Drikkepress blant unge- Ikke la deg presse!

Ungdom fra 13 til 17 år begynner ofte å smake på alkohol ved en tilfeldighet. Ofte på en fest det normalt ikke skulle ha vært noe alkoholholdig drikke. Dessverre kan det galt for de som prøver det i for ung alder.

Man blir for full, spyr og kanskje driter på seg fordi man har drukket mer enn det kroppen har tålt. Har man ikke smakt alkohol før, er det ikke lett å vite hvor mye man tåler heller.

Mange unge føler at de må drikke på fest for å bli akseptert i gjengen. Sannheten er at mange ikke drikker så mye som de skal ha det til, og at drikkepresset bare er innbilt.

Noen frivillige organisasjoner jobber for et rusfritt miljø hvor du kan få selvtillit og argumenter til å si nei hvis du ikke vil drikke.

For å kjøpe lovlig alkoholholdig drikke skal man være fylt 18 år i Norge. For sprit er aldersgrensen 20 år. Det er det selvsagt en grunn til.

Det kan være vanskelig å håndtere drikkepresset- her er noen tips!

 • Først og fremst skal du tenke på at det er helt greit å si nei- Bare du skal bestemme hva du skal drikke. Ikke venninna de, kompisen eller de som er på festen.
 • Allier deg med én eller flere venner som heller ikke vil drikke. Det er lettere å si nei når man er flere.
 • Ha med deg din egen drikke – en brus eller juice – så er sjansen mindre for at du blir tilbudt noe.
 • Hold deg i aktivitet på festen. Dans, gå rundt og snakk med forskjellige folk.
 • Bruk foreldrene dine som unnskyldning – si at du blir hentet eller at de sitter oppe og venter på deg og er veldig strenge.
 • Forbered noen motspørsmål hvis du blir spurt om hvorfor du ikke drikker – «Hvorfor drikker du?» eller «Jeg liker ikke hvordan jeg reagerer på alkohol og har det like gøy uten»
 • Hvis du drikker og blir full må du ikke gå alene, men være sammen med vennene dine og ta følge hjem.
 • Pass på hverandre og hjelp hverandre hvis dere blir fulle.

Hovedgrunnen ti dette er at unge mennesker tåler lite alkohol før man blir beruset.

Virkningen alkohol har på kroppen og hjernen er forskjellig fra person til person, og varierer selvsagt ut i fra hvor høy promille man har.

– Virkningen er dessuten uberegnelig, en gang man drikker kan man hygge seg og danse, mens man neste gang blir aggresiv og havner i slåsskamp. Virkningen av sprit eller annen alkohol man drikker raskt kan forsterke virkningen på en ofte ubehagelig måte.

– Mengden alkohol i blodet blir målt i promille, som betyr tusenedel. En promille betyr altså at en tusendel av blodet er alkohol, det er en gram ren alkohol per liter blod. Når man drikker alkohol kan det allerede etter kort tid påvises alkohol i blodet. Promillen kan måles ved pusteprøve eller blodprøve.

Si nei til alkohol på fest, så slipper du å bli syk.

. Dessverre har det skjedd mange fatale ulykker pga fyll i Norge. Fler har blitt funnet druknet fordi de har falt i vannet i beruset tilstand. Noen blir funnet i ute i snøen, fryst ihjel vinterstid. Drikker man for mye, mister man kontroll over det meste og gjøre uoverveide handlinger som kan få uante konsekvenser.

Jo yngre du er, jo lettere blir du påvirket.

Fakta om alkohol:

* Det vitenskapelige navnet for alkoholen/spriten vi finner i øl, vin og brennevin som blir solgt over disk i Norge er etylalkohol, eller etanol. Dette stoffet blir fremstil ved gjæring av sukkeret i foreksempel mais, korn, frukter, poteter, og honning. Drikkevarer som øl og vin blir fremstilt ved ren gjæring.

* Når alkoholkonsentrasjonen når 15-18% dør gjærcellene, og gjæringen stopper opp. Øl, rødvin og hvitvin kan derfor ikke ha større alkoholprosent enn 15. Brennevin – som rom, gin, konjakk, whisky og akevitt, fremstilles ved destillering. I destilleringen blir alkoholen konsentrert gjennom flere prosesser.

*Brennevin kan derfor ha en mye høyere alkoholprosent og har vanligvis alkoholprosent på mellom 22 og 45%. Det sterkeste brennevinet man får kjøpt på vinmonopolet har 60% alkoholinnhold.

– Alt som er ulovlig har sin straff. Det høres kanskje selvsagt ut, men ikke alle er klar over at å kjøpe alkohol til eller for noen som er under 18 år kan straffes med bøter på flere tusen kroner, eller fengsel i opptil 6 måneder.

– Alle omsorgpersoner som oppdager kjøp av alkohol til mindreårige bør politianmelde dette. Bare på den måten får man begrenset misbruk av alkohol av mindreårige. Du kan kanskje tro at de unge får tak i alkohol uansett, men når den som kjøper kan risikere fengsel for det- blir det litt verre å spørre også.

– Langing, som det også kalles, kan også medføre «prikk på rullebladet» – en anmerkning som forfølger deg i situasjoner du absolutt ikke er forberedt på. Du kan blant annet miste muligheten til å gjennomføre studiene du planlegger: Politi- og pilotutdannelse stiller for eksempel ekstra strenge krav til rent rulleblad.

I tillegg kan du risikere å bli nektet innreise til enkelte land som Australia og USA, hvor stadig flere nordmenn velger å feriere eller ta videre utdanning.

Kilde: Ung.no

 

Vargas

6 thoughts on “Drikkepress blant unge- Ikke la deg presse!

 1. när jag gick ungdomskolen tog jag avstånd från mina vänner som började festa och dricka alkohol. Jag såg inte poänget med att dricka innan man var 18 år.
  Tyvärr gjorde det att jag var mycket ensam sista året, men jag blev mycket starkare som person än om jag hade gett efter grupptrycket.

  1. Hei Chrissie

   Takk for din beretning og at du bekrefter det som er hovedpoenget i innlegget.

   Du har en god erfaring som du kan bygge videre på og gi til de unge du bryr deg om. Takk for din kommentar!

   Vargas

 2. Alkohol og drikkekultur er så innarbeidet i vårt samfunn at det er forventet at man drikker alkohol. Det er ikke noe mer poeng i å drikke etter man har blitt 18 enn før. Om man ikke ønsker å drikke havner man automatisk utenfor, siden man ikke er en del av det de andre deler, uavhengig av alder. Og det må man være veldig sterk for å ikke gå med på.

  Ingen av mine nærmeste venner drikker og få av dem fester. Det oppstår et skille mellom de som drikker og de som avstår, siden interessene naturligvis blir forskjelige.

  Lover og regler som sier hva du kan og ikke kan gjøre med din egen kropp er motbydelige og en utrolig dårlig erstatning for utdanning og opplysning rundt konsekvensene av dine handlinger.

  1. Hei Magnus

   Mulig lover og regler kan oppfattes motbydelige, men jeg er sikker på at du skjønner at disse er viktig for
   at barn og unge skal kunne få gjøre som de vil? Har man ikke lover og regler så får man et samfunn der alle kan gjøre det vil til enhver
   tid.

   Det tror jeg ville blitt farlig for både deg og meg.

   Takk for din kommentar Magnus.

   Vargas

 3. Det er klart jeg forstår det, og det er jo det jeg sier. Det er en hinsides dårlig erstattning for ordentlig utdanning og opplysning. Jeg trenger ikke en bok noen andre har skrevet for å skjønne hva som er bra og dårlig. Og at noen bestemmer at hva du kan og ikke kan gjøre med din egen kropp er undertrykkende.

  Selv om lover og regler er nødvendige i det samfunnet betyr det ikke at det er den beste eller i det hele tatt en god løsning på moralske problemer.

  1. Hei Magnus

   Lover å regler er kommet for å bli. Hva ønsker du deg i stedet?

   Du bestemmer helt selv hva du gjør med egen kropp. Her er det langt mindre lover og regler, du er sjefen.
   Ønsker du å drikke alkohol hver dag, morgen til kveld er det bare å hive innpå. Selvsagt er det satt en norm
   for hva som er bruk og misbruk av alkohol. Det er fordi folk flest skal komme seg opp på jobb og kjøre bil i
   edru tilstand. Da trenger man også lover å regler, så folk ikke dreper hverandre i trafikken.

   Det er dessverre ikke alle som skjønner forskjellen på bra og dårlig.

   Takk for din kommentar Magnus.

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.