Politiet tar ingen kritikk etter 22. juli

 

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hfL61wvvNdc[/youtube]

Det er ikke overraskende at politiets ledelse velger å ikke se å ha gjort noen feil, men det er så mange punkter det bør stilles mange spørsmål ved fortsatt. 

Det at det ikke er en fast prosedyre for de som svarer på 112 er merkelig i seg selv. Vet de ikke hva de skal spørre om når noen ringer?

– Selv om det var mange vanskelig telefon samtaler å takle på 112 alarmsentralen, så kommer det fram av de to samtalene ABB hadde med politiet at det enten er en uerfaren person på vakt, eller at de ikke er drillet for alvorlige hendelser der mange mennesker er involvert. Det burde vært en selvfølge.

– Det er lett å være etterpå klok, og kritisere politiet for en jobb de måtte gjøre i «sann tid», når det skjer. Det er ikke det samme som å øve på massedrap på en øy utenfor Oslo. Jeg har stor respekt for politiets jobb, og den ekstremt krevende jobben Delta hadde 22. juli.

Allikevel bør hver eneste stein løftes for å finne svar. Mange hundre norske familier er berørt av massakren og terroren som rammet Norge i sommer. Og mange sitter med flere spørsmål rundt hva som skjedde.

Kunne flere være reddet på Utøya?

Det vi vet er at politiet gjorde mange forskjellige avgjørelser vi i ettertid setter spørsmålstegn ved. Nå har politiet vist fram alle punkter de selv mener er håndtert på best mulig måte, i «sann tid», når det skjedde.

Flere av politiets uttalelser her.

– Delta leder,  Lederen for Beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen påstår at de har et scenario av vitner som sier at det er flere terrorister på Utøya, andre sier at han er alene. Han sier også at vitner har fortalt at det er sett et tohånds våpen som gjør at det er risikabelt for politiet å komme den korteste veien.

Er vitners utsagn det viktigste politiet har å gå etter burde det vært en observatør ombord i NRKs helikopter som sirklet og tok flere bilder over øya.

– Nordre Buskerud var tungt bevæpnet, men valgte å ventet på Delta i 17 minutter. En avgjørelse de fleste etterlatte stiller et stort spørsmålstegn ved. Som også kan være i strid med hvordan politiet skal handle når det er en skarp aksjon der sivile liv står i fare.

–  Å velge å reise mot Utøya flere kilometer unna er alene en feil avgjørelse fordi dette forsinket den 22 manns store troppen mye, helt unødvendig. Dette begrunner jeg med at de kunne kommet seg til øya korteste vei i båt med å beskytte seg ombord i båten, uansett hvor mange terrorister det var på Utøya.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YN63DxiGJBA[/youtube]

Anders Snortheimsmoen og hans menn ville helt sikkert gjøre så godt de kunne for å berge så mange som mulig. Det var fellesferie og politi- helikoptre var satt på bakken gjennom ferien.

Norsk politi hadde en vanskelig jobb 22. juli og det er politikernes ansvar at dette går raskere neste gang alarmen går. Hvor mange helikopter har Oslo- politiet i dag?

Et eneste et! Og det er en stor skam, at det ikke er gjort noe for å gjøre situasjonene bedre for politiet nå terroren rammer.

Det er behov for minst tre helikoptre i Norges hovedstad i følge politiet selv, av det kalibret som kan ta en tropp fra punkt A til punkt B på raskest mulig måte.

Det som er tilgjengelig har plass til to personer uten nevneverdig utstyr…

19. august er det igjen AUF-ere på Utøya, denne gang for å minnes de som måtte gi tapt for Anders Behring Breiviks komplette onde galskap.

Husk: Regjeringens minneseremoni fra Oslo Spektrum kl 1500 søndag 21. august på NRK1 med blant andre A-ha. Programleder er Haddy N’jie.

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.