Narkotika bør legaliseres

 

Cannabis er det fortsatt ulovlig å være i besittelse av i Norge. Allikevel har nesten 50% av Oslos befolkning prøvd dette stoffet før de er fylt 30 år-

Ifølge rusforsker Willy Pedersen  står private dealere for mesteparten av salget, mens narkotikaomsetningen ved Akerselva er Nordens største marked etter fristaden Christiania i København-

– Norske fengsler har mer enn 50% av de innsatte som soner narkodommer på mindre enn to måneder. Hadde disse sluppet fengsel for sin besittelse, så ville det frigjort fengselplasser, det ville frigitt store politiresurser som kunne vært brukt til mer alvorlig kriminalitet.

Hasj Foto: Dagbladet.no

Hasj er en billig rus, og koster langt mindre enn øl feks. Og det er de som er så unge at de ikke har begynt å gå på barer og discotek som først begynner å ruse seg med hasj pga den lave prisen.

Problemet er at det er ikke bare hasj som er billigere enn alkohol.

– Tar man utgangspunkt i den gruppen som er gammel nok til å gå på byen, og som dermed bruker utestedenes halvlitere og drinker som prisbarometer, er det billigere å ruse seg på nær sagt alle narkotiske stoffer i forhold til å kaste i seg longdrinks til 80 kroner stykket. Ecstasy, amfetamin og kokain har i tillegg blitt så lett å få tak i at politiet fortviler.

Willy Pedersen, forsker ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), tror at høye ølpriser kan gjøre det lettere for ungdom å debutere med narkotika.

– Jeg er oppdratt til å tro at hasj er bare starten. Begynner du med hasj så er du på mange måter hekta. Og du begynner raskt med sterkere stoffer. Men faktum er jo at mange som røyker og er i besittelse av hasj havner i fengsel og får et annet syn på det meste i det miljø man havner i, innenfor murene. Da er det kort vei til annen kriminalitet og sterkere stoffer, gjennom kjøp og salg.

Norske fengsler er ingen barnehage, og miljøet er tøft, det er her de fleste unge lærer ting de ikke burde, og da er det langt vanskeligere å komme ut og holde seg på riktige side av loven.

Er hasjen i seg selv så ufarlig at den ikke kan nevnes som et narkotikum?

I følge Rusmiddeldirektoratet  så er det ikke ufarlig å starte med hasj i ung alder.

Ungdom i vekst er enda mer sårbare enn voksne for hasjskader. Forskningsrapporter har vist at hasjbruk i tenårene kan føre til at den psykiske modningen forsinkes eller stopper opp. Det kan bety at en tenåring stopper på et «barnslig» utviklingsnivå, bl.a. ved å være uselvstendig.

 

Hasjbruk kan føre til angst og forvirring. Det ser også ut til at hasj kan utløse schizofreni hos ungdom som er disponert for å få denne sykdommen. (Schizofreni er en alvorlig sinnslidelse.)

Straffen for bruk og besittelse av hasj er lav i Norge. Debatten er død, det er ikke lengre et krav fra folkedypet om at hasj bør legaliseres. Hvorfor det?

Det er et faktum at hasj brukes av veldig mange, derfor bør debatten komme og det bør gjøres endringer etter mitt syn.

Narkotikaen ellers flommer over i de store byene og i Oslo kan du få hva du vil, når du vil.

Kvinner i Oslo blir voldtatt i hopetall. Politiet er fraværende, hovedsaklig fordi de sitter å jobber med med langt mindre viktige ting, som å prøve å få fengslet noen for å være i besittelse av hasj.

Nå må norske politikere få fortgang i denne saken. En legalisering av bruk og besittelse av hasj vil frigi enorme resurser, og samfunnet vil spare store summer fordi det vil  blant annet spare mange fengselsplasser.

Tidligere FN-sjef Kofi Annan, Thorvald Stoltenberg, og Virgin-sjefen Richard Branson er noen av de som vil røske opp i verdens narkopolitikk.

De ønsker at det skal bli satt mer fokus på å få vekk tabuet om å debattere blant annet legalisering.

Er DU for eller i mot legalisering av narkotika?


Cannabis sativa Foto: fotopedia.com

 

 

Vargashttp://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article2762427.ece

39 thoughts on “Narkotika bør legaliseres

 1. Jeg er på mange måter enig med deg, men jeg tror det vil sende ut feil signaler om hasj blir legalisert. Jeg har selv vært i narkomiljøet og jeg vil ikke si at ting vil bli bedre om hasj selges over disk. Vi har nok stoffer å ruse oss på, syns jeg!

  1. Men de som må ha stoff døgnet rundt for å leve, hva gjør vi med disse menneskene? Oslo er overfylt av tunge brukere som bare må ha det. De fleste tyr til kriminelle handlinger for å skaffe penger til dop.

   Det er det man må til livs etter min mening-

   Takk for at du deler din mening med meg Hild

   Vargas

 2. Hvis man deler ut gratis narkotika til de som er avhengige,men beholder straffenivået for smugling av narkotika bør det jo minke på stoff i Norge.
  Hvem er vel interressert i og smugle når man er avhengig av og skaffe nye brukere hele tiden.Gamle brukere som ikke vil leve som kriminelle får det jo gratis.Det blir helt sikkert nye brukere med dette systemet også,men de narkomane vil i det minste kunne få ett mer verdig liv.

 3. Hasj er nok ikke det største problemet selv om det selvfølgelig er med på og styre mot tyngre stoffer.Siden du har vært i narkomiløet har du helt sikkert lagt merke til att forsjellen på de du kjente der og de rike narkomane kjendisene er kun en ting.PENGER.
  De som ikke må vie livet sitt til og skaffe penger lever jo nærmest som andre mennesker.Du har helt rett i att vi har nok og ruse oss på,men skal vi kunne hjelpe narkomane må vi forstå og innrømme att dagens forbudspolitikk ikke virker.

  1. Det er liten tvil om at den politikken som kjøres med metadon bruk til de tyngste brukerne ikke har hjulpet. Legalisering vil endre dette-

   Takk for din mening

   Vargas

 4. Et narkofritt samfunn er utopi, dette burde politikerene skjønne. Så det neste er, hvordan begrense skaden billigst og mest humant. Statsheroin gir et billig og stabilt heroin. Overdoser reduseres og prostitusjon,ran og tyveri for å skaffe dop vil bli unødvendig. Pengene som før ble brukt for å bekjempe narkotika, kunne heller blitt brukt på behandling av de narkomane. Det vi har prøvd i 50 år har ikke virket, tiden er inne til å prøve noe nytt.

  1. Spot on! Jeg kunne ikke sagt det bedre selv. Hvorfor er norske politikere så blåøyd? De tviholder på lover og regler enda de ser at det går rett til helvete med mange mennesker. Det må gjøres noe, og det nå!

   Vargas

 5. Kvinner voldtas i hopetall. Politiet er fraværende? Det er vel ikke slik at de jobber med brukersaker istedet voldtekter din klovn. De er fraværende da de er altfor få og fordi de kun er 12-13 000 i hele norge.

  1. da må du lese det som står skrevet og ikke kalle folk klovn om du er uenig- Det er usaklig og din kommentar blir ikke tatt seriøst-
   Det er for lite rssurser til å håndtere både voldtekter og nako saker i Oslo-

 6. hallo. Du er helt på jordet angående straff og frigjøring av ressurser. Blir du tatt for bruk evt. besittelse vil du kun få et enkelt forelegg. Spare fengselsplasser heh?? For bruk og besittelse vil d ikke se innsiden av et fengsel så spar meg for din uvitenhet. For besittelse opp mot flere hundre gram cannabis kan man fremdeles risikere samfunnstraff i tullenorge. Snakker du om de som går med 10 kg på seg eller smugler og selger til barn. Er det de fengselstraffene du mener?

  Om det blir lov da, terskelen blir lav for å prøve dritten. Hvorfor skal svartebørsen på dette forsvinne. Hvor skal de som evt. ikke har resept på det eller er gammel nok til å kjøpe det få tak i det. Glem det problemene vil alltid være der.

  Har selv hatt 2 kompiser som begynte med hasjen. Gjorde det ok på skole og hadde normale foreldre. Ble noen asosiale raringer, uten noe mål og mening. De har vel holdt på med det kanskje 10 år nå. Går fra jobb til jobb evt. lengre perioder på sosialen eller nav. Fratatt barn er de også. Bra opplegg.

  Kjøper folk denne dritten så er dere jo med på å finansiere de jævla gjengene som knivstikker, skyter og sprer frykt i Oslo områdene. Finnes det større egoister enn dere brukere. Har dere ikke større vilje enn at dere må kjøpe dette. Svake mennesker.

  Når folk ser hvor mange liv alkoholen tar hva er da vitsn med å legalisere enda et rusmiddel. Hasj er ikke ufarlig fordi det kommer fra en plante. Spis fluesopp da vel og se om man klarer å hallusinere seg av et hustak, eller liljekonvall for den saks skyld.

  1. Stine, jeg er ikke mer uvitende enn deg i denne saken så ta det bare rolig du. Du kan få fengsel for ei lita bønne om du er ute på prøve eller har vært i kasjotten for andre ting. Det er ingen selvfølge at det ikke blir fengselsstraff for å være i besittelse av hasj.
   Jeg mener at man skal legalisere narkotika fordi man skal få slutt på all kriminaliteten forbundet med dopet. De som må ha det, får tak i det uansett om de må rane naboen eller slå ned den første de møter.

   Vargas

 7. Jeg stusser litt på at blogger kaller cannabis billig. Det er det ikke. I Norge er cannabis dyrt, muligens et av verdens dyreste land, hvis man ser bort fra land der man kan bli hengt for besittelse.

  Uansett på tide å løsne litt på tøylene slik at ikke kriminelle bander nær sagt har monopol på varene. Det bør absolutt bli lov å dyrke til eget bruk, samtidig som man for salg lager en bevillingsordning lik den man har for alkohol.

  De mest negativt innstilte hevder at problemene vil øke ved avkriminalisering. Det tror jeg ikke. Det er bedre å kunne ta valget basert på kunnskap og fakta, fremfor de mytene og mange usannhetene som forbindes med stoff i dag. Det er meningsløst at bruk av f.eks. cannabis skal være en sak for politiet.

  Det er helt ute å kjøre at en uniformert myndighetsperson med loven i hånd skal kunne stikke fingrene sine langt opp i folks endetarm for å sjekke om de har gjemt unna plantemateriale.

  1. Hei Didier-
   Du har helt sikkert mer greie på priser på cannabis enn det jeg har, men jeg forholder meg til det som står skrevet i de fleste media, og hasj er langt billiger enn annen rus, som feks alkohol. http://www.dagbladet.no/nyheter/2001/10/27/290846.html

   Men jeg er helt enig med deg i at det absolutt må gjøres noe med dette problemet raskt.

   Tollerene på norsk side av grensen sloss mot overmakten og dopet flommer over i Norge og spesielt i Oslo område er det verre enn noen gang.

   Vargas

 8. Stine, dumheten trenger seg fram for å bli sett. Klokskapen holder seg i bakgrunnen for å se. Man blir ikke asosisal av hasj i nederland. Lurer på hvorfor!

  Uansett, det er en farse hele greia. Folk er livredde dette begrepet narkotika, som forøvrig er så utrolig mange forskjellige ting. Det finnes faktisk kulturer rundt om i verden som har brukt «narkotika» i tusener av år. Noen av plantene er kjente for å kurerere opiat avhengighet på få dager. Men nei, la oss bare ikke bry oss om sånt. Det har vi bestemt er feil og horribelt og avskyelig og etc. Snakk om uvitenhet her. Herregud jeg ler!

  1. Jeg er ikke helt sikker på ditt poeng, men du snakker om dumhet, hvilken er det du sikter til? ENig i at det er for lett å kalle ting farlig, men det er ikke til å komme bort i fra at dopet tar liv både i Norge og Nederland som du sikter til.

   Jeg mener også debatten blir feil når kunnskapen ikke strekker til hos de som sitter med makta-

   Vargas

 9. Målet med legalisering er og få bukt med problemene som omfatter samfunnet til daglig.Ved og gi heroin avhengige gratis heroin er ikke det samme som at «alle»som nyter cannabis kommer til og bli avhengige av heroin.Hva skal jeg,ett såkalt «pothue» i mange uvitende og liksom samfunnsorienterte menneskers øyne prøve heroin for?Det kunne aldri falle meg inn!Men for de som har snubla og gått utafor kanten her vil jo ikke fengsel eller bøter gjøre livet deres bedre.Hvilken heroin avhengig vil prioritere og betale sine bøter fremfor ett nytt skudd?

  Cannabis rusen i seg selv gir faktisk gleder og ikke nok med det..Det har også en avslappende og resonerende effekt og hva for ett nek kan komme her og si at mennesker som åpner sinnet sitt og nyter cannabis ikke kommer noen vei?Vil ikke akurat si det samme om alkohol…Her sitter jeg med sivilingenør utdannelse og nesten 1 million i lønn i året og har alt jeg kunne ønske meg..Og jeg vil faktisk påstå og mene at cannabis har bidratt til min gode utdannelse på grunnlag av mitt gjentatte bruk under studietid og ettertid.Her snakker vi om ett Virkestoff(THC) som innehar egenskapen til og berolige,styrke sjelen og sinn og ikke minst ha mange gunstige medisinske egenskaper.
  Folk som får sinnslidelser og problemer av og bruke cannabis,er allerede ødelagt og utsatt for angst,depresjoner og lignende!I hvilket av disse tilfeller gjør alkohol ikke det samme?????Våkn opp folkens!På tide og bli kvitt den gamle,dårlige og ubrukelige holdningen ovenfor ett slikt suverent legemiddel som har vært i bruk i årtusner!

  1. Heo Theo-

   Jeg er veldig enig i det meste av det du sier, men jeg er ikke så sikker på at alkohol er like ødeleggende. Selvsagt har dette med individuelle forhold, og mengder som blir konsumert. Men personlig har jeg drukket min kvote øl i mange år, mer enn de fleste, og jeg har så langt så vidt jeg vet ikke fått noen av de lidelser du beskriver. Når det er sagt, så forsvarer jeg ikke misbruk av alkohol som noen dans på roser, alkoholen generelt har helt sikkert fler liv på samvittigheten som dopet.

   Takk for en klok kommentar!

   Vargas

 10. Nei, jeg klarte bare ikke la være å være litt krass. Men uansett, fremmedfrykten dagens politikk er basert på, er årsak til mye dritt og lidelse i samfunnet ja. Ukritisk dopbruk er farlig for mange, jeg er enig i det. Nettopp derfor er det viktig å ikke drive med vranglære.

  Men vi kan ikke forvente at folk skal kunne tenke ut av boksen når de har blitt lært til å gjøre det motsatte i et halvt århundre. Og da tenker jeg på den vanlige mannen i gata. Man må jo tross alt være interessert i «narkotika» for å lære noe om det i dette landet. 😉

  1. Enig!

   Og det er et godt poeng. De aller fleste bruker ikke noen annen rus enn alkohol eller nikotin. Derfor er det så viktig med kunnskap i en slik svært viktig debatt-

   Vargas

 11. Du kan få fengsel for ei bønne? Det er ingen selvfølge nei, men praksis er bøteleggelse. Selvfølgelig kan du få fengsel det dersom det er en samledom vargas. Dette har jo ingenting med saken å gjøre. Trodde vi snakket om straff ved bruk og besittelse? Dersom en gjør et ran og er påvirket av amfetamin med det samme vil jo dette gå til en samlet sak hos politiet. Du kan ikke argumentere med at. Ja , da fikk han fengsel for bønna???? Bullshit.

  Vargas: «Jeg mener at man skal legalisere narkotika fordi man skal få slutt på all kriminaliteten forbundet med dopet.» Hvorfor skal det bli slutt. Hvor skal narkomane få pengene til apotekpris+ moms. Hva som hindrer svartebørsen i å gi seg. De kan sikkert selge noe rimeligere enn staten uansett. Eller mener du nissenorge skal begynne å dele ut gratis til alle som vil ha/prøve. Hvor er det egentlig dette bærer? Norge er av den oppfatninga av at det er galt. Skal vi begynne å konebankere få slippe straff også fordi selve straffen ikke virker i seg selv? De banker kona igjen når de slipper ut. Norge må jo ta et standpunkt, eller bukke under for presset?

 12. Hei «Jadaneidajoda» Jeg kan jo mene akkurat hva jeg vil uansett hva du måtte mene om min hjerne. Det finnes jo ikke en narkis som er mer opptatt av statistikk, spesielt dersom det taler positivt for deres rusbruk. Dette er vel en bivirkning av narkotika tror jeg. Sykelig opptatt av å rettferdiggjøre sin bruk.

  Du vet sikkert også at det finnes flust av forskning som mener det motsatte, men dette legges til side, da det er urelevant for brukere. Dere blir en gruppe som settes i bås å ses på som outsidere. Jeg vet ikke hvordan det er i Nederland, men jeg har mine tvil om at de har mindre uføre enn i norge. Hvor store mørketall finnes i målingene fra nederland? Kan jo være ille uten at vi vet det. Gå deg en tur i amsterdam på natten. Jeg så mye mer dritt der enn i Karl johan. Det er langt ifra idyllisk.

  Det finnes jo ikke mer egoistisk rus enn dette i Norge. Folk bidrar til menneskesmugling, prostitusjon og sponser gjengene som skyter på åpen gate. Hvorfor? for at du skal få røyka bønna di, eller snorte litt amfetamin? Folk i Norge er så svake at det må legaliseres for å unngå dette. Hvordan kan det unngås, tror du svartebørsen forsvinner? Apotekpris+moms og avgifter vil ligge høyere uansett, og da vil liksom alle ha råd til det. Jepp

  1. Stine, takk for din iver. Jeg er glad for at du skriver og kommenterer på min blogg, men aksepter at det er andre som ikke er enig med deg..)»Narkiser» som du velger å kalle brukere, er ikke opptatt av statistikk over hode. De er opptatt av to ting. Det er penger, og det er dop. Får de ikke tak i penger så får de ikke tak i dop heller. Derfor gjør det alt de kan, selger alt de kommer over, inklusiv seg selv, for å få penger til neste skudd. Det er ikke bra.
   Hvis vedkommende som uansett bare må ha det, kunne fått tak i dopet sitt uten å måtte bryte loven, så er det en gevinst for brukeren, og for samfunnet, fordi politiet slipper å etterforske nok et ran. Om brukeren får tak i dopet på en langt mer human måte så er jeg og du like lite interessert i å begynne med dop. Enig?

   Vargas

 13. Virker som det har gått deg hus forbi at det ikke bare er narkiser som bruker «narkotika» 🙂

 14. Jeg aksepterer jo det Vargas, og jeg skjønner at andre kan mene noe annet. Jeg er helt enig med deg at det ikke er bra, men føler det blir feil og si nå er det lov. Da finnes det lenger ingen terskel for nykommere. Ingen risiko. Det er bare å prøve. Selvfølgelig vil det resultere i at mange flere vil prøve dette. Mange som kommer til å prøve vil like det litt for godt. Du ser det jo med alkohol. Hvor mange liv har det tatt…

  Narkomane kan vel også deles inn i grupper angående type stoff, eller kanskje også da hvor mye de bruker det?. Om en røyker hasj hver eneste dag er han da en narkoman? Jeg kjenner såpass mange som bruker hver dag, og kan si at de da ihverfall ikke er velfungerende. Samme som å drikke alkohol hver dag. Du blir jo vrak. Så jeg skjønner egentlig ikke hensikten med å legalisere enda et rusmiddel, da det første gjør nok skade.

  Neida, jeg er ikke interessert i å begynne med dop. Det høres jo så fint ut å få det under kontrollerte former, men hvordan kan det bli det? kriminelle vil alltid tjene penger og kunne selge det under staten sin pris. Da det ville blitt dyyyrt. Vil staten fremstille og selge noe som de vet er såpass skadelig og ødeleggende for noen? Man kan jo ikke nekte for at hasjrøyking innehar en risiko for enkelte. Da spør jeg igjen ønsker du at det skal bl gratis? Hvordan vil de da komme seg ut av «helvete» som de selv beskriver det. De sier jo at de er «en slave for narkotikaen».

  Neida. Jeg sier bare at det mest hensiktsmessige er å styrke behandlingen for narkomane og legge pengene der. Jeg skjønner at bøtelegging ikke hjelper, da det er staten som også betaler disse bøtene.

  Til «Jadaneidajoda»: heh, min definisjon av «narkiser» betyr sikkert ikke det samme som din:) Det står ikke i ordboka heller. Jeg mener cannabis er narkotika, da det er regulert som det etter norsk lov. Det stemmer at bruk av narkotika står i legemiddelloven, men all annen befatning med cannabis som oppbevaring, besittelse, overdragelse og smugling står jo i straffeloven.

 15. Det er for lite forskning på effekter av hasjbruk ennå til at en debatt om legalisering av det bør iverksettes. Først bør forskning i mye større grad enn det er gjort utføres. Det meste av forskning har sett på skader det kan medføre hos det enkelte individ, og det eneste en slik type forskning medfører er å gjøre valget for fremtidige brukere enklere. Derimot er det forsket lite, meg bekjent, på effekten hasj kan medføre på kommunikasjon og sosiale relasjoner.

  Av egen erfaring har flesteparten av de jeg har kjent som har røyket hasj blitt mer hensynsløse i sin atferd i møte med meg etter bruken. Til eksempel har lojaliteten blitt mer fraværende; avtaler som alltid ble holdt før bruk, ble ikke det i samme grad etter bruk. Dette er kun personlige erfaringer og ikke forskning. Og nettopp derfor trengs det forskning på dette, som kan avklare om det kan skade noe utover en selv.

  Samfunnsutviklingen i seg selv har gått i retning av et mer narsissistisk samfunn, og legalisering av forbruksvarer hvor det er knyttet usikkerhet til sosiale relasjoner kan risikere å by på større utfordringer enn ventet; i helt andre ledd enn den enkelte bruker som en uheldig og sekundær følge av den enkelte brukers konsummering.

  1. Ok, så du mener at dine tidligere venners noe forsinket oppmøte til dine avtaler er nok til å skylde på hasjen? Mulig. Men hasj har jo vært tilgjengelig i Norge i 50 år eller sikkert mer, er ikke det tid nok til å forske på hvordan den virker inn på folk?
   Jeg er enig med deg i at kunnskapen om bruk av dop er for lite, det betyr ikke at man må vente med en legalisering etter min mening. Vi kjenner til virkemidlene til de som må dette, får å skaffe seg dop. Og det er å begå grove kriminelle handlinger. Og det vil fortsette å eskalere om ting ikke blir gjort nå.

   Takk for din kommentar.

   Vargas

 16. I andre type debatter snakkes det om medmenneskelighet, inkludering og mangfold. Her snakker vi om fremmedfrykt, rasisme, brudd på menneskerettigheter og stigmatisering av personer;)

  Det er i all hovedsak rasisme, dette dreier seg om;) Jeg er sikker på de på plata rister på hodet eller ler seg skakk i hel når de hører Knut Aril Hareide og Per Sandberg uttale seg. Man må huske på at de som sliter mest, som regel gjør det på grunn av en psykisk lidelse. Kanskje de har blitt voldtatt, fått for lite omsorg eller what ever. De begynner på grunn av at de må RØMME BORT fra virkeligheten. De trenger HJELP. Og forbudet ANNULERER muligheten for HJELP. I dag har vi et marked med fri flyt, det finnes ingen aldersgrense, ingen begrensede åpningstider, så hvem som helst kan gå å kjøpe. Forbudet har ironisk nok gjort det lettere for den vanlige mannen i gata å få tak i dopet. Jeg er for så vidt relativt glad for det, sett ut i fra mitt eget synspunkt. Jeg har aldri problem med å få tak i det jeg liker. Men jeg syns synd på de som sliter. De har behov for en annen type politikk 😉

 17. Hehe du som kaller deg «Samfunnsviter» litt lenger oppe i feltet her, jeg må si din vitenskapelige tilnærmelse til «problemene» med cannabis er fine. Etter dine
  empiriske analyser er det altså stor sjans for at NSB er et eneste stort hasjkollektiv.

  Det samme kan også gjelde f.eks. politiet, som gjerne drøyer med å komme først
  etter du har ringt 2-3 ganger for å tilkalle dem.

  Nei, motstanderne av lovlig cannabis har ikke mange fakta å komme med, det blir
  mest pekefingre og kronisk sur-munn.

  Hva er galt med at man kan velge mellom flere rusmidler enn tobakk og alkohol?
  Hva er galt med å ta seg en blås i godt lag, om en gjør det hjemme hos seg selv?

  Det er ingen som skriker etter å forby folk å ha den typen sex de ønsker, så lenge
  de involverte er med på det, og det ikke går ut over noen. Om naboen blir opphisset
  av å se kona drite på et glassbord, hva har jeg å gjøre med det?

  Personlig frihet er tydeligvis vanskelig for mange å svelge. Mulig jeg er tilbakestående,
  men jeg forstår ikke dette helt.

  1. Godt poeng, og det å drite på et glassbord, er i tillegg lovlig, det er pr i dag ikke lovlig å selge 10 gram hasj til samme nabo….

   Takk igjen Didier!

   Vargas

 18. Vargas: Selv om et fenomen har eksistert i 50 år så betyr ikke det at det nødvendigvis eksisterer forskning på det fra alle perspektiver ennå. I tillegg, om det så skal gjøres en befolkningsstudie på effektene av hasj i alle perspektiver så hjelper det lite om det er nok data hvis det ikke er noen som har forsket eller forsker på det.

  Hva angår å drite på et glassbord så er det kun legalt hvis det ikke medfører offentlige ordensforstyrrelser. Det vil si at om en person gjør det i hagen og naboen er vitne til det og føler ubehag, så har naboen juridiske vern og kan anmelde forholdet.

  Didier:
  Jeg ikke se at jeg har gjort noen empiriske analyser, jeg har gjort rede for subjektive erfaringer, men noen empirisk analyse i vitenskapelig forstand er det ikke. Det er nettopp en empirisk analyse jeg etterlyser på det. Det er også viktig å skille på personlige og offentlige relasjoner. Personlige relasjoner hviler på uskrevne sosiale «kontrakter» som er relativt dynamiske, offentlige relasjoner hviler på juridiske, statslig eller samfunnsmessige regler og normer. I personlige relasjoner har en lite vern, noe en på papiret har hva anngår offentlige relasjoner.

  Hva angår personlig frihet så vil denne kun eksistere hos noen få hvis det foreligger forhold som medfører at andre ikke får muligheten til dette. Uten bred nok forskning på hasj vet en ikke effekten det har på personlige relasjoner, og en kan derfor heller ikke si noe sikkert om at det ikke skader personlige relasjoner og sådan medfører at andre enn en brukeren mister sin personlige frihet som en følge. Forskningen jeg ønsker er for at en med sikkerhet skal kunne dokumentere mellommenneskelige effekter av hasj, og søke sikre i størst mulig grad å gi hver enkelt muligheten for personlig frihet.

  1. Hasj har eksistert lenge nok til at det er forsket på det til å vite at det er ikke så farlig som mange vil ha det til, samtidig er det på høy tid å komme fram til en løsning på problematikken rundt legalisering av tyngre stoffer og hasj.

   Vargas

 19. Evidensgrunnlaget og forskningsmetodene som behøves for den type forskning jeg snakker om har ikke eksistert så lenge at det er utarbeidet forskning av en slik type jeg snakker om.

 20. Stine, du skriver «Kjøper folk denne dritten så er dere jo med på å finansiere de jævla gjengene som knivstikker, skyter og sprer frykt i Oslo områdene. Finnes det større egoister enn dere brukere. Har dere ikke større vilje enn at dere må kjøpe dette. Svake mennesker.»

  Og nettop derfor må hasj legaliseres!
  Jeg verken kjøper eller bruker ulovlige rusmidler (knapt nok lovlige rusmidler), men er fremdeles for legalisering og regulering.
  Ved å legalisere og legge i ordnede og kontrolerte former, produksjon, import, salg, kjøp, oppbevaring og bruk av cannabis, så fratas disse gjengene inntektsmulighetene sine.

  1. Jeg er i sammen båt eller skal vi si «Hurtigrute» som deg Vidar. Kjedelig liv med minimal rus avhengighet, men det kan se ut som om det smarteste er å ta fra selgerne fortjenesten, og endre lovverket, og gjøre bruk og bestiltlese av narkotika legalt.

   Enig!

   Vargas

 21. jeg bær ikke om mer jeg, legaliser cannabis så sleppe me og bli tilbudd mere
  mere dop, da blir det mindre narkomaner og langt mindre rot det irritere meg at det er forstatt forbudt me lever i 2011 og det er forstatt noe nytt rart som helvete, selvom det gir en veldig fredelig og moderat rus, jeg er bare en kar dedikere livet te min familie, elsker mennesker og hater ingen, er snill og rolig og en stabil gutt, okay nyktere…

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.