Kain æ by dæ på ein porsjon med MUK?

MUK er et blandingsprodukt som brukes i pølser, karbonader og diverse kyllingprodukter. Det er slintrer, brusk og utbenet kjøtt som er kraftig blandet og knust til en masse som kjøttindustrien bruker i kjøttprodukter for å spare penger. 

I USA blir MUK kalt «rosa slim».Det amerikanske landbruksdepartementet (USDA) kunngjorde nylig at de vil kjøpe 3,2 millioner kilo med maskinbehandlet slakteriavfall til bruk i skolelunsjer, skriver The Daily.

– Dessverre bruker de fleste norske produsenter dette produktet, utelukkende for å tjene penger. Dette er noe som burde vært forbudt i Norge etter min mening. MUK brukes også i norske produkter som nuggets, kjøttboller, snitsler, karbonader og pølser.

Hud, brusk, bein, fett. Alle delene som vanligvis går i søpla kjøres gjennom en kjøkkenmaskin. Ved å ha i en rekke tilsetningsstoffer står vi til slutt igjen med en ubestemmelig masse.

– Dette kalles i industrien for MUK. Avfallet fra industrien, sa Norges beste og mest kjente kokk Eivind Hellstrøm på TV i 2011 og er villig til å gå i krigen mot det han betegnet som søppel.

– MUK har fått urettferdig mye negativ oppmerksomhet. Det er en veldig bra måte å utnytte ressursene på. Når et dyr først er drept, bør vi spise så mye som mulig av det – så lenge det er helsemessig forsvarlig. Et av de store miljøproblemene er jo at altfor mye mat kastes, sier leder for organisasjonen «Framtiden i våre hender,» Arild Hermstad.

Jeg kjenner ikke til hva våre matvarer inneholder, mer enn det jeg kan lese på innholdbetegnelsen på de varer jeg legger i min handlekurv. Der har ikke MUK vært nevnt med et ord.

– At en maskin bener ut kjøtt istedenfor at et menneske gjør det, og at man maler det til en pasta, gjør ikke næringsverdien noe dårligere. Fra en ernæringsmessig synsvinkel stusser jeg litt over kritikken, sier ernæringsekspert Christian A. Drevon, som er professor i molekylær ernæring ved Universitetet i Oslo.

De lærde strides med andre ord om MUK er menneskeføde eller ikke.

Er det noe jeg savner så er det bedre merking på emballasjen på pakkene, men da holder det ikke at  feks kjøttdeigen inneholder MUK, om man ikke vet hva dette betyr.

Fakta om MUK:

  • Kalles også separatorkjøtt eller mekanisk utbenet kjøtt (MUK). I USA har kjøttet fått kallenavnet «rosa slim».
  • MUK er en masse som lages ved at bein og annet restekjøtt fra slaktede griser, kylling eller kalkun sendes gjennom en spesiell maskin.
  • Disse MUK-maskinene behandler slakteriavfallet slik at også kjøttrester, som ikke lar seg skjære bort med kniv, utnyttes.
  • I tillegg følger det med en del beinmarg, bindevev og beinrester. Av den grunn er det ikke tillatt å lage MUK av storfe og sau, da det kan spre sykdommer som ku-galskap.
  • MUK skal merkes klart og ikke inngå i mengden kjøtt oppgitt. Derfor vil et produkt som utelukkende er laget på MUK inneholde 0 % kjøtt. I EU diskuteres det nå om MUK skal erstattes med kjøtt på merkelappen.
  • Produkter som inneholder MUK skal varmebehandles i industrien og ikke selges rått til forbruker (mattrygghet).

  • Kilde: Mattilsynet/Forbrukerrådet/

Her må næringsmiddelindustrien komme på banen snarest og få klarhet i, og få på plass en lovendring der det spesifiseres at maten vi kjøper inneholder  Hud, brusk, bein og slintrer.

Så får hver og en forbruker bestemme selv hva som puttes i munn.

Synes du det er ok at matvareindustrien bruker MUK i matproduksjon uten at det opplyses om innholdet av dette?

Vargas

Kilde

Framtiden.no

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.