Det er selvsagt ikke første gang den fargerike filmregissøren kommer i media grunnet alt annet enn filmer han har laget. Von Trier er genierklært av hele filmbransjen, men når han kommer med utspill som at han skal være sympatisør med Hitler, så går vel selv Von Trier for langt for å få oppmerksomhet?

Den danske filmregissøren Lars von Trier er blitt utestengt fra filmfestivalen i Cannes, etter uttalelsene hans om Hitler.

Onsdag sjokkerte von Trier med det som han selv senere samme dag hevdet kun var en spøk, nemlig at han sympatiserte med nazismen og Adolf Hitler. Uttalelsene kom under en pressekonferanse etter visningen av hans siste film, Melancholia.

Nå melder nyhetsbyrået AP at von Trier er blitt utestengt fra filmfestival Cannes etter disse uttalelsene.

– Jeg er litt stolt av det. Det føles som jeg har fått en fransk orden. Familien min ville vært veldig stolte av meg, selv om jeg gjorde noe dumt mot folk jeg bryr meg om, folkene i Cannes-festivalen. Nå kan jeg ikke gå nærmere enn 100 meter fra festivalpalasset, humrer den skandaleomsuste danske regissøren når VG Nett treffer dansken torsdag ettermiddag, bare timer etter at han ble erklært «persona non grata» av filmfestivalen.

Selv om filmverden er vant til at von Trier setter ting på spissen i sine pressekonferanser, mener Aftenpostens filmanmelder Kjetil Lismoen at dansken har bommet grovt denne gangen.

– Jeg kan derfor forstå festivalledelsen. Når dette ble en slik verdensnyhet, må de forhold seg til det. Likevel mener jeg de kanskje skulle latt tvilen kommet von Trier til gode her.

Så godt som alle Von Triers filmer blir kassasuksesser og får meget gode kritikker. “Antichrist” kanskje den sterkeste?

Er man kunstner på så høyt nivå som den kontroversielle dansken så må man selvsagt være litt gal. Det tror jeg de fleste kunstnere er. Man skal ikke gå lengre enn til Norges absolutt største kunstner, Odd Nerdrum som maler sin erigerte penis og henger den på veggen…

Lars Von Trier lider av det meste, også ekstrem redsel for å fly, og han har i lange perioder sterke depresjoner.

Han har en gang sagt: ” Jeg er egentlig redd for alt i livet, bortsett fra film”

Også livet da- som slett ikke er det verste man har, som en annen danske så treffende sa det- ( Svantes lykkelige dag- Benny Andersen)

Vargas

Pin It on Pinterest