– Det hjelper så lite med skremselspropaganda for de som allerede røyker. Mulig kan disse TV reklamene og skremselspropaganda plakatene med vrengte lunger få unge håpefulle til å la være å ta sin første blås. Den som allerede røyker må selv ville gå inn i den omfattende prosessen det faktisk er for en røyker å slutte.

En ny, amerikansk studie viser at hjelpemidler som nikotinplaster og nikotintyggegummi, ikke nødvendigvis har noe å si når du skal holde deg røykfri lenge.

 

Går du med tanker om å slutte å røye? Men du har kanskje ikke helt bestemt deg? Det må du før du prøver, ellers kan du la være. Fordi DU MÅ ville det 100%, ikke pga noe eller noen andre. DU må VILLE slutte å røyke- da kan du greie det.

Uansett hva som sies av de som vil at du skal slutte å røyke hjelper ofte ikke på din motivasjon, heller tvert i mot.

For den som aldri har røykt en eneste røyk vet svært lite om hvor vanskelig det faktisk er. Har man vært avhengig i mange år tar det desto lengre tid å bli kvitt røyke suget også. Men fortvil ikke. Det er opp til deg, og det finnes mange gode hjelpe midler mot røyke avvenning i 2012.

Noen eksperter mener at det hjelper å ha et substitutt som gir deg litt nikotin, andre mener det er feil vei å gå. Skal du slutte så er det like greit å slutte helt. Ikke lur deg selv til å tro at du kan være «fest- røyker» å ta en i dann og vann. Det sklir ofte ut for da har du ofte sigaretter tilgjengelig og det er lite smart om du egentlig skal slutte.

Forskerne fulgte 787 innbyggere i Massachusetts som akkurat hadde sluttet å røyke, og så hvordan de klarte seg over lengre tid.

Noen slet, andre klarte seg bra. Deltagerne ble spurt om de hadde brukt nikotinplaster, nikotintyggegummi, nikotin-inhalator, eller nesespray som hjelp til røykeslutten. Deltagerne ble fulgt over tre tidsperioder mellom 2001 og 2006, og ved hver periode hadde flere måttet bukke under for røykesuget.

– Jeg har røyket i mange år selv, men ha nå vær røykfri i snart fire år. For min del var nikotintyggegummi løsningen. Ok, det smakte hai, men det var et substitutt til røyken og tyggisen stanget det verste suget. Nå trenger jeg ingen av delene og priser meg lykkelig for å ha klart å slutte, med helsegevinsten som den største drivkraften gjennom prossesen.

– Det som forundret meg mest var at det faktisk smakte noe av maten. Bakdelen med det igjen var jo at jeg måtte kjøpe litt større bukser osv. for man må regne med å gå litt opp i vekt ved røykeslutt men de kiloene greier man å gå av seg når kroppen har vendt seg av med nikotinen og suget etter røyk avtar.

Du kan klare å slutte å røyke om du virkelig vil du også.

 

Vargas

 

Kilde

 

VG.no  /  Harvard School of Public Health

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Når foreldre dreper sine barn

  - Når tilsynelatende friske oppegående mennesker, med hus, hjem, båt, bil , kone og barn, går til det forferdelige skrittet...

Det er 21 uker til sommeren- gleder du deg?

  -Det er lenge til sol og sommer i Norge, men det går på mange vis riktig vei. Det er...

Lukk