutte ned på kabo er bra med tanke på GI. Spesielt for barn som er veldig aktive. Men er også greit å ikke svelge nye dietter/kosthold (alt etter hvordan du velger å legge om livsstilen din) rått. Tenk f.eks. på hvor mye det hadde belastet miljøet om alle skulle unngått korn, ris etc til fordel for kjøtt.

 21. Hei Vargas!

  Takk for svar. Jeg er fullstendig enig med deg i det er direkte farlig for barn å slanke seg. Og jeg er enig i lavkarboprodukter som snackbars osv. ikke er veien å gå. Jeg mener likevel det blir feil å trekke lavkarbo inn her. Lavkarbo slik man ser på det i 2011 er å få i seg normal mat. Eenfeldt m.fler sier man skal holde seg unna såkalte lavkarboprodukter som du referer til. Der er vi helt på bølgelengde. Faktisk argumenter du bra i siste delen «Få kontroll over vekten» på enkelte områder når det gjelder potegull, sjokolade, potetgull osv. Men igjen – det blir feil å trekke inn lavkarbo som en stor, stygg ulv her. Lavkarbo er å spise naturlig mat. Punktum. De som hevder at de spiser lavkarbo og også spiser disse lavkarboproduktene som det tjenes gode penger på, har de etter min mening misforstått.

  Hvis du har tid og motivasjon ber jeg deg igjen lese «Matrevolusjonen». Bare så det er sagt: Jeg leste denne boka med stor skepsis. Som deg mente jeg at det å spise mer fett er ulogisk. Allerede på side 20 i boka skjønte jeg tegninga.

 22. Du får det artig nå fremover Vargas… Utrolig trist å se at så mange forsvarer lavkarbo som en mirakelkur… Jeg holder på mitt, karbohydrater er ikke farlig og kroppen trenger litt karbohydrater, særlig etter trening! Problemet idag er heller det at folk ikke gidder å løfte ræva si ut av sofaen lengre for å holde seg i aktivitet og derfor må de heller finne slike «mirakelkurer». At man går ned i vekt av en diett er ikke ensbetydende med at den er god, man går ned i vekt av å ikke spise også…

  1. Hei Helene

   Dette er veldig gøy og svært gledelig. Liker at det er litt trøkk he he!

   Du har helt rett. Selvsagt er det lettere å gå ned i vekt om man gidder å trene i stedet for å ligge på sofaen og knaskre sjokolade bar fra «Atkins» eller «Nutrilett». All fysisk trening er bedre enn det. Mirakelkurer er der for en grunn, og det er kraftig markedsføring fra de som prøver å bli rike på unge jenter som tror de blir perfekte av å spise Lavkarbo. Det er selvsagt helt feil .

   Og sant som du sier, man går ned i vekt om man velger å ikke spise noe også.

   Takk for mange kloke ord Helene:)!

   Vargas

 23. Tror du bør litt mer om hva lavkarbo inneholder og innebærer.

  Når du sier Lavkarbo er det lett å dra alle «dietter» under en og samme kam.

  Les deg litt opp på Ketolyse blandt annet. Det er en kur som passer for små og store, uansett alder.

  Hva vekst angår så har ihvertfall denne kuren ingen som helst innvirkning på kropp og sjel i negativ retning.
  Makan til intetanende…

  1. Hei Kay

   Du er sikkert selve eksperten på Lavkarbo, men å påstå at Lavkarbo ikke har innvirkning på på kropp og sjel i negativ retning er selve kjernen i problemet. Du har direkte feil og jeg må si at det er direkte frekt av deg å påstå at dette innlegget er intetanende. Det du kommer med her er jo direkte svada.

   for det første så er det det leger på Rikshospitalet som advarer mot Lavkarbo diett til yngre mennesker, for det andre så er dette «Atkins» syndrommet direkte helsefarlig da unge naive jenter tror at de blir vakre å slanke siden deres store blogg Idol «Fotballfrue» snakker så varm om denne dietten. Selvsagt nevnes det ikke at dette produktet er ren butikk for henne og er sponset av leverandøren. Er ikke dette skadelig Kay?

   «Ketolyse» er også tull og tøys. Bøker, tabletter og menyer som koster mange tusen kroner. Hvorfor skal noen lese seg opp på det? Livsstil endring er det som skal til om man må gå ned i vekt. Skle jenter på ungdomskolen trenger ikke hverken «Atkins» eller «Ketolyse». Våkn opp!!

   Vargas

   Selvsagt er det det!

 24. Du sier at flere og flere forskere sier ditt og datt, men du har tydelig ikke satt deg inn i hva lav-karbo er og hvordan det fungerer rent biologisk. Du har også mest sannsynlig ikke lært hvordan du skal kritisk lese studier. Hva hadde vi å spise for 10 000 år siden? Var det mye ris og hvete liggende strødd omkring på den tiden? Mye frukt?

  Det vi spiste helt opp til for 10 000 år siden før jordbruks revolusjonen var kjøtt! Alt ifra dyrekadavre til insekter til egg. Selvsagt fikk vi i oss litt karbohydrater også men de kom ikke fra korn. De kom fra røtter, nøtter, litt frukt og grønnsaker (som bare er en kort periode hver sesong) og en ørliten del honning. Så hvis vi har spist hovedsakelig kjøtt i over 100 000 år hva tror du kroppen har utviklet seg bra til å fordøye og bruke effektivt som energi? Brødskiver? Det faller på sin egen urimelighet.

  Det er en grunn til at hjerte og karsykdommer, diabetes og fedme begynte sent men sikkert å dukke opp for ca 10 000 år siden. Lurer hva som skjedde på rundt den tiden mon tro?

  1. Audun-

   Jeg har satt meg nok inn i Lavkarbo dietten og alt den står for, til at jeg kan stå for i mitt innlegg. Og hva forskere på Rikshospitalet kan du selvsagt plukke fra hverandre bit for bit hvis det er kverulant du vil være. Jeg velger å tro på de legene som har stått for disse undersøkelsene. For 10.000 år siden så var det meste å finne av den maten vi spiser i dag bortsett fra brød og melkeprodukter.
   De spiser det samme som oss i Frankrike og Spania, der er det langt færre mennesker med diabetes og fedme. Hjerte og karsykdommer er nesten ikke eksisterende fordi de lever på en annen måte enn oss, de drikker langt mer vin og de bruker mer sunne oljer enn det vi er vant til i Norge. Derfor blir det igjen feil av deg Audun, å påstå at disse sykdommene alene kommer fra å spise kjøtt.

   Det faller som du sier på sin egen urimelighet.

   Vargas

 25. Lavkarbo er ikke en mirakelkur, det er et kosthold med mest mulig ren mat, og minst mulig bearbeidet mat. Rene, naturlige kilder til kjøtt, grønnsaker og fett.

  De aller fleste som har en kostholdsløsning tjener penger på det, måtte det være lavkarbo eller høykarbo, så det finner jeg ikke til å være et godt argument. VG har f.eks vektklubb som de tjener fett på, og dette baserer seg på «normal, norsk kost.» I mine øyne er det ingenting mer normalt enn hva naturen kan tilby oss som vi har hatt i kosten i alle år, kjøtt og grønt.

  Kroppen TRENGER ikke karbohydrater, da der finnes ingen essensielle karbohydrater. Dette er nok dokumentert i de aller fleste lærebøker innen anatomi.

  1. Hei SuperRosa

   Er det ikke betenkelig at «Fotballfrue».no tjener penger på å reklamere for et produkt mange unge jenter er helt sikre på gir de en fin og veltrent kropp, om de spiser nok av det? Det er direkte forkastelig, og jeg er ikke den eneste med de meningene. Jeg tør i hvertfall å si i fra om det. Mange jenter i barneskolen tror at lavkarbo er veien å gå for å bli tynn. Ungen jenter flest har ikke behov for å slanke seg. Det er hele mitt poeng.

   Ok at vi ikke trenger Karbohydrater, men på bordet i de tusen hjem finnes det helkorn, naturris, grønnsaker, frukt, belgfrukter, nøtter, fett og frø. Dette er Langsomme karbohydrater som er sunt for de fleste, og som det er ok å spise, også for de fleste.

 26. Digger ironien: http://www.helenedrage.com/?p=2956

  Spis normal kost Helene! Og ikke gi penger til de som prøver å bli rike på unge jenter…

  Og til vargas12: Ikke alle tåler (mye) karbohydrater. På samme måte som at ikke alle tåler (mye) fett. Så slutt å syns noe om hva andre skal spise, dette må folk finne ut av på egen hånd. Fortell gjerne om hva som fungerer for deg. Men ikke kom til meg og si at jeg ikke kan gå ned 15 kilo, trene nesten hver dag og bli i enormt mye bedre form på 1,5 år siden jeg har kutta ut karbohydrater.

  1. nocarb

   Jeg har ikke prøvd å fortelle deg noen som helst, bortsett fra at det er ikke smart for unge mennesker som ikke trenger noen diett å satse på sterkt reklamerte «Atkins» som Lavkarbo diett», du må spise hva du vil for å gå ned i vekt det som passer for deg. Selvsagt må du det!

   Vargas

 27. Heisann! har ikke så veldig mye å tillføye denne debatten, annet enn at jeg er ganske så enig med deg, vargas.

  En ting jeg derimot reagerer på (blant kommentarene) er at ihuga lavkarbofantaster hyler og skriker om «steinalderkostholdet vi er *skapt* for», vet ikke helt hvilke av disse feilene jeg synes gjør mest vondt.. For det første bestod ikke steinalderkosten utelukkende av fett og proteiner: dette var nemlig matvarer som var svært vanskelig å få tak i, selv om mennesket raskt utviklet seg til å bli en temmelig habil jeger. Såvidt man vet i dag, iflg arkeologiske funn, var hovedbestandelen av kostholdet frukt, grønt, nøtter, røtter, og frø, i tillegg til fisk og kjøtt i korte fråtseperioder (mye grunnet problemer med konservering, selv om tørking og røyking var oppdaget som konserveringsmetoder). Det er til og med funnet spor etter brødbaking (ja, korn og MEL…) fra denne berømmelige «kornfrie» perioden steinalderen. for det andre er ikke kroppen vår «skapt» til noe som helst, den har utviklet seg i samspill med miljøet, og de som tilpasset seg tilgjengelig næring overlevde og fikk formere seg videre, og her sitter vi i dag, med våre annerledes gener enn da.

  For å ta et eksempel er det bare se på oss skandinavere; den lille andelen (under 5%) som tålte laktose fikk et enormt forsprang i formeringskappløpet her oppe, noe som førte til at dette genets utbredelse økte til 70% på under 5000 år. Dette er langt kortere tid enn vi har hatt på oss når det gjelder kornprodukter.

  Noe av problemet slik jeg ser det er at folk roper høyest mulig om ting vi ikke vet nok om enda, og presenterer det som fakta.

  Men over til mer personlige synspunkter igjen, så synes jeg det er langt viktigere å kunne spise litt av alt, enn mye av lite 😉

  noen lenker jeg synes er verd å kikke litt på, selv om jeg ikke er helt enig i alt:
  http://www.forskning.no/artikler/2003/oktober/1067519813.89
  http://www.ntnu.no/gemini/2011-03/9.htm (<- til og med Fedon ombestemmer seg vist)
  http://www.klassekampen.no/29152/article/item/null

  1. Hei Ann K

   Synes du sa at du ikke hadde så mye å tilføye jeg, så skriver du en hel avhandling he he:)

   Takk for mange kloke ord, ikke minst at det er svært mange «eksperter» som skriker ut sine arrogante fakta så er det faktisk de som har feil. Det må man bare regne med i alle debatter. Ann K.

   Takk for ditt bidrag.

   Vargas

 28. Please, gi deg. Det er da ingen barn på 8 år som slanker seg?

  I og med at jeg er ung selv, vet jeg at dette her er ikke riktig måte å informere de unge og ikke er riktig informerte på.

  Så lenge du bruker negativt ladde ord som «farlig» og mat i samme setning, gjør du bare ting være. Du skriver også i ingressen din «Om du er en ung jente eller gutt i puberteten og i tenårene bør du ligge langt unna alt som har med “Lavkarbo-dietter” å gjøre…». Når du skriver ting som dette, kan du skremme dumme unge mennesker, dessverre opplever jeg at det er flest jenter som har disse tendensene til å «frykte» mat.

  Forstå meg rett, jeg skal ikke ha noen diskusjon om gutter og jenter og deres intellektuelle-nivå på noen som helst måte. Dette er ikke unikt for jenter, jenter tør å spørre høyt om sånt, mens gutter leser heller på forum o.l.

  Poenget mitt er at om «..men at unge jenter i dag velger å spise “Atkins” dietter framfor normal og sunn mat er kjernen i innlegget. Foreldre til unge jenter bør være på banene og sjekke hva de spiser i løpet av en dag, og sørge for at de får i seg annet enn slankepulver og annet som andre tjener penger på…», er «kjernen» i innlegget og du ønsker at det skal hjelpe forebyggende mot disse matvanene du snakker om, så har du bommet helt.

  1. Du trenger ikke å fortelle meg at du er ung, det der jeg på måten du skriver på. Du vet best og alle andre er idioter. Du bør begynne med å slå opp ordet folkskikk i ordboka.

   Det er faktisk jenter ned i 8 års alder som ønsker å slanke seg. Selv om du ikke tror det er sånn. Man må tåle å skrive ord som farlig og mat i samme setning, det er bare sånn livet er. Man kan skrive at det er farlig å kjøre bil du kan dø av det. Og sånn er livet. Vi kan ikke gjemme oss vekk fordi alt er farlig Henrik.

   Jeg bommer ikke, det er det faktisk du som gjør fordi jeg ser elver sikkert på din alder hver eneste dag som snakker om slanking og hvor viktig det er å se bra ut, og derfor velger de «Atkins»dietten da de har sett på andre blogger og nettsteder at dette er bra, og man blir tynn av det. Det er farlig Henrik, ikke en saklig debatt om hvor direkte farlig en Lavkarbo diett for unge mennesker virkelig er.

   Du er ung og naiv som de som ønsker å bruke denne fremgangsmåten på, derfor så tror du at det su sier er riktig også, fordi du har ikke funnet svaret før nå, og det er hardt å ta innover seg, jeg skjønner veldig godt det.

   Vargas

   1. vargas12.com:
    Du trenger ikke å fortelle meg at du er ung, det der jeg på måten du skriver på. Du vet best og alle andre er idioter.

    Hvis du kan se på måten Henrik skriver på at han er ung, så vil jeg si du kan tolkes å være like ung. Både gramatisk, og hvordan du formulerer deg. For et utrolig dårlig innlegg du har skrevet. Det er tydelig at du har veldig lite kunnskap inne om ernæring selv, og du henter all info fra andres artikler og innlegg. Det eneste stedet i innlegget du refererer til et studie, er hvor forskere «mener du har funnet en link». Noe så latterlig.

    Slik som ungdom i puberteten normalt bestemmer seg for å slanke seg, er en ikke-ekstrem variant av lavkarbo-diett sannsynligvis overlegen i forhold.

    1. Edward

     Innlegget er veldig bra det, det er bare du som velger å se det som dårlig fordi du er uenig i innholdet.

     Jeg har nok kunnskap om ernæring til å vite at unge mennesker ikke skal slanke seg og gå på Lavkarbo dietter. Så får du bare synes at det er latterlig. Det er opp til deg selvsagt!

     Vargas

 29. Jeg tillater meg en kommentar, siden mitt navn er nevnt. Jeg er ansvarlig redaktør i Helsemagasinet vitenskap & fornuft (VOF), som er del av en idell stiftelse. Vårt mål er å utbre kunnskaper som kan hjelpe folk til bedre helse. Selv har jeg ingen lønn for jobben, men gjør dette fordi jeg ønsker en bedre framtid for mine barn, barnebarn og andre som følger vår generasjon. VOF skriver artikler basert på forskning og søker å oppklare misforståelser og feilinformasjon. Vi har flere leger og doktorgrader i vår stab og er godt kjent med vitenskapelig litteratur. Påstanden om at lavkarbokosthold er farlig for barn eller unge, er direkte feil. Et optimalt kosthold vil for de fleste inneholde 50-70 g karbohydrat per dag og omkring 1 g protein per kg kroppsvekt og resten fett. Man bør spise rikelig med grønnsaker og bær og eventuelt litt frukt (hvis man tåler mer karbohydrater) ved siden av et fettrikt, hovedsaklig animalsk kosthold. VOF anbefaler ren mat lagd fra bunnen og visse kosttilskudd etter behov, men ikke ferdigprodukter, energiplater eller «sportsdrikker». Kostholdet bør følge det vår art er genetiske best tilpasset, dvs. et kosthold som for de fleste vil inneholde lite kornprodukter og melk, men rikelig med ulike fettkilder. Mer enn 2200 vitenskapelige studier støtter lavkarbokosthold, mens det finnes lite belegg for myndighetenes anbefalte høykarbokosthold med mye brød. Vennlig hilsen Dag Viljen Poleszynski, dr.philos.

  1. Takk for det Dag

   Det vil si at legen også fraråder energiplatene som blir produsert av dr. Atkins som er et ferdigprodukt går jeg ut i fra?

   Hva mener legen om denne påstanden:

   Mange ernæringsfysiologer er bekymret for hva lavkarbo kan gjøre med hjertet og nyrer på sikt:

   – Det normale for kroppen er å forbrenne karbohydrater fra kosten og lage energi til kroppens celler, funksjoner og bevegelser. Ved å kutte ut karbohydrater, vil kroppen gå over til å forbrenne fett fra fettreservene. Dette høres forlokkende ut, men det betyr at kroppen innstiller seg på «krisebluss», har ernæringsfysiolog Ida Synnøve Grini fra forskningsinstituttet Norfima.

   Er dette også direkte feilinfo fra ernæringsfysiologen?

   Takk for at du bekrefter dine kunnskaper.

   Vargas

 30. «Overlege Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken på Rikshospitalet mener lavkarbodietter gir høyere kolesterolverdier og økt risiko for hjerte- og karsykdommer.»

  Her kommer en liten digresjon i debatten… Det finnes ingen klar relasjon mellom kolesterol og hjerte-/karsykdommer. Paradoksalt nok har menn i Sveits gjennomsnittlig de høyeste kolesterolverdiene, men er samtidig av de laveste forekomstene av hjerte-/karsykdommer. Mens mann i Russland finner de mennene med i gjennomsnitt laveste kolesterolverdiene og samtidig blant de høyeste forekomstene av hjerte-/karsykdommer…

  Desverre er leger litt for glad (og, eller uvitende) i kolesterolspøkelset – godt smurt med løgner og håpløs dokumentasjon fra legemiddelfirma som tjener rått på statiner (kolesterolsenkende medikamenter). Statiner er genialt – fordi det dreper deg såpass sakte at de kan selge deg masse av det før du dør.

 31. Oi! Noen som blir sure for litt kritikk. Hehe, hissigproppen ;))

  1. Hvorfor i alle dager skal jeg «begynne med» å slå opp folkskikk (folkeskikk) i ordboka?
  2. Hvorfor bringer du opp biler?
  3. Jeg tar ikke noe sånt hardt, hvorfor i alle dager sier du noe sånt da?

  Hadde du hatt så rett som bastant påstår, hadde du ikke blitt så fly forbanna som du har nå.
  Ufattelig ignorant du skulle være også.

 32. Jeg har til gode å se en eneste fakta i dette blogginnlegget. Eller noe som viser at lavkarbo, høykarbo, høyprotein, lavkalori, surf ‘n’ turf, gulerot, øl, eller noen diett i det hele tatt skulle være direkte farlig….

  Hva var egentlig vitsen? Skape debatt? I så fall, om hva? Hvor dum du er?

  1. Nocarb

   At du ikke gidder å lese det som står i innlegget må jo stå for din egen regning. Å kalle noen dum fordi man er uenig er usaklig, men jeg hadde ikke forventet noen fornuftige argumenter fra deg. Fordi du ikke finner fakta om hva som er farlig å spise for unge mennesker som er i en viktig periode i livet, så betyr ikke det at det ikke står der. Du vil bare ikke lese det.

   Skjønner du ikke norsk Norcab?

   Vargas

 33. du skriver at det er ok å spise helkorn, naturris, grønnsaker, frukt,nøtter,fett og frø, det kan jo også være lavkarbo da 😛

  1. Det går en stund, så er det brå sopp, det er som å kjøre en bil uten olje. Jeg vil til livs den enorme fokusen Lavkarbo dietter med «Atkins- produkter» som den verste. Disse produktene er direkte farlig for unge mennesker som trenger grovt brød og grønnsaker.

   Vargas

 34. Ett normalt kosthold i dagens samfunn består av langt, langt mer karbohydrater enn hva kroppen vår er designet for.

  Det er ikke nødvendig å gå inn for null karbs, men mange har mye å tjene på å spise mer kjøtt og grønt istedenfor kornprodukter.

  De jeg kjenner som lever på så få karbs i kostholdet som mulig, de har langt færre plager i form av sykdommer og fedme etc enn de som lever på «normalt» kosthold.

 35. Hahahaha. Moroklumpen. Gidder du klippe ut, eller? Jeg orker ikke lese gjennom det skvipet en gang til.

  Og hvis det er en av oss som sliter med norsken, er det deg. God natt. Håper VG er flinkere til å velge blogg neste gang.

 36. Dette var jo interessant..
  For det første vil jeg si at lavkarbo er ikke en diett som du så fint kaller det, men en livsstil.
  Det eneste i kroppen som trenger karbohydrater er hjernen, og kroppen klarer fint å «lage» de få karbohydratene den trenger.
  Jeg ser du skriver at lavkarbo er farlig, men jeg får ikke helt tak i hvorfor du mener det.. Fordi legen din sier det?
  Du burde lese deg litt mer opp på hva som faktisk skjer i kroppen når du spiser karbohydrater. Det blir omdannet til glukose, enten det er rotgrønnsaker eller loff, som igjen gjør så blodsukkeret ditt stiger.
  Når blodsukkeret da igjen synker inntrer sultfølelsen og søtsug (karbosug). Ingen er tjent med å ha et svingende blodsukker, heller ikke 8 år gamle jenter/gutter.

  En ting jeg kan være enig med deg i er at lavkarbo barer og shaker ikke er gunstig, men det er ikke det som er lavkarbo. Lavkarbo er ren, sunn mat. Ikke pose supper og hermetiske grønnsaker!

  Greit nok «leger og spesialister» uttaler seg om hva som er bra og ikke bra av karbohydrater. En annen ting er faktakunnskap om hva som faktisk skjer i kroppen din ved lavkarbo!

  1. IME du har feil. Lavkarbo er en diett, punktum. En diett er noe f eks en pasient får for å bli frisk. Alt annet omtales som kosthold, det er alt man spiser. Og Lavkarbo er ferdig produserte energiplater som feks «Atkins» lager og tjener store summer på .

   Vargas

 37. Hør her, frøken. Det er for det første bare jenter som sliter med spiseforstyrrelser og slikt, ikke tro at gutter bryr seg det grann!

  Helt typisk dere å strebe hvileløst etter et kosthold eller en diett som er liksom er vitenskapelig «best» med to streker under svaret! Det har ikke noe for seg uansett. Det er ingen fasit på hva som er et ideellt kosthold. Mennesker er forskjellige, og kroppen sier i fra hvis den får for mye av et eller annet. Ellers er det bare å spise variert, når man er sulten og til man er mett. Kan dere ikke bare slutte å tenke?

 38. Problemet med lavkarbo er at veldig mange ikke er riktig opplyste om hva dette faktisk er. Jeg var selv en av dem. Lavkarbo er p å ingen måte en diett, eller en enkel kur som skal få deg ned i vekt. Det er en livsstil og det innebærer virkelige endringer i livsstilen når du skal føle et lavkarbokosthold. Det er også basert på sunne og naturlige matvarer.

  Det er også veldig mange nivåer av lavkarbo. Noen er strengere enn andre. Atkins og lindberg f.eks er en ganske normal kost, bare man skal kutte ut en mengde karbohydrater. Man kan også spise grovt brød, og det skader ikke å spise ei potet en gang i blant, men det handler om å ikke basere kosten sin på disse tingene. (poteter, pasta o.l)

  DEt har jo vist seg at lavkarbo faktisk er bra for helsa og lindrer ulike fysiske plager for mange. En annen ting er jo at dette er et naturlig kosthold, et kosthold som ble fulgt for tusenvis av år siden, da man ikke hadde alle disse kunstige og menneskeskapte matproduktene.

  Og om man først vil slanke seg, så tror jeg det er sunnere og endre livsstilen sin med lavkarbo, fremfor å trykke i seg piller og annet søppel som folk vil tjene seg rik på med å lure unge til en slankere og finere kropp. Lavkarbo er på ingen måte enda en slankekur, hvor en gjeng med liksom leger ønsker å tjene penger. Lavkarbo baserer seg på et normalt kosthold, med varer og produkter du får kjøpt i daglivarebutikken, det handler bare om å sette dem sammen på andre måter enn man vanligvis gjør.

  Jeg er ingen lavkarbo ekspert, men jeg kan med sikkerhet si at jeg på ingen måte ser på dette som helsefarlig eller en lettvin «kur» for og ned i vekt. Det er en livsstil. Tror at for mange henger seg opp i ordet diett når lavkarbo blir nevnt og glemmer at dette faktisk er et kosthold, som kan og burde følges av mange, selvom man nødvendigvis ikke ønsker og ned i vekt.

  1. Hei Stine

   Skal man gå ned i vekt bør man heller legge om livsstilen enn å gå på Lavkarbo dietter.

   Det virker også lengre. Atkins advarer både leger og ernæringsfysiologer om å bruke.

   Vargas

 39. Hei

  Så hyggelig å se at selveste «Fotballfrue» har senket seg ned på nivå med alle oss dødelige bloggere. Og legg godt merke til at at alle kommentarer, også kritiske er med her. Du er jo kjent for å slette alle kommentarer og spørsmål av noe kritisk karakter, hvorfor gjør du det egentlig Caroline? Er det for å fremstå som så perfekt som mulig? Hvorfor har du en blogg der kun de hyggelig meldingene vises? Det gir jo ingen mulighet for debatt da, for det er jo det blogging handler om.

  Når det kommer til hva du får for å fremme LCHF så vet ikke jeg så mye om det annet at du er så opptatt av penger at du helt sikkert ikke gjør dette gratis.
  Caroline, når du var først innom burde jo du kommet med de konkrete kunnskaps tipsene i stedet for tomme trusler om at det her mangler kunnskap.

  VG har vel når sant skal sies reklamert langt mere for deg enn for meg, uviss av hvilken grunn.

  Du har jo ikke blogg, da du sletter konstruktiv kritikk fra kommentarfeltet ditt.

  Vargas

 40. Vargas,

  Det å debattere og argumentere rundt lavkarbo, er en ting. Ja det kan brukes som en slankekur, jeg tviler på at det er noe som helst skadeligere enn andre slankekurer. Det som er viktig, er se forskjellen mellom en slankekur og en livstil.
  Vi (ja det gjelder vel snart samtlige i den siviliserte verden) har de siste 50+ årene fått en livsstil som har gjort at snittvekten har øket javnt og trutt. I mine øyne betyr dette at vi har gjort en eller flere ting som er feil.
  Feil nr 1: Vi trener ikke nok. Helt korrekt, og i hvertfall siden 70-tallet har dette vært poengtert. «Opp av stolen, og ut i skogen»
  – Har dette hjulpet ? Har snittvekten gått ned ?
  Feil nr 2: Vi spiser ikke riktig. Dette MÅ også være riktig. Hadde vi spist i forhold til aktivitetene våre, så hadde vekten stått stille.

  Og feil nr 2 her viser vel litt av det som er cluet til Dag Viljen Poleszynski, vi spiser ikke riktig. Vi spiser mat som er snik-sukret. Vi spiser kjøtt som er så mettet med vann at det smeller når det havner i en varm panne. Vi spiser pasta, brød og poteter, i store mengder. Pommes Frites, hamburgere med hvitt brød, laget av hvitt mel, som er klorbleket og whatnot for å se mer delikat ut. Vi spiser rett og slett vanvittig mye som ikke er i nærheten av å være naturlig.
  Ta en vilkårlig ting fra kjøleskapet ditt Vargas, og les ingrediensene. Og fortell meg så at du klarer å finne alt dette i naturen. Neppe.

  Om lavkarbo var skadelig og farlig for oss, hvorfor dør ikke natives som inuitter, samer, indianere ut ? Hva gjør de forresten i oppgangstider når det er mye tilgang på mat. De spiser de fete bitene, for å få næring. De vet at om de kutter på fettet får de mangelsykdommer.

  1. Elmer Du må lese innlegget en gang til. Lavkarbo er en slanke kur, og det er de yngste brukerne av «Atkins» og andre leverandører av shaker og energiplater som leger og ernæringsfysiologer advarer mot jeg vil til livs med mitt innlegg. Du må klemme i deg så mye du vil for meg. Unge mennesker er naive og lett påvirkelige, da er det vår plikt og fortelle at ikke alt er like riktig.

   Vargas

 41. Igår da jeg så at dette blogginnlegget var kommet på VG’s sider, tenkte jeg: «Kult, da blir det litt debatt, forhåpentligvis fra en som faktisk har litt kunnskaper». Jeg lever etter lavkarboprinsipper, men er alltid åpen for diskusjon.
  Men i dag da jeg tittet innom igjen, for å se hvordan utviklingen har vært, så merker jeg at VG har absolutt ikke vært flink nok til å velge blogg. Dessverre var nok dette nok et spill for katten, slik at deres brukere på vektklubb.no fortsatt vil betale dyredommer for et medlemsskap. (Som etter annonsering er VG’s beste inntektkilde).
  Jeg synes du angriper personer og personligheter uten respekt, og uten å vite hele sannheten. Sånt skaper kvalme, og ikke noe interessant debatt.
  Nå var nok baktanken med dette innlegget mer rettet mot å få fokuset mot deg og dine ord, og ikke lavkarbo sånn egentlig, mener jeg. Dessuten tør jeg påstå du absolutt ikke har satt deg godt nok inn i hva lavkarbo står for.
  Ha en fortsatt fin dag!

  1. Sara

   Kvalmende personal angrep? Jeg argumenterer for hva jeg mener er riktig, og jeg forsvarer bare meg selv mot usaklig kritikk. Det må man tåle. Og er ikke noe spill for hverke nkatten eller noen andre. Dette er et saklig innlegg som kange har valt å kommentere, at du vemmes av det kan jeg ikke gjøre noe med.
   Jeg viser den samme respekten for de som kommenterer som du gjør for dette innlegget Sara, hva er forskjellen på det?

   Vargas

 42. Hehe lurer meg på om vargas12.com har forsøkt å gå på et lavkarbo kosthold. Dessuten ser jeg jo at du verken har kompetanse eller erfaring nok for å kunne uttale deg om dette. Ved å leve med et såkalt «lavkarbo kosthold» stabiliserer du blodsukkeret, med andre ord, du minsker insulinnivået i kroppen. For høyt insulinnivå er årsaken til overvekt og fedme. PUNGTUM.

  1. marte jeg har både erfaring og kompetanse nok til å uttale meg, det derfor innlegget står i VG.

   Du må lese innlegget på nytt, og lese hva som står der. Det er fortsatt mange unge som slanker seg i den tro at Atkins er en måte å gjøre dette på. Og det er selvsagt ikke bra.

   For høyt insulin nivå kan reguleres p åandre måter enn å gå på Lavkarbo dietter.

   Vargas

 43. Jeg er helt enig om at barn ikke skal ha lavkarbo diett. MEN det er forskjell på karbohydrater. Barna mine får grovbrød, ris, pasta, poteter….men jeg blir fet av det. Gikk i 2009 på Grethe Roede og gikk ned 0.5 kg! Yuhuu. Alle de andre raste ned. Jeg følgte dietten slavisk og trente 4 ganger pr uke…..spinning, aerobic, svømming…you name it…..og gikk faen ikke ned et gram!!!! Sjekket kortisol, tsh, t3, t4 (stoffskifte), blodsukker….ja ALT. Så begynte jeg på lavkarbo…(ikke ekstrem diett) men kuttet ut brød, ris, pasta, poteter og hvit mel og all sukker og raste ned i vekt. Har aldri følt meg så bra som nå og magen har det tusen ganger bedre. Kan noen forklare dette for meg?????

 44. Magne fra vg nett velger og vraker i blogger akkurat som han føler for, det har ingen ting med kompetanse og erfaring å gjøre:) Jeg har lest alt og alle komentarene flere ganger, og det du skriver er bare tull. Lykke til med et lavkalorikostold uten energi og glede:)

  For høyt insulinnivå kan IKKE reguleres på andre måter enn å spise mer fett og minske inntak av karbohydrater.

 45. Du kommer jo med direkte usannheter. Du skriver at Caroline Berg Eriksen sikkert tjener penger på å fremme lavkarbokosthold fordi hun er så opptatt av penger????Hvor usakelig går det an å bli? En annen ting, så skriver du at hun fjerner kritiske innlegg, da har ikke du lest kommentarene hun får, for der er det mange som skriver mye stygt om henne som person!
  Du skriver også at unge trenger sukker!? Du burde kanskje sette deg inn i hvor farlig sukker egentlig er……

 46. Når skal det bli slutt på dette tullpratet om at lavkarbo er farlig????? Våkne opp og begynn å lese seriøs forskning istedet for å høre på inkompetente næringsrådgivere som sier en ting i offisiell sammenheng, men som vet bedre og uttaler seg annerledes når mikrofonene er skrudd av!!!!!
  Kroppen er evulusjonelt sett fremdeles på steinalder stadiet og det fantes ikke drittmat som pasta, poteter, massevis av usunne tilsetningsstoffer, raffinert sukker og ris. Se i USA, verdens største marked for alle disse «diet», les Light produkter. «Alle» der borte skal bare ha dette og overvekt, hjerte/kar sykdommer og livsstilsykdommer har eksplodert i omfang som følge av disse «sunne» produktene som kroppen ikke er skapt for å omsette til riktig energi og forbrenning.
  Et annet eksempel er eskimoene på Grønland, inntil de ble kjent med og innførte vestlig kosthold med mengder av karbohydrater, eksploderte forekomsten av overvekt, hjerte/kar sykdommer og diabetes. Det finnes et hav av forskning som beviser det jeg sier det er bare å google i vei.
  Har dessuten meget god erfaring med lavkarbo selv, har benyttet den livsstilen siden midten av 1997, vekta er stabil, blodsukkeret er perfekt, kolesterolnivået er som det skal, kroppen fungerer som den skal og jeg er meget mer våken og opplagt enn jeg var før jeg la om kostholdet.
  Kom med saklig og dokumentere uttalelser så går det an å ha en dialog om dette, men det du skriver blir bare vås og useriøs synsing.!!!!!!!!!!!!!!!

 47. Lavkarbo eller kall det hva du vil er ganske enkelt vanlig sunn mat som kroppen gjør seg nytte av. Ble forresten selv mye bedre etter å ha startet med lavkarbo b.l.a. ble stivheten i fingre borte. Så dette er ikke bare tull. Hvorfor skal andre skemme og bestemme hva en skal spise.

 48. Hei!!

  Ha, ha, du fikk iallfall debatten til å rulle. Mitt sunne bondevett sier at vi bør spise litt av alt. Sunt i ukene med lite fett og raske karbohydrater og heller kose oss litt mer i helgene, og mosjonere/trene 2-3 ganger i uken. Jeg lurer jo også på dette med levealder. Vi blir eldre og eldre. Det har jo mye med at forskningen har kommet lenger og nye medisiner blir funnet opp. Gjennomsnittshøyden vår blir også høyere. Har hørt at det har med vårt sunne kosthold å gjøre, men at vi også blir gamlere av et sunnere kosthold. Noen blir også feitere. Det er helt rett. Men mon om det kan ha noe med for mye godteri, potetgull, raske karbohydrater osv.
  Nei folkens. La oss følge norske kostholdseksperter og regler, så holder vi oss så friske og sunne.

 49. Statistikk og forskning jeg nettopp fant på sier at brød kan gi deg varige synsforstyrrelser og virus på lillehjernen. Jeg mener at alle andre enn meg tar feil og vil derfor skrive et innlegg på internett der jeg forteller folk hvor feil de tar. At forskning og erfaring strider i mot mine meninger tar jeg med en klype salt fordi det finnes en ungdomskolelærer i Ukraina som er enig med meg.

 50. Altså, det er lov å være kritisk til lavkarbo. Men det er ikke anbefalt å spise atkins barer hele tiden.. Man skal spise masse grønt alt som lever over bakken.. null pasta, ris og poteter.. ikke brød.. Det er jo faktisk sunt å spise f.eks kyllingfile, brokkoligrateng og litt saus.. Det er i hvertfal ikke sånn som du tenker.. Ketolyse er anbefalt for de som skal gå ned mye. Ikke for de som har 5kg de vill kvitte seg med.. 😛 Mange gjør den feilen å hoppe inn i noe de ikke har kunnskap om.. og blir da skuffa når de synes kosten er ensidig eller at resultatet uteblir.. at barn som vokser og gror trenger karbohydrater er greit det.. men disse livsstilene eller diettene er tiltenkt voksne som sliter med vekta si.. Ketolyse er diett, lindberg og atkins en livsstil.. Sånn ca i hvertfall.. ketolyser veldig greit når man trenger å gå ned mye, og så går man over til ett generellt lavkarbo kosthold.. 🙂

 51. Oiii oiii oiii 😉

  Jeg er helt enig med deg om at unge og barn helst ikke skal gå på diett. Men noen må dessverre av hensyn til sykdom. Men det var ikke de du tenkte på. Unge som er slanke/ tynne bør få i seg variert mat, dessverre vet jeg at mange unge er veldig opptatt av å være så sunn og slank at de kutter mange viktige matvarer. Nå vil jeg ikke gå så langt som å si at lavkarbo er skadelig, men det burde ikke være nødvendig for unge å ha hovedfokus på lavkarbo i det daglige. Jeg har prøvd lavkarbo, og ja vekten raste ned, men det ble fort mange bivirkninger som bla. dårlig ånde, fordi jeg ikke fikk i meg nok av andre viktige nærinsstoffer. Etter en tid gikk vekten også oppover igjen.. Så det er veldig individuelt hvordan kroppen reagerer.

  Hoved poenget i innlegget, slik jeg ser det, er at barn/ unge tror de må slanke seg for å være noen, for å være perfekte. Det er en problemstilling jeg kjenner meg godt igjen i fra da jeg selv var barn på 70-80 tallet, og så fort tanken var der, om at jeg måtte slanke meg, fordi alle andre så så mye tynnere og perfekte ut, så var den tanken nesten umulig å bli kvitt. Det sier noe om hvor sterk holdning det var allerede da til at man helst skulle være tynn… Kanskje det er holdningene til mat og kosthold og dietter og slankepress, Vargas vil til livs?
  I såfall har han noen poeng.

 52. Hei Caroline

  Ingen kommentarer jeg har skrevet til deg har vært personangrep, der unnskylder du deg fordi du ikke liker saklig kritikk. å være bitter ville vært lite smart og det har jeg ingen grunn til . Jeg står for det som står i innlegget.

  Jeg ser du benekter at du iokke får betalt for din reklame for produktet, men du tenker heller ikke over hvilket singal du gir til unge jenter når du som Norges mest leste blogger skriver så varmt om Lavkarbo ok Atkins. Unge jenter trenger sjeldent dietter i det hele tatt. De bør spise det de har lyst på til enhver tid. Du med din blogg sender ut farlige signaler fordi mange tror de blir like vakker og tynn som deg om de spiser «Atkins» Shake og sjokolade bar. Det burde du selvsagt ha pressisert at virkeligheten ikke er slik. Hvor gammel jeg er har lite å gjøere med denne debatten Carolien.

  Å slette kommentarer er uansett feil måte å drive en blogg på. Du må ta med kritikken når du tar med rosen, ellers får jo dine leser et veldig feil bilde av både deg og bloggen, det kan du være enig i?

  Vargas

 53. Hei!
  Det er litt synd å se at du faktisk ikke har så mye kunnskap om dette temaet du diskuterer. Lavkarbo er ikke ensbetydende med null karbo. En som lever med et karbohydratredusert kosthold får i seg karbohydrater, men da langsomme karbohydrater fra grønnsaker, og bær. Det er også ofte et proteinrikt kosthold, noe befolkningen generellt ikke er så flinke å få i seg. I mitt yrke innen kosthold, så ser jeg at folk kan ha balanserte og gode kosthold; enten de er lavkarbo eller ei. Men de fleste som er oppdaterte på temaet vet at man ikke trenger 300 gram karbohydrater daglig for å fungere. Som sagt; en som er lavkarbo får i seg karbohydrater, men IKKE de raffinerte karbohydratene som man finner i f.eks. loff, pasta, ris og potet. Karbohydrater påvirker blodsukkeret, og det den friske befolkningen bør tenke på, er at de heller bør tilnærme seg et kosthold for diabetikere, der man velger sine karbohydrater med omhu, ganske enkelt for å forebygge livsstilssykdommer. Når det gjelder fett så er vår store fiende transfettet, noe man ikke får i seg om man lager mat fra bunnen av, noe de fleste som lever lavkarbo gjør. Et barn, eller en ungdom, bør ha et variert kosthold. Men et barn trenger heller ikke raffinert sukker, og karbohydrater fra hvit ris, hvit pasta, hvitt brød osv. Det finnes grovere alternativ, og det er viktig å se på innholdsfortegnelsen. Her har foreldrene et ansvar for å gi barna et kosthold de også kan leve med i fremtiden.

   1. vargas12.com:
    Anarko.
    Ville du gitt dine barn “Atkins” sjkoladebar fordi de var overvektig? Ikke jeg heller.
    Vargas

    vargas12.com:
    Anarko.
    Ville du gitt dine barn “Atkins” sjkoladebar fordi de var overvektig? Ikke jeg heller.
    Vargas

    Nei, men da ville jeg heller ikke gitt de vanlig sjokolade. Lavkarbo handler IKKE om pulverkurer og atkinsbarer.

 54. En veldig dårlig ide å slutte med frukt og bærspising som mange unge og veldig mange voksne har startet med på permanent basis. Vi skal ta for oss i årstidene med det som henger på trær og busker. Er enig med vargas12 at dette hysteriet ikke er bra for unge mennesker. Spis havregrøt, frukt, grønt, spis litt mindre poteter (kutt ut frityrstekt) og ris, tren mer. Resultatene melder seg pent og rolig men ha tåmodighet. Forresten gøy å se fam.bilder fra 60 og 70 tall, bare tynne mennesker hele veien. Tallerknene var til info stappfulle av poteter hver dag, masse brød til lunch/ kveld, grøt på lørdag osv……….

 55. Nå skal ikke jeg blande meg så veldig oppi noen lavkarbodebatt, men leste kommentaren til Marte, som blant annet inneholdt setningen : «Lykke til med et lavkalorikosthold uten energi og glede.» og, unnskyld språket, men, hva faen? Fordi man spiser karbohydrater er man automatisk energiløs og helt passe ulykkelig? Er lavkarbo det eneste som gir deg glede i livet? Jeg har levd på et vanlig (evt. feil, utdatert, håpløst,usunt) kosthold hele livet, og er slank, frisk (sett bort i fra væromslagsforkjølelser to ganger i året), veldig lykkelig, og generelt relativt vellykket og med lange dager som krever masse energi, men, hei, det er jeg også faktisk full av! (Og janteloven driter jeg i)
  Hva som funker for deg, fint for deg, og hva som funker for meg er fint for meg. Problemet jeg ser er bare alle som brått har blitt frelst av lavkarbo som plutselig mener at det er ene og alene den eneste veien å gå, kosthold er en privatsak, noen liker mora, andre liker dattera.

 56. Er det tilfellet at du oppriktig tror at alle som spiser lite karbohydrater handler inn diverse varer stemplet Dr. Atkins? Jeg spiser LCHF, det betyr lite karbohydrater, i motsetning til ingen. Har aldri engang vurdert å spise noe fra Dr. Atkins. Selv om han muligens har en filosofi som kan passe inn så er det ikke aktuelt å kjöpe spesialprodukter, alt jeg trenger finnes i butikken – i alle butikker.

  Som mange andre synes jeg det mangler en del forklaring rundt hva eksakt det er som er så bra med karbohydrater. Når det mangler blir du jo en del av den massen av bloggere som kjemper om å ha «mest rett» angående kosthold ved å kaste store ord rundt omkring uten å kunne gi noe som helst stötte til hva det egentlig betyr.

  Når det gjelder hvem som blir kjöpt og betalt, kanskje du kan grave opp hvorfor forskere må samarbeide med Pågen når de skal finne det «optimale» kostholdet? SVT sendte en dokumentar om forskning, kosthold og LCHF for litt siden. Det er sterke markedskrefter som vil beholde sine inntekter, og å samarbeide med staten for å få innpass og kunne styre forskningsresultat er jo ypperlig. Da kan media stadig vekk «avslöre» hva som er sunt i dag. Morsmelk er full av fett, likevel har «eksperter» funnet ut at fett er farlig for barn.

  For min del spiller det ingen rolle hva du spiser. Jeg vet hva som fungerer for meg, så sånn sett er jeg fornöyd. Kunne likevel gjerne sett et mer nyansert bilde i stedet for repetering av slitte fraser, som strengt ikke sier noe som helst.

  Som andre har sagt. LCHF er ikke noe du driver med en kort tid for å oppnå raske resultater, det er snakk om å legge om livsstilen.

  1. Vegard, har du brukt tid på å lese innlegget, så er mitt poeng at man ska llegge om stilen for å kunne holde vekten nede. LCHF er en diett, som man holder en periode. Ksotholdendring er ikke en diett. Den er permanent.
   Dr. Atkins sine produkter er Lavkarbo man bør holde seg unna.

   Vargas

 57. Vargas, du er tydeligvis håpløs å debattere og at du ikke har tatt til deg nok kunnskap før du skrev dette, må jeg si, håpløse innlegget. Men jeg tror likevel jeg forstår hva du prøver å si? At det er mer fokus på slanking enn på helse når det kommer til det kostholdet mange velger å ha? I så fall er jeg er helt enig (bare se på alle disse idiotiske light-produktene og proteinshakene folk propper i seg, deriblant Helene, haha, http://www.helenedrage.com/?p=2956). Men det er helt tydelig at du ikke har tatt til deg kunnskap om kosthold, men kun ønsker å kverulere. Lavkarbo betyr ikke ensbetydende at du ikke skal spise noe som helst som inneholder karbohydrater eller at du skal gå rundt å knaske på Dr. Atkins-barer. Det har med å legge om kostholdet vårt til noe vi tåler bedre. Tenk deg om… Det er jo ingen tvil om at vi nordmenn spiser lite variert; mange gir barna sine brødskive både til frokost, lunsj og kvelds. Det er alt for mye mer enn det vi trenger av karbohydrater og det er ikke rart at mange barn ikke klarer å konsentrere seg på skolen med et skyhøyt blodsukker! Reduser inntaket av karbohydrater (for å kutte det helt ut er helt umulig.. Jorden har rett og slett ikke ressurser til at alle skal unngå korn fullstendig), og spis variert og sunt!

  1. Horse/ Silje Du har skjønt deler av mitt poeng. Det er de unges manglende evne til å spise det som skal til for å ha en sunn hverdag jeg ønsker å sette fokus på. Lavkarbo dietter er som du kan lese i dagen VG, svært omdiskutert, og unge jenter ned i 10 års alder skal ikke måtte spise «Atkins» for å ikke gå opp i vekt.

   Om jeg er håpløs å debattere får så være, det er ikke viktig. Det er langt viktigere at unge jenter ikke slanker seg og forstår at Lavkarbo ikke er veien å gå.

   Vargas

 58. «Og Lavkarbo er ferdig produserte energiplater som feks “Atkins” lager og tjener store summer på»
  Jeg lo, også ble jeg litt bekymret samtidig. Jeg synes synd på deg, for det du åpenbart tror er lavkarbo er ikke det resten av befolkningen forbinder med lavkarbo. Du sier du vet nok om lavkarbo til å kunne uttale deg, men din egen kommentar slår tydelig fast at det ikke er kunnskap du bobler over av. 🙂

  Uansett, lykke til videre! Herfra kan det bare bli bedre. 🙂

  1. Hei Vegard

   Du har helt rett. Det er svært mange eksperter her, de fleste roter det til for selv med påstander som ikke er i nærheten av å være fakta.

   Du kommer med påstander om at jeg er kunnskapsløs, du kommer med påstander du ikke kan stå inne for, og du kunne like godt ha sagt at havet er grønt. Din påstand er av liten betydning da du bare kaster deg i hylekoret sammen med alle andre Vegard.

   Vargas

 59. Det er ikke så ofte jeg gidder å kommentere blogger, men dette fikk jeg lyst til å svare på.
  Jeg har spist «vanlig mat» pr din definisjon i 30 år, de siste 5 årene har jeg spist det jeg kaller naturlig mat – og lavkarbo.
  Den store endringen ligger i at jeg ikke kjøper ferdigprodukter.
  Jeg spiser masse grønnsaker, samme mengde og til tider litt mindre proteiner ( kjøtt, fugl, fisk etc) og jeg spiser mer avokado, olivenolje og kokosfett. Jeg nyter gjerne fyldige hummerhaler eller ferske krabbeklør, kremaktige avocadobiter eller en bolle med ferske bjørnebær toppet med hakkede mandler.
  Det er også sånn at jeg har 3 barn, de spiser den samme maten som meg, men får gjerne med seg en frukt i matpakken. De har brødskiver med leverpostei med seg på skolen, den store forskjellen er at jeg har bakt brødet på mandelmel og laget leverposteien selv. De får med seg gulerøtter og sukkererter og de er storfornøyde.
  Vi spiser blomkålris ( blomkål raspet på råkostjern, stekt med hvitløk og smør) i stedet for hvit ris. Det er like naturlig for meg å legge mandelmel i handlekurven som det kanskje er for deg å legge hvetemel i den. Den største forskjellen i dine og mine anbefalinger er at vi spiser frø og nøtter i stedet for korn. Og vi spiser grønnsaker i stedet for pasta og ris. Vi har muligens også et større inntak av avokado, olivenolje, kokosfett, hele oliven og eggeplommer enn du har i ditt. For vår familie har et endret og bevisst kosthold gjort STORE forandringer, jeg er kvitt kroniske betennelser og smerter, datteren vår har redusert vekten kraftig ( tro meg vi har forsøkt mindre sukker, lite fett, mer mosjon, mindre porsjoner, uten hell ) og mannen min har gode treningsresultater.
  Det vi HAR valgt bort er transfett og herdet fett – du vet , det som er i kjekspakker og ferdig mat. Borte er også pasta og ris. Det kan ikke betraktes som et offer, med tanke på hva vi har fått igjen av bedre helse og variert kost, med dertil fantastiske smaksopplevelser.
  At du synes det er viktig å rope varsku for et balansert og et godt gjennomtenkt kosthold, synes jeg er rart. Heldigvis kan du velge å fylle kroppen din med det du tror og mener er best for deg, så tar jeg ansvar for meg og mine barn.

  Om du har god helse, godt humør, lite betennelser, god nattesøvn og gode treningsresultater med et kosthold fylt med raske karbohyrater og ferdig mat, så er jeg glad på dine vegne.
  Jeg fikk det først når jeg endret kostholdet mitt – det er jammen meg bra det finnes enkle og gode løsninger for oss også.

 60. Det finnes da mange andre dietter som ungdommen heller prøver seg på enn lavkarbo? Som ER farlige (popcorn-dietten osv.). Lavkarbo MÅ jo ikke være en ekstrem diett, men er heller en livsstilsendring hvor det handler om å gjøre kloke valg i matveien, ikke sukker og grønt fremfor frukt. For barn som faktisk er overvektige er dette en god diett i mine øyne, da den er enkel å leve på, bestående av naturlige produkter og i motsetning til mange andre dietter så holder man seg mett!

  Barn som ikke har et behov for å slanke seg bør selvfølgelig ikke slanke seg, men dette gjelder da vel samme hvilken diett man velger? Dette har lite med lavkarbo å gjøre…

 61. Tror ikke du skal snakke så veldig höyt om å komme med påstander du ikke kan stå inne for. Det er jo det minst halvparten av kommentarene handler om, at du ikke har noe grunnlag for å komme med de löse argumentene dine. Jeg er litt raus når jeg sier argument, for det er de vitterlig ikke.

  Du kan svare på spörsmål og oppfordringer du får i stedet for å bli defensiv, ettersom du ikke kan eller vil oppfattes du som kunnskapslös. Det er ditt valg, ikke mitt.

 62. Dette var en artikkel med mye tullete lesestoff! Du snakker om LCHF som om du vet hva det innebærer, men det du skriver er jo feil?! Det er for det første ikke bare en vektreduksjons-diett , men et livstilskosthold som får kroppen i balanse igjen! Du kan spise større porsjoner og mer LCHF i forhold til ØNSKET vekt! Vil råde deg til å sette deg skikkelig inn i stoffet du velger å publisere på denne måten neste gang. Det er til iriitasjon for oss som virkelig vet hva LCHF dreier seg om!

 63. Herregud for en debatt du har skapt her.
  Du viser ingen fakta i blogginnlegget ditt, og når du skal forsvare er det mer som om du leser overskrifter og ikke innhold i artikler.
  Jeg byttet til lavkarbo kosthold, har gått ned MYE, fått bedre hud, mer energi og overskudd, mer livslyst.. Lavkarbo er kanskje ikke noe for ALLE, men det kan være rett for NOEN. Dette må du nesten bare akseptere.

  Og du sier du ikke gikk på personlig angrep på Caroline Berg Eriksen? Det virket ikke værre, og egentlig viser det ganske mye om deg som person som ble så aggresiv av at hun ba deg slutte å blande henne inn i noe hun ikke har gjort, for så å ikke si unnskyld etterpå. Jeg lurer på om blogger vil svare på dette; Hvor gammel er du ? Egentlig

 64. He i Caroline

  Jeg tror faktisk befolkningen er rimelig delt på synet av LCHF, og de lærde strides også om hvor sunt eller farlig det er for hver enkelt. Det er derfor jeg ikke er mer standhaftig enn at jeg gir mitt syn p åsaken, og anbefaler folk som er i tvil om å gå til sin fastlege.

  Du har rett til å gjøre hva du vil med ditt kommentarfelt, men du fremstår som feig når du bare godkjenner de positive kommentarene.

  Vargas

 65. Så da er vi jo enige! Du vil ha en varig endring i kosthold, LCHF er en varig endring i kosthold. Du vil kutte ut dårlige (raske) karbohydrater, LCHF kutter ut dårlige karbohydrater.

  Tror nesten du er en liten LCHF fan, sånn helt innerst inne. 🙂

  Jeg har ikke prövd, og har heller ikke hört om noen (som jeg kjenner personlig) som har erfaring med bruk av Dr. Atkins produkter. Er helt enig at slike produkter er unödvendige.

  Vet ikke hvor du lest at LCHF ikke er en permanent kostholdsendring, uansett hvor det var så er det feil. Meget mulig denne Atkins har sagt noe slikt, men han kjenner jeg ikke til. LCHF derimot, det kjenner jeg til. 🙂

 66. «Vargas12 sier; Er det ikke betenkelig at “Fotballfrue”.no tjener penger på å reklamere for et produkt mange unge jenter er helt sikre på gir de en fin og veltrent kropp, om de spiser nok av det?»

  Jeg har ikke inntrykket av at Fotballfrue tjener penger på å reklamere for lavkarbo, da det består av rene produkter. Hun har jo selv konstantert her på bloggen din at du feilinformerer, så om du fortsatt påstår dette er det direkte synsing. Det jeg har lest ang atkins produkter på hennes blogg gjelder som snop eller proteintilskudd etter trening. Høres ut som en fin nødløsning på godteri vs nystekte boller på Narvesen i mine ører.

  «Vargas12 sier; Ok at vi ikke trenger Karbohydrater, men på bordet i de tusen hjem finnes det helkorn, naturris, grønnsaker, frukt, belgfrukter, nøtter, fett og frø.»

  Du sier nå selv at vi ikke TRENGER karbohydrater, så hvorfor er lavkarbo kosthold plutselig så farlig? Lavkarbo er en definisjon på kosthold som inneholder mindre enn 150g karbo per dag, som derfor gir mange forskjellige retninger å velge imellom og trenger ikke å være spesielt ekstrem diett/kosthold. Å da si at _lavkarbo_ er farlig, blir meget feil.

  Kan sist nevne at helsedirektoratet har jo selv nå den siste tid fått opp øynene for lavkarbo og dets helsegevinster. De forsvarer at lavkarbo (med 50-60% fett) er en sunn måte å slanke seg på for ivertfall 2 år. De kan ikke kommentere lavkarbo lenger enn dette, da de mangler forskning, noe de jobber med at the moment. Deres kostholdsanbefalinger for 2011 kan leses her; http://www.helsedirektoratet.no/vp/multimedia/archive/00322/Kostr_d_for___fremm_322509a.pdf

  Jeg har forstått igjennom kommentarene dine at poenget ditt er «at slanke barn/ungdommer ikke skal slanke seg, spesielt ikke med lavkarbo og dets erstatningsprodukter». Men jeg må si at det kommer dårlig frem i innlegget ditt. SLANKING/DIETT er direkte farlig for normale, unge mennesker, men det samme kan ikke sies om en livsstilsendring til lavkarbo.

 67. «Vargas12 sier om Fotballfrue; Du har rett til å gjøre hva du vil med ditt kommentarfelt, men du fremstår som feig når du bare godkjenner de positive kommentarene.»

  Som hun også presiserte i sin kommentar, så er det en forskjell på å godkjenne kritikk og på å godkjenne bloggtroll/direkte usaklige kommentarer som er ment for å være ondskapsfulle. Hvis hun skriver et innlegg om nyinnkjøpte øredobber skal det være unødvendig med kommentarer som «du er så stygg og ekkel» osv. Slike kommentarer fortjener ikke oppmerksomhet, mener da jeg. Kritiske, saklige kommentarer seg jeg stadig vekk på bloggen hennes.

 68. Siden fotballfruen opptrer under sitt eget navn kan det være greit at Oyvind Teige (FB) alias vargas12 også er tøff nok til å opptre under sitt eget navn når han kjører personangrep 🙂 Eller hva synes du Øyvind? 🙂

  Tanken bak dette blogginnlegget er god, men kunnskapen er fullstendig mangelvare. Du har fått flere henvisninger til gode kilder som omhandler lavkarbokosthold – de aller fleste av disse kildene har i tillegg en LAAAANG rekke med kildehenvisninger til forskning som bakgrunn for sine påstander. Jeg kan ikke se at verken DU eller lavkarbomotstanderene har klart og hoste opp en eneste kilde innen nyere forskning for SINE argument imot lavkarbo 🙂 I dare you!

  Mangel på kunnskap er egentlig ditt tap og ditt problem, men siden du insisterer på å BLOGGE om denne kunnskapsmangelen, burde du vel ikke være overrasket over at du får så mange tilbakemeldinger fra folk som er uenige med deg.

 69. Du skulle hatt deg eit kraftig spark i raugo. Men du hadde vel ikke merket det da jeg antar at raugo di er stor som ein lovedør, med tanke på hvilket kosthold du lever med. Jaja.. da fikk du ikke oppleve den fantastiske virkningen av dette omtalte fettet som faktisk brenner fett og gjør deg sunn og frisk:) Bare kos deg med skulebuller og pasta du, så ønsker jeg deg lyke til med kolesterol prøvene når du er 60;D Good luck! Ungene mine skal få MASSE majones dressing i salaten sin.

 70. Nei, personangrep er om jeg sier at du er stygg eller teit eller gjør dumme ting, slik du anklager fotballfruen for å være feig fordi hun modererer ut usaklige personangreps kommentarer…

  Jeg har sagt en ting om ditt blogginnlegg – altså ikke om DEG – men om det du skriver og det er at det er kunnskapsløst. Flere her inne har tatt for seg punkter i innlegget ditt for å vise hvor det mangler kunnskap/kilde bak påstandene dine, uten at jeg har sett at du har slått tilbake med gode kilder til dine påstander.

  http://www.espenrostrup.com er hjertelege/-forsker ved haukeland og blogger om lavkarbo, kroppens metabolisme og trening.

  http://tgeisner.com er også hjertelege ved Haukeland og blogger om det samme

  http://paljabekk.blogspot.com/ er en dyktig utdannet mann innen trening og ernæring

  http://vof.no/ her kan du finne siste nytt innen kostholdsforskning… da med vekt på lavkarbokosthold.

  Ta deg en leserunde så kan vi snakkes litt nærmere 🙂

  1. Nerthus- Du har ikke lest innlegget en eneste gang, det er flere gode argumenter for å la være å gå på Lavkarbo dietter.

   Det er ikke kunnskapsløst bare fordi du ikke er enig, og heller ikke feil om det er menge som uenig med meg. De som virkelig har peiling på dette og som har forsket på det i lang tid, er helelr ikke helt enig om hva som er bra og ikke .Så du må ikke tro at du med din arrogante holdning og alle dine linker sitter på mer kunnskap enn andre.

   Vargas

 71. Du tjener garantert penger på det produktet, men jeg skjønner jo at du nekter for det. Du påstår at jeg er en løgner når du selv lever av å lure ung jenter til å leve på slankedietter? Javel!

  Vargas

 72. Jeg er i utgangspunktet svært åpen for at alle må finne et kosthold som funker for seg, lavkarbo eller høykarbo. Men når du starter innlegget med «… såkalte dietter med lite karbohydrater er ikke bra for unge som trenger både sukker, karbohydrater osv…», skjønner jeg med en gang at dette er et innlegg med lite hold i.
  Det er ingen som TRENGER sukker. Mange kan kanskje tåle det helt fint, og spise så mye de vil av det, men absolutt ingen trenger det. Jeg er veldig spent på hvilke kilder du har brukt for å finne ut dette…

  1. Man skal ikke sukre maten, men det er mye mer sukker i mat enn det vi er klar over, og litt sukker tåler alle. Man skal ikke drikke light brus hver eneste dag fordi den ikke har sukker. Da er det bedre å ta en cola med mye sukker, en gang i blant.

   Vargas

 73. «- Atkins, Lindberg, Sears eller Poleszynski, eller hva de heter alle disse så kalte dietter med lite karbohydrater er ikke bra for unge som trenger både sukker, karbohydrater, grovt brød og normalt kosthold.»

  Hva er din kilde for å si at dette «ikke er bra for unge»? Hva er din kilde for at unge «trenger sukker, karbohydrater, grovt brød og normalt kosthold» ?

  Sitat fra Thomas Geisners blogg:
  http://tgeisner.com/2011/04/10/matens-vei-gjennom-kroppen-1-makronaeringsstoffene/
  «Det finnes ingen kjente essensielle karbohydrater (dvs. som vi MÅ ha). »

  Sitat fra Vegard Lysne (ernæringsstudent) på samme linkside:
  «Leverens glykogenlagre brukes opp i løpet av 18 timer. I løpet av denne tiden starter leverens egenproduksjon av glukose for å dekke behovet (glukoneogenesen). Genial funksjon, uten denne ville vi vært utryddet for lenge siden.»

  Du bekrefter dette selv i innlegget ditt:
  «Dersom kroppen ikke blir tilført karbohydrater vil den danne ketonlegemer fra fettsyrer for å sikre energi til hjernen. Ketose er en tilstand som oppstår etter noen dager med svært lavt karbohydratinntak og man får ketonlegemer i blodet.»

  Dermed sier du vel strengt tatt imot deg selv tidligere i innlegget?

  Sitat fra innlegget ditt:
  «Dersom man går på disse ekstreme lavkarbodiettene vil det ikke være plass til så mye av disse produktene. Frukt og grønnsaker er også karbohydratrikematvarer, og det anbefales at man spiser minst 5 porsjoner per dag, hvorav halvparten grønnsaker og halvparten frukt/bær.»

  På ketogene lavkarbodietter er inntak av grønnsaker og bær svært viktig og blir presisert i alle bøker som omhandler ketogene dietter. Det eneste er skaldemans 50+ (dvs om man har 50+ i overvekt), der anbefaler han at man kutter karbohydratene til minimum fram til man har gått ned en del , deretter innfører disse gradvis.
  Tar med en kuriositet som at paprika innholder mer c-vitamin enn appelsiner…

  Til informasjon spiser de aller fleste på lavkarbo mye mer grønnsaker nå enn når de spiste etter statens anbefalinger, dette inkludert meg selv.

  Sitat fra ditt innlegg:
  «Gjør deg selv og kroppen din en stor tjeneste, kutt ut alt som heter Lavkarbo dietter, og andre slankemidler. Vil du gå ned i vekt, og du vil det nok, så gjør du det selv med enkle grep.

  Som sagt så sitter det mellom ørene.»

  Det er her det blir helt feil. For en som er normalvektig og aldri har hatt lavt blodsukker fordi kroppen reagerer for mye på karbohydratinntak – feks mye pasta og brød – vil denne løsningen være selvsagt. For en hel del mennesker med insulinresistens/metabolsk syndrom, og som har forsøkt denne metoden i titalls år, fungerer det ikke slik. Det er fysisk umulig og la være og spise når man er sulten, du kan jo prøve selv i ukesvis og ikke spise når sulten gnager. Jeg har nemlig prøvd det – joda, jeg gikk ned i vekt sakte men sikkert, men alt dreide seg om neste måltid.
  Og om man spiser feks da brød med pålegg, vil det for noen gi så kraftig blodsukkerstigning – med medfølgende insulinutskillelse – og deretter veldig lavt blodsukker at man MÅ spise karbohydrater for å opprettholde et sunt nivå av blodsukker i blodet og ikke svime av. Da sitter det ikke lengre bare mellom ørene 🙂

  Det handler om å erkjenne at våre kropper er forskjellige!

  Her er en genial oversikt over lavkarboretninger, og hvorfor lavkarbo har så god effekt for så mange overvektige mennesker, men også for normalvektige som sliter med blodsukkersvingninger og lite energi.
  http://www.iform.no/pub/art.php?id=2139 Vegard Lysnes artikkel «Hva er lavkarbo».

  Hvis unge mennesker kuttet ut brus, boller og godis og istedet spiste gode måltid hver dag, ville de få bedre helse og mer stabil vekt. Faktum er i dag at mange unge spiser ekstremt usunt, med et kosthold som inneholder overveiende mengder karbohydrater.

  Lavkarbo vil være et godt alternativ for unge, siden det for det første vil gi mindre sultfølelse, mer stabile hormoner (som er ekstremt viktig i en pubertetsfase!) og mye bedre næringsgrunnlag. Lavfettkosthold som anbefales av staten i dag har ført til at mange er underernærte OG overvektige. Dette fordi fett er ekstremt viktig for at kroppen skal kunne oppta en del vitaminer og mineraler (såkalte fettløselige), og fordi at et stort inntak av karbohydrater – også de såkalt lavglykemiske vil for mange gi økt blodsukker og dermed insulinutskillelse. Utskilles insulin i kroppen er det fysisk umulig og forbrenne kroppsfett, siden hormonet glukagon som utskiller enzymer som åpner for at fett kan komme UT av fettcellene ikke kan opptre samtidig med insulin. Du finner detaljene om dette i bloggene til Espen og Thomas som jeg linker til tidligere.

  Lavkarbo handler om å spille på lag med kroppen. Istedet for å sulte seg mellom hvert magre måltid for å gå ned i vekt, kan man på lavkarbo spise masse god mat uten sultfølelse og ALLIKEVEL gå ned i vekt. Er ikke dette egentlig helt fantastisk?

  Tar med at statens anbefalinger om redusert fettinntak ikke lengre er basert på at fett er farlig, men at fett er svært energirikt og kan gjøre at man spiser mer enn kroppen klarer og forbruke.

  Ingen er uenige i at unge bør holde seg unna såkalte måltidserstatninger. Det er derimot en lang vei å gå fra å være mot måltidserstatninger til å fraråde på det sterkeste å spise lavkarbo.

  Flere blant mine lavkarbovenner har fått redusert kolesterolet, og optimalisert sine verdier av feks jern, B12, fettsyrer, blodtrykk og mangel på energi ved og begynne og spise ordentlig mat som lavkarbo innebærer og kutte ut mange karbohydratkilder. Det må jo være kjempebra?

  Sitat din kommentar:
  «Det er ikke kunnskapsløst bare fordi du ikke er enig, og heller ikke feil om det er menge som uenig med meg. De som virkelig har peiling på dette og som har forsket på det i lang tid, er helelr ikke helt enig om hva som er bra og ikke .Så du må ikke tro at du med din arrogante holdning og alle dine linker sitter på mer kunnskap enn andre.»

  Nei, du har helt rett – noe er ikke kunnskapsløst fordi noen er uenige med deg 😉 Derimot er det slik at når disse som er uenige kan backe opp sin uenighet med et stort antall kilder av fagmessig høy kvalitet, kan man jo begynne og lure litt 🙂
  Jeg er ikke nødvendigvis arrogant fordi jeg er uenig med deg – og jeg tror ikke jeg er mer kunnskapsrik fordi jeg har så mange linker å vise til. Jeg har derimot LEST innholdet i alle disse linkene og gjort meg opp min egen mening basert på det jeg har lest. Jeg har deretter satt meg inn i detaljene rundt en lavkarbokosthold og kroppens metabolisme fra flere kilder for å være sikker på at jeg med stor tyngde kan være uenig med deg i dine påstander. Ta med at jeg også har personlig erfaring innen lavkarbokosthold.

  Det er selvsagt opp til deg og lese noen av de linkene jeg har gitt. De er norske og høyt utdannede disse som står bak. Både Espen og Thomas linker til MASSIVE mengder kildemateriale fra forskning på området i stort sett alle sine innlegg – slik at slike som jeg kan gå inn i hver enkelt kilde og gjøre meg opp en mening om kvaliteten på informasjonen. Siden disse begge er leger, har de også mulighet til å i større grad enn deg og meg (om du da ikke er lege eller tilknyttet en utdanningsinstitusjon) få tilgang på hele forskningsrapporter som vi andre må betale for.

  Jeg håper du setter pris på at jeg har valgt og backe opp min uenighet med dine påstander med mange og gode kilder slik at du ser at jeg ikke bare synser her, men faktisk har forskning i bakhånda som bekrefter deg jeg sier 🙂 Skal man først engasjere seg i en fag-debatt som jeg mener dette er, er det viktig at man har gode grunnlag for sine påstander annet enn ren synsing 🙂

  1. Du synser mest av alle her Nerthus!

   Det er minst like mange ernæringsfysiologer, leger og andre som har forsket på dette over tid som mener det er farlig å spise Lavkarbo diett for lenge. Det er som å kjøre bil uten olje. Det går en stund så er det brå stopp. Barcelona er verdens største og beste fotballklubb. De som jobber med kosthold i denne klubben i Spania, lar ikke sine spillere gå på Lavkarbo dietten fordi det er ikke bra for kroppen over tid. Og med økt blodsukkernivå kan det gi større fare for diabetes.

   Mange mener Lavkarbo er bra, andre mener det slett ikke er det.

   Poenget med innlegget, om du gadd å lese det handlet i realiteten om at unge jenter som er i puberteten, ikke skal lures inn på Atkins produkter eller annet som ikke bra for de i den viktige perioden i livet.

   Vargas

 74. Ut i fra min erfaring, så har de fleste såkalt «lavkarbo» pushere faktisk ett middels til høyt inntak av karbohydrater, ironisk nok. De ser ut til å glemme at frukt og grønt inneholder enorme mengder (og bra er det). De vil alltid bable i vei om hvitt brød og iskrem som om det er det eneste som kan tilby dette næringsstoffet. Kansje ikke så rart at så mange har fått intrykk av at karbohydrater = raffinert sukker. Å påstå at hele nærnigstoffet i seg selv er skadelig er utrolig misvisende.

  En virkelig autentisk «lavkarbo» diett ville også redusert inntak av frukt og grønt, som dermed vil være fattig i fiber, antioksidanter, c-vitamin etc. samt føre til nedsatte mentale funskjoner, lavere testosteron nivå og nedsatt fysisk utholdenhet for å nevne noe. Ren idioti med andre ord. Om folk går frivillig rundt i ketose(en sultemodus) og legger unødvendig stress på leveren i lange perioder så sier det vel sitt egentlig. Istedenfor å oppforde til rasjonering av karbohydrater hadde det i min mening vært langt bedre å oppforde til mer trening og generell fysisk aktivitet.

  1. Uglen. Du har skjønt det du, og du har åpenbart lest innlegget. Det er trening og variert kost som er nøkkelen til å holde vekten nede. Det kalles en livsstil endring. Mye rart som er innom her og kommenterer asså, men jeg er ikke sjokkert. Folk må markere seg med uvitenhet, det er tydeligvis ikke nøye hva man skriver bare man er uenig med blogg innlegget.

   Vargas

 75. Uglen sier:
  «Ut i fra min erfaring, så har de fleste såkalt “lavkarbo” pushere faktisk ett middels til høyt inntak av karbohydrater, ironisk nok. De ser ut til å glemme at frukt og grønt inneholder enorme mengder (og bra er det). De vil alltid bable i vei om hvitt brød og iskrem som om det er det eneste som kan tilby dette næringsstoffet. Kansje ikke så rart at så mange har fått intrykk av at karbohydrater = raffinert sukker. Å påstå at hele nærnigstoffet i seg selv er skadelig er utrolig misvisende.»

  Og hva slags erfaring sitter du inne med? Mine kh på maks 20 om dagen har jeg ganske god kontroll på, sammen med alle andre lavkarbotilhengere 🙂 At noen ikke har satt seg godt nok inn i lavkarbo til å forstå hvordan de da skal spise – må jo ikke gjøres til en sak som da kritiserer lavkarbokostholdet slik det skal spises??

  Del gjerne med oss andre din kunnskap om karbohydrater er du snill 🙂 Jeg kan gjerne dele min kunnskap, eller rettere sagt i dette tilfellet Thomas Geisners kunnskap:

  «Karbohydrater kommer i flere former. Den minste ”legoklossen” er monosakkarider (mono = enkelt, sakkarid = sukker), som f. eks glukose (blodsukker) og fruktose (fruktsukker). Monosakkaridene kan være koblet sammen i par, og kalles da disakkarider (di = to), som f. eks. sukrose (bordsukker) som består av glukose + fruktose. Karbohydrater kan også være oppbygd som polysakkarider (poly = flere), som er mange sukkermolekyler koblet sammen. Det finnes to hovedgrupper av polysakkarider: fiber, som ikke kan fordøyes eller tas opp i blodet (fra grønnsaker, frukt og grove kornprodukter) og stivelse, som brytes ned til polysakkarider (fra potet, ris, mais, mel, korn). Stivelse og glykogen omdannes i tarm og lever til glukose. Sukker og HFCS omdannes til glukose og fruktose. Glukose omsettes direkte, og fruktose omdannes i leveren til en fettsyre. Fiber tas ikke opp i blodet og gir ikke energi. Det finnes ingen kjente essensielle karbohydrater (dvs. som vi MÅ ha). Alle karbohydrater brytes ned til monosakkarider i kroppen. Glukose tas opp fra blodet i lever og muskler og lagres som glykogen, 70 – 80 gram i leveren og 400 – 500 gram i musklene. Hvis glykogenlagrene er fulle, omdannes glukose til fett i leveren, transporteres til fettceller i kroppen og lagres. Verdt å huske til neste innlegg: Karbohydrater tas opp fra tarmen og over i blodet som monosakkarider»

  Karbohydrater er dermed kun sukker ingenting annet. En kilde til rask energi. That’s it 🙂

  Sitat fra Uglens innlegg:
  «En virkelig autentisk “lavkarbo” diett ville også redusert inntak av frukt og grønt, som dermed vil være fattig i fiber, antioksidanter, c-vitamin etc. samt føre til nedsatte mentale funskjoner, lavere testosteron nivå og nedsatt fysisk utholdenhet for å nevne noe. Ren idioti med andre ord. »

  Et lavkarbokosthold KAN være fattig på frukt, men en del retninger tillater en frukt eller to om dagen (jfr Fedon). Derimot har autentiske lavkarbokosthold et stort inntak av grønnsaker og bær! Du har kanskje ikke sjekket fiberinnholdet i grønnsaker i det siste? Ta med at det er mer c-vitamin i en paprika enn en appelsin så forstår du kanskje at grønnsaksinntaket man har på et lavkarbokosthold helt fint kan gi kroppen de vitaminer og mineraler nødvendig 🙂

  Noen føler tydeligvis behov for å kalle ting de ikke forstår, eller har nok kunnskap om for idioti, det er jo synd. Ta med i betraktningen at mange mange tusen mennesker nå lever på et lavkarbokosthold og har det helt fint! De har fått lavere kolesterol, lavere vekt, mer energi og overskudd og har perfekt vitamin- og mineralstatus. Mange av disse – inkludert meg selv – hadde store mangler etter å ha levd på et Grete Roede kosthold i 6 mnd.

  Kunnskap er alltid makt 🙂

  1. Nerthus, du kan ikke på påberope deg kunnskap når du sitter og kopierer info direkte fra nettet, og dier at dette vet jeg om Lavkarbo.

   Du prater tull og tøys fra ende til annen.

   Vargas

   1. vargas12.com:
    Nerthus, du kan ikke på påberope deg kunnskap når du sitter og kopierer info direkte fra nettet, og dier at dette vet jeg om Lavkarbo.
    Du prater tull og tøys fra ende til annen.
    Vargas

    Kan jeg ikke? Leste du det jeg skrev? Du responderer jo ikke på mine spørsmål, leser ikke mine kilder og kaller det jeg sier tull og tøys. Du er slett ikke interessert i en debatt om temaet, men sannsynligvis mer interessert i å få ut frustrasjoner ved å kalle mine innlegg – som etter min mening har vært saklige og informative for tull og tøys. Med flere års erfaring personlig også innen lavkarbokosthold synes jeg kanskje du er litt drøy i dine påstander om at jeg ikke har kunnskap om lavkarbo. Jeg har lest de aller fleste bøker utgitt om lavkarbo fra perm til perm flere ganger. «Bedre uten brød» av Lutz, den siste Atkinsboka, Ketolysekuren, Skaldemans bøker, Spis deg slank fra http://www.spisdegslank.no, et titalls blogger som omhandler lavkarbo osv.

    Uansett hvor mange kilder jeg henviser til – vil du avfeie det som sprøyt. Men det er kanskje slik du vil ha det 🙂 Uansett har andre lest mine innlegg og linker og forhåpentligvis i større grad tatt seg tid til å lese hva som faktisk står der. DU derimot har ennå ikke hostet opp en eneste forskningskilde eller navn på en eneste ernæringsfysiolog som backer opp dine påstander…

    «Du synser mest av alle her Nerthus!»

    Javel, begrunn gjerne påstanden din om du kan. Saklig om jeg får be.

    «Det er minst like mange ernæringsfysiologer, leger og andre som har forsket på dette over tid som mener det er farlig å spise Lavkarbo diett for lenge. Det er som å kjøre bil uten olje. Det går en stund så er det brå stopp. »

    Du har vel ingen kilder til denne påstanden heller antar jeg? Ingen du ønsker og dele med oss ihvertfall… Nevn FEM ernæringsfysiologer, leger og «andre» som beviselig har forsket på de såkalte negative effektene av lavkarbodiett. Du må nok lete litt, siden både Drevon, Frølich og andre som nevnes i VG-artikkelen Krigen om lavkarbo ikke baserer sine uttalelser på EGEN forskning. Ingen av disse har så langt jeg har lest om lavkarbo i media noensinne begrunnet sine påstander med forskningsresultater – har du? I såfall er jeg meget interessert i å vite hva slags forskning disse har brukt som bakgrunn for sine påstander.

    Lurer også på hva du mener med » det går en stund så er det full stopp». Full stopp i hva? Hvor lang tid er «en stund»? Er to år «en stund»?

    «Og med økt blodsukkernivå kan det gi større fare for diabetes.»

    Her er jeg usikker på hva du mener. Økt blodsukkernivå får man ikke på lavkarbo. Det er høyt karboinntak som gir høyt blodsukker, siden fett ikke gir blodsukkerstigning i det hele tatt, mens protein har en bitteliten effekt på blodsukkeret.
    Samtidig har du HELT rett, forhøyet blodsukkernivå kan man få enten om man inntar store mengder karbohydrater, noe som fører til at mer og mer insulin må utskilles. Etterhvert vil kroppen bli ufølsom for insulinet, enda mer utskilles og man har da insulinresistens/metabolsk syndrom som kun kan bedres vha lavkarbokosthold. Insulinresistens kalles «forstadiet» til diabetes 2. Det er viktig og skille mellom diabetes 1 og diabetes 2. Dia 1 skyldes kroppens manglende evne til å utskille nok insulin til å få ned blodsukkeret, mens dia 2 skyldes at kroppen ikke reagerer godt nok på det insulinet som utskilles ved å senke blodsukkeret.

    «Poenget med innlegget, om du gadd å lese det handlet i realiteten om at unge jenter som er i puberteten, ikke skal lures inn på Atkins produkter eller annet som ikke bra for de i den viktige perioden i livet.»

    Jeg refererer til flere setninger i ditt innlegg – så jeg «gadd» faktisk å lese det. I motsetning til andre synes jeg det er viktig og vise såpass respekt når man er uenig med noen at man faktisk leser det de har skrevet først. Jeg mener mine sitater direkte fra dine setninger i innlegget gir et lite hint om at innlegget er lest. Eller hva?

    Det største problemet for unge i voksealder er ikke atkins-produkter, selv om jeg er helt enig i at disse ikke skal brukes som hovedenergi i løpet av en dag. Jeg er litt usikker på hvor du har det fra at mange unge «bare» spiser energibarer, har du noen kilde på hvor du har lest dette?

    Siden du for lenge siden har bevist at du ikke leser det jeg skriver, eller bryr deg om å sjekke om kildene jeg refererer til så oppleves kanskje mine innlegg som bortkastet tid. Dog vil andre lese de som jeg sier – og kanskje bli nysgjerrige nok til å lese litt faktainformasjon om lavkarbo – for deretter gjøre seg opp sin egen mening 🙂

    Skal du bli ansett som en respektert blogger – bør du kanskje vise litt mer respekt overfor de leserne som kommenterer innleggene dine etter min mening. I motsetning til en del andre her som i frustrasjon har vært ganske stygge i ordbruken mot deg, forbauser det meg at du er så voldsomt usaklig og sarkastisk til mine innlegg.

    Du har kanskje bare en dårlig dag… 🙂

 76. Caroline jeg vet hvordan reklame på blogg fungerer. Jeg er sikker på at du får betalt for å markedsføre Admins produkter. Ellers hadde du ikke snakket om dette produktet til enhver tid. Det er ikke hele poenget. Du har fått gubben til å støtte deg i kommentarfeltet ser jeg. Dårlig selvtillit, eller dårlig samvittighet? POENGET Caroline er at du får unge lesere til å bruke lavkarbo shake og andre Atkins produkter som ingen av dine lesere fra 10 til 16 år behøver i sitt kosthold. Det er hele poenget.

  Vargas

 77. Nå skal ikke jeg påberope meg å ha lest alle innleggene, men det nevnes og understrekes så sterkt gang på gang at innlegget er for å sette fokus på unge jenter som vil slanke seg, og problematikken rundt dette. Og en dertil bannlysning av lavkarbo… Hvorfor det egentlig, lavkarbo er stort sett sunne matvarer som kjøtt, fisk, grønnsaker som vokser over jorden, div. meieriprodukter o.l. Dette er da næringsrik mat som ikke nødvendigvis trenger bety slanking.
  Jeg syns det er mye mer alarmerende med det store fokuset på light og lettprodukter, og hvordan unge jenter påvirkes til å tenke når vanlige produkter blir fyfy, og lightproduktene forhelliges som det eneste sunne alternativet…..

 78. Jeg har lagt om kostholdet mitt til lav karbo. Jeg var 15 kg overvektig og holdt på å utvikle diabetes 2. Jeg slanker meg ikke, men har endret kostholdet mitt. Følger ingen spesielle dietter, men spiser rene produkter som kjøtt, fisk, grønnsaker, egg, fløte, smør og masse annet godt. Jeg har kuttet ut poteter, ris, brød, pasta og søtsaker. Drikker selvfølgelig mye vann. Jeg unner meg en bit mørk sjokolade (over 70%) i ny og ne. Har siden i sommer gått ned 8 kg. Legen min er storfornøyd. Blodsukkeret har stabilisert seg på et normalt nivå og andre spiseproblemer som halsbrann og oppblåst mage har forsvunnet. For meg har lav karbo fungert utmerket. Har to barn. De spiser det samme som meg til middag, men spiser i tillegg brød eller pasta/ris/poteter. Barn trenger karbohydrater i tillegg. Det er viktig.

  1. Bra for deg Hege

   Unge jenter skal uansett ikke slanke seg og de bør få blandet kost.

   Har man lagt om kosten så er dette med å redusere vekten. Da har du ikke gått på diett:)

   Vargas

 79. Lars jeg vet du er en brukbar fotballspiller og det kan hende dette er en ok diett for deg og andre som driver med idrett. Men jeg har lest mange om måne enæringsfysiologer som ikke anbefaler det. Du bør uansett overtale din vakre kone til å advare sine unge lesere om hvor farlig det er å slanke seg i ung alder. Fordi mange unge jenter bruker Atkins fordi Caroline reklamerer så varmt om disse forskjellige produktene.

  Vargas

 80. Hvor har jeg anbefalt Atkinsprodukter til slanking? Jeg har anbefalt Atkinsprodukter som en erstatning for sukker og godteri, det er noe helt annet.

  Jeg har heller aldri anbefalt noen av mine unge lesere om å slanke seg, tvert i mot oppmuntrer jeg til trening og sunt kosthold.

 81. Du kaller lavkarbo for diett eller slankekur selv om mange av de som har kommentert her prøver å fortelle deg at det slettes ikke trenger å være det. Å spise lavkarbo er like naturlig for noen, som det er for deg å spise det du kaller «vanlig» mat. Hva er lavkarbo da? Juks?…

  Forøvrig kaaaan det jo tenkes at Caroline (fotballfrue) faktisk kun forsøker å oppfordre leserne sine til å leve sunt, uten noen som helst økonomisk vinning av den grunn, eller..?
  Kanskje hun faktisk bare prøver å gå foran som et godt eksempel? Ja jøss. Det går jo an det også, Vargas.

  Dette er kanskje det jeg har lest om lavkarbo som inneholder minst fakta. Rart at sukker liksom skal være mindre farlig og viktigere for oss enn fett….

  At VG støtter opp om innlegg som dette, er rett og slett… latterlig. Hvor snakker vi økonomisk vinning, igjen…?

  1. Christine

   Det kan hende månen faller ned i morgen også, det kan hende Caroline som aldri godkjenner kritiske kommentarer tjener gode penger på å skrive om Atkins, og det han hende at alle de, inkludert deg selv som påstår at Lavkarbo ikke er en diett, tar feil. Lavkarbo diett er ikke heldig for unge jenter fra 10 til 16 år som skal gjøre alt annet enn å slanke seg eller satse på å spise Atkins shake o.l Sukker er ikke bra for deg, allikevel spiser du masse sukker, i mange matvarer. Unge mennesker bør heller drikke en cola inkl sukker ,enn tre flasker Cola Light hver dag.

   Og at VG velger å plukke ut dette innlegget blant mange tusen andre er fordi det er en meget viktig debatt der mange lærde ikke er enig i hva som er bra og hva som er dårlig med Lavkarbo dietter.

   Du må mene hva du vil om både VG og innlegget selvsagt.

   Vargas

 82. Hvorfor skriver du at hun aldri godkjenner kritiske kommentarer???? Les kommentarfeltene hennes da vel, det bugner jo av kritikk, mange av kommentarene er også direkte ufine. Du kommer faktisk med løgner! Du skriver i begynnelsen at stykket at unge trenger sukker, allerede her bekrefter du jo at du er ganske uvitende, sukker er farlig for kroppen og kreftcellene elsker sukker for å si det enkelt!

  1. Det har ingen sammenheng mellom kreftceller i kroppen og å spise sukkerholdig mat Cecilie. Det er direkte feil.

   Caroline Eriksen bekrefter at hun sletter ufine og kommentarer knyttet mot hennes person, så da har du svaret på det. Jeg har selv ved flere anledninger prøvd å kommentere på hennes blogg, disse har uten unntak blitt slettet, enda det var saklige kommentarer.

   Vargas

   Vargas

   1. vargas12.com:
    Det har ingen sammenheng mellom kreftceller i kroppen og å spise sukkerholdig mat Cecilie. Det er direkte feil.

    Vargas

    Der har faktisk du helt feil. Sukker skaper miljø for bakterievekst i kroppen. Jo mer sukker (karbohydrater) du spiser, jo bedre vekstforhold har da f.eks. kreftcellene.

 83. Lars-Kristian

  Er du virkelig så jævlig dum at du tror at VG plukket ut dette innlegget fordi de skal tjene penger på det? Da har Lavkarbo dietten gått til hode på deg helt åpenbart. Jeg er nesten litt sjokkert, men det bør jeg selvsagt ikke være. Du og «Foballfruen» har jo nærmest ligget i krig med VG i lang tid. Du bør jaggu våken opp gutt.

  VG er Norges største nettsted, og har ingen hensikt å ha baktanker med hvilke bloggere de plukker ut i dagens Blogg. Det kan du umulige menes seriøst.

  Jeg er rimelig sikker på at også kjerringa de har vært der ved flere anledninger, hvordan forklarer du den kombinasjonen?

  Du burde vært flau over denne påstanden Lars- Kristian!

  Vargas

 84. Er det direkte feil at kreftceller elsker sukker? Det må du forklare nærmere! Kan du vise til forskning eller lignende som kan motbevise dette?
  Du skrev at hun sletter konstruktiv kritikk, det er løgn, ufine og sårende kommentarer er ikke konstruktiv kritikk!

 85. Ingen sammenheng mellom kreft og sukkerholdig mat? Når eneste energikilden kreftceller klarer å benytte seg av er glukose? Og glukose er jo blodsukker. Og hvordan får man høyt blodsukker? Ved å spise karbohydrater… Til og med min LCHF-skeptiske lege måtte innrømme at det var noe med karbohydrater og kreft. Hun hadde sett mange ganger at de måtte slutte med sukkervann-intravøs til kreftpasienter fordi kreften blusset så forferdelig mye opp.

  Og jeg synes det er rart at du anbefaler noe du kaller sunn mat og det er tydelig at du føler at du har statens råd for ernæring i ryggen, men det har du ikke. De har nemlig gjort noen forandringer i rådene sine de siste årene. Poteter skal ikke regnes som en del av «fem om dagen». Og de «fem om dagen» skal være maks 2 frukter. Ikke tre til fem frukter om dagen. Og å spise frukt uten noe fett i tillegg er som å spise godteri. Uten fett klarer ikke kroppen å ta opp de fettløselige vitaminene A, D, E og K. Spiser du en banan, så er det som at du drikker et glass med coca-cola og tar en svak vitaminpille ved siden av.

  LCHF har ikke noe imot grønnsaker som vokser over jorda. Det hadde vært flott om du hadde visst litt mer om det du kommenterer. Jeg synes du skal synse litt mindre og sette deg litt mer inn i vitenskapen. Kroppen trenger INGEN karbohydrater tilført i kosten. Alle karbohydratene kroppen trenger klarer den å lage selv uten problemer. Fett og proteiner derimot… Det betyr ikke at LCHF-tilhengerne spiser kun fett og proteiner, men ca 30g karbohydrater er vanligst. Man er fortsatt i ketose, men man kan fortsatt spise masse grønnsaker. 1500 gram brokkoli gir ca 30 gram karbohydrater. 1500 gram brokkoli er ca 4 brokkolier. Lite grønnsaker sa du? Grønnsaker som vokser over jorda spiser vi – og masse av det. Veldig mange sier at de spiser mer grønnsaker på LCHF enn på HCLF.

  1. Ane- Jeg er ingen Lege eller ernæringsfysiolog. Men jeg kan lese, og det er en grei måte å skaffe seg nok kunnskap på. Du og noen andre i dette kommentarfeltet, uttaler seg så skår sikkert som om de er både leger og ernæringsfysiologer. Det er veldig frustrerende å lese at det er så lite kunnskap blant «ekspertene».

   Til din orientering Ane, så finnes det et stort antall kreft former og dette sier Kreftforeningen.no om sukker inntak i mat:

   Det finnes begrenset evidens for en direkte sammenheng mellom høyt sukkerinntak og kreft. Betydningen av sukker på tykk- og endetarmskreft er studert, men funnene er tvetydige. Dyreforsøk viser i de fleste tilfeller at inntak av sukker øker cellevekst i tykktarm, men befolkningsundersøkelser gir ikke entydig støtte til dette. Et høyt inntak av sukker er koplet til økt risiko for overvekt.

   Ergo så er det feil det du sier. Det er ikke riktig at det eneste kreftceller klarer å benytte seg av er glukose.

   Vargas

 86. Lars- Kristian

  Mulig du ikke tørr å kalle dama di for kjerring, men det sier vel mer om deg enn meg, det trenger heller ikke å være et negativt ord. Check your facts. du slenger rundt deg med svada, du har ikke lest min kommentar som er skrevet til Caroline, for den er slettet, og den var langt mer saklig enn det oppgulpet du komMer med her. Sist jeg sjekket var ingen av mine kommentarer tatt med på hennes blogg, og dette gjenspeiler hennes måte å skrive blogg på. Det er hennes sak, jeg jobber ikke på den måten, jeg tar til og med dine kommentarer, enda de burde selvsagt vært slettet.

  Å på stå at en 12 åring kan skrive mitt innlegg sier også hvordan du og Caroline tenker, dere to lever på en rosa sky og tror at dere er verdens navle. «Fotballfrue» kunne faktisk ha vært skrevet av en ungjente på nevnte alder. Da det kun handler om «Atkins», kosthold, dyre klær og sminke. At du forsvarer dine kones blogg er en ting, måten du gjør der på Lars- Kristian er direkte patetisk.

  Du har sikkert peiling på det du driver med, men ikke kom med tullprat om mitt blogginnlegg. Denne Nerthus du referer til, har kopiert mange andres blogg og lagt til mitt kommentarfelt, det kan selvsagt ikke tas på alvor. Om du leser innlegget så er det flere gode grunner til at man skal ligge unna «Atkins» og Lavkarbo. Selvsagt liker ikke du og Fotballfruen at jeg går i mot deres livsstil og det dere lever og ånder for. Men du tar ikke innover deg et eneste ord jeg skriver til deg, så jeg ser ingen grunn til å få deg til å forstå andres mening om det du helt tydeligvis er hekta på…

  Cloting og Ferry spiller ikke fotball, det gjør du. Barcelona, uten sammenligning for øvrig, velger å se bort i fra denne Lavkarbo dietten, hvorfor det? Fordi de er så langt framme på forskningen da de har ressurser til å gjøre det. Og Til og med Fedon Lindberg går til angrep på de verste Lav karbo diettene, det sier du ikke noe om Eriksen?

  Vargas

 87. nocarb : Kan ikke helt se hva du mente var så veldig ironisk? Vær så snill å ikke si at du er en av de tullingene som tror at proteinpulver er det samme som doping? Jeg spiser normal kost, masse proteiner og masse grønnsaker og tar proteinshake før og etter trening. Ser ikke noe unormalt i min kost av den grunn 🙂 Alle har godt av litt ekstra proteiner, proteiner brukes ikke bare for å bygge muskler vettu 😉 http://fitnessbloggen.no/proteinpulver-dyrt-og-unodvendig/

  1. Helene

   Det er viktig at du leser nøye hva disse kommer med da dette er landets fremste eksperter på Lavkarbo dietter, de kan sitt fag asså, så her kommer både du og jeg til kort….

   Norcarb, Nerthus og Anarko- merk deg navnene først som sist.

   Her er selve eliten må du vel skjønne;)

   Vargas

 88. Jeg blir flau av å lese innlegg fra en blogger som har null kunnskap innen det han skriver om…

  (Ser ikke at mitt forrige kritiske innlegg har kommet opp her… sletter du kritiske meldinger, som du kritiserer Fotballfruen for? Eller har jeg gjort noe galt når jeg lagret det? er ikke ofte jeg er inne på dårlige blogger, så kan godt være min feil!)

  1. Undrer:

   HEHE det var sikkert like usaklig som dette så det kom ikke med-

   Du må ikke bli flau skjønner du, du må bare kunne lese for å forstå hva som er skrevet, og det kan du åpenbart ikke…

   V

 89. «Denne Nerthus du referer til, har kopiert mange andres blogg og lagt til mitt kommentarfelt, det kan selvsagt ikke tas på alvor. »

  Selvsagt ikke. Kopi av innhold fra blogger skrevet av hjerteleger ved Haukeland sykehus som spiser lavkarbo og trener, samtidig som de driver på FORSKNING på lavkarbo kan «selvsagt ikke tas på alvor».

  Dette er Espen Rostrup:
  Lege ved Hjerteavdelingen, Haukeland Universitetssykehus
  Doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen
  Styremedlem i Hordaland legeforening
  Redaktør i Paraplyen, tidsskrift for Hordaland og Sogn og Fjordane legeforeninger
  Landsstyrerepresentant i den norske Legeforening

  Fremdeles ikke tyngde nok for at denne mannens uttalelser om lavkarbo kan være gyldige i denne debatten du selv har satt igang?

  Hvis du mener at informasjon skrevet av ANDRE enn den som poster innlegg ikke kan godkjennes som argument mot ditt innlegg her inne – så synes jeg du selv skal slutte og henvise SELV til «andre» (som du ikke engang klarer og nevne navn på) som bakgrunn for DINE påstander. Rett skal være rett – ikke sant? Eller påberoper du deg gudestatus fordi dette er din egen blogg? Hvis så kan du like gjerne skrive det i bloggen din at uenighet mot dine innlegg ikke vil bli lest eller respektert.

  Jeg lurer på om du leser det du selv skriver før du poster?

  Keep it coming Øyvind 🙂

  1. Nei alt blir skrevet og ikke lest før det postet Nerthus.

   Det spiller svært liten rolle for hvor mange du finner på nettet som snakker varmt om Lavkarbo dietter.

   Det tar ikke lang tid å finne like mange som snakker negativt om den heller . Hva ønsker du å oppnå med det. Alt jeg prøver å gjøre er å gi unge jenter en oppvåkning på hvor skadelig det er for de å gå på Lavkarbo dietter, når de skal gjøre alt annet enn å slanke seg i så ung alder.

   Og det er helt riktig, jeg tar ikke deg spesielt alvorlig da du kommer med spydigheter som egentlig ikke passer seg på noens blogg.

   Vargas

   1. vargas12.com:
    Nei alt blir skrevet og ikke lest før det postet Nerthus.
    Det spiller svært liten rolle for hvor mange du finner på nettet som snakker varmt om Lavkarbo dietter.
    Det tar ikke lang tid å finne like mange som snakker negativt om den heller . Hva ønsker du å oppnå med det. Alt jeg prøverå gjøre er å gi unge jenter en oppvåkning på hvor skadelig det er for de å gå på Lavkarbo dietter, når de skal gjøre alt annet enn å slanke seg i så ung alder.
    Og det er helt riktig, jeg tar ikke deg spesielt alvorlig da du kommer med spydigheter som egentlig ikke passer seg på noens blogg.
    Vargas

    Hva slags spydigheter snakker du om? Og hvorfor svarer du ikke på noen av spørsmålene mine? Du kan ikke i overskriften av ditt innlegg påstå «Lavkarbo dietter – direkte farlig for unge mennesker» – og når denne påstanden blir imøtegått, plutselig påberope deg at det var kun «atkinsprodukter» som er problemet? Dessuten er det ikke BEVIST at lavkarbodietter er skadelige, det finnes derimot uttallige bevis for at de er HELSEFREMMENDE – men siden DU ikke gidder hoste opp noen som helst kilder til dine påstander så er jo dette bare tull. Du er ikke særlig seriøs som blogger når du ikke kan eller vil dokumentere dine påstander. Vel er det talefrihet her i landet – men slike blogginnlegg som dette her er ren forsøpling av et allerede overfylt internett. (oops – der var jeg visst litt usaklig, men du satte standaren ganske lavt ganske tidlig så jeg har lite og tape nå 😉 )

    Du har FREMDELES ikke hostet opp et eneste navn på de som er negative til lavkarbo – så utsagnet ditt faller glatt til jorden.

    Usaklig kan du selv være, jeg har forsøkt å være saklig, linke til faglig aksepterte kilder, fortalt deg i detalj om hvordan ting fungerer og all min erfaring – men siden DU ikke gidder lese det JEG har skrevet så kan det vel være det samme;)

    Kos deg med all hetsen du sprer utover kommentarinnleggene dine Øyvind, håper det varmer i hjerterota di når du sprer så mye negativt og stygt om andre mennesker (for hvilken annen grunn kan det være til din oppførsel?)

    1. Nerthus-

     Du synes min oppførsel ikke er passende? Hva med oppgulpet ditt da? Du både frekk og usaklig på en gang. Du har ikke kommet med en eneste saklig kommentar, men forsøplet kommentarfeltet med tull. Er ikke det å være frekt.

     Min oppførsel gjenspeiler dine kommentarer. Og jeg gidder ikke å senke meg ned på ditt nivå med å sitte å kopiere linker til hverandre om hvem som har rett og ikke. Det får du være ditt valg. Og jeg ser ut i fra Nettsiden din at du har ikke gjort annet enn å skrive om Lavkarbo i mange år, selvsagt er du hysterisk for at noen kommer og rakker ned på ditt falske glansbilde. Nerthus, du som er en slik ekspert, og har skrevet mange tusen kommentarer, hvorfor bruker du så mye tid på mitt blogginnlegg? Du har garantert mest kommentarer her av alle. Er det fordi jeg har et poeng? Ja for har det vært så feil som du påstår, alt som jeg har skrevet, så ville du jo bare ledd og tastet deg videre i din lille verden smekk full av edder og galle, og litt Lavkarbo selvsagt.

     Du er en patetisk tosk!

     Vargas

 90. Helene; Du uttaler deg jo kritisk om de som kjøper inne Produkter fra f.eks Atkins, og snakker høyt om et naturlig kosthold… Da er det ironisk at du ikke får i deg nok proteiner fra et naturlig kosthold selv. Kroppen TRENGER ikke ekstra proteinshake! Eller har du et abnormt mye høyere behov for proteiner enn mange bodybuildere?
  Når tilogmed proteinfabrikken selv sier at deres produkter gir en prestasjonseffekt for YTTERST få, så tror jeg nok ikke proteinshakes er en nødvendighet!

  Practice what you preach; Spis naturlig!

 91. Min kjære Vargas; Jeg kan lese 🙂 Faktisk kan jeg lese såpass bra at jeg har tatt meg tid til å få en utdanning innen ernæring og helse. I mitt forrige innlegg skrev jeg blant annet at det var rart at en som selv sier han har lite kunnskap på området, er så bastant i debatten. (Ser jo at du senere skrev at du HAR både erfaring og kompetanse… så vet ikke hva jeg skal tro på).

  1. Lavkarbo er for de aller aller aller fleste IKKE en diett som du tenker på, men en diett i ordets rette forstand; et vedvarende kosthold. Eks. sier man «at utdødde indianerstammer hadde en diett bestående av …….» Det betyr ikke at dette var noe de spiste inn mot sommermånedene, men at dette var kosten deres. Deres diett. Lavkarbo er ikke en «Diett» man går på noen uker, men en livsstil!

  2. Det finnes ingen essensielle karbohydrater. Får man ikke i seg karbohydrater, lager kroppen nødvendige glukosemolekyler ut fra proteiner og fett. Det finnes essensielle aminosyrer (proteiner) og fettsyrer… manglende inntak av dette gjør at man utvikler mangelsykdommer, og i verste fall kan dette føre til død.

  3. Lavkarbo livsstil betyr ikke at en propper i seg unaturlige produkter som atkins-bare, fedon-sjokolader osv. Det BØR bety at en spiser naturlige matvarer som kjøtt,fisk,fugl,egg,grønnsaker,frukt,nøtter,bær osv. Dette inneholder alt man trenger av næringsstoffer (Fiber finnes nok av i kjøtt, Alle næringsstoffer utenom C-vitamin finnes i egg, mange av de vitaminene man får høre at en må få i seg gjennom frukog grøntt får en i seg gjennom kjøtt og fisk. Man trenger IKKE spise mye frukt for å få nok vitaminer.

  4. Jan Boklöv hørte på de «fremste» innen skihopping frem til han la om til V-stil. Hvorfor må det mest tradisjonelle synet alltid være best? Hvem vet hvilken kost Barcelona inntar om 10 år? (Dessuten er det stor forskjell på superatletene fra Barcelona, og resten av oss dødlige. Vi skal ikke prestere i samme grad, og trenger derfor ikke like mye energigivende karbohydrater som de inntar. At Karbohydrater kan ha en prestasjonsfremmende effekt er jeg totalt enig i. At det betyr at karbohydrater er en nødvendighet i kostholdet er jeg totalt Uenig i.)

  1. Undrer-

   Jeg leser hva du skriver og du er helt sikker veldig dyktig, men du har jo ikke skjønt en ting av det jeg mener med mitt innlegg. Nemlig unge jenters syn på slanking i en alder av 10 til 16 år Selvsagt skal de de ikke gå på noen Lavkarbo diett, ei heller klemme i seg «Atkins» produkter. Det er nettopp det som skjer, om ikke noen forteller de unge hvor farlig disse produktene er. Jeg skjønner at det er forskjell på folk, men jeg har hele tiden siktet til de unge, som tror man blir syltynn og vakker av å gå på Lavkarbo dietter.
   Så feil kan man ta!:)

   Vargas

 92. Lars -Erik du er direkte frekk når du kommer med dine påstander, fordi jeg vet at disse ikke ble godkjent da de ble skrevet, det er enkelt å godkjenne disse i ettertid. Du bør ikke kalle andre løgner når du selv sprer rundt deg med viss vass og burde aller helst vært på kurs for å skaffe deg folkeskikk selv.

  Jeg påstår at jeg er er sikker på at Caroline tjener gode penger på «Atkins», det er ikke en løgn, men en påstand. Det er jeg i min fulle rett til å mene, men det er ikke min sak. Selvsagt innrømmer hverken du eller henne det. Men bare vent, det kommer nok for en dag, og hvem bør skaffe seg folkeskikk da du!?

  Du måtte ha hjelp fra mr Lavkarbo personlig herr Nerthus, for å få litt info. Er ikke du ferdig utlært som sverger til denne slanke dietten selv da Eriksen?

  To hender i ei og samme ræv her altså!;)

  Vargas

 93. Vargas; Jeg har skjønt at det er det du egentlig vil frem til. Og jeg er helt enig; Unge jenter skal ikke føle press til å følge noen «diett» (med din betydning). Men at de følger en diett (opprinnelig betydning) bestående av naturlige matvarer, uten særlig karbohydrater er IKKE farlig. Er heller ikke positivt innstilt til at de dytter i seg produkter som Atkins/nutrilett osv.. Men det er ikke farlig om de gjør det. Om de får en vrangforestilling at de skal leve av Atkins-barer og nutrilett-smoothier dagen lang, SÅ er det farlig, fordi de ikke får i seg nok næringsstoffer (som de gjør om de spiser den «farlige» lavkarbo-dietten.) Men siden de får i seg alle næringsstoffer kroppen har et fysiologisk behov for (Det er aldri kommet til enighet om et fysiologisk minstebehov for inntak av karbohydrater!), så er det vel ikke farlig om unge jenter går på en slik Diett (kosthold, ikke ned-10-kg-før-sommeren-diett)?

  Lavkarbo-diett(kosthold) dreier seg om så mye annet enn vektnedgang/kontroll/regulering.. Den dreier seg like mye om hormonbalanse, reduksjon av betennelsesreaksjoner i kroppen og blodsukkerkontroll. Derfor blir det pussig å gå ut mot lavkarbo-kosthold i seg selv. Hvorfor ikke gå ut mot sukker-industrien som har gjort altfor mange unge overvektige, med påfølgende helseproblemer, og som også derfor føler en trang til å gå ned i vekt?
  eller Moteindustrien som i det hele tatt forsøker å skape et inntrykk av at «ideal»kvinnen/mannen er tynn som hyssing?
  eller sunne idrettsfolk, som gjennom sine kropper og prestasjoner skaper et kroppsideal som mange ikke orker å trene seg opp til, og derfor forsøker å nå gjennom å spise nada (eller kun atkins/nutrilett)?

  Vi er hvertfal enige om ett punkt; Unge jenter skal ikke ha stort fokus på slanking! (Med mindre de er i fare for å utvikle helseproblemer grunnet overvekt!)

 94. Jeg må si jeg synes det er litt trist at mange misforstår innlegget ditt. Slik jeg ser det handler det jo hovedsaklig om at unge mennesker ikke trenger å gå på diett, men lavkarbo tilhengerne tar det selvsagt som et angrep…

  1. Takk for det Helene-

   Det triste med det hele er at Lavkarbo tilhengerne ikke leser betydningen av blogginnlegget. Mange unge jenter gråter seg i søvn hver eneste kveld fordi de er redde for å bli utstøtt av jentegjengen fordi noen skal synes de er overvektig. Jenter helt nede i 10 år kommer til mor og sier hun vil slanke seg. Det er kjernen i stykket, det er det få som jar skjønt.

   Lavkarbo dietter er ikke for unge mennesker, og slankehysteriet har eskalert enormt de senere årene. Derfor er det direkte forkastelig at noen topp bloggere kaster om seg med Atkins sine preparater som om det var hel vanlig at unge jenter skal spise. Selvsagt er det ikke det.

   Tusen takk for støtten Helene!:)

   Vargas

 95. Det er ikke sååå ofte «trollet» i en debatt er bloggforfatteren selv… 🙂

  Vargas, etter min mening bærer kommentarene dine et lite preg av tefloneffekt (as in «Non-stick») overfor faktisk informasjon. Får nesten en liten «Uttamæsjælopplevelse» av å lese alle de artige innleggene, som kronisk er fylt av udokumenterte påstander og personkarakteristikker. Godt gjort!

  Hadde det ikke vært et så viktig tema (for mange), hadde det nesten vært litt fornøyelig.

 96. Helene… ALLE går på en diett! Diett betyr kosthold! At du tolker Diett som kun noe en går på en kort periode for å oppnå noe spesielt (vektnedgang) får bli opp til deg. Du går selv på en diett. En diett hvor de naturlige kildene er mangelfulle, slik at du må ty til proteintilskudd.
  Skill mellom snørr og bart værsåsnill?

 97. Bare et lite innsmett til, Vargas:
  Hvis «ingen» forstår hva du prøver å formidle, hvem sitt problem er det da?
  Mottakeren eller avsenderen?

  Å skrive om «slankehysteri blant unge» er meget prisverdig, men du har åpenbart ikke truffet «spikeren på hodet» med dine valg av eksempler på «usunne slankedietter».

  At hensikten med blogginnlegget etter hvert minner mer og mer om en slags «personlig vendetta» mot utvalgte andre bloggere, gjør hele greia litt mer problematisk for min del. Men jeg har kanskje feil når jeg får denne følelsen?

  1. HomeGuard-

   Om du leser noen av de nærmere 200 kommentarene så er det mange som finner innlegget riktig og interessant. At selveste Karbo- paret Eriksen velger å prøve å redde stumpene da «Fotballfrues» reklame for Lavkarbo generelt og Atkins er ikke merkelig. At hun får sin ektemann til å forsøke å virke forbanna ut virker jo bare enda mer hysterisk ut.

   «Slankehysteriet blant unge» er meningen med innlegget ja. At det kan misforstås til noe annet er selvsagt min skyld.

   Det er noe overraskede at man møter på samme folka som kommenterer i Dagbladets kommentarfelt i sin egen blogg.

   Jeg må helt åpenbart vinkle innleggene mine langt bedre. My Bad!

   Vargas

 98. Jeg mener:
  – At et «normalt» kosthold er best for de FLESTE. Litt av alt, et balansert kosthold virker ihvertfall mest logisk for min del.
  – At lavkarbo kan funke for noen, spesielt om det er snakk om (mye) overvekt.
  – At folk må få gjøre som de vil.

  Ang. Fotballfrua: Ja, spis og gjør som du/dere vil. Du har aldri skrevet (som jeg har fått med meg) at du slanker deg, eller at andre bør slanke seg, og at lavkarbo er en slankekur.
  MEN: Er du en ung jente som leser bloggen din, er det veldig fort gjort å se bilder av en sylslank, vakker og «perfekt» dame, og samtidig lese om hva du spiser. Da er det også fort gjort å tenke at en selv kan spise det samme og oppnå samme resultat. Problemet er bare at det er ytterst få som vil få den kroppen som fotballfrua har, uansett hvor mye man trener og hva man spiser..

  1. Marte

   Du har rett i at et «normalt» kosthold er best for de fleste. Problemet er at det er så mange «eksperter» som ikke ønsker å forstå mitt poeng. Og det er at unge friske jenter skal la være å gå på diett. Det er hele poenget.
   Noen få «eksperter» synes Lavkarbo er det som betyr noe her i livet og forsvarer denne dietten med nebb og klør.

   Dem om det. ‘

   Faktum er Marte, at nyere forskning viser at personer som skal holde vekten, bør ikke følge en ekstrem lavkarbodiett. En lavkarbodiett med høyt nivå av fett og mettet fett kan i løpet av en måneds tid forverre risikofaktorer for hjertesykdom, viser en studie i the Journal of the American Dietetic Association.

   Det er også kjent at noen leger anbefaler Lavkarbo dietter andre ikke. Det er mange som går ned i vekt på å leve på Lavkarbo dietter, men det er voksne som har mye og ta av. Tynne mennesker bør absolutt ikke gå på diett ei heller Lavkarbo. Unge jenter i puberteten bør slippe å få gå på noe diett etter min mening.

   Takk for kommentar Marte.

   Vargas

   1. En lavkarbodiett med høyt nivå av fett og mettet fett kan i løpet av en måneds tid forverre risikofaktorer for hjertesykdom, viser en studie i the Journal of the American Dietetic Association.

    Dette er direkte feilinformasjon fra din side, du viser til utdaterte kilder. En metaanalyse foretatt i fjor (2010), viste at det ikke finnes noen sammenheng mellom inntak av mettet fett og hjerte-/karsykdommer. For de som ikke vet det er en metaanalyse en analyse av en større samling studier med samme tema – i dette tilfellet sammenhengen mellom inntak av mettet fett og hjertesykdom.

    Denne metaanalysen tok for seg 21 studier, som gikk over en periode fra 5-23 år, med et totalt antall individer på nesten 350 000.

    Studien konkluderer med:
    «A meta-analysis of prospective epidemiologic studies showed that there is no significant evidence for concluding that dietary saturated fat is associated with an increased risk of CHD or CVD. More data are needed to elucidate whether CVD risks are likely to be influenced by the specific nutrients used to replace saturated fat.»

    Slamset oversatt blir dette på norsk: Et metaanalyse av epidemiologiske studier viser at det ikke finnes signifikant bevis for å konkludere med at mettet fett i kosten kan assosieres med en økt risiko for hjerte- og karsykdom. Mer data er nødvendig for å avklare om risiko for karsykdom mer sannsynlig skyldes de spesifikke næringsstoffene som brukes for å erstatte mettet fett. (i lettprodukter erstattes ofte fettet med sukker/karbohydrater… : min kommentar)

    Selv om du ikke liker at jeg linker til kildene mine, gjør jeg det allikevel sånn at du kan se at jeg siterer riktig fra oppdatert forskning:) Vil jo ikke at du skal tro jeg går rundt og synser som selvutnevnt lavkarbo-guru 😉

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=siri-tarino%20meta-analysis

 99. Lars- Erik

  Du har på deg Lavkarbo brillene vet du, da er det ikke lett å se de gode kommentarene som forteller det som er riktig, nemlig at unge jenter bør ligge langt unna Lavkabo dietter og Atkins produkter som du og din bedre halvdel messer om på Jalla- bloggen hennes.
  Du kommer aldri til å forstå noe av det jeg prøver å få fram som viktige poeng uansett, da du er nedsyltet i Lavkarbo info fra Nerthus, som er selvutnevnt Guru for Lavkarbo dietter.

  Dere er farlige for unge jenter som er livredde for å bli mobbet mht kropp og helse.

  Du kaster gampesteiner i glasshus, både du og Caroline, så bare Back off!

  Vargas

 100. Nå må du få øynene opp for at det mange sier om lavkarbo-livsstilen, også er selvopplevde ,reelle erfaringer som er viktige å ta med. Jeg er selv en veldig slank og høy jente, det har jeg alltid vært. Og for 3 år siden fikk jeg bekhterev sykdom og slet med ekstremt mye smerter i hele kroppen. Dette i tillegg til en forferdelig smertefull mage som jeg har hatt siden jeg var liten. Jeg har aldri fått noen som helst forklaring på hva som feiler meg, og har gått til utallige undersøkelser uten noen signifikante funn. Dette gav meg diagnosen »irritabel tykktarm» som legene så fint kaller det når de ikke aner hva som er gale. I ettertid har det vist seg å være endometriose som ligger bak denne problematikken; men nok om det.

  Det jeg vil frem til er at jeg var i villråde om hva jeg skulle gjøre for å bedre min livskvalitet, og var villig til å prøve mye. Jeg endte da på lavkarbo, etter å ha lest meg opp på hva amerikanske og norske leger mener om saken, og fant ut at dette ville jeg prøve. Jeg merket FORT bedring både på betennelser, smerte og stivhet, og magen ble så bra at jeg ikke skjøne noe som helst! Ikke har jeg gått noe ned i vekt heller, jeg bygger mere muskler og føler meg fastere i fisken. Jeg spiser også BARE skikkelig mat og har aldri prøvd noe som helst som har med snackbarer o.l å gjøre. Det eneste jeg ikke spiser er ferdigmat, hvetemel, stivelse, korn, frukt og raffinert sukker. Fra å ha hatt en kroppstemperatur på nær 38 HVER DAG i 5 år, har jeg nå normaltemp. på 36.7. Hvordan forklarer du dette da? Er dette også bare bullshit da kanskje, eller har gjerne betennelsen roet seg ned noen hakk uten alle karbsene??

  Jeg skjønner hva du vil frem til med artikkelen, men samtidig så fremstår du som ekstremt bastant i dine såkalte argumenter, og du nekter plent å høre på fornuft. Dette fremgår for meg og sikkert andre som meget arrogant, og lite innsiktsfullt. Ikke en eneste gang har du kommet med bra motargumenter for hvorfor det DU selv påstår er som det er, og ikke har du reelle teorier og fakta til å backe disse påstandene opp.

  Jeg avslutter med å si at jeg håper du etterhvert vil forstå hvor villedende denne artikkelen faktisk er, og at det du kommer med også kan skade unge mennesker i sin søken på et bedre , friskere og gjerne lettere liv. Du burde heller ha vinklet det over på denne »diet-trenden» med lightprodukter og shaker av ymse slag, enn å snakke så utrolig negativt om noe du kan så lite om….

  Et lite tips; ta til deg det som står skrevet og gjør skikkelig research før du skriver noe igjen. Det er også greit å komme med argumenter som har hold i virkeligheten, ikke i synsing… takk for meg!

  1. Hei anonym

   Hvis du har sett godt etter, så har du fått mange kommetarer på at det er ikke bare postive ting med Lavkarbo dietten, og jeg har komme med saklige argumenter uten at dette har blitt kommentert. Fint at du ble frisk, men min artikkel er i sin fulle rett, og alt som står der er riktig. Flere leger har kommentert her også med advarsel om Lavkarbo for unge mennesker, gidder du ikke å lese disse kommentarene?

   Synsing er det mer enn nok av i kommentarfeltet ,det har du helt rett i du Anonyme.

   Vargas

 101. vargas12.com:
  Edward
  Innlegget er veldig bra det, det er bare du som velger å se det som dårlig fordi du er uenig i innholdet.
  Jeg har nok kunnskap om ernæring til å vite at unge mennesker ikke skal slanke seg og gå på Lavkarbo dietter. Så får du bare synes at det er latterlig. Det er opp til deg selvsagt!
  Vargas

  Nei, innlegget ditt er veldig dårlig. Og det finnes ingen sammeheng mellom hva mine egne meninger er, og hva som gjør et innlegg dårlig. Som sagt baserer du innlegget ditt på tilnærmet null kilder (hvis du hadde kilder, så finnes det noe som heter kildehenvisninger), og formuleringsevnen din er også veldig dårlig. Jeg har ingen problemer med å si at et innlegg er bra, selv om jeg er uenig i det som blir sagt, men i dette tilfellet har jeg lest et dårlig skrevet innlegg som jeg attpåtil er uenig i.

  Du sier selv i et svar at din evne til å lese er tilstrekkelig for å tilegne deg kunnskapen om temaet du snakker om. Dessverre! Din evne til å tolke, og å luke ut svada fra sikre kilder er to ting som er minst like viktig. Selv en kostholdsekspert som ER enig med deg ville nok sett på innlegget ditt som et steg i feil retning når det kommer til deres syn på lavkarbo, for det siste en gruppe mennesker som deler et mening trenger, er folk som ikke har kunnskap om det de uttaler seg om. Kom gjerne med et svar, men la det for en gangs skyld være et konstruktivt et.

  1. VG synes innlegget var så bra at de valgte å ta det med i sin utvelgelse. Det er viktigere for meg enn hva du mene Edward. Du kommer med svada formuleringer og du leser bare det du selv vil skal stå skrevet. Det flere gode kilder i inlegget, og det er minst en lege som skriver i kommentarfeltet og han er langt på vei enig i det som står. Unge mennesker bør IKKE innta Lavkarbo dietter. Men jeg forventer ikke at du skal forstå dette, selvsagt gjør du ikke det.
   Du er jo mer opptatt av å le. Jeg kan ikke med beste evne ta deg på alvor. Dessuten er din mening om at innlegget er dårlig helt opp til deg, jeg og mange med meg synes innlegget er bra.

   Uansett hvilken komentar du ønsker tilbake så kommer det svada tilbake, og hva du øsnker svar på er ikke lett å vite da jeg ikke kan se noen spørsmål i din håpløse retorikk! 😉

   Vargas

   1. vargas12.com:
    VG synes innlegget var så bra at de valgte å ta det med i sin utvelgelse. Det er viktigere for meg enn hva du mene Edward. Du kommer med svada formuleringer og du leser bare det du selv vil skal stå skrevet. Det flere gode kilder i inlegget, og det er minst en lege som skriver i kommentarfeltet og han er langt på vei enig i det som står. Unge mennesker bør IKKE innta Lavkarbo dietter. Men jeg forventer ikke at du skal forstå dette, selvsagt gjør du ikke det. Du er jo mer opptatt av å le. Jeg kan ikke med beste evne ta deg på alvor. Dessuten er din mening om at innlegget er dårlig helt opp til deg, jeg og mange med meg synes innlegget er bra.
    Uansett hvilken komentar du ønsker tilbake så kommer det svada tilbake, og hva du øsnker svar på er ikke lett å vite da jeg ikke kan se noen spørsmål i din håpløse retorikk!
    Vargas

    Jeg visste at det ville komme et svar, og ba derfor om å få et konstruktivt et, uten at jeg trengte å stille noen spørsmål.

    Nå har du sagt at du har flere kilder, så første bud nå blir jo selvsagt å referere til dem, det holder ikke å si at du har dem 😉 At minst èn lege er enig i hva du sier overrasker meg ikke, men det er uansett irrelevant, for noen vil alltid være enig med deg. Det jeg sa var at selv om mange kommer til å være enig med deg i ditt syn, vil du forbli en utrolig dårlig representant for deres synspunkter, pga mangel på kildehenvisninger, formuleringer, ufullstendige setninger, dårlig gramatikk osv.

    I tillegg til kildehenvisningene dine (som jeg gleder meg til å se), hadde det også vært kjekt å vite spesifikt hva bakgrunnen for dette innlegget er, i form av faglittteratur selvfølgelig. Og da teller ikke hverken blogger eller kostholdsforum 🙂

 102. Jeg må le, Lars-Kristian, du er patetisk, på lik linje med kona di. Don’t get me started når det gjelder det med at Beyonce er tjukk, bare det sier noe om hvor tjukk i hodet du er. Det er ikke rart at Caroline ser skrapet ut, når det er din definison på tjukk..

  Og jo, hun sletter kommentarer i hytt og pine, bare de er litt kritisike til hennes blogg. Jeg har selv kommentert. Kommentaren var saklig, det var ikke noe banning, ufine ord osv, men likevel så ble den ikke godkjent. Jeg trodde at det var noe galt, at Caroline ikke hadde fått opp den beskjeden som sto til godkjenning, så jeg prøvde på nytt, samme resulatet. Så ikke kom her og si at hun alltid tar kritikk på en god måte. Hvis hun gjør det nå, så har hun blitt mer voksen, for hun gjorde ikke det før.

 103. Jeg vil bare komme med følgende erfaring:

  Min mann har gått ned 22 kilo på lavkarbo. Da han var hos legen sin sist, var blodtrykket som på en konfirmant, han kunne halvere hjertemedisinen sin, han ble erklært FRISK fra Diabetes 2 og hadde et kolestereol på 4,3. Jeg bare nevner det !

 104. Har det noe med lavkarbo å gjøre? Jeg blir så lei av de kommentarene der, for diabetes 2 blir man kvitt bare man går ned i vekt, som man også kan gjøre med vanlig kosthold. «Jeg bare nevner det». 😛

  Det var ikke lavkarbo som gjorde at han kvittet seg med diabetes 2, det var vekttapet. Nice try though.

 105. Helene, er det virkelig «usunt hysteri» å ikke spise kaker i hytt og pine, slik artikkelen sier? Det kan argumenteres med at det serveres bare i bursdag en gang i blant. Vel, så er det 15 barn i barnehagen som alle har bursdag, barnet må ha barnebursdag og familiebursdag. Så er det lørdager der de «må» få noe godt, og andre dager der man koser seg «bare fordi». Det blir ganske mange dager alt i alt, så jeg syns det er flott om noen tar grep og minsker sukkeret litt!

 106. Ja, det er usunt hysteri. og det blir fortsatt ikke så mye som du skal ha det til å bli. Det er de foreldrene som stapper i ungene junk og søtt daglig som er problemet, så det over er hysterisk.

 107. Det er ikke så mye?! Hver lørdag blir fort til lørdag og søndag siden man har litt godis igjen. Det er ca 104 dager i året bare der som barna får i seg godteri. Det er en tredel av året det! Om man da legger til 15 barnebursdager, egen familiebursdag, søskens bursdager, annen families bursdager, kake til kaffen når mormor kommer på besøk, feiring i hytt og pine og dager der man spiser godt «bare fordi», så er det virkelig MANGE dager. Da syns jeg det er FLOTT at man tar grep allerede i barnehagen!

 108. Tull og tøys fra start til slutt!!!
  Å spise lavkarbo er en livstil og ikke en diett. Skriv om noe du har greie på!!

  1. Du må mene hva du vil Gunhild. Men både leger og ernæringsfysiologer er ikke enig med deg. Lavkarbo er en diett og ikke en livsstil.

   Du har åpnebart ikke peiling på dette.

   Du er en av mange som tror du har peiling på lavkarbo. Det er det dessverre alt for mange som gjør. Sjekk fakta før du er så bråkjekk.

   Vargas

 109. Hva med alle som har testet denne «dietten», som kommer ut av det med forsvinnende allergier og normalisert blodtrykk? Jeg har selv vært meget skeptisk til lavkarbo og ikke hatt troen på det. Jeg har studert ernæringsfysiologi og kan si så mye om at selv om noen har yrkestittelen ernæringsfysiolog er det ikke dermed sagt at de er eksperter for det! Den ene læreren heier på proteiner, den neste slakter proteiner, den tredje sier kutt ut fett osv. Slik holder de på og det hele blir til slutt en kamp om å trumfe gjennom den personlige meningen de har laget seg. Det virker som om fler og fler prøver ut lavkarbo, om det er på grunn av livsstilssykdommer, reumatiske sykdommer eller kreft. Fler og fler kommer står frem i media med forbløffende resultater etter å ha prøvd lavkarbo. Så hva skal man tro? Jeg har som sagt vært skeptisk til denne måten å spise på, og egentlig tenkt at det er noe tull når jeg har lest om det diverse steder. Men da min mor og stefar begynte på denne dietten fikk det meg til å endre mening. De er begge i klassen overvektig, og kunne fint veid 30 kg mindre. Stefar fikk påvist livvstilsdiabetes med for høy blodtrykk for to år siden og har siden da prøvd flere måter å spise på med noenlunde resultat. Men glad i mat som de er varer ikke motivasjonen så lenge når man har et stadig søtsug og lysten på noe godt… Long story short – de begynte begge på lavkarbo og etter bare få mnd fikk stefar (som går til stadige kontroller pga diabetesen) påvist de beste blodprøvene han har hatt, samtidig som vekten er redusert og blodtrykket 120/80. Så hva har du og si til det? Det blir jo en av mange historier for deg sikkert, men slik som det nå er, kan man jo ikke legge under en stol at det kan ha noe for seg… mener nå jeg 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.