Sjekk ut ungdommene- de bor på Facebook

 

 

Foto: Nettavisen.no

Nettby er historie- men ungdommer flest har flyttet inn i en ny og langt større «by», Facebook. De unge sitter på Facebook mesteparten av sin fritid for å ha kontroll på hva som skjer i vennegjengen. Facebook er den nye arena for chat, sjekking og få nye venner.

Fordelen med «tryneboka» er jo at de unge selv kan styre hvem de ønsker å ha som venn og i sin vennekrets. Det gir rom for utvelgelse, og det gir langt mindre trakassering og mobbing, selv om det er umulig å få bort dette 100%.

Skrekkscenariet til mange foreldre har vært at de for eksempel skulle komme i samme situasjon som en 11-årig jente gjorde sist vinter, der hun ble latterliggjort av hundretusener på YouTube, fordi hun hadde gjort noe som var lattervekkende foran webkameraet sitt.

– Allikevel bør alle foreldre vite hva de unge holder på med. Det er bra de er sosiale, men det er ikke bra om de «bor» med PC´n i fanget og skriver til alt og alle på Facebook hele tiden, og lar dette gå utover de aktiviteter man ellers driver med. Kjæreste, venner og lekser må ikke vike for sosiale medier, da er man på feil spor.

– Eksemplet med 11-åringen kommer fra YouTube, der hele verden kan se videoene som legges ut. Facebook har vennelisten, og dermed blir det mer kontroll over hvem som ser hva. Det ser ikke ut til at det er grunnlag for den store skrekken blant foreldrene, påpeker NTNU-forsker Berit Skog.

Gjør deg selv og din håpefulle unge en tjeneste, sørg for at det blir brukt et språk og en oppførsel du selv har ville valgt på Facebook, og være streng på det. Har du passordet til ditt barn, kan du sjekke med jevne mellomrom hva som skrives og hvordan språket er.

Det kan hende du blir overrasket.

 

Vargas.

 

Kilde

 

Aftenposten.no

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.