Somaliske kvinner rettsløse i Norge

 

Somaliske kvinner kommer fra et krigsherjet land, der mange ikke kan hverken lese eller skrive. De kommer til Norge med et helt annet syn på det å være mor enn i det afrikanske landet, som de siste årene har vært i media av andre grunner enn krig. Bording, ran og kidnapping av  båter  av pirater, utenfor den somaliske kysten-

Somaliske kvinner har ingen som taler sin sak når de kommer til et fremmed land, og kan fort komme i konflikt med norske myndigheter når de kommer til Norge. De har helt andre leveregler, og dasker mer enn gjerne poden på rumpa om det ikke blir gjort som fortalt.


Somaliske kvinner i konflikt med barnevernet Foto: NRK.no

 

 • Anslagsvis 300.000 barn i Norge lever hele eller deler av sin oppvekst med alvorlig omsorgssvikt. Undersøkelser viser at mer enn 200.00 barn lever med rusmisbrukende og/eller psykisk syke foreldre. 80.000 barn har opplevd grov vold fra sine nære omsorgspersoner en eller flere ganger.
 • I alt 46.500 barn og unge tok imot tiltak fra barnevernet i 2009. Det er 2.300 flere enn året før, en økning på 5,3 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Alle barn har rett på skolegang, enten de et er norske eller av utenlands opprinnelse. At barnevernet henter barn i familier som ikke har klart å integreres i samfunn er muligens riktig, men ville det ikke være mer riktig å hjelpe foreldrene først?

– En analfabet kvinne er ikke mye til mor enten det er i Norge eller et annet sted, og det ville vært langt mer riktig at de flyktninger som kommer til Norge med mindre barn, fikk hjelp til å lære seg de helt elementære leveregler og hjelp til å kunne være mor?

– Det har vokst fram en dyp mistro til barnevernet i det somaliske miljøet, sier Hassan Ali Omar, styreleder i Internasjonal Somalisk Forum i Norge (Inter Som – Norge).

Forumet sendte nylig en klage basert på somalieres opplevelser til Fylkesmannen i Oslo og Akershus der de anklager barnevernsansatte for korrupsjon, maktmisbruk og for å være for dårlige på dialog og kulturell kompetanse.

Kulturkollisjon. Somalia og Norge er så forskjellig på alle måter. Men en mor er glad i sine barn, enten de kommer fra Afrika eller Europa, og de aller fleste mødre vet best for sine barn og ønsker å være sammen med dem.

Barnevernet gjør helt sikkert så godt de kan, men noen ganger kan man få mistanke om at de gjør vondt verre-

Har ikke  de fleste barn det best hos sin mor?

Den norsk-somaliske forfatteren Amal Aden, som i 2008 utga boken «Se oss – bekymringsmelding fra en ung norsk-somalisk kvinne» om urovekkende trekk ved somalisk barneoppdragelse, mener det somaliske miljøet må gå i seg selv istedenfor å legge skylden på barnevernet.

– Somaliere må slutte å synes synd på seg selv. Fremdeles er vold en del av barneoppdragelsen i mange somaliske familier, og mange barn får ikke særlig frihet. De orker ikke foreldrenes opprinnelseskultur, de vil ha venner, fritid og leve vanlig, men det får de ikke lov til. I mange somaliske hjem er det en skikkelig kamp mellom foreldrene og barna, forteller hun.

Bor man i et vestlig land så bør man følge de regler og normer det er i landet, også når det kommer til barneoppdragelse-


http://www.ung.no/barnevern/

 

 

 

Vargas

 

Kilde

 http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10086620

http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7652151

8 thoughts on “Somaliske kvinner rettsløse i Norge

 1. Hva er dette for slags kommentar «En analfabet kvinne er ikke mye til mor enten det er i Norge eller et annet sted» Evnen til å være en god mor er vel ikke avhengig av utdannelse?

  1. Det er en berettiget kommentar etter min mening, da det vanskeliggjør oppganven som forelder å ikke kunne skrive eller lese. Det er ikke ment nedsettende. Det er bare et faktum at oppgaven som mor blir ekstra vanskelig med et så enormt handikap-

   Takk for din kommentar-

   Vargas

 2. Somaliere er absolutt det verste folkeslaget som kommer hit til landet vårt.
  De følger ikke norske regler, stjeler og er ikke til å stole på. Det gjelder sikkert ikke alle, men veldig mange av dem.
  Det er vel slik kulturen er der dem kommer ifra. Det er deres måte å «overleve» på.
  Jeg her helt enig i det Amal Aden sier om at de må gå i seg selv og ikke skylde på alle andre. De har det sååå godt i dette landet, penger til mat og tak over hodet!

  1. Er det ikke litt for lett å dra alle over samme kammen som du gjør her? Det er helt sikkert Somaliere som er i Norge og som er tungt utdannet innen både IT og offentlige etater som gjør en redelig jobb. Disse menneskene har vi bruk for i Norge etter min mening-

   Takk for din mening-

   Vargas

 3. Ingen uten utdannelse vi har brukt for burde få komme inn. Japan slipper INGEN inn, men hjelper til i hjemlandet deres. FN sine menneskerettigheter er i ferd med å legge vesten i ruiner. Da disse lovene kom så var de myntet på europeere, som skulle returnere til hjem landet sitt, ikke at den 3. verden skulle få komme hit.

 4. Så somaliere er skeptiske til oss. Jaja – mange av oss har vært skeptiske til dem også en tid.

  Vil bare minne Somalierne der ute om at «Manglende kjennskap til loven, fritar ikke for ansvar.» De har dratt til et land hvor alt er anderledes, da er det de som har plikt til å finne ut av forskjellene. Selv analfabeter kan prøve å snakke med folk, f.eks. utenforstående eller somaliere som kan mer norsk.

  De som synes synd på Somalierne kan jo hjelpe dem selv – bare ikke foreslå enda et dyrt offentlig opplæringstiltak som allikevel ikke vil virke fordi Somalierne ikke gidder møte opp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.