Jarle Andhøy, mannen som ville hedre Roald Amundsen 100 år etter, men som i stedet mistet tre venner og båt da «Berserk» forsvant i en storm i Sørishavet i februar i fjor. Han har sannsynligvis reist for å gjøre det samme for sine venner, som han hadde i utganspunktet tenkt å gjøre for Amundsen.

Man kan diskutere i det lange og breie om det er særlig smart å kaste seg ut i en ny reise på kant med loven, uten gyldig tillatelse og med risiko for seg selv og mannskap.

– Allikevel vil ikke jeg være med på å sverte en mann som følger sine drømmer, som tør å gjøre det mange ønsker, men som bare fortsetter å drømmer om det.   Jarle Andhøy er en hedersmann som følger hjertet sitt, på tross av lover og regler. Han er en havets-mann. Jarle lever ikke helt på ordentlig før han er på havet. Det kan ingen ta fra han.

Jarle Andhøy har kjøpt den 54 fot havseileren Nilaya på New Zeland. Pris 3 millioner kroner. En fantastisk skute på 22 tonn. Båten skal være omdøpt til «Berserk».

Polfarer Lars Ebbesen kjenner Jarle Andhøy, men sier han ikke kjenner de nøyaktige Antarktis-planene til eventyreren. Han har behov for å styrke og rigge båten. Det tar minst to uker sier han.

Ebbesen sier Andhøy lenge har snakket om denne ekspedisjonen, og at han ønsket å finne ut hva som skjedde med «Berserk». Han sier at norske myndigheter også var klar over planene.

– Man skal ha respekt for mennesker som følger drømmene sine, selvsagt bør alle holde seg til norsk lovgivning, men Jarle Andhøy har ikke gjort annet enn å gjøre det som alle andre drømmere har gjort. Alle vet at de som forsvant med «Berserk» visste hva de gikk til. Dessverre så gikk det så galt som det kunne med båt og mannskap.

Nettopp derfor må Jarle tilbake. For å hedre sine venner og kanskje finne svar på mange ubesvarte spørsmål.

Hva skjedde egentlig på «Berserk»?

Rosshavet (Foto: Eivind Molde/NRK)

Rosshavet Foto: Eivind Molde NRK.no

– Jarle får ikke fred i sinnet før han han har vært tilbake på Sydpolen for å gi sine venner en siste hilsen. Det står det stor respekt av. Måtte det gå bra med Kaptein Jarle Andhøy (34) og Samuel Massie (18) som med stor sannsynlighet er med på turen til Rosshavet for å lokalisere hvor «Berserk» forsvant.

Myndighetene vil ikke se gjennom fingrene på at man tar seg til rette i polare strøk, man må nesten søke om å «late vannet» i disse områdene. Det er all grunn til å tro at Jarle Andhøy var klar over disse konsekvensene når han reiste til New Zealand.

Vargas

Kilde

NRK.no

Tags: Berserk, Forsvunnet, Jarle Andhøy, New Zealand, Roald Amundsen, Samuel Massie

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
En av de ekte heltene til Skavlan

  Ingen grenser-deltaker Birgit Lovise Skarstein (22) skal møte Talk show kongen Fredrik Skavlan.  Skarstein er med selveste Lars Monsen...

Mario Balotelli- Engelsk fotball har mange fargeklatter

    Mr. Balotelli har en t-skjorte med påskriften "Why always me"? Og det med rette. Han er i søkelyset nok...

Lukk