Halloween- Et pengesluk basert på amerikanske tradisjoner

Har du og poden vært innom lekebutikken og kjøpt antrekk til årets Halloween-aften? Da er dere i så fall ikke alene. Mange hundre tusen foreldre, og enda fler unge håpefulle har svidd av tusenvis av kroner på en tradisjon de aller fleste ikke engang vet bakgrunnen for. 

Det vil si den er ikke en amerikansk tradisjon fra opprinnelsen av. Det er faktisk en skotsk tradisjon fra tidlig 1600- tallet. Men har blitt tatt med inn i det amerikanske samfunnet i full tyngde.

– Europa og selvsagt Norge har ikke fått disse påtvungende, pengeslukende, medieskapte «Jippoene» før ganske nylig. For 15 år siden var det ingen unger i Norge som gikk og banket på  i nabolaget for å få noe som helst.

Vi var vel heller glade for å slippe å få en omgang juling til kvelds den gangen.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=L6t7oowAsGs[/youtube]

Trick-or-Treat, eller «knask eller knep»- er en vanlig feiring for barn på Halloween, også i Norge. Barna går i drakt fra hus til hus, ber om «knask eller knep» som godteri eller noen ganger penger, med spørsmålet, «Trick or treat?» Ordet «trick» refererer til en»trussel» for å utføre ugagn på huseiere eller deres eiendom hvis ingen godbit er gitt.

For noen er dette bare gøy og hyggelig med besøk, men det finnes de som irriterer seg over å få uhøflige unger i hopetall på døra, som vil ha et eller annet de helst sikkert har mer enn nok av fra før.

Det største problemet er at det er den norske handelstanden som kaster økonomisk mynt på å få foreldre til å bruke mye penger, på noe som svært mange ikke har noe spesielt forhold til.

Omsettingen har økt fra år til år, og jeg blir ikke nevne verdig overrasket over at det i år settes rekord på salg av Halloween relaterte artikler. Det finnes snart ikke grenser for hva produsentene lager for å få klingende mynt i kassa.

Det siste populære på markedet er falske åpne sår man kan feste på kroppen slik at man ser ut som en ekte «zoombie» eller noe annet som det ofte er skremmende å møte på en mørk høstkveld.

Mange butikker på Østlandet har vært helt utsolgt for Gresskar i mange dager.

Går handelsnæring for langt i å presse småbarnsforeldre for penger som konkret peiles inn på barna?

Selvsagt gjør de det! Kvalmt er det mest treffende ordet jeg kommer på i farten.

Vargas

4 thoughts on “Halloween- Et pengesluk basert på amerikanske tradisjoner

  1. Hei Wenke

   Takk for det, det er bare trist at foreldre må bruke masse penger på dette tullet rett før de skal ut med mange tusen kroner i julefeiring. Jeg er ikke i tvil om at ungene synes at dette er gøy, men for foreldrene så blir det til for mange utgifter.

   Vargas

 1. Det trenger ikke bli dyrt,det kan man velge litt selv.Jeg synes det er en morsom greie,og ungene har hatt det kjempegøy.I morgen er det min tur,da er det fest med de voksne og barna hos besteforeldre.Selv lager jeg kostymet så bruker ikke mye penger der. Og vi tok en omvendt greie med barna hvor vi gikk rundt til venner og familie og delte ut skummelt godterier:)

  1. Hei igjen Slankerinna

   Du har helt rett i at det er for barna man feirer Halloween, men handelstanden ønsker å tjene penger. Kjøpepresset er enormt,
   mange foreldre føler seg nok tvunget i visse situasjoner å bruke mer penger enn de ofte har råd til under slike omstendigheter.

   Tusen takk for din kommentar!

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.