Døden, et endelig punktum eller bare et steg videre?

Vi mennesker frykt døden mer enn noe annet. Men mange frykter andres død mer enn sin egen. Foreldre som mister sine barn i brå og uventet død får ofte livene sine sporet av for en lang periode, ofte resten av sine liv. 

Døden er et punktum, en endestasjon for et levd liv.

– Noen mener døden slett ikke er slutten, men starten på en ny fase. På «andre siden» der de døde samles etter å vært et menneske av kjøtt, blod, en sjel og en hjerne. Mennesker som tror på det evige liv har ofte en et kristent livssyn og tro. Der GUD, Jesus og Bibelens ord er viktige kapitler i livet.

Den som tror skal jo som kjent ha evig liv.

– Hvilket liv ville det ha blitt i så fall? Evigheten er jo drit lenge, mulig det vil drøye på litt om noen og tusen år. Eller er det bare det sjelelige livet som får en evig reise sammen med GUD, Jesus og de andre som milliarder av mennesker tror fullt og helt på?

Livet er ikke det verste man har…

Ikke vet jeg, men faktum er at mange mennesker på kloden frykter døden hver eneste dag, og bruker mye tid, energi og tanker om døden som vil ramme oss alle.

– Den kloke legen Jørgen Skavlan sa en gang på besøk hos Bjørn Eidsvaag i et program på TV2. At døden var en knotete og uheldig måte å måtte forlate livet på. Det burde ha vært en annerledes ordning på å slutte å leve, og en annen utgang på livet enn døden.

– Så vidt man vet, så skal vi alle dø. Men siden det er noe man rett og slett ikke kommer bort i fra, det er like sikkert som at du er født og lever et liv, så skal du etter all sannsynlighet også en dag langt der framme dø.

– Hva som faktisk skjer med din sjel– om det finnes noe slikt som en sjel, vites jo ikke.  Jeg har ikke sett en. Har du? Hvordan ser en sjel ut nå for tiden? Kan man ha flere eller får man bare utdelt en ved livets begynnelse? Kan den kjøpes eller byttes?

– Et annet klokt menneske jeg kjenner sa det så treffende. «Hvorfor bekymre seg for ting to ganger, og ting man ikke får gjort så mye med?» Det er ganske godt sagt. Man trenger ikke å bekymre seg før bekymringen er der.

-Man skal ikke allerede nå, i sin pure ungdomstid- som for mange, spesielt menn- varer til godt over femtiårs alder, begynne å tenke på og ihvertfall ikke bekymre seg for døden før man kjenner at det begynner å røyne kraftig på, når man blir skikkelig gammel.

Livet er veldig kort, og døden evigvarende.

– Derfor er det viktig å bruke tiden godt. Ikke la ting du ikke liker, ikke er interessert i, eller ikke har tid til- ta for mye tid i livet ditt. Fyll det heller med positive gode opplevelser, inntrykk og kjærlighet med de som betyr mest for deg.

– Livet har opp- og ned turer, du opplever kjærligheten, sorg, glede og nedstemthet i en berg og dalbane gjennom årenes løp. Det er det som ER livet. Nettopp derfor er det viktig å legge lange planer, sørg for å være godt rustet fysisk og mentalt på alle av livets faser. Både de gode og de onde opplevelsene.

De omgivelsene, hvem du er sammen med, hvor du tar din utdanning og hvor du bor er viktige knagger du henger igjen spor etter deg selv og ditt liv.

– Du kan på mage måter styre det meste av hvordan du skal leve livet og også døden. Tar du lav risiko og tenker gjennom konsekvensene for hvordan du lever i din hverdag, minsker også risikoen for at du blir utsatt for en ulykke. Men det gir selvsagt ingen garanti.

– Klisjeen «Grip Dagen» er faktisk en god idé. Bruk hver eneste dag til noe fornuftig og berikende. For noen kan det bare å være hjemme i sofaen alene med en god bok. For andre så kan det være å gå en tur på ski, der andre finner det svært meningsfylt å ha en heidundrende fest med gode venner.

– For den som velger å tro på at det er flere steg videre etter at døden inntreffer, vil vedkommende ha et helt annet syn på døden enn vi som tror at døden er et endelig punktum.

Forskjellige livssyn er det viktig å respektere og å lære av og dele med de som ikke har det samme synet som deg selv.

– Det jeg prøver å formidle er at du skal slutte å tenke på at livet ikke verdt å leve fordi vi skal jo bare dø allikevel. Det er negative og destruktive tanker som gir deg en dårlig livskvalitet.

-Tenk heller på alle de fantastisk mulighetene du har i livet. Du kan bli neste hva du vil, reise hvor du vil og leve livet ditt etter ditt eget velbefinnende. Det er faktisk het opp til deg selv hvordan du lever ditt liv.

Bare ikke la tanken på døden ødelegge det for deg.

Bruk dagen. Lev livet!

God Sommer.

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.