Bildene ingen har glede av å se- en massedrapsmann i «politiuniform»

 

Mange setter pris på en god bok, en god krim er populær blant mange som setter pris på bøker. Terrorangrepet 22. juli 2011 er ikke krim, men ondskap satt i system.  Allikevel er det et tankekors og en realitet, at uansett hvor vondt og brutalt det oppfattes – sjansen for at de brutale drapene kan havne i bokform som en krim bok, eller til og med film er dessverre til stedet.

Nå når bildene av en slagen masse-drapsmann er avbildet i de fleste medier, blir interessen igjen like aktuell som rett etter at skuddene falt.

– Forfattere av ypperste kvalitet, selve eliten av krim-forfattere som har solgt millioner av bøker tar selvsagt avstand fra terror, brutale, kaldblodige, og ondskapsfulle drap. Allikevel vil det være nettopp krim-forfattere som sitter på første rad når rettsaken kommer.

Nå når detaljerte bilder av gutterommet, den selvkomponerte uniformen og den overmannede drapsmannen sitter med håndjern i andre etg. på Utøya kommer til virkeligheten spisses blyanten på ny.

En god krimbok kan ha sin misjon, der fokuseres det sjeldent på lidelsene til de pårørende. Terrorsaken 22. juli burde hatt langt mer fokus på de som ble drept og deres etterlatte enn den tiltalte. Han burde vært bannlyst i media etter mitt syn.

Jeg tror selvsagt ikke at norske seriøse forfattere sitter og snekrer sammen et «manifest» til folket, der den detaljerte planleggingen til den svarteste dagen i norsk historie kommer i bok form. I hvertfall ikke i form av en krim.

Før eller siden vil det være mennesker som ønsker å prøve seg på å få noe ut av tragedien og terroren.

Man skal ikke se bort i fra at masse-drapsmannen virkelig ser fram til å få en mikrofon for å tale til folket når en internasjonal TV kanal skal intervjue han før rettsaken 16. april.

En mikrofon jeg mener han så absolutt ikke burde fått tilgang til. Han har vel allerede både sagt og gjort nok nå.

Foto: aktivioslo.no

– Da rettsaken startet i «Orderud-saken», der tre mennesker ble skutt og drept, satt fire mennesker på tiltalebenken. Og på første rad satt Anne Holt og andre krim forfattere som stille lys for å få med seg hvert eneste ord og setninger i rettsaken, for å kanskje kunne bruke noe av det som kom fram i kommende prosjekter.

– Anne B Ragde, Anne Holt, Jo Nesbø og Unni Lindell. De fremste forfattere må hente sitt materiale fra virkelighet noen gang. Det meste som kommer på trykk fra dyktige forfattere blir kanskje til mens det skrives, men noen ganger er hendelser ren fakta, bare pyntet på, og lagt til rette for publikum.

Rettsaken mot massemorderen går for lukkede dører. Men all info fra salen, alt som blir sagt og gjort kommer ut gjennom media. Dette er til stor nytte for de som lever av å skrive bøker.

– Mulig det har en mindre betydning og interesse når man vet hvem morderen er, sammenlignet med «Orderud-saken», der man fortsatt ikke med sikkerhet vet hvem som drepte tre mennesker.

– Den kollektive godhet og kjærlighet den norske befolkning viste hverandre og en hel verden i Oslo sentrum 25.juli, samt blomsterhavet ved domkirken, statsminister Jens Stoltenbergs minnetale og Kongeparets tårer, vil for alltid stå som selve symbolene etter terroren som rammet oss.

Vil du lese en eventuell bok eller se filmen om dette kommer på markedet en gang i framtiden?

Når Nye Utøya står ferdig, klar til å hedre alle drepte og deres pårørende, da vil alle i Norge igjen dra på smilet. Til minne om de som er borte, de skal aldri bli glemt.

Jeg er så inderlig stolt av å bo i et land som flommer over av godhet og kjærlighet til medmennesker i deres verste tid i livet. Jeg skulle så inderlig ønsket at media tok ansvar og ikke viste disse bildene som ingen har glede av å se.

 

 

 

Vargas

2 thoughts on “Bildene ingen har glede av å se- en massedrapsmann i «politiuniform»

 1. Hvorfor trekker du krimforfatterne inn i denne artikkkelen? Hva har de med ABB å gjøre? Er du nå så sikker på at ofrene ønsker en masse oppmerksomhet. Kanskje de bare vil få ha sorgen sin i fred?

  1. Krim forfattere, som det kommer så godt fram i innlegget, må ta sin historier fra virkeligheten noen ganger. Dessverre så er terrorsaken etter 22. juli så grotesk og ondskapsfull at den bør heller dysses ned enn å komme mellom to permer.

   Dessverre så vil den kom i bokform før eller siden.Årsaken til at forfatterne havner i dette innlegget er jo åpenbart fordi det dukker opp skremmende bilder som blant annet forfattere vil bruke i sine verk.
   En forfatter har allerede dannet seg sine bilder over historien, og hva som skjedde etter arrestasjonen. Nå kommer det bilder som kan fortelle mye om hva som faktisk skjedde, og i detalj si nøyaktig hva massemorderen hadde på seg blant annet.
   Med ofrene, mener du da de etterlatte?

   De får jo ikke fred før rettsaken er ferdig uansett- Det hjelper ikke stort at verdens største nyhetskanal stikker en mikrofon opp i ansiktet til den siktede heller.

   Jeg mener det ligger i sakens natur at de som ble drept selvsagt aldri bør bli glemt.

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.