Flere politimenn står fram som frustrert og forbandet etter å ha mottatt massiv kritikk etter 22. juli. Det er forståelig, og det er vondt med kritikk.

Men hva skal de etterlatte si?

Når de kommer til Utøya, sin datters siste sted i live, så finne familien levninger etter sin datter? Politiet sier de har saumfart Øya 5 ganger. Hva sier det om politiets innsats?

Dette føyer seg inn i en hel rekke svært omdiskuterte hendelser som politiet ikke har tatt kritikk på.

* Politiet kjørte feil når de nærmet seg Utøya

* Politiet valgte bil i stedet for helikopter

* Politiet fra Nordre Buskerud ventet i nesten 30 min på landsiden, på støtte fra Delta

* Politiet har gitt beskjed om at døde var i live til etterlatte

* Politiet allerede brukt svært lang tid på etterforskning, avhør og befaring på Utøya

* Politiet har saumfart Utøya 5 ganger, allikevel finner etterlatte levninger av sitt drepte barn rett etter å ha ankommet øya.

Det er selvsagt en krevende jobb å gå manngard og få med seg enhver liten detalj, men dette er rett og slett pinlig for politiet og helt utilgivelig.

Etter 22. juli har ingen tatt på seg ansvaret for politiets manglende styring og kontroll.

Heldigvis skjer ikke slike massakre ofte, men norsk politi og PST var ikke i nærheten av å være forberedt på det som skjedde 22. juli

Det kan det være mange grunner til. Det var midt i fellesferien, Norge var i dvale. Mange sentrale ledere i politiet og i PST var på ferie. Hadde angrepet på regjeringskvartalet skjedd i mai eller i september ville bomben trolig krevd langt flere liv.

– Ingen kan være forberedt på at en manns hat mot demokratiet resulterer i massedrap. Men det er en grunn til at PST har muligheter til å saumfare Internett og etterforske mistenkelige kjøp på nettet, samt følge med på høyre ekstreme miljøer.

22. juli kan skje igjen. I Norge, i en stor by, med unge mennesker som ofre.

Hva kan politiet og PST gjøre for å bedre sin posisjon, bedre sin etterforskning, og bedre sin tillit i folket?

Norsk politi kan ikke gjøre stort flere tabber nå, uten at det får konsekvenser.

Heldigvis ser det ut til at finansminister Sigbjørn Johnsen har åpnet den enorme pengebingen sin til politiets beste. Uansett hvilken sum som er satt av til å styrke norsk politi. Kvaliteten på politiets meget viktige jobb, må opp flere hakk.

Alt for mange tilfeldige hendelser har avslørt manglende kunnskap blant politiet i hendelsene i forbindelse med 22. juli.

– Justisminister Knut Storberget har hovedansvaret.  Det er et tankekors at det ikke har kommet mer, og langt sterkere kritikk fra de etterlatte, på politiets meget mangelfulle innsats, den omdiskuterte håndteringen av å komme raskt til Utøya, og etterforskningen i ettertid.

Sorgen sitter fortsatt i kroppen på alle berørte, da bør de slippe å finne levninger av sine kjære på åstedet.

Absolutt alt som er mulig å gjøre bør gjøres, for å unngå at Norge blir rammet på samme måte som 22.juli 2011 igjen.

Norsk politi blir gjort til latter for en hel verden.

Jeg mener Knut Storberget bør gå av.

Vargas

Pin It on Pinterest