Er du på jakt etter din første bolig? Da kan du få problemer

Den sittende regjeringen er livredd for at unge i etableringsfasen ikke vil klare å betale for seg. Derfor har de gitt bankene strenge restriksjoner mot å låne ut for mye penger til førstegangsetablere.  DNB, der Rune Bjerke er toppsjef går ut og kritiserer regjeringen. 

Finanstilsynet har gjort det langt vanskeligere for unge å få lån i Norge, det ønsker DNB sjefen å gjøre noe med.

De nye tiltakene gjør det vanskeligere for unge å få lån og at de tror det er klarert med politiske myndigheter. – De må nå betale avdrag fra første stund, hvis de tar opp rammelån. Det gjør det vanskeligere for mange å ta opp lån.

Men det som treffer flest er kravet om at unge skal ha minst 15 prosent egenkapital. Det gjør at mange unge ikke evner å ta opp lån, sier Bjerke.

Regjeringen gjør lite eller ingenting for å hjelpe unge som skal ut på boligmarkedet. Leieprisene skyter i taket på lik linje med boligprisene. Det er desidert verst i Oslo. Der er prisene 30% høyere enn i andre storbyer.

Bare de siste 12 mndr har prisene på eneboliger steget nær 10% i hovedstaden.

DnB mener et maksimalt sparebeløp på 150 000 er altfor lite. Med det beløpet kan unge kjøpe en bolig til én million kroner, dersom man legger til grunn det nye kravet til 15 prosent egenkapital som Finanstilsynet vil innføre.

BSU-renten i banken ligger nå på 4,45 prosent, og øker 14. november til 4,7 prosent, det er over ett prosentpoeng over både boliglånsrente og annen sparerente.

– Vi vil at alle skal kunne klare å spare nok egenkapital til bolig, slik at vi ikke får et A- og et B-lag av unge, der A-laget får hjelp av foreldrene, mens B-laget ikke får det.

Er du i etableringsfasen og i tillegg singel, så har du ingenting å gjøre i banken, du får ikke lån uten å ha minst 15% i egenkapital, eller kausjonist. Aller helst begge deler. Tjener du i tillegg opp mot 500.000 kr i året, så vil muligens banken snakke med deg.

Finanskrisen, og et glohett boligmarked har fått boligprisene på leiligheter og eneboliger til å nå «all time high» i Norge. Det er det de unge som må lide for.

Alternativene er ikke mange.

Man kan gå sammen med venner eller familie å leie eller kjøpe flersammen, slik at det er flere inntekter som skal forsvare lånet.

Det er også en mulighet å få hjelp i kommunen du bor i, som kan gi deg Startlån om du klarer å fylle de krav kommunen stiller.

Det er direkte skammelig at mange unge ikke får muligheten til å stifte eget bo pga manglende mulighet til å få finansierings-hjelp. Det kan ikke være sånn i verdens rikeste land, at foreldrene må kausjonere eller ta opp lån for sine barn, for at de som ønsker det skal kunne få sin egen bolig.

Jeg mener at regjeringen ikke ønsker å gjøre stort for å bedre situasjonen for mange unge som er desperate etter å få lån til sin første bolig.

Har du planer om kjøpe eller leie bolig så sjekk nøye hva du skal betale, og se på alle kontrakter med liten skrift. Mange blir lurt, spesielt i lånemarkedet.

 

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.