Dette er en uavhengig kommisjon for å gjennomgå og trekke lærdom fra angrepene på Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011, dessverre vil den avdekke graverende mangler og naive holdninger til terror trusler mot Norge. 

Mange hoder har allerede rullet etter at katastrofen var et faktum i juli i fjor.

– Tidligere PST sjef Janne Kristiansen, tidligere Justisminister Knut Storberget og Ole Peder Nordheim, blant mange fler har «trukket seg» etter Norges mørkeste dag. Nordheim hadde ansvar for sikkerheten i Regjeringskvartalet gjennom sin stilling i Departementenes servicesenter (DSS). Han gikk fra stillingen i mars fordi han følte seg utbrent av den vanskelige situasjonen etter terrorangrepet.

Forståelig nok.

– Mange i politiets rekker vet at det ble utført så godt arbeid som mulig den skjebnesvangre dagen. Allikevel er det 77 døde, som kunne ha vært så mange færre, om politiet kom fram i tide. I etterpå-klokskapens-navn skal det sies at ingen visste hva som skjedde på Utøya, bortsett fra at ungdommene var under angrep av «noen» med våpen, og som lignet en politi som skjøt for å drepe flest mulig.

Statsminister Jens Stoltenberg og Alexandra Bech Gjørv bak hver sin talerstol i hagen i Parkveien 45.

Gjørv og Stoltenberg da kommisjonens leder ble utnevnt i fjor. Foto: Regjeringen.no

– Vedkommende beklaget i starten av rettssaken at han ikke klarte å drepe fler. Han mener seg urettferdig behandlet og ønsker å bli frifunnet umiddelbart. Terroristen viste under nevnte rettssak følelser ved en anledning, da hans eget patetiske produkt ble publisert i rettssal 250, sprutet tårene, i ren egen sympati.

Diagnosen terroristen har blitt til del skal man vokte seg vel for å publisere, spesielt siden de beste fagfolkene og de lærde på høyre ekstremisme, galskap og ondskap ikke blir enige om en spesifikt diagnose.

Sannsynligvis får vi aldri vite hva som skjedde i hodet på masse-drapsmannen før, under og etter terrordøgnet 22. juli.

– Bomben gikk av i et idyllisk og sommerlig Oslo ca kl. halv fire. På Utøya var skrekkdøgnet i gang rett før halv fem. 22. juli 2011 vil alltid være en dag på halv stang. Den mørkeste dagen i moderne tid. 77 mennesker vil få sin oppreisning gjennom 22. juli rapporten.

Det ble også rapportert om at det var fler som hadde våpen og som skjøt uskyldige ungdommer.

– Hadde et politihelikopter vært raskt i luften, hadde et norsk politi i beredskap vært på Utøya langt tidligere, ville liv ha blitt spart. Det alene er det mest graverende punktet som leder av Norgeshistoriens viktigste rapport- Alexandra Bech Gjørv legger fram 13. august 2013.

Det er en plikt for staten og ta dette oppgjøret.

– De etterlatte og ikke minst ofrene etter 22. juli fortjener en redegjørelse, en unnskyldning og en bekreftelse på at Norge ikke var klar for terror, ikke klarte å stoppe terroristen i tide, og ikke klarte å redde mennesker i dødsangst og ytterste nød.

– Hadde politiet lagt seg flat og beklaget med det samme, og innrømmet feil og mangler da terroren rammet oss alle, ville ikke fallhøyden vært like stor. Ydmykhet og innrømmelser er en mangelvare i alle offentlige sektorer.

– Bildene de fleste husker fra 22. juli 2011 er de hvite likposene langs vannet rundt Utøya, de skrekkslagne ungdommene som endelig ble berget, den fatale båt-turen med for mange politi i en alt for liten båt, og den hovne og arrogante holdningen fra PST og politiet forøvrig da antallet drepte kunne være så høyt som 80 uskyldige.

Oppgjørets time er kommet, det bør selvsagt få konsekvenser og ikke minst et politisk buskap om betydelige ressurser til å styrke den norske beredskapen i framtiden.

Den som tror at all terror forsvinner med en streng dom til terrorens førstemann tar alvorlig feil. Vi må være så ærlig å innrømme at vi kan ikke forutsi om neste terrorangrep rammer oss, men når….

Er vi beredt? Har kommisjonene gjort nok grundig arbeid? Har en eventuell ny regjering satt seg inn i problematikken? Vil vi noen gang komme oss etter 22. juli 2011?

Noen svar vil komme, dessverre til mager trøst for de mange hundre menneskene i  Norge som har en for lite rundt seg.

Jeg vil allikevel, på vegne av det norske folk få lov til å takke politi, ambulanse, Røde Kors og de frivillige som gjorde alt de kunne for å redde flest mulig uskyldige ved regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011.

– Når rapporten kommer er det viktig at vi behandler hverandre med respekt og ikke rakker ned på fagfolk som gjorde alt de kunne da ondskapen ble virkelighet i Norge sommeren 2011.

Fra Regjerninge.no:

«22. juli-kommisjonen overleverer sin rapport til statsminister Jens Stoltenberg mandag 13. august.

Kommisjonen vil offentliggjøre rapporten på sine nettsider kl. 13.00. Rapporten vil da også være tilgjengelig på regjeringen.no.

Statsministeren vil lede en pressekonferanse kl. 15.30. Både overleveringen og pressekonferansen vil kunne følges direkte på Nett-TV på regjeringen.no.»

Her finner du rapporten i sin helhet.

Kilde: Regjeringen.no

Våre tanker går til de etterlatte, de skadde og alle som måtte bøte med livet da Norge ble et land som hele verden kikket mot pga rå, ondskapsfull, forferdelig terror.

De døde skal aldri bli glemt!!

 

Vargas

 

 

http://www.vl.no/samfunn/advarer-mot-heksejakt-etter-22-juli-rapport/

 

Tags: 22. juli, Gjørv-kommisjonen, Janne Kristiansen, Jens Stoltenberg, Knut Storberget, Utøya

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Utroskap er ødeleggende for de fleste, men ikke for alle…

I et forhold så skal et hvert samspill fungere for at forholdet skal vare lengst mulig. Og når det kommer...

Historien om Josef- Tolleren som liker både kvinner og menn Del V

Josef hadde vært på tur i fjellet i en hel uke, bare for å samle tankene og å prøve å...

Lukk