Fra fest til grov voldtekt- I sommer kan det bli din tur

Sommeren står for døren og det betyr dessverre et økende antall voldtekter, spesielt i de store byene. Men det er ikke overfallsvoldtekter i sentrum av de fleste større byene som får statistikken til å stige.

De fleste voldtekter skjer i forbindelse med fest, og blir gjennomført av en bekjent av offeret veldig ofte.

Alle kan dessverre bli utsatt for vold og voldtekt, men sjansene for å bli et offer minsker betraktelig hvis du ikke er dritings!

– Reis sammen fra og til fest. Ikke drikk sprit etter et bestemt klokkeslett for å unngå «black-out». Sovner du på fest er du et lett offer for hvem-som-helst, og du kan heller ikke gjøre rede for hva som skjer om du er for full.

– Tenker du over konsekvensene på hva en voldtekt kan føre til, vil du nok være mer forsiktig neste gang du er på fest. Hvordan reagerer du på å bli overfalt, vil du bli alvorlig skadet, skal det anmeldes? Vil du bli trodd? Må du ha advokat hjelp?

Kan det skje igjen?

– Er du fornuftig i valg av omgangsvenner, inntak av alkohol, samt planlegger å komme deg hjem sammen med andre eller blir hentet av mennesker du stoler på. Da er sjansen større for at du får en vellykket kveld.

I stedet for å få ødelagt livet for alltid.

Ikke gi forbryterne et påskudd for at du blir neste offer.

•Dersom man med vold eller tvang har blitt tvunget til en seksuell omgang, kan man ha blitt utsatt for voldtekt.
•Voldtektsbegrepet gjelder også der man på grunn av bevisstløshet eller av andre grunner ikke har vært i stand til å motsette seg handlingen – såkalte sovevoldtekter, jamfør Straffelovens paragraf 192.
•Ikke bare samleier er pådømt som voldtekt, men også tilfeller der overgriperen fører en finger eller gjenstand inn i skjeden eller analen eller tvinger seg til oralsex.
•Straffepraksis for samleievoldtekt er minimum tre års fengsel.

Kilder: Straffelovens paragraf 192 og advokat Hege Salomon.

I Oslo ble det i fjor meldt om 292 voldtekter. Det er en økning på 70 voldtekter siden 2000.

– Det er større pågang på voldtektsmottakene i de største byene i landet. I Oslo skjer nær hver fjerde meldte voldtekt på fest eller nachspiel. Og det er stadig flere som sier at de har drukket alkohol i forbindelse med overgrepet.

– Det som ofte karakteriserer festvoldtektene er at både offer og gjerningsmann er svært unge, og at de er ruspåvirket. Ifølge politiet har ungdommer et stort behov for å øke forståelsen av hvor grensen for krenkelse går.

– Å bli offer for en grov voldtekt er blant de verste ting man kan oppleve som menneske. Noen offer er oppgitt over å ha overlevd voldtekten fordi belastningene er så store i ettertid.

 – Inntaket av alkohol er en direkte årsak av at unge jenter får sine liv lemlestet av gutter eller menn som utnytter situasjonen og voldtar den eller de som er fullest på fest. Offeret er ikke i stand til å ta vare på seg selv.

Hadde inntaket av alkohol vært begrenset, ville sannsynligvis ikke voldtektene blitt gjennomført.

Av de 292 meldte voldtektene i hovedstaden i fjor, skjedde 68, eller 23 prosent, på fest eller nachspiel.

Husk å ta dine forhåndsregler og sørg for å ikke bli overstadig beruset. Vær en god venn og ta vare på dine venner, også på fest.

Dixi er der for deg når du trenger det som mest.

Ikke bli et tall i en allerede dyster voldtekts-statistikk.

 

Kilde: NRK.no

Vargas

2 thoughts on “Fra fest til grov voldtekt- I sommer kan det bli din tur

 1. Det finnes ingen unnskyldninger for voldtekt, på samme måte som det ikke finnes unnskyldninger for vold mot barn eller mennesker som er fysisk underlegne. Hvis en mann ønsker å være stolt over å seg selv og tørre å møte sitt eget blikk i speilet, må han også kunne etterleve slike elemetære normer . . . . . Svikter vi her, svikter vi også oss selv som menn og har ingen ære . . . .

  1. Hei Jan

   Takk for meget kloke og helt riktige tanker! Noen menn velger å voldta og vender sikkert bort blikket i speilet. Het uten ryggrad!

   Takk for din kommentar.

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.