Hvilken prevensjon skal du bruke første gang?

Det finnes mange forskjellige typer prevensjon på markedet, og du kan velge mellom det som du finner best for deg.

Kanskje får du problemer med bivirkningen P- pillene gir, da bør du ta kontakt med fastlegen din for å få andre piller eller en annen type prevensjon.

– Kondom er uansett det tryggeste og beste man kan bruke for begge parter. Det forhindrer ufrivillig graviditet, hindrer smitte, og har svært få bivirkninger. Kondomer har begrenset holdbarhet – sjekk holdbarhetsdato dersom du har hatt en kondom-eske liggende en stund.

Det er du som velger hva slags prevensjon som passer best for deg. Du kan ha ulike krav til prevensjon i ulike perioder i livet.

– Selvsagt kan det være kronglete de første gangene å få dette kondomet til å sitte der det skal uten at tenningen, romansen og lysten forsvinner, men med litt øvelse så går dette fint etterhvert. For at begge skal være komfortabel med kondomet så kan jenta tre dette på med munnen.

Det skapet intimitet, latter og kunnskap.

Sliter du med hyppig blødning mellom mens, så kan dette skyldes at det er P-pillen du ikke tåler, da bør man velge andre alternativer til prevensjon.

Minipille, p-stav og p-sprøyte er såkalte gestagen-preparater. Dette er prevensjonsmidler som bare inneholder ett hormon av typen gestagen.

– Om du synes det er ubehagelig å legge ut for mye om privatlivet ditt hjemme så er det kvalifisert helsepersonell på helsestasjoner som kan hjelpe deg, helsesøster på skolen er også behjelpelig med alle spørsmål vedrørende prevensjon og graviditet.

– Uansett er det smart å snakke med noen du stoler på. Enhver mor og far ønsker mer enn gjerne å være til støtte for en datter eller sønn som har spørsmål rundt intime ting som sex,  forelskelse og følelser.

Tenk på at også dine foreldre har vært ung og i nøyaktig samme situasjon en gang. Det er naturlig å spørre.

 P-plaster og P-ring, dette er kombinasjonspreparater, da de inneholder to ulike typer hormoner, et av typen østrogen og et av typen gestagen.

Pessar er en tynn gummiskål som føres inn i skjeden før hvert samleie.

Spiral, det finnes i prinsippet to ulike typer spiraler: vanlig kobberspiral og hormonspiral. Disse to fungerer svært forskjellig. Begge er kjent som svært sikre prevensjonsmetoder.

– Uansett hvilket preparat eller prevensjon du havner på til slutt, husk at det er to personer som har ansvaret for å unngå graviditet. Gutter og menn vil helst slippe å bruke kondom. Husk at det gjelder din helse, ditt liv og din kropp også.

Sex skal være deilig, men også trygt for begge.

Bruk kondom eller annen prevensjon, alltid.

Kilde: Ung.no

 

Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.