LAVKARBO my ass!

Om du er en ung jente eller gutt i puberteten og  i tenårene bør du ligge langt unna alt som har med «Lavkarbo-dietter» å gjøre. Den perioden i livet man er når man vokser og går fra å være ungdom til  å bli voksen er svært viktig. 

– Atkins, Lindberg, Sears eller Poleszynski, eller hva de heter alle disse så kalte dietter med lite karbohydrater er ikke bra for unge som trenger både sukker, karbohydrater, grovt brød og normalt kosthold. Her har foreldre en enorm jobb å gjøre får å bekjempe disse produsentene/kjedene som prøver å tjene seg rike på naive og godtroende ungdommer.

Dessverre så er det andre som også har svært sterk påvirkningskraft på de unge, spesielt på nettet, og det er toppbloggere som tjener gode penger på å snakke om og vise fram produkter som ingen har godt av å få i kroppen.

Unge mennesker skal ha normal mat, og skal det vektreduksjon til så går det an å kombinere sunne matvaner uten å tømme lommeboka for å kjøpe  lavkarbo dietter, med fornuftige treningsdoser.

 

– Skotske forskere fra Rowett Reasearch Instituet i Aberdeen mener de har funnet en link mellom redusert inntak av karbohydrater og redusert produksjon av bakterier som beskytter mot kreft.

Ifølge forskerne oppstår problemene først dersom du fortsetter med et lavt inntak av karbohydrater over lang tid.Lavkarbo-dietter går ut på at man reduserer inntak av matvarer som er rike på karbohydrater, som for eksempel poteter og brød.

– Om man tror at slankepiller, supper og dietter kan få kroppen i toppform så er det feil. Det er mulig man kan miste noen kilo på å gå på disse diettene, men man kan aldri leve på en diett permanent. Man må før eller siden begynne å spise normal mat igjen, og da er det lett å ta opp igjen de vaner og uvaner man hadde før man startet på en diett. Da går selvsagt vekten opp igjen.

-Hjernen forbruker omtrent 120g glukose (karbohydrat) per dag. Ulike vev har forskjellig evne til å benytte ulike næringsstoffer. Hjernen kan kun bruke glukose eller ketonlegemer som energikilde. Dersom kroppen ikke blir tilført karbohydrater vil den danne ketonlegemer fra fettsyrer for å sikre energi til hjernen. Ketose er en tilstand som oppstår etter noen dager med svært lavt karbohydratinntak og man får ketonlegemer i blodet.

Det er viktig å huske at det finnes ulike typer karbohydrater. De karbohydratene som det er ønskelig at man reduserer inntaket av er de såkalte «enkle» karbohydratene som tilsatt sukker (farin). Komplekse karbohydrater som stivelse og fiber kan man derimot spise mer av. Norske helsemyndigheter anbefaler at man spiser minst 4 porsjoner fullkornsprodukter (f.eks. grovt brød, knekkebrød, flatbrød, havregryn,fullkornspasta, naturris) som både inneholder mye fiber og vitaminer og mineraler.

Dersom man går på disse ekstreme lavkarbodiettene vil det ikke være plass til så mye av disse produktene. Frukt og grønnsaker er også karbohydratrikematvarer, og det anbefales at man spiser minst 5 porsjoner per dag, hvorav halvparten grønnsaker og halvparten frukt/bær.

For å oppsummere; jeg anbefaler ikke at du bruker en av disse ekstreme lavkarodietter for å gå ned i vekt. Forsøk heller å spise sunt og variert, samt være i mye fysisk aktivitet. Jeg legger ved en artikkel om vektkontroll som jeg tror kan være til nytte:

Få kontroll over vekten

For å gå ned i vekt så er det enkle knep som ikke koster ekstra med penger som gjelder og det virker, garantert.

LIVSSTIL ENDRING er det som skal til. 

– Greier du å legge om stilen så holder du vekta til det ønskelige. Du må gjøre dette uke inn og uke ut for å holde vekta nede. Det er derfor det kalles livsstil endring. Kort fortalt så skal det være nok  at du  spiser hver tredje til fjerde time, drikke mye vann, og trimmer regelmessig.

Ut i fra hva du veier fra før, og om du jobber eller går på skole, og hvilken trivselsvekt du vil ha, så kan du om innstillingen er riktig, ha en målsetning med å gå ned så mye du selv ønsker, men det krever enorm selvdisiplin.

Spis mindre usunt, mindre porsjoner, ta en frukt minst tre til fem ganger om dagen, og er du ikke sulten om morningen så kutter du ut frokosten, ta en frukt i stedet. Viktigheten av frokost er betydelig overdrevet. Du skal spise når du er sulten, men ikke spis for mye.

Gjør deg selv og kroppen din en stor tjeneste, kutt ut alt som heter Lavkarbo dietter, og andre slankemidler. Vil du gå ned i vekt, og du vil det nok, så gjør du det selv med enkle grep.

Som sagt så sitter det mellom ørene.

Du må ville droppe sjokolade, peanøtter, potetgull, øl, cola, dobbel porsjon med middag og dessert. Du må ut av sofaen og i treningsdressen.

Det er det enste som hjelper, men skippertak er verre enn noe annet.

Det må du innse!

Er du i tvil om det passer for deg, eller er usikker på hvordan din kropp reagerer på diverse dietter som finnes på markedet, så ta kontakt med din fastlege som kan gi deg gode råd om vektreduksjon.

Hva er poenget med å gå ned i vekt med Lavkarbo når du sannsynligvis dør av hjerte og karrsykdom i ung alder pga for mye fettholdig mat?

 

Vargas

45 thoughts on “LAVKARBO my ass!

 1. Det er helt utrolig hva produsenter og andre finner på for å få folk til å kjøpe produktene de selger….
  Og hva slags liv folk skal ha..

  I vg er det jo en artikkel om sexy jeans… Bevares.
  Jeg klarte ikke å la vær, men laget ett innlegg om det med link og det hele..
  Tittelen ble: Slik får du sexy rumpe… (ironisk ment…) 😉

 2. Hei Lar Kristian

  Du er jo en profilert fotballspiller og mannen til selveste Lavkarbo-dronningen «Fotballfrue». Jeg forstår at du må snakke varmt om Lavkarbo dietten, men det er ikke bra for noen å spise så lite karbohydrater som du og toppblogger-fruen din påstår, og det vet du selv. Mange leger går i disse dager ut og fraråder de fleste om å gå på disse diettene da de er direkte helsefarlige.
  Jeg stiller spørsmålstegnet da jeg har vært i direkte klinsj med dere to før, innen samme tema.

  Du er toppidretts utøver og går god for et kosthold som kan være skadelig for mennesker som ikke skjønner sitt eget beste. Kolesterol nivå til mange av de som går på disse ekstrem-diettene går rett i været og for noen kan jo dette være direkte farlig, hvorfor nevner du ikke det? Jeg er helt overbevist om at du vet om dette.

  Det er for meg litt skremmende at du som en tilsynelatende oppegående fyr går i mot det ernæringsfysiologer og leger prøver å få folk til å forstå. At Lavkarbo faktisk i visse tilfeller kan være svært skadelig på langsikt. Vi trenger karbohydrater i et variert kosthold.

  Takk for din kommentar-

  Vargas

 3. Den første setningen var som svar både på innlegget ditt og så hadde jeg den andre artikkelen i vg i bakhodet.. Beklager hvis det ble uklart hva jeg svarte på 🙂

 4. Jeg er uenig med deg i det aller meste, jeg ser hva du skriver og du tar feil. Du tar også feil i at jeg er enig og uenig i samme setning Lars. Jeg mener vi trenger langt mer karbohydrater enn 1/3. Ditt kosthold inneholder langt mindre enn det du referer til vil jeg tro.

  Når du først er inne på det. Økonomisk interesse mht å uttale seg om Lavkarbo. Hvor mye tjener du og fruen din på å reklamere for «Atkins» i annen hver setning på bloggen deres? Dere kaster jo kjempesteiner i luftslottet deres daglig!

  Nettopp kolesterolet er en av grunnene til at så mange leger advarer mot ekstrem dietter som Lavkarbo, dette vet du godt Lars, men man lukker selvsagt øynene for fakta. Spesielt når man er så hektet på en diett som dere er.

  Både du og Caroline er sunne og flotte mennesker, dere trenger ikke å gå på noen diett for å redusere vekten. Jeg kommer til å advare alle jeg kjenner mot å spise Lavkarbo fordi så mange begynner å se konsekvensene av denne dietten på sikt.

  Vargas

 5. det fungerer veldig fint når ungdommen er pescetarianer, ikke spiser brød/pasta/ris til vanlig uansett og det blir kjøpt og laget lavkarbomat hjemme. egentlig har det bare bidratt til at jeg får i meg mer fett og fisk, og mindre dritt..

  1. Bra det fungerer for dere Aud:)

   Jeg ønsker å advare mot Lavkarbo allikevel fordi dette passer ikke for alle. Stadig flere fagfolk på området går nå ut og sier at det medfører stor helserisiko å gå på de strengeste Lavkarbo diettene.

   Det bør folk lytte til etter min mening.

   Takk for din kommentar

   Vargas

 6. Dine påstander er ikke riktig, det finnes mennesker med eksempler på at de ble syke av å gå på Lavkarbo-diett. Både leger og ernæringsfysiologer kommer med advarende pekefingre mot Lavkarbo. Er det fordi de har økonomisk gevinst på å si det mener du Lars?

  Selvsagt er det mange som lykkes med å få redusert vekten gjennom denne dietten, spesielt de som er sykelig overvektig, kan med fordel gå på en diett som dette. Alle andre friske mennesker må ikke ha noen diett for å leve sunt. Mitt råd til de som vil være sunne er å spise det de har lyst på, men passe på mengden med sukkerholdige drikker. Spis mye fisk og grovt brød. Gå heller ikke glipp av et godt potet måltid.
  Om LCHF fungerer for dere så er det flott. Jeg mistenker en skjult agenda da dette er blitt mer enn bare gode råd fra dere to. Mitt inntrykk er at dere formelig prakker på så mange som mulig dette Lavkarbo -diett greiene som om det står om livet, og det er ikke normalt.

  Takk for din kommentar.

  Vargas

 7. Eksterem lavkarbo diett er det noe som heter, http://www.nrk.no/video/fedon_lindberg_advarer_mot_ekstrem_lavkarbodiett/99B826C4895BBE04/

  Ekstrem høykarbo er det motsatte, men det er det bare kroppsbyggere som spiser. Kylling og ris eksempelvis. Du kommer aldri til å ville forstå mitt poeng uansett. Så du får messe fram med ditt. Jeg mener du har en skjult agenda med å prakke på folk noe de slett ikke har gått av, som til og med Lavkarbo kongen selv- Fedon Lindberg advarer i mot.

  Ekstrem Lavkarbo diett, er langt mer helseskadelig enn å spise høykarbo. Mennesker har spist brød, poter og pasta i alle år, ikke så mange har dødd av det heller. Lavkarbo dietter kan faktisk være fatale i visse tilfeller.

  Vargas

 8. Du trenger ikke å prøve å være nesvis til meg din pudding. I alle år kan være så mangt, jeg referer til moderne kosthold som er spist i Norge i min og din levetid. Bestemora de også spiste Brød og ris Lars, det er mitt poeng.Sa du ordet Lavkarbo for 50 år siden så var det ingen som viste hva det var, til tross for at det er spist i generasjoner. Selvsagt finner du noen kverulerende meldinger om dette også. Men i motsetning til deg og «Fruen» så godkjenner jeg alle kommentarer for å ha en åpen debatt. Dere er jo mest kjent for å slette kommentarer dere ikke liker å ha med på bloggen deres.

  I så måte så farer dere begge med løgn, men dette vet jo de fleste om nå etterhvert. Nok om det.

  Dette er min blogg og jeg er så frekk som det passer meg. Du tjener åpenbart gode penger på å messe om Lavkarbo til Gud og hvermann Eriksen. For meg er du gjennomskuet for lenge siden som en sleiping som kaller alle for feite om de veier mer enn 50 kg, men hva kan man vente fra en som ikke skjønner at livet handler om mer enn kosthold.

  Folk flest driter i Lavkaro heldigvis, og som sagt, jeg skal skrive side opp og side ned om advarsler til folk som ikke trenger Lavkarbo dietter. Er det ikke flott med ytringsfrihet du?

  Du tror at du har peiling på dette du Lars? Jeg vet at du kan mye, og mye mer enn meg om dette tema. Problemet ditt er at du er arrogant og blir irritert når noen snakker7 skriver deg i mot. For din lille baby (Lavkarbodietten) er åpenbart svært viktig for deg. Allikevel vil du ikke høre på fagfolk på område, som senest på NRK i går gikk ut å advarte folk mot å gå på Lavkarbodiett for lenge av gangen. Vil du ikke høre på disse?

  Det er bare en av mange leger og ernæringsfysiologer som sier nøyaktig det samme. De tar feil, og du Eriksen har rett?

  Du får messe videre, jeg som har en normal jobb får vel ta kvelden, du må bare fortsette å messe på her du, kommentarfeltet MITT er åpent det…

  Vargas

 9. Du tar feil vargas, forskningen frikjenner mettet fett

  Ronald M Krauss, tidligere Senior Advisor for the National Cholesterol Education Program, tidligere aktiv i the American Heart Association, tidligere Chairman of the Nutrition Committee, har sammen med Siri-Tarino Patty, Sun Qi og B. H. Frank gjennomført en metaanalyse (analyse av andre studier) og sett på sammenhengen mellom mettet fett og hjerte- og karsykdom.

  21 studier med 5–23 års oppfølgingstid med 347,747 deltakere gav denne konklusjonen:

  “A meta-analysis of prospective epidemiologic studies showed that there is no significant evidence for concluding that dietary saturated fat is associated with an increased risk of CHD or CVD. More data are needed to elucidate whether CVD risks are likely to be influenced by the specific nutrients used to replace saturated fat.”

  Med andre ord. Ingen sammenheng mellom inntak av mettet fett og kardiovaskulær sykdom ble funnet.

  Abstrakt her:
  http://www.ajcn.org/cgi/content/abst…n.2009.27725v1

  1. Jeg ser hva du skirver Kjell, og jeg tror ikke et ord av hva du sier. Det er alt for mange av de som virkelig kan noe om dette som gang på gang går ut og advarer om at Lavkarbo faktisk kan være direkte farlig, omm man går på ekstrem diett over lang tid.

   Stadig flere som går på denne diettet går jo fakitsk opp i vekt og i tillegg får målt skyhøyt kollestrol nivå.

   Ligg unna Lavkarbo.

   Vargas

 10. Jeg er ikke en person som vanligvis involverer meg i andres debatter, men her kan jeg ikke la være å kommentere. Jeg vil ikke kommentere lavkarbo-saken, da jeg rett og slett ikke vet nok om det til å uttale meg. Men kjære herr vargas, hva er greia med personangrep her? Har du ikke lært de mest fundamentale reglene når det gjelder debattering? Du angriper jo Lars-Kristian og Caroline personlig her, og kommer med påstander du ikke backer opp. Hvor er beviset på at de tjener penger på å promotere lavkarbo, eller på at Caroline ikke godkjenner kommentarer på bloggen?
  Fra ett objektivt perspektiv kommer du ut som taperen i denne debatten, mens Lars-Kristian holder seg for god til å gå til personangrep og svarer saklig på argumentene dine.
  Jeg har forstått fra bloggen din at du liker å kverulere og sjokkere, og sikkert drar en god del lesere på det. Men dette blir lavmål altså.
  Just saying.

  1. Nøytral-

   Dette er en blogg med stor takhøyde, blogging er til for debatt. Dette er ikke en dialog mellom meg og Eriksen, du har full rett til å kommentere, men de fundamentale reglene mht debatt må du beste sende meg, de har jeg ikke fått med meg. Om du synes det blir for voldsomt må du nesten lese andres blogg;)

   Jeg er ikke helt sikker på hvem som kverulerer mest, men det hører med i en diskusjon. Du har åpnebart ikke fulgt godt nok med, men du er vel en av de 100.000 fjortissene som er innom og «forguder» «Fotballfruen» du også. Det er så visst ingen hemmelighet at hun sletter kommentarer. Det kan du bare spørre hvilken som helst annen blogger om.

   At du synes dette er lavmål må du selvsagt få mene.

   Debatten handlet i utgangspunktet om Lavkarbo, den debatten kommer til å vare lenge ennå…

   Vargas

 11. Jeg har kontakt med mange bloggere, samtlige har skrevet saklige kommentarer som har har gått på sak og ikker person, disse har ikke blitt godkjent, løgn igjen Lars. Hvilke kommnetarer er det du sikter til? Jeg har aldri skrevet en krasskommentar til «Fotballfrue», det har alltid vært saklig for min del.

  Vargas

 12. Det kommer aldri til å bli naturlig for meg å proppe trynet fult av fett. Det bare virker så feil. Også har jeg alltid tenkt; Det er jo INGEN som har levd på lavkarbo et helt menneske liv. Så hvem vet hva som skjer med kolestrolet osv etter så lang tid?

 13. Jeg er ikke noe tilhenger av ekstrem lavkarbo, selv spiser jeg det jeg vil, bare i moderasjon. Men jeg må si at du er utrolig usaklig når du kaller Lars-Kristian en pudding og kommer med grunnløse beskyldninger om at Caroline tjener grovt på Atkins og lavkarbo. Du virker utrolig barnslig, for å være helt ærlig så skulle man tro det var en 13 åring som skrev de kommentarene. Når Caroline publiserer reklame-innlegg så skriver hun jo alltid at det er reklame eller sponset, det er jo tross alt ulovlig å ikke gjøre det. Dersom hun tjener penger på reklame for Atkins og lavkarbo, så er det jo ingen grunn til at hun skulle holde det skjult. Jeg tror ærlig talt ikke at hun ville prøvd seg på noe sånt etter den bokanmeldelse ‘skandalen’ i fjor.
  Og nei, jeg er ikke en 14 år gammel Fotballfrue-fan, jeg bare syns du er i overkant frekk og usaklig mot Lars-Kristian, Caroline og alle andre som er uenige med deg.

  1. Jeg ser du mener det. Men du ser ikke den arrogante måten Eriksen prøver å være allvitende og spydig? Jeg bare svarer med samme mynt. Lavkarbo diskusjonen fortsetter med Eriksen paret på den ene siden. De har urent travel. Det fortjener de å høre. Ingenting av det jeg sier i mitt innlegg et feil. Du må gjerne mislike det. Det blir i så fall opp til deg Hanne.

   Selv ser jeg ikke på det som usaklig å kalle noe for pudding, når det vedkommende skriver er både feil, dumt og arrogant. Slik oppfattes både Caroline og Lars. De aksepterer ikke andres mening hvis den ikke passer deres.

   Vargas

 14. Hehe du fornekter deg ikke Eriksen

  Det er ikke å være arrogant å være uenig i en påstand.

  Å være arrogant er å flåse vekk andres mening som sludder å vås fordi man er uenig, slik som vi er.

  Det eneste person angrepet jeg har kommet med mot deg er at du åpenbart har en skjult agenda mht Lavkarbo dietter blant annen innen Atkins.

  Vargas

 15. Selvfølgelig ønsker du å teste mine kunnskaper, det ville jeg også ha gjort hvis jeg var deg. Det har vi jo allerede vært inne på at du kan mye om LCHF, og langt mer enn meg. Har ingen problemer med å innrømme deg jeg.
  Poenget er at du fyrer deg kraftig opp, du og Caroline som har et blogg imperium med opp mot hundre tusen lesere daglig og sikkert mer enn det. Går liksom i krigen mot min lille blogg fordi jeg rakker ned på alt som har med Lavkarbo å gjøre. Hvor patetisk er ikke det Eriksen?

  Jeg treffer helt klart et meget ømt punkt hos dere to.

  I motsettning til deg så har jeg all grunn til å være fornøyd når jeg ser meg i speilet. Du er en kverulant som lurer mange med dine hyllest til Lavkarbo dietter som svært mange nå advarer mot, til ditt døve øre!

  Mine kunnskaper om Lavkarbo må du gjerne rakke ned på, jeg forholder meg retten til å tro at det er skadelig for mange å leve på en diett som øker Kolesterolet farlig høyt.

  Grow up!

  Vargas

 16. Hvorfor kaller du meg arrogant da? Jeg er jo bare uenig i dine påstander.

  Du velger å kalle seriøs og anerkjent forskning for løgn, det er arrogant og det kan du ikke nekte for.

  http://espenrostrup.com/2011/03/03/studie-mettet-fett-og-hjertesykdom/
  http://espenrostrup.com/2011/04/11/mettet-fett-igjen/
  http://espenrostrup.com/2011/03/15/studie-liten-sammenheng-mellom-mettet-fett-i-mat-og-mettet-fett-i-blod/

  Dette er en blogg, skrevet av Espen Rostrup, lege og forsker. I motsetning til deg, kommer ikke han med tomme påstander. I stedet gjengir han fakta, og at på til på en saklig måte 🙂

  Hva er dine tanker rundt disse forskningsresultatene?

  1. Hvordan kan du komme med slike uttalelser, at det jeg sier er tomme påstander, når jeg refferer til hva ernæringsfysiologer og leger sier om Lavkarbo dietter?

   Du er arrogant Eriksen fordi du har en ovenfra og ned holdning til meg fordi jeg rakker ned på det du lever av og for- Du er opptatt av en ting- Lavkarbo dietter. Jeg har en liten blogg sammenlignet med deres, ser du ikke hvor patetisk du er som legger deg ut i krangel med meg og min blogg? Du er jo fagmann på området, til tross for at du tar feil.

   Du må bare holde på med ditt Eriksen, men du framstår mer og mer som en klovn uten scene.

   Vargas

 17. Når du er først er innom dokumentasjon.

  Man skal ikke bruke langt tid på å finne masse om hvor farlig faktisk Lavkarbo er, om man bruker litt tid på nettet. Jeg er ingen lege, men det er leger og andre som har greie p åLavkarbo som uttaler seg om det. Jeg velger å tro på disse, framfor dine forsøk på hjernevasking mot 12 åringene som leser din og Carolines blogg.

  Dette er hentet fra Universitet i Oslo:

  – Jeg kom inn i dette med ernæring da jeg begynte å se på kolesterol. Norge var på 1970-tallet på verdenstoppen i forhold til død forårsaket av hjerte og karsykdommer, sier Kaare Norum.

  «– Det er trist i dag at disse sjarlatenene kommer opp med den ene etter den andre dietten. Lavkarbo er farlig på lang sikt, mener Kaare Norum.
  – Det jeg gjorde, var å være med å fjerne de elementene fra hverdagskostholdet som forårsaket kolesterol og dermed også hjerte- og karsykdommer, sier Norum.
  – Lavkarbo speeder kolesterolet. Dette betyr at når lavkarbo blir hverdagskost, og ikke kun brukes som slankekur, vil samfunnet få store problemer med hjerte- og karsykdommer, sier Norum.»

  Selvsagt finnes det utsllige andre fagfolk som sier akkurat det samme.

  Uansett hvor god dokumentasjon som finnes om hvor farlig ekstreme Lavkarbo- dietter er, vil du aldri innse det.

  Det er kjernen i problemet Eriksen.

  Vargas

 18. Hehe Eriksen! Skal saklighetsnivået gå bare en vei mener du?! Du er ikke sann!

  Ta deg ei Bolle!

  Du gjør hva du kan for å lure folk til å tro at Lavkarbo er bra å trøkke i seg, det bør du slutte med.

  Du påstår at jeg angriper deg personlig fordi jeg er uenig med deg, du som lever av bloggen til kjærringa di bør jo kunne arrgumentere bedre for deg enn å sute for at du blir angrepet i ett sett.

  Du er bekymret for at jeg ikke får kommentar fordi jeg ikke er seriøs? Denne bloggen lever lenge etter Fotballfrue er glemt, det kan du bare ha klart for deg!

  Vargas

 19. (dette ble litt langt, men i og med at det er et såpass viktig tema håper jeg det går fint Vargas:))

  Vargas nevner at enkelte faktisk har gått opp i vekt med lavkarbo, og ifølge Espen Rostrup lege og doktorgradsstipendiat ved Haukeland universitetssykehus er grunnen sukker.
  «Det verste du kan gjøre hvis du går på en lavkarbodiett med høyt fettinnhold, er å skeie ut med sukker på kvelden, sier Rostrup.
  Hvis man drikker sukkervann, for eksempel Cola etter et fettrikt måltid, stiger fettinnholdet i blodet. Fettdråpene som vanligvis ligger i tarmveggene, forsvinner inn i blodet, forklarer Rostrup, som forsker på lavkarbodietter på overvektige.
  Kombinasjonen vil ha en motsatt effekt av det du ønsker å oppnå ved å gå på en lavkarbo-kur.
  – Du vil raskt gå opp i vekt, sier Rostrup som også blogger om sitt interessefelt.
  I tillegg får du uheldige kombinasjoner av fett i blodet, presiserer han.
  – Ja takk, begge deler fungerer ikke godt her.»

  Dvs: Sukker + fett = feil.

  Altså, skal en gå på lavkarbo dietten må en holde seg unna sukker. Dette vil nok de færreste klare over en lengre periode. Derfor vil sannsynligvis lavkarbo aldri bli mer enn en diett som mindretallet går på. Folk er rett og slett for glad i produkter med sukker. Så langt er det greit nok, sannsynligvis har personene som gikk opp i vekt som Vargas referer til fått i seg for mye sukker samtidig som de gikk på lavkarbo dietten.

  Her er et lite utdrag fra bloggen til Espen Rostrup angående effekten fett har/ikke har på forekomsten av hjerte- karsykdommer:

  «21 studier ble analysert med en oppfølgingstid som varierte fra 5 til 23 år. 347.747 personer var inkludert i analysen hvorav 11.006 fikk enten hjertesykdom eller slag. Inntaket av mettet fett var ikke assosiert med økt forekomst av hjerte- karsykdom. Korreksjon for alder, kjønn og kvalitet på den enkelte studie endret ikke på dette resultatet.
  Forfatterne konkluderer med at det ikke finnes bevis for at inntaket av mettet fett i kostholdet ga noen økt forekomst av hjerte- karsykdom.»

  Altså, kan vi konkludere med at det mest sannsynlig ikke er farlig for hjertet med inntak av fett. Dette er vitenskapen vanlige leger må stole på Vargas da de fleste leger ikke er forskere og kun kan det de har blitt belært i løpet av sin studietid. Dvs, blir fett påvist å ikke ha en dårlig effekt på hjertet etter at de er ferdig utdannet til å bli lege (slik det vil være med de fleste leger i dag som er utdannet før denne forskningen ble publisert) så kan de faktisk like «lite» om dette som alle andre som ikke har lest forskningen. Derimot, har de oppdatert seg på den nyeste forskningen er saken en annen. Spørsmålet er da på hvilket grunnlag er disse legene uenige? Har de selv gjennomført forskning som påviser det motsatte? Isåfall, hvor finnes denne forskningen?

  En annen studie Rostrup forteller om:
  «Forfatterne konkluderer med at mettet fett effektiv omsettes i kroppen ved samtidig lavt inntak av karbohydrater»
  Her er link til forskningen:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Limited%20Effect%20of%20Dietary%20Saturated%20Fat%20on%20Plasma%20Saturated%20Fat%20in%20the%20Context%20of%20a%20Low%20Carbohydrate%20Diet

  Kommentar fra Rostrup:
  «Når det gjelder kosthold og fett-hypotesen har vi nok i stor grad vært overlatt til amerikanske forskere og deres konsensusrapporter, ihvertfall i de første tiårene etter 2. verdenskrig.
  I USA er imidlertid konsensus ofte en politisert, særlig gjelder dette den viktige NHI (National Health Institute) konsensuskonferansen i desember 1984 som en gang for alle bekreftet Keys fett-hjerte-hypotese. Til tross for flere advarsler om premature og feile konklusjoner ble man “enige” Konsensuspanelet besto av politikere, byråkrater og forskere og flere har hevdet at de var håndplukket for å bekrefte hypotesen. De konkluderte “det var ingen tvil om av et lavfett-kosthold ville gi signifikant beskyttelse mot hjerte- karsykdom”. Frem til da hadde man bare gjennomført to randomiserte studier med et slik kosthold. Den ene var ungarsk og viste en beskyttende effekt mot hjertesykdom, den andre var britisk og ble publisert i The Lancet. Der konkluderte forfatterne “A low-fat diet has no place in the treatment of myocardial infarction”.»

  Dette er en del av grunnlaget dagens leger lener seg mot, virker det veldig troverdig? Ikke spesielt i mine øyne.

  En annen kommentar angående lavkarbo og forskning:

  «Det har blitt mer og mer populært med lavkarbodietter de siste årene, og noen påstår at slike dietter er mest effektive når det gjelder å redusere kolesterolnivåene og risikoen for diabetes, skriver Dr. Teri L. Hernandez ved University of Colorado i tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition.

  Samtidig legges det til at man egentlig har liten kunnskap om hvordan lavkarbodietter kan sammenliknes med dietter med et høyt karbohydratinntak når det gjelder kolesterol.»

  Altså, vi vet faktisk ikke hva langtidseffekten av lavkarbo er, og det er derfor kan vi ikke uttale oss bastant om effekten før mer forskning er tilstede.

  Her er annen forskning som er positiv for lavkarbo:

  «Ernæringsfysiolog dr.philos. Dag Viljen Poleszynski er et av landets fremste eksperter på steinalderkost, som ligner på kostholdet våre forfedre levde på med lite karbohydrater og mye fett. Han uttaler at LDL kolesterol ikke er farlig.

  – I boka «Fett och kolesterol är hälsosamt» dokumenterer dr.med. Uffe Ravnskov mange fordeler med et høyt kolesterolnivå. En Harvard-studie fra 1994 viste at dødeligheten av hjerteinfarkt var dobbelt så høy med lavt som med høyt kolesterolnivå. LDL-molekylet, misvisende kalt «dårlig kolesterol», binder og inaktiverer farlige bakterielle giftstoffer og har en direkte positiv innvirkning på immunforsvaret, sier Viljen Poleszynski til KK.no.

  Han uttaler videre:

  – Dr. Mathias Rauchhas og medarbeidere ved den medisinske universitetsklinikken i Halle (Tyskland) har vist i en undersøkelse av hjertesviktpasienter at de med forhøyet kolesterol, inkludert LDL-kolesterol og triglyserider, levde lengre enn dem med de laveste verdiene.»

  Mens professor Christian Drevon skriver på helsenett:

  «- LDL kan hopes opp i blodårene og føre til at de blir tette. I noen deler av kroppen vil vevet dø når blodårene tettes til. Dette gjelder særlig hjertet, hjerne, nyrer og blodårene i bena. Konsentrasjonen av LDL går opp når man spiser mye fett og kolesterol.»

  Dette er en meget skummel påstand fra Drevon, men det er vanskelig å mene noe når en har studier som den fra Harvard.

  Alt i alt er dette en meget vanskelig diskusjon hvor jeg syns begge sider uttaler seg bastant om saker de faktisk ikke har «written in stone» fakta. Forskning er oftje subjektivt og forskere har som alle andre en tendens til å heller på bli på sin egen øy av tro heller enn å skifte paradigme.

  Personlig har jeg hatt liten tro på lavkarbo da vi er født og oppvokst med beskjeden om at fett er usunt, men i denne saken er det vanskelig å mene noe bestemt. Etter alt jeg har lest er nå usikker men vet at et vanlig norsk kosthold med litt aktivitet er mer enn nok til å holde seg slank og sunn.
  En ting jeg dog kan si er at landets to beste langdistanseløpere begge forsøkte seg på lavkarbo for å gå ned i vekt (vekt betyr alt i løping, og afrikanerne er som de fleste vet mye tynnere enn oss vestlige). Den ene løperen ga seg etter kort tid da han følte det ble for lite energi, løper nummer to supplementerte dietten med karbohydrater før konkurranser da han ikke klarte å presse seg 100% med kun lavkarbo diett som basis.

  Dette viser at lavkarbo muligens ikke er det beste valget for utøvere som satser mot toppen innen fysisk meget harde idretter, fotball derimot er ikke det (no offense Eriksen, men dere er som regel ikke så veldig profesjonelle på det fysiske/kostholdsmessig hvis en sammenligner med individuelle utøvere i idretter som langrenn, sykling, løping, triatlon osv) nødvendgvis så veldig viktig om en velger lavkarbo eller ei. Men dette kan være individuelt eller vanskelig å tilpasse, finne den riktige balansegangen. Det finnes enkelte utøvere som har går på lavkarbo.

  MEN, det er flere grunner til av vi skal være glade hele verden ikke går på lavkarbo:
  Dette er tatt fra en kommentar angåend lavkarbo, og summerer opp mye viktig informasjon:
  Karbohydrater er meget enkelt å produsere, mat som en spiser mye av ved lavkarbo dietter derimot krever høy bruk av ressurser og energi for å produserers, ofte tilføres importert, langreist kraftfor både under kylling-, lakse-, og svineoppdrett. Selvsagt skal vi spise fisk og kjøtt, samt få i oss fett også gjennom meieriprodukter, men karbohydratene bør fortsatt utgjøre hovedtyngden av kostholdet til de aller fleste.

  Når det er sagt; ingen trenger velte i seg store mengder karbohydrater i form av sukker. Sukker er det næringsmidlet som har økt mest dramatisk i forbruk etter 1950-tallet, paralelt med at vi har blitt en stadig mer overvektig befolkning. Kutt derfor ut størstemengden av sukkerforbruket.

  SUKKER er en av hovedgrunnene til det store overvektsproblemet den vestlige verden lider av Eriksen, IKKE brød, poteter og pasta.

  For noen måneder siden viste en av NRKs kanaler en historie om en ung amerikaner som veide nesten 300kg. Nærmest som trøst veltet han i seg store mengder søtsaker og feit mat ett par ganger for dagen. Sjølbildet var på bunn og sjølmordstankene antok stadig mer rafinerte ideer. Han hatet den svære kroppen sin. Lykken stod ham imidlertid bi og han kom i kontakt med en fitnes-instruktør som hadde peiling på både aktivitet og kosthold. I stedet for å spise to enorme og usunne måltider for dagen, ble han foreskrevet fem mindre måltider med normal mat; både karbohydrater, fett og proteiner. Sukker og potetgull ble selvsagt kuttet helt ut! Fyren raste ned i vekt, plastiske kirurger fjernet store mengder overflødig hud, bare det ca. 20 kg, og tannlegen ordnet tannstellet. Den svære mannen krympet til stadig mer normal vekt tilpasset sin relativt store høyde, fikk venner gjennom fitnes-instruktøren og sjølbildet steg.

  Altså, karbohydrater er ikke problemet, det er usunne vaner og en lat tilværelse med lite aktivitet.

  Du snakker mye om prosent Eriksen, det kunne vært interessant om du ga oss 3 forskjellige dager i uken med lavkarbo diett hvor du kort beskriver frokost, lunsj, middag og kveldsmat?

  1. Ja den var lang Jensen. Men veldig nyttig lesning. Takk for det. Har du tro på at Eriksen farer med løgn når han snakker så varmt om Lavkarbo dietter, eller er det bare uvitenhet? Han har levd på dette lenge og bør ha greie på det.

   Takk for godt og saklig innlegg Jensen.

   Vargas

 20. Nei altså som jeg skriver:

  «Alt i alt er dette en meget vanskelig diskusjon hvor jeg syns begge sider uttaler seg bastant om saker de faktisk ikke har “written in stone” fakta. Forskning er oftje subjektivt og forskere har som alle andre en tendens til å heller på bli på sin egen øy av tro heller enn å skifte paradigme.»

  Hvis en ser på forskning så er det faktisk vanskelig å si noe helt bastant. Vi kan faktisk ikke være sikker på lavkarbo før noen har gjennomført forskning på dietten over lang tid, hittil er det for lite kunnskap.

  Det som dog skal sies er at vi har levd på denne «steinalderdietten» i mange tusen år, så direkte skadelig vil den sannsynligvis ikke være hvis en er fornuftig og ikke gjør det ekstremt, men kan man ikke si det om ALLE dietter?

  Miljømessig er det hvertfall helt sikkert at lavkarbo er en katastrofe. Det er spådd at vi innen 2020 må «gro» kjøtt i laboratorier (ja, de tror faktisk det vil være mulig) for å produsere nok kjøtt til verden. For øyeblikket spiser vi nok litt mye i og med at velstanden i den vestlige verden + asia har økt såpass mye siden tidlig 1900-tallet. Karbohydrater på den andre siden, det er det ingen fare med!

  1. Jeg skjønner!

   Det betyr at alle som uttaler seg om Lavkabo dietter, bra eller dårlig- ikke har grunnlag for å mene det de mener?

   Det er en spenstig påstand mot mange leger og ernæringsfysiologer. Hva baserer du disse påstandene på, hvis man kan spørre?

   Jeg er veldig glad for at du belyser dette vanskelige tema Jensen.

   Vargas

 21. Du har slett ikke vært saklig, du er direkte arrogant, og det nesten helt utrolig at en profilert fyr kan synke så langt ned i gjørma som du gjør her Eriksen. Skjønner du virkelig ikke at du driter deg loddrett ut?

  http://www.vargas12.com/2011/10/fotballfrues-ektemann-kommer-med-trusler/

  Jeg synes det var en så direkte frekt å true meg på den måten, at det er verdt å gjøre et innlegg av det. Folk må jå bli advart mot en tulling som deg!

  Vargas

 22. «Det betyr at alle som uttaler seg om Lavkabo dietter, bra eller dårlig- ikke har grunnlag for å mene det de mener?»

  Det går isåfall begge veier. Men det er ikke helt det jeg sier. Altså, vi har levd på en lignende diett i tusenvis av år, så gjort med fornuft er den tydeligvis ikke direkte livsfarlig, MEN som legen som Eriksen refererte til (som skrev positivt om lavkarbo) så kan en ikke spise godteri eller drikke brus eller lignende under en lavkarbo diett. Altså, skal du gå steinalder må du gå fullstendig. Du kan ikke gå steinalderdiett OG spise chips, smågodt og drikke brus.

  Slik jeg forstod det er det ingen forskning som viser at lavkarbo er farlig, MEN det er aldri blitt gjort forskning over lengre tid på temaet så hvilke langtidseffekter det har er det ikke så veldig lett å si noe om.

  Uansett er det en meget lite miljøvennlig diett som de færreste orker over tid, hvor mange klarer å leve uten sukkerholdige drikker i dagens samfunn? Tydeligvis ikke mange hvis en ser på alle problemene vi har med overvekt.

  «Det er en spenstig påstand mot mange leger og ernæringsfysiologer. Hva baserer du disse påstandene på, hvis man kan spørre?»

  Forskning som Espen Rostrup viser til på bloggen sin, og han er positiv til lavkarbo.

  Jeg kan ha feil, legene kan ha feil osv. Vanskelig å si, men personlig tror jeg fokuset på lavkarbo nå er så stort fordi folk ser på det som en lettere måte å bli sunn/slanke seg enn det å faktisk bevege på skrotten. Og det er etter min mening feil grunn til å gå på diett.

 23. Jeg har ikke sett noe til den respekten du sikter til Lars, så jeg forbeholder meg retten til å skrive mine meninger som de faktisk er. Det er sunt med en debatt, men at du prøver i beste mening å tro at du ødelegger noe for meg med trussler, eller å legge ut et privat navn i samme mening er så lavmål at du har grunn til å være flau! Spesielt med tanke på at du ikke takler å se kritiske kommentarer eller blogginnlegg om Lavkarbo.

  Her har du bæsja på leggen Lars:)

  Vargas

 24. Matplanene tror jeg er perfekt til de som ønsker å veie seg tre ganger daglig for å ikke gå opp et gram, personlig hadde jeg sultet ihjel etter to dager med denne dietten.

  Men vi er jo så forskjellig skruddsammen vi mennesker. Noen greier seg med lite.

  Vargas

 25. Som du vet så vet jeg utemerket hvordan Lavkarbodietter fungerer, allikevel går jeg ikke på denne dietten da det er direkte farlig for helsa. Kolesterolet kan i verste fall ødelegge livet ditt. Ligg unna sier jeg.
  Jeg var sikker på at du skulle til ODD, men Tippeligaen er det vel ikke så mange som følger med på lengre.

  Min mat er så variert som mulig fordi jeg liker nesten alt. Men jeg er ikke så veltrent som deg, allikevel så har jo god samvittighet for det jeg spiser da jeg er sunn.

  Problemet med Lavkarbo er at du forkalker blodårene med alt fettet du spiser, det gir hjerteinfarkt og død i verstefall. Ligg unna Lavkarbo dietter folkens! 😉

  Vargas

 26. «Håper jeg kan få en kommentar på Espens innlegg om lavkarbo og miljø. Det er jo mange feilaktige myter ute å går, blant annet at det inntas så mye kjøtt på lavkarbo.»

  Det har jeg ikke lest, skal gi det en titt og si hva jeg mener. Har bare lest et kort innlegg om det, men må ærlig si jeg bare antok det gikk mye mer kjøtt? Hvis jeg tar feil der så trekker jeg tilbake alt om at lavkarbo er dårlig for miljøet.
  Men du spiser jo kjøtt til lunsj også? Det går jo på et av de store problemene vi har nå, kjøttmangel.

  Angående dagsplanen din:

  Frokost:
  Med unntak av creme fraiche kan jeg ikke si jeg syns den er veldig spesiell eller ekstrem, eneste jeg som overrasker meg er at en idrettsutøver kan klarer å trene på så små mengder? Har selv gjort noe lignende men uten brød blir jeg fort sulten. 50 gram havregrøt er ikke veldig mye.

  Rett etter trening:

  Dette er det jeg reagerer mest på, jeg trener utrolig mye og har vært innom både langrenn og løping, og dette er jo SVÆRT lite mat etter endt trening??? Eple er forresten ikke spesielt sunt (mener ikke at det er usunt, bare lite næring), spis heller mye druer;)

  Lunsj: Interessant, den lunsjen du beskriver er virker ganske lik en normal norsk middag?

  Middag: Middagen, grei nok den egentlig, eneste du har fjernet der er pasta/poteter. Igjen har jeg problemer med å skjønne hvordan du kan bli mett på så lite, jeg spiser omtrent det samme, men med pasta. Det høres ut som en litt dyr diett? Erstatte billig pasta/potet med litt mer grønnsaker og kjøtt.

  Hva er fiberrik?

  Kommer nok til å teste ut noe lignende selv må jeg innrømme, av ren nysgjerrighet. Vanskelig å si så mye før en har prøvd noe selv.

  En meget overkommelig diett dette. Noen små forandringer fra jeg spiser til vanlig, tror ikke jeg hadde sett på dette som en diett hvis en kompis hadde spist slik. Litt overrasket over det må jeg si.

 27. Interessant. Utifra det du skrev var det ikke voldsomt mange forskjeller fra mitt kostohold, mindre pasta her og litt mer fett her og der. Undervurderte sannsynligvis mettheten kremfløten/smøret gir deg under middagen.

  «Mener du at du i tillegg til pasta/poteter etc, bruker kremfløte og meierismør»

  Ikke uvanlig til middagen det, bare at jeg spiser creme fraiche isteden. Trener mye og må spise en del for å bli mett. Dog sannsynligvis ikke like mye kremfløte/smør som det du beskriver.

  Hva er dine tanker rundt sukker med LCHF? Ifølge legen du refererte til var dette en kombinasjon som ikke lot seg gjøre.

  Holder du deg konsekvent unna sukker?

  Hva med skyr for eksempel?

 28. Når ble kjerring et skjellsord? I min dialekt er det helt vanlig og har absolutt ikke noe med å ikke ha respekt og gjøre. Kanskje ekteparet fotballfrue burde slutte og ta seg selv så høytidlig?

  1. Inga, du treffer spikeren på hodet så det hoder her, jeg er selvsagt helt enig. Kjerring blir aldri noe skjellsord.

   Noen liker å tenke høyere om seg selv enn hva godt er…

   Vargas

 29. Vargas:

  Jeg har lest gjennom diskusjonsfeltet her, og jeg har problemer med å forstå hvordan Lars-Kristian Eriksen klarer å forholde seg så avbalansert som han gjør.

  For meg virker det som om at du kun er ute etter å provosere, noe som du i og for seg har din fulle rett til (det er din blogg), men som etter min mening er ganske upassende i en såpass vitenskapelig diskusjon. Skal man uttale seg som du gjør (å sterkt fraråde det) så skal man både ha bra styring på metabolismens fysiologi (hormoner etc) og en liten oversikt over forskningen som har kommet på dette området.

  Såvidt jeg kan se referer du til kun èn vitenskapelig utgivelse : «forskere i skottland», uten noen link. Som referanser nederst har du ført opp : UNG.NO og side2.no….. det er i overkant tynt.

  Jeg har ikke på langt nær lest nok av forskningen, men ut i fra det lille jeg har lest så er det eneste sikre man kan si i forhold til fett/karbohydrat-diskujonen at man ikke kan være sikre på noe som helst. (unntaket er transfettsyrer)

  Jeg syns du kan lese deg opp på litt av forskningen, å kanskje forstå at saken ikke er så enkel som du skal ha den til og at man ikke skal være totalt uktitisk til eksperters uttalelser.
  Du kan jo begynne her :

  1. Du er nok en av Eriksens utskremte ja Jens, siden du kommer med samme leksa som han gjør i en hver debatt. Det som er så fint med denne bloggen er at det er jeg som bestemmer det meste. Min oppfatning av Lavkarbo er veldig enkel. Jeg leser det de som har forsket på det, og når de fleste ernæringsfysiologer sier at dette bør man ligge unna, så er det så veldig mye enklere å tro på disse.

   Enn Eriksen som har utelukkende økonomisk gevinst på å lure ungjenter som er så dumme å naive at de tror på det «Fotballfrue» skriver på sin blogg. Eriksen har jo denne bloggen sammen med det beinrangle og de gjøre lite annet enn å lure folk.

   Jeg kjenner ikke din kobling til Eriksen, men du må ikke tro et sekund at den mannen er klarer å holde seg over hodet.

   Dette mailen fikk jeg i den diskusjonen vi hadde rundt Lavkarbo dietter sist innlegg fra publisert. Jeg er overrasket og nesten litt sjokkert at en så profilert som Eriksen kan komme med trusler hvis jeg skrev nedsettende om Lavkarbo igjen.

   http://www.vargas12.com/2011/10/fotballfrues-ektemann-kommer-med-trusler/

   En ting til Jens, drit å legg ut linker om svineriet på min blogg, det blir selvsagt slettet da jeg er sterk motstander av LAVKARBO.

   Regner med at du ikke er det spor enig med meg, men jeg har så mye å gjøre at jeg kan dessverre ikke krangle med deg i det uendelige, slik jeg kastet bort mye tid på denne snodige figuren Lars Eriksen.

   Vargas

 30. Du skal ikke ta dette som kritikk av dine meninger, men en kritikk av at dine uttalelser ikke backer på noe som helst, og som en konsekvens av dette blir lite troverdig.

  Om du har lest forskningen så er det feiende flott. Neste gang du uttaler deg legg til denne forskningen som referanser i innleggene dine, og jeg vil ikke klage på noe som helst.
  At du har en mening er det ingenting galt med, men når du fremlegger det som det eneste riktige, uten å backe det på annet enn underholdningssider, blir det lite troverdig.

  En god start kan jo være å ikke kalle artikler på pubmed for sprøyt, og lese dem istedet……

  1. Jeg prøver å forstå hva du mener Jens. I mitt innlegg prøver jeg å advare andre til til å gå på Lavkarbo diett, da fler og fler ernæringsfysiologer advarer mot dette fordi det kan være skadelig og farlig for noen. Din forrige kommentar som jeg prøvde etter beste evne å svare på, var din iver etter å rose Eriksen fordi han taklet så bra at jeg var usaklig.
   «Fotballfrues» ektemann synker så lavt etter å ha prøvd å være saklig, at han prøver å true meg til taushet. Selvsagt fordi han er redd for å miste ansikt, omsetning og kanskje kunder fordi de endelig oppdager at Lavkarbo ikke er så bra som noen vil ha det til .

   Stadig mer forskning viser jo nettopp dette at Lavkarbo ikke er helsebringende for vanlige folk da man risikerer å få både høyt kolesterolnivå og avkortet livsløp grunnet for mye mettet-fett som alle vet ikke bra.

   Jeg setter pris på din kommentar Jens, men jeg er redd vi to aldri blir enig om tema.

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.