Monarkiet i Sverige det første som rakner?

De fleste i Norge ser for seg kongehuset i uoverskuelig framtid. Hans majestet Kong Harald V og dronning Sonja har en sterk posisjon i det norske folk. Og Kongens far før det, selveste folkekongen. Olav V Han hadde smilet, glimtet i øyet og var så populære som kun en god konge kan være.

(1903-1991), Norges konge 1957-91, født i Storbritannia. Kong Olavs varme folkelige stil, sammen med hans verdige opptreden i offisielle sammenhenger gjorde ham umåtelig populær. For mange nordmenn er Olav 5 selve folkekongen. Jeg er rojalist på min hals og gråt selvsagt mine modige tårer når det triste budskapet kom 17. januar 1991, da Norges Kong Olav V hadde gått bort. Folkekongen var død.


Kong Olav V tok trikken pga oljekriseni 1973 Foto. NRK.no

 

Slottsplassen 1991 Foto: Nettavisen.no

 

– Et monarki er et statlig system der statsoverhodet er en enkelt person. Vanligvis er posisjonen arvelig, slik tilfellet er med berømte monarki som i Storbritannia. Opprinnelig ble begrepet brukt for å referere til et styresett der monarken hadde absolutt autoritet, men begrepet har utviklet seg til å omfatte alle land med en arvelig statsoverhode, uten hensyn til hvor mye strøm som er opptjent i statsoverhode .

Og uten å sammenligne Norges Kong Harald med Sveriges Kong Carl Gustav, så er det liten tvil om at svenskene begynner å bli trøtt hele kongen.

-Og det kan fort bli problemer for monarken i det øyeblikket folket mister tillit og snur seg i mot sin Konge, som i Sverige. Kan det svenske kongehuset stå for fall? Fordi Svenske Kong Carl Gustav har tabbet seg ut for mange ganger til at ham kan bli sittende som monark? Hans datter og nr 2 i tronefølget, prinsesse Victoria har bred støtte i det svenske folket, men hva hjelper det når hennes far gjør det meste feil, og gjør sin at Victorias oppgave nesten umulig. Det eneste riktig han kunne ha gjort, var å abdisere med det samme.

– Han er mistenkt for medvirkning til korrupsjon, utenomekteskapelige affærer, og badet naken med strippere. Han gjør alt som en god konge og monark ikke skal gjøre. Både det Britiske, spanske og til dels danske kongehus står grunnstøtt, og vil overleve mange genrasjoner til. Men det svenske skjelver i de «Stockolmske» grunnmurer så «Expressen» og «Aftonsbladets» avis trykkerier går varme. Det kongelige stoff er alltid godt stoff i et monarki.

Prinsesse Victoria har vært ute i mediene og sagt at dette tærer på hennes krefter, å måtte lese så mye negative omtaler om sin far. Det er kongens nære venn, forretningsmannen Anders Lettström som er blitt tatt med buksene nede denne gang. Svenske medier har fått skjulte opptak der Lettström forhandler med kretsen rundt Milan Sevo, en tungt belastet kriminell som også er kjent som «den svenske gudfaderen»-

Kan dette være nok til at Kong Carl Gustav trekker seg som monark- noe monarker svært sjeldent gjør-når han i 2013 har sittet som Sveriges Kone i 40 år? Og hvilket kongehus er det første som rakner fullstendig? Tidene forandrer seg, og jeg er helt sikker på at om noen ti år, så har vi fått det første monarki som forsvinner.

– Stig-Björn Ljunggren har doktorgrad i statsvitenskap og er ekspert på krisehåndtering og propaganda. Han er den statsviteren i Sverige som uttaler seg mest om monarkiet. – Det er ikke rakettforskning, dette. Men jeg tror det ville være lurt av kongen å stå fram med en forklaring. Vi lever i et postmoderne samfunn der allting flyter og er gjennomsiktig. – Han kan ikke bare si at «dette er en gammel historie. Nå vender familien et nytt blad og ser framover». Det var jo det han sa den historien startet, med boka «Den motvillige monarken», som kom sist høst.

Kong Carl Gustaf (65) nekter konsekvent for at det finnes «pinlige bilder» og for at han har besøkt porno- og strippeklubber. Vel, ingen røyk uten ild.

Det heter det samme i Sverige som i Norge. Som man reder ligger man…


Kong Carl Gustav (65) av Sverige- Monark i 38 år Foto: Dagsavisen.no

 

Vargas


Kilde

http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=10094724

 

http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.641022-kungen-nekar-till-allt

http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=10094446

http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.7650362

http://www.digoo.info/historie/2010/1107/Hva-er-et-monarki.html

8 thoughts on “Monarkiet i Sverige det første som rakner?

 1. Skriver her siden jeg.

  Vil bare spørre deg om noe. Du kaller meg usaklig men ditt siste innlegg på db som jeg tilfeldgvis kom over var rett og slett skammelig. Det var ett rent trolleinnlegg. Du bruker nedsettende ord som henviser til Munchen ulykken, er totalt usaklig og oppfører deg generelt som de verste manchester/livepool trollene som finnes på db. Hvorfor er en person over 20 så barnslig?

  Jeg likte svaret sile n ga til deg:

  Silje N 5 minutter siden
  RE: Manure søplelag

  – «den galen manageren»

  Usaklig. Hvorfor er han gal?

  – «det arrogante søplelaget»

  Usaklig. Verdens nest beste lag er ikke ett søppellag. De er heller ikke kjent for å være arrogante.

  – «hatet av en hel verden for sin arrogante holdning»

  Usaklig. Og feil. Hvor får du tullet ditt fra?

  – «manure»

  Usaklig og utrolig barnslig av deg. Igjen.

  – «Det er starten på slutten for manure-» og «Man U rykker ned med mann og mus ila noen få år-»

  Usaklig, igjen. Det er absolutt ingenting som tyder på dette.

  Du er utrolig barnslig for å være såpass gammel som du er. Et ekte troll. Tror resten av liverpool fansen ser på deg som en passe stor taper.

  40+ og oppfører seg som et 16 årig troll. Flaut.

  Du kan også legge merke til at både Liverpool og Barcelona supportere er uenige med deg. I motsetning til Real og andre drittlag var Manchester ydmyke etter tapet i CL finalen og gratulerte Barcelona som det beste laget uten unnskyldninger.

 2. .
  Ingen mennesker hverken i Sverige eller Norge kan heve seg over vanlige demokratiske spilleregler. Vår egen såkalte «konge» har heller ikke fått noe mandat og legitimitet gjennom frie valg av dagens nordmenn.

  Jeg syns det er ille med folk som hevder «de er utvalgt», «utpekt», «har arverett på» posisjoner i et samfunn, uten at de velges som tillitsmenn for dem de representerer. Denne holdningen har jeg enten disse menneskene sitter i Sverige, Norge, Egypt eller Libya. Folk som sitter 30-40 år i posisjoner har verden kort sagt ikke bruk for. Vennligst tre til side, for de skygger for sola og utviklingen :).

  Jeg er fullt ut realist, og vet at disse såkalte «kongene» og «diktatorene», som unndrar seg valg, vil klamrer seg til sine posisjoner og privilegier, helt til folket sier stopp. USA og Frankrike hev ut sine privilegerte alt på 1700/1800-tallet. De aller aller fleste moderne land har fulgt etter. Gjennom ”The Arab Spring” (den arabiske våren) er også araberlandene i ferd med å rydde opp.

  Hvorfor må Svensker og Nordmenn være så autoritetstro og bli noen av de siste som fjerner denne anakronismen?
  .

 3. Kongehuset i Norge er i ferd med å rakne. Mest pga. av at de selv har valgt å bli for folkelige fordi de selv ved rådgivere har valgt å bli det, f.eks. mærta louise og engler.
  Tror nok det er sterkere i sverige. En og annen tabbe. Han må benekte og hvis han angrer (han må forresten lyve, men angre kan han) så er det greit. I norge har de valgt å bli skikkelig folkelige. De er som vanlige nordmenn, men rike. Mærtas engler osv. Neste generasjon er de siste, tror jeg. Og de selv har sørget for det.

 4. Hva Sveriges konge foretar seg får altså det republikanske koret her hjemme til
  å stemme i nok en ballade om hvor forferdelig dyrt og unødvendig det norske
  monarkiet er. Hva med statslønnede politikere, som bygger sine karrierer på
  det norske folks tillit? Deres primære oppgave er å tjene det norske folks
  interesser, men man ser stadig eksempler på at mange av dem kun skjøtter
  seg selv og egne interesser. Det kan virke som om politikken fungerer mer
  og mer som et springbrett til yrker som rådgivere og lobbyister for næringslivet.

  1. Hylekoret er berettiget det, i hvertfall i Sverige:)

   Men jeg er faktisk helt enig med deg Didier, politikerne er langt verre enn de kongelige. Spesielt norske politikere. Noen gjør en helt ok jobb. Men de siste 10 15 årene har jo hele den norske politikerstand ligget med brukket rygg. Den siste politiker med baller må jo ha vært Torbjørn Berntsen, som kalte en spade for en spade. Nå kaller de fleste politikere sammen spaden, for det de andre politikere måtte kalle spaden….

   Vargas

 5. Haakon var en av tre initiativtakere til å etablere Global Dignity i 2006. Selve ideen med Global Dignity var opprinnelig å innføre verdighet som et prinsipp for globalt lederskap, men de har også holdt såkalte Dignity Days på skoler over hele verden.

  – Haakon har ingen ting å bidra med når det gjelder «globalt lederskap». Han forfekter ideen om genetisk utvelgelse av statsledere. Dette er en middelalders skikk som de aller fleste land har forlatt.

  – Hvor verdig er det å forfekte en arvebasert statslederrolle, og dermed hindre andre i å stille sitt kandidatur til landets fremste posisjon? Indirekte sier han dermed at noen er «hevet over andre» og har en familiær rett til å innta landets fremste posisjon. Statslederrollen har han tenkt å arve etter sin far. Dette er så langt fra demokrati og åpenhet en kan tenke seg.

  – Haakon bidrar til å utsette demokratiseringen av Norge, helt til topps i statsapparatet. Ikke før vi får en folkelig valgt statsleder, har vi et fullverdig demokrati i Norge. Vår statsleder må ha verdighet nok til å stille i frie og demokratiske valg der flere kandidater kan stille, og slike valg må holdes ca. hvert fjerde år.

  Hver generasjon skal ha rett til å velge sine ledere. En statsleder er ikke noe en skal arve fra tidligere generasjoner.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.