FFK neste klubb som blir satt under administrasjon?

 

Norsk fotball er langt nede i smørjen, spesielt de lagene som har økonomiske problemer i det Tippeligaen akkurat er satt i gang for denne sesongen. FFK er blant verstingene og kan bli den første klubben som går konkurs etter at Lyn gikk konkurs i 2009. 

– Klubben i fotballbyen Fredrikstad ligge nede med brukket rygg etter å såvidt ha fått kommunen til å gå med på en «bergingspakke» på totalt 4 millioner kroner som bla. innebærer kunstgress på Norges vakreste fotball stadion.

Allerede to uker etter at Fredrikstad kommune la god siden til og la svært mye penger på bordet er det på ny en betent økonomisk situasjon i den tradisjonsrike klubben. Til sesongens første hjemmekamp mot Stabæk er antallet budsjetterte tilskuere 7.300, ca 50 timer før første hjemmekamp mangler det nesten 2000 solgte billetter for å gå i null.

Da skal man ikke være så veldig god i hoderegning for at man skjønner at det kan være problemer allerede fra start med å komme i mål med et spenstig budsjett.

Borte er flere sentrale spillere, inn er det kommet en håndfull nye unge spillere som har til gode å vise seg fram. Samt Norges kanskje beste keeper i Jon Knutsen fra Stabæk.

FFK tok sølv i det første året på den nye stadion langs Glomma under ledelse av svenske Anders Grönhagen I 2008. Da Raymond Kvisvik fortsatt var en av de beste i landet. Da hele Fredrikstad stod på hodet i rødt og hvitt.

Gode minner fra en svunnen tid allerede noen få år senere.

Gangbroa fra sentrum over til Stadion

Styret i FFK gikk på en pinlig feil da regnskapet skulle legges fram. Da visste det seg at det var tatt feil billettpris med i regnestykkene hos den økonomiske avdelingen. Dette innebar en merkostnad på mer enn 4 millioner kroner. Flaut!

Nå er ikke FFK alene om å slite voldsomt med den økonomiske styringen i årets Tippeliga. Stabæk har solgt det aller meste av de aller beste, samt flyttet ut av Telenor Arena og tilbake på gamle Nadderud.

– Rosenborg hadde i fjor et underskudd på 30 millioner. Et lag som har hatt klippekort i Champions League i flere tiår under legenden Nils Arne Eggen. Pengene de tjente er blitt borte på forholdsvis kort tid.

Da er det betimelig å spørre.

Hvordan kan Tippeligaen overleve på sikt? Hvordan kan lag som ikke har en rik onkel i ryggen kunne tjene nok penger uten å måtte be om ekstra midler hos det offentlige?

– Klubbene må tjene penger før de brukes. Spillerlønningene må kraftig ned, og det må fagfolk med økonomisk tyngde på plass i hver eneste klubb. Dugnad, kakelotteri, frivilliges innsats og salg av effekter holder ikke til en promille av hvilke utgifter en Tippeligaklubb har dag for dag, måned for måned, sesong for sesong.

– Supporterne i Fredrikstad er kåret til Norges beste ved flere anledninger, og innehar rekorden for flest busser på en enkelt kamp uansett idrett i Norden, da 105 busser tok turen til Ullevål for noen år siden.

I Fredrikstad betyr FFK veldig mye for veldig mange.

– Dessverre kan klubben dø etter å ha eksistert i snart 110 år. Det er utelukkende slarvete og dårlig håndverk i den administrative, og derunder den økonomiske styringen av klubben over flere år som er skyld i kaoset.

Markedskrefter, overdreven pengebruk og for lav inntjening over mange år kan være med på å ta livet av flere legendariske samlingspunkt i årene som kommer. Fotballklubber som har vært samlingspunktet for flere generasjoner kan i verstefall forsvinne helt.

NFF må presse på for å få utgiftene til hver enkelt klubb ned, og inntektene betydelig opp. Her må det sponsorer og TV avtaler på plass for å unngå at all fotball forsvinner på lokalt plan.

Forsvinner klubbene har ikke landslaget så mange spillere å velge i heller. Den økonomiske krisen i norsk fotball er en krise som rammer alle på flere plan.

– Å drive en fotballklubb krever god kunnskap på alle plan i klubben. Dessverre så ser FFK ut som et tre-hodet troll med bare ett øye. Dessverre så ser det ikke ut til å være noen løsning i sikte ennå.

Det er bare snakk om tid før det sprekker.

Innen den tid bør du også møte opp på Norges deiligste stadion og støtte de hvite og røde mot Stabæk søndag 31.mars.

Fotball er ikke et spill på liv og død, det er langt mer alvorlig enn som så.

William «Bill» Shankly (1913-1981) Liverpool manager

Molde er den eneste klubben som ser ut til å ha kontroll på det meste også denne sesongen. Siden de også har Norges kommende landslagssjef en gang i framtiden i rollen som trener, så vil Ole Gunnar Solskjær føre Molde til nok et seriegull.

Møt opp og vis din støtte til klubben i ditt hjerte og ta del i feiringen ved seier. Livet er rikere for de som er glad i fotball.

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.