Rosa-blogger-leserne kan ha identitetsproblemer

Opp i mot hundre tusen lesere er innom de mest populære rosa-bloggerne hver eneste dag. Det er veldig mange mennesker, og de fleste er mellom 12-17 år. Svært mange unge er inne på nett store deler av dagen, mye av denne tiden går med på å lese andres blogg.

Det er ikke forsket direkte på hvorfor så mange lesere velger å leses om hvilken outfit brukes i dag, hva ble spist til middag osv.

Therese Charlotte (17) har over 70.000 lesere hver dag på sin rosablogg. Psykolog Sondre Risholm Liverød mener lesertallene kan komme av virkelighetsflukt.

De unge, hovedsaklig jentene, er svært opptatt av utseendet, materielle goder, og siste mote. Det å ta seg bra ut for andre kommer foran det aller meste. Det å være populær blant venner som en god nr to. Dette er helt sikker en helt vanlig utvikling i tiden der Internett er tilgjengelig, og de sosiale medier flittig brukt av de fleste.

Men kan det være skadelig å være svært opp tatt av tilsynelatende vellykkede mennesker?

– Noen blogger er fulle av destruktive forslag til hvordan man skal forvalte sine livsprosjekter, og mange rosablogger har et overdrevent fokus på ytre forhold som utseende, statussymboler og materiell gevinst, og når dette presenteres som veien til lykke, er man som regel på feil spor, sier psykologen.

– Jeg har selv vært i kontakt med flere av de bloggerne som har mange tusen lesere daglig. Det som er gjennomgangsmelodien blant disse er at de ikke godkjenner kommentarer som ikke passer med resten av bloggen. Kritikk, kritiske spørsmål eller spørsmål i det hele tatt blir nesten uten unntak slettet.

Det har selvsagt med at det vellykkede og vakre utsende og den «perfekte» verden mange av toppbloggerne ønsker å fremstå i, får en ripe i lakken om det kommer kritiske spørsmål det er vanskelig å svare på.

Risholm Liverød har lang erfaring som psykolog, blant annet for mennesker med angst, depresjon og personlighetsforstyrrelser.

Han mener psykologien bak blogglesingen grunner i at det finnes et nytt vertøy unge bruker i denne prosessen med å finne seg selv.

– Ungdomstiden er derfor en periode full av identitetskriser hvor det store spørsmålet hele tiden melder seg: «Hvem er jeg?» Informasjonssamfunnet har kanskje gitt mennesker nye redskap i denne dannelsesprosessen, og rosablogger er sannsynligvis et slikt redskap, sier psykologen.

– All ære til alle som klarer å skaffe seg mange lesere. Det er de som leser disse bloggene som trenger et lite spark i baken. Ikke fordi det er feil å lese topp bloggene, men fordi det er lett å tro at verden faktisk er så rosa som mange ønsker å framstå. Verden er ikke perfekt for noen, uansett hvor vakker din favorittblogger er.

– Svært mange av de bloggere med mange lesere greier ikke å forstå hvilken slagkraft en blogg med hundre tusen lesere har. Derfor er det viktig at disse rådfører seg med mennesker som har litt livserfaring før man skriver det man gjør. Mange unge mennesker tror 100% på av alt som står på alle bloggene, og det er farlig.

Det er lov å bruke hue, ingen andre enn DU kan gjøre livet ditt best mulig. Den bloggeren du skriver til bryr seg sjeldent om hva du egentlig mener.

Sørg heller for at ditt eget liv kommer på skinner.

Du er mer enn bra nok selv om du ikke har mange tusen lesere på din blogg.

 

Kilde: NRK.no

Vargas

20 thoughts on “Rosa-blogger-leserne kan ha identitetsproblemer

  1. hei Tove

   Ikke alle gjør det, men jeg vet at det er mange som gjør det fordi det ikke tar seg bra ut, og at det ofte kan være vanskelig å svare på kritiske spørsmål. Uansett hvilken blogg man har bør man la de som leser denne få lov til å kommentere både saklige og kritske, men også hyggelige kommentarer. Det er jo et av hovedpoengene med blogging, å ytre sine meninger for andre.

   Takk for kommentar Tove

   Vargas

 1. Kan ha identitetsproblemer? De har det! Etter å ha lest noen kommentarer ala – Du er så pen – du er så vakker – skulle ønske dette var mitt liv – hvor har du kjøpt den kjolen? osv osv er jeg virkelig bekymret. Men det som bekymrer meg mest er at mange av disse leserne skriver som om de er nære, veldig nære venner av topp-bloggerne, noe jeg tviler sterkt på at de er. Så fantasiverdenen er allerede inntrådt, og der lever de sine liv. Jeg trodde faktisk at den tiden var forbi da jenter kunne være «dumme blondiner» og være stolt av det. Takk Vargas, for et tankevekkende innlegg, og det havnet jo på side2blogg, heldigvis.

  1. Hei eljos

   Jeg er red du har rett i det du skriver. Mange ser på som topp bloggerne som stjerner, og som noen de ser virkelig opp til. På et svært tynt grunnlag etter min emning. Jeg tror faktisk mange unge jenter mener det når de skirve at de vil gjerne bli rik og berømt. Det nærmeste de kommer som så unge er en rosa-blogger med med pent hår og siste mote. Det er fristende å si: Wake up! Get a Life!

   Men det er ikke forbudt å være blond å tro på det folk sier 100%. Det er skremmende å se hvor naive noen mennesker er.

   Takk for din kommentar eljos.

   Vargas

  1. Hei Ungdomsperioden.blogg.no

   Ja det er faktisk sant dette her da. Det er et faktum stadig vekk flere og fler finner ut av.

   Men det er et tankekors at mange unge jenter sitter med PC´n i fange fra de kommer hjem til de legger seg. På de timene rekker man å besøke mange bloggere…

   Vargas

 2. Ja det må jo være en grunn til at det er rosablogger som er overrepresentert i bloggverden, og det er vel den mest logiske. Jeg nekter nemlig å tro at rosablogger og dagens outfit kan være så ufattelig spennende.
  Tragisk nok så er Norges eneste blogg award nesten utelukkende rettet mot rosabloggere, men iår har vi andre i det minste en liten mulighet til å prøve å hevde noen kvinnelige bloggere som ikke er rosabloggere! (mannlige også for den saks skyld!)

  http://www.helenedrage.com/?p=3561

  Personlig forstår jeg ikke hvordan folk orker, man må jo få et utrolig tomt liv til sist når man kun fokuserer på det ytre?

  1. Hei Helene

   Enig med deg mht blog Awards burde vært langt mer enn bare mote og hår. Allikevel er det de som leser blogger som bestemmer, det er 90% jenter under 20 år. Jeg kan ikke se en annen grunn enn at det er utseendet på toppbloggerne som avgjør at de har mange lesere. Ser du noen toppbloggere som har henge-pupper kviser, og dårlig smak mht klær?

   Vel, det med klær kan vel hende det er noen som ikke har peiling, men det er fordi de unge blogg-leserne ser opp til de «vakre» og «vellykkede» toppbloggerne.

   Leserne ønsker de var som dem ikke sant, har du en annen teori hvorfor en håndfull bloggere har rundt 100.000 lesere så kunne det være interessant å vite Helene:)

   Takk for din menig om dette Tema, og lykke til med Awardsen, jeg har nominert deg, jeg også;)

   Vargas

 3. jeg har, så vidt jeg vet, ikke lest noen av disse rosabloggene. men tilgjengjeld så har jeg sett hvordan fjortiser gir komplemang til hverandre… for meg er de så kvalme og rævslikkende at jeg ikke klarer annet enn å himle med øynene, for under alle bilder av fjortis jenter på facebook så står det gjerne 50-100 kommentarer. ALLTID med mange hjerter, og det er ‘naw, søøøøøøta’ ‘så pen’ ‘du er så fiiiin’ ‘skulle ønske jeg er like pen som deg søta’ tett etterfulgt av ‘takk, og du er finest da babe*’ osv osv osv…

  jeg er rett og slett for gammel til det der… men det er fjortisene i dag. og mer enn noen gang ser jeg dem flokke sammen for å ta til seg det aller siste slik at de kan være den første til å snakke om det på facebook, sin egen blogg, direkte til vennene o.l. og sminke… herlighet som jeg har fått nok av oversminka små jenter… her er det til og med flere i 10 års alderen som er flinkere med sminke enn jeg var da jeg var 17!

  er det bra? jeg synes ikke det egentlig! ikke når små jentene går rundt og er oppdolla på skolen, de kan ikke leke for da blir de skitne, de vil helst sitte i sine små klikker og knise mens de avslørende klærne faktisk er mer minimale enn noen av de klærne jeg noen gang har brukt når jeg skal på fest på sommeren…

  men det slår meg oftere og oftere… når ‘dagens ungdom’ er slik… ja da synes jeg synd på dem når de har vokst opp og fått egne barn, for det blir vel bare verre og verre etterhvert som tiden går. og siden vi i dag har det slik som vi har det, så tør jeg ikke tenke på hvordan neste generasjon skal gjøre opprør!

  1. Hei Cecilie

   Det er nettopp dette som er psykologens poeng her. Det er mulig det er vanskelig å være tenåring i dag, og de sosiale medier er med på å forme mennesker på en skremmende måte. Det verste er at de unge er så naive at de faktisk tror at livet er som mange rosa-bloggere framstår. Det er ingen som er perfekt, derfor skulle jeg ønske foreldrene tittet på kritiske øyne på hva døtrene og sikkert sønnene faktisk driver med, og gir de en dose fakta innimellom.
   Mange unge vil få seg en ubehagelig overraskelse den dagen at livet faktisk ikke kan leves på en rosa sky der alt er perfekt. Sorry!

   Takk for ditt bidrag i debatten og at du leser denne bloggen Cecilie.

   Vargas

 4. Helt personlig syns jeg at bloggeren har ett visst ansvar for å ikke å idyllisere alt også.. Gir man rom for ærlige innblikk, om at ting ikke er rosa, og glanset, så viser man at man tar leserene sine på alvor. Jeg syns mange bloggere skyver ifra seg ansvaret, men det skal sies at det syns jeg mange magasiner også gjør….

  1. Hei Ege

   En rosa-blogger er en rosa-blogger fordi de idylliserer alt de skriver om og framstår som. De andre bloggerne som er ærlige og framstår litt mer jordnær, de har ikke det samme stemplet på seg. Når det er sagt så er det riktig at alle som som skriver bør ta sine lesere på alvor, uansett om det er 10 eller 10.000. Noen bloggere skriver ærlig og reflektert, men dessverre så er det alt for mange ungjenter som har blogg for å forgude en rosa-blogger. Det blir veldig feil etter min mening.

   Vargas

 5. Jeg har til min skuffelse oppdaget at to stilblogger jeg liker er tydeligvis ikke åpne for kritiske kommentarer. Jeg liker klærne SeaOfShoes presenterer, men Jane Aldridge har ingen kommentarfelt, det virker feigt. Istedenfor har jeg snublet over blogger dedikert til å diskutere hennes blogg.
  Jeg har ennå til gode å lese kritiske kommentarer hos StyleLikeU, alt er bare fryd og gammen der. Man begynner jo å lure.

  Disse er ikke direkte rosablogger siden de ikke fokuserer på det siste av trender, men mer på orginalitet. Aldridge har fokusert litt mer på sitt dagelige, men antrekkene er hovedfokus.

  1. Kei Mikey

   Jeg kjenner ikke de bloggene du referer til, men på generelt grunnlag er det håpløst å ha blogg uten kommentarfelt. Jeg mener det er selve poenget med å ha blogg, at andre skal få ytre sin mening om det som skrives. Både av bloggeren og av andre som kommenterer.

   Takk for at du kommenterer hos meg Mikey!:)

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.