Julegateåpning med bismak

 • 32 dager før julaften har det allerede vært jul en stund i kjøpesenter og handlegater rundt om i Norge. Når julegateåpningen skal gå av stabelen er det hektiske tilstander. 

– Både store og små hvite og rød julenisser ser forventningsfullt på kjøpesentrets driftsleder som svetter under alt for mye klær og en for liten nissemaske. Hva gjør man ikke i forsøket å en høyere omsetning i butikkene enn i fjor.

Når julegateåpningen kun handler om å få gratis godtepose av «nissen», så er det ikke hyggelig lengre.

Alt ser ut til å handle om en ting, økt omsetting og håp om salgskurver som peker oppover. Handelsnæringen buker alle midler på å få inn flest kunder som bruker mest mulig penger. Fult lovlig er det også.

Når både unger og deres foreldre nesten tramper oppe på hverandre for å få tak i en gratis jule godtepose så blir det litt feil. Er det et litt over gjennomsnittet godt tilbud et annet sted så begynner voksne neste å sloss om siste vare i hylla.

Misforstå meg rett, jula er viktig for barna, og helt sikkert for mange voksne. Vi trenger å ha noe å se fram til i mørke og regntunge høstmåneder. Problemet er at det på død og liv skal handles inn jule-relaterte varer i mangemåneder før jul.

– Spør du en femåring om hvorfor vi feirer jul, så svarer han at da får man gaver. Spør man en 9 åring så svarer nok han det samme. Foreldrene bør gi sine unger et lite innblikk i hva jula faktisk handler om.

Julegateåpning med hylende unger og skrikende voksne er førjulstid for griskhetens høyborg. Vi kjøper langt mer mat, klær, dingser, leker og el. artikler enn vi egentlig har behov for, noen på kredittkort de ikke klarer å betale før neste jul.

Må innrømme at det er liten vits i mane til måtehold. Bare prøv å ikke la deg lure til å gå amok i allverdens juleartikler handelsnæringen ønsker deg til å kjøp.

– Gi heller det kristne budskap et lite løft, fortell barna om Jesus Kristus. Må du bruke penger kan kanskje en barnebibel, eller billedbok-bibel med en fortelling hva som skjedde da hyrden fikk beskjed fra engelen og alt som skjedde i ettertid, være et smart kjøp.

Gir du dine håpefulle en høytlesning fra juleevangeliet med litt innlevelse, vil det gi de fleste barn en bedre opplevelse  enn de aller fleste gaver de egentlig ikke har bruk for.

Jula handler egentlig ikke om julegaver.

Vargas

7 thoughts on “Julegateåpning med bismak

 1. Jula handler ikke om Jesus eller bibelen heller. Denne høytiden stjal kirka glatt fra den norrøne mytologi. Så skal vi følge dine ord burde vi heller ofre en geit til Odin..

  1. Hei Simen

   Du må gjerne ofre en geit eller to i din måte å feire jul på. Vi andre dødelige velger å bruke Jesu fødsel som selve symbolet på hvorfor vi feirer jul.
   Man kan selvsagt diskutere vell og lenge om dette er riktig eller ikke. Den tradisjonsrike norske julefeiringen, enten du liker det eller ikke- handler i aller
   høyeste grad om Jesu fødsel.

   Takk for din kommentar.

   Vargas

 2. «Må du bruke penger kan kanskje en barnebibel, eller billedbok-bibel med en fortelling hva som skjedde da hyrden fikk beskjed fra engelen og alt som skjedde i ettertid, være et smart kjøp.»

  ————————

  Så ditt råd er, ikke kjøp ting bare for å kjøpe ting, så du hennviser til å kjøpe andre ting?

  Leste starten var utrolig enig, da du tok Jesus inn i bildet ble det fort helt idiotisk.

  Julen handler om familie og venner, bruke tiden på mennesker du er glad i, religion kan du holde utenom.

  1. Hei HC

   Mitt tips må vel være om man må bruke penger, kjøp noe fornuftig, ikke mye av ting man ikke har bruk for. Mange blir litt forbanna når man tar kristendom og Jesus´s-historie i sin munn. Jeg tar sjansen å skriver om det for det. Idiotisk eller ei. Julen handler om familie, venner og de man er glad i HC. Alliekvel handler jula for mange om tradisjoner det
   er viktig å holde i hevd.

   Man kommer ikke forbi at jula handler om Jesu fødsel, enten man er kristen eller ikke-troende.

   Takk for din kommentar.

   Vargas

 3. HC har jo rett i at kirken stjal den høytiden. skulle det ha vært rett så hadde påske og jull vært samtidig 🙂 men kirken (den gangen den var ledet av en romersk keiser) fant ut at for å få flest tilhengere måtte man være smart. så han la jesus fødsel til sammen med 2 andre lokale romersk høytider. og i ettertid(i dag) synes det og være bra for en ting.. handelstanden og dens ønske om å få alle dine penger 🙂
  i usa hvor vi henter mye inspirasjon enten det er på godt eller ondt har de ett utrykk «shop to you drop» =kjøp til du dør»… og det er jo nettop det de gjør deg. har slike «supersalg» dager hvor folk klatrer over hverandre for å få fatt i godsakene… folk dør rett og slett.
  mors og farsdag kommer i fra usa… det er noe MEGET galt med deg on du trenger en dag for å bli påminnet at du skal si glad i deg mamma eller gratuler pappa.
  så isteden for å følge handelstandens handelskalender som bare fører til at de blir feitere og feitere, SKAP dine egne tradisjoner.

  1. Hei John

   Synes du virkelig at det er bra at handelstanden er så ivrig til å lage «Julestemning» for økt omsetting?

   jeg er absolutt ikke enig med deg, men enig i at det er viktig at man skaper sine egne tradisjoner.

   Takk for at du stakk innom og kommenterte.

   Vargas

 4. vel var ment som litt forsiktig sarkasme ) jeg er helt på linje med deg, på meg så virker det som at kremmerstanden faktisk ER villig til å selge bestemoren sin om de fikk betalt for henne 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.