Sliter du med å kjøre inn i mørke, våte og bratte tunneler? Da er du ikke alene.

 

– Jeg har klaustrofobi, men har til nå ikke hatt nevneverdige problemer med å kjøre gjennom lange tunneler. Men jeg skjønner at dette er et stort problem for veldig mange. Og frykten ser ut til å være berettiget når tunnelene i Norge er feilkonstruert og for bratt – slik som Oslofjordtunnelen.

Klokken 14.37 torsdag fikk brannvesenet melding om at det var brutt ut brann i et vogntog inne i Oslofjordtunnelen.

Etter en dramatisk redningsaksjon, der 34 personer ble hentet ut av tunnelen, og 12 personer ble bragt til sykehus, er nå tunnelen stengt igjen.

Det er uvisst hvor omfattende skadene i tunnelen er, hvordan brannen startet og når tunnelen kan åpnes igjen.

Oslofjordtunnelen stenges svært ofte, bortimot 300 ganger i året.

Tunnelen er 7,3 kilometer lang og det tar tid å komme gjennom, og det er en stor belastning for den som lider av tunnelskrekk eller klaustrofobi.

Det hjelper ikke i nevneverdig grad at det stadig vekk er ras eller ulykker i flere av de lengste og bratteste tunnelene i Norge.

Er det ikke kvalifiserte fagfolk og ingeniører i vegvesenet som er står ansvarlig får at tunnelen er er trygge når de er ferdige?

– Øyvind Solberg Thorsen, direktør i Opplysningsrådet for Veitrafikken, var svært nær ved å havne midt i dramatikken. –Sikkerheten i denne tunnelen er langt fra så god som den bør være. Norge har unntak fra EU-direktivet om tunnelsikkerhet. Vi trenger bedre varsling, bedre lys og markering, parallell rømningstunnel, Det er helt nødvendig at tunnel- og veistandarden i Norge tilfredsstiller EUs krav, sier han.

Å oppleve å bli stengt inne kan være svært traumatisk for den som fra før frykter det.

– Det er flere som er redd for undersjøiske tunneler. Det sier seg egentlig selv hvorfor. Vi får skrekkbildene av å være innestengt og oversvømmelse med vann. Det er ikke noe hyggelig bilde, sier lektor og psykolog Bjarne Hansen ved NTNU i Trondheim.

Norske veier er kjent for sin dårlige standard og manglende vedlikehold. Det er all grunn til å tro at det er like dårlig inne i norske tunneler også.

Det er litt uklart hvor mange som lider av tunnelfobi eller tunnel-skrekk i Norge. Ifølge transportforsker Gunnar Jensen ved SINTEF er det en god del av oss som ikke liker å kjøre tunnel.

– Om man skal ta et grovt anslag kan vi si at så mange som 10-20 prosent av befolkningen føler ubehag eller sterkt ubehag ved å kjøre gjennom tunneler, men det er selvsagt mange forbehold, sier Jensen.

Jeg synes det er meget skremmende at det ikke er kvalifiserte mennesker som utarbeider og sikrer veier og tunneler i Norge. Det er her snakk om mange mennesker som ferdes på norske veier og gjennom lange og farlige tunneler daglig.

– Lastebilnæringens talsmann var direkte bekymret for når det virkelig kom til å gå galt i Oslofjordtunnelen eller andre bratte tunneler i Norge. Det går varmgang i bremsene og når tunnelen er så lang så kan dette forårsake brann. Det burde vært to felt også inn i tunnelen slik at tungtransporten kunne ha et krabbefelt så slik fare ble unngått.

Hvorfor blir ikke dette gjort når tunnelen blir bygd? Vet ikke senioringeniørene hos Statens Vegvesen om problemet eller er det som alltid penger det står på også her?

Frykter du også tunnelene på vei til sommerferie i Norge?

Bare tilfeldigheter og en fantastisk jobb fra brannvesenet og politi på begge sider av tunnelen, gjorde at denne gangen var det bare materielle skader i tunnelen. Neste gang kan det være du eller jeg som ikke får hjelp til å komme ut i tide.

http://www.fobier.net/klaustrofobi

Vargas

Pin It on Pinterest