Leger kommer i søkelyset for alt annet enn god utført behandling.

Å bli lege er en omfattende jobb med lang utdanning om mye praksis arbeid før man får den høyt rangerte tittelen. Og man skulle tro at det var nok til at de fleste leger ville gjøre alt for å beholde den ærefulle jobben når utdanningen var ferdig.

Men stadig oftere hører man om leger som utfører tjenester som ikke står i noen av bøkene leger må gjennom i et pensum på syv til åtte år for å bli lege.

Overgrep, misbruk av tillit og falske tjenestemenn er  gjentakende saker i mediabilde de siste årene, dessverre.

Langt tilbake i tid- for to til tre hundre år siden, var legen den mest respekterte mann på de fleste steder i Norge. Det var helt sikkert snusk som ikke ble oppdaget da også, men legene var meget respektert.

Den respekten er i ferd med å forsvinne. Og de legene som kommer i media for ting de så absolutt ikke burde, ødelegger selvsagt for hele legestanden.

De fleste har hørt om “Leger uten grenser”. En fantastisk internasjonal organisasjon som også har en Nobels Fredspris de fikk for sin enorme innsats for syke verden over. Prisen fikk de så fortjent  i 1999.  En jobb det står stor respekt av.

– Leger kommer i nær personlig kontakt med pasientene, og er overrepresentert i saker som gjelder rollesammenblanding i helsevesenet, sier seniorrådgiver Bjørn Jamtli i Statens helsetilsyn til “Vårt Land”

I en fersk gjennomgang har Statens helsetilsyn sett på alle de 116 sakene om rolleblanding mellom behandler og pasient i årene 2002 til 2008.

– I bunken av analyserte saker ligger historier om regelrett voldtekt, om pasienter og pleiere som utvikler kjæresteforhold, og om pasienter som har blitt utsatt for overgrep i barndommen, og som i sitt møte med helsevesenet blir utsatt for seksuelle overgrep igjen fra sine behandlere, skriver bladet Sykepleien. 

– Dette er selvsagt et meget alvorlig problem som helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap burde ha tatt tak i så snart problemene er kommet for en dag. Helsedepartementet burde vært styrt med stødig hånd av en minister med stor handlekraft, men de er det ikke mange av i den sittende regjering.

Utenriksminister Jonas Gard Støre (Ap) er Statsminister Stoltenbergs sterkeste kort, og han burde fått den meget tunge og krevende minister posten i helsedepartementet.

Det er også nylig avdekket  omfattende feilbehandling på flere av de store sykehusene.

– Og til legenes forsvar så er det flere ting som gjør at en pasient feilbehandles, og det er flere enn en lege som er med i den prosessen. Uansett, leger i Norge har fått en stor skramme i lakken, som det vil ta tid å få reparert. Fordi det har vært så mange negative omtaler over tid, før Norges største helseskandale ble avdekket over 10 sider i Norges største avis.

– Verdens rikeste land står foran enorme utfordringer i helsevesenet. Det er færre som utdanner seg, behovet for sykepleiere og leger kommer til å bli stort i årene som kommer, og det er et samfunnsproblem at Norge ikke har nok kompetent bemanning i en av de viktigste sektorene.

Arbeidstilsynet har fått nok. Nå forlanger de at alle helseforetak gjør rede for kontrollen med legenes arbeidstid. Stress, mangel på hvile og alt for lange stressende arbeidsdager gjør at leger gjør feil, til tross for at de gjør så godt de kan.

Det er ikke legenes skyld at det utdannes for få leger, men det er den rød grønne regjeringen sitt ansvar at de som skal behandles får god nok behandling, det er umulig når det ikke er nok leger til å utføre disse tjenestene.

Eldrebølgen treffer kongeriket om 15 til 20 år, og da vil behovet for gode og troverdige leger være større enn noen gang.

Mange tusen leger gjør en fantastisk jobb i en lang og hektisk arbeidsdag. Noen leger ødelegger for alle disse.

Det gir legestanden et dårlig rykte, og man får et inntrykk at leger er helt uten ære…

http://e24.no/kommentarer/spaltister/kvalitet-i-helsevesenet/20065279

Vargas

Pin It on Pinterest