Den kalde krigen pågår for fullt, i bane rundt jorda

Romstasjonen ISS har eksistert i mange år og er pr i dag bemannet av representanter fra fler nasjoner. Det er trangt om plassen, og man er tvunget til å tilpasse seg hverandre. 

ISS: International Space Station.

Er man folkesky eller ikke opp for å ta en krangel eller diskusjon på strak arm, er ikke romstasjonen ca. 350 km over jordas overflate stedet å være.

Har du noe som ligner klaustrofobi eller hyppig hjemlengsel er det heller ikke så smart å legge ut på tur til den verdenskjente romstasjonen.

– Alle som noen gang har delt en leilighet hytte eller telt med venner eller familie vet det er ikke lenge før smålig krangling bryter ut, over hvem som skal ta oppvasken eller stjålet  all melken.

På jorden kan du gå utenfor for å kjøle deg ned. På ISS, vil alltid alternativet «komme vekk fra alt» være begrenset. Eller eventuelt livsfarlig.

– Hvis du mener Russland og USA  har lagt den kalde krigen bak seg, tro om igjen. Ombord på Den internasjonale romstasjonen (ISS), hundrevis av km over jorden, trenger du bare å svare på naturens kall for å skjønne at den kalde krigen lever i sin ånd fortsatt.

– Du må ha tillatelse fra det russiske mannskapet for å bruke deres toalett og spørre pent hos amerikanerne for å bruke deres. Å gå på toalettet må faktisk trenes på før de reiser til ISS, dette gjøre på en tro kopi i full størrelse hos NASAs avdeling «Johnson Space Center» i Huston Texas.

– Nå øver de amerikanske, japanske og russiske mannskapene på langt mer enn å gjøre sitt fornødende på treningsbasen. Blant annet kommunikasjon, målinger, tester, observasjoner  og viktige vedlikeholdsoppgaver.

Romstasjonen er litt større enn en fotballbane, men det er allikevel trangt for de som oppholder seg der ofte i måneder av gangen.

– Seksjonene er utstyrt med det samme utstyret de seks besetningsmedlemmene bruker i verdensrommet, fra datamaskiner og treningsutstyr til kokemulighet og, selvfølgelig, toaletter.

Går toalettene i stykker som i 2009, kan man være sikker på at det er viktig å ha gjennomført alle diplomatoppgaver før avreise.

Godt den «kalde krigen» er langt der oppe et sted…

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.