Sommeren er ofte kombinert med mye alkoholinntak for unge og blakke studenter. Ved å spise så lite som mulig får alkoholen bedre effekt og man trenger mindre for å bli beruset. Et mål i seg selv for mange unge, også i Norge.

– For mange stopper ikke alkoholinntaket med sommerferien, men fortsetter inn i et viktig student-år der man bør bruke sin tid til studier og mindre festing. For noen blir det omvendt, og det er ikke lett med en slunken studentinntekt.

Ved å spise lite klarer unge studenter å bli påvirket av alkohol ved å drikke minimalt pga dårlig råd. Et lite klokt valg i følge Susan F. Tapert fra University of California, San Diego.

Tenåringene i undersøkelsen var alle mellom 16 og 19 år.

– Alle ungdommene svarte på spørsmål om rusmiddelbruk og gikk igjennom nevropsykologiske tester. I tillegg måtte de løse arbeidsminneoppgaver mens hjernene deres ble skannet i en fMRI-maskin. 

– Resultatene viste at det var forskjell på hjernene til ungdommer som drakk mye og de som ikke drakk. “Fyllefantene” hadde mindre aktivitet i flere hjerneområder under oppgaveløsingen. Og utslagene var absolutt størst hos jentene.

– Dette antyder at kvinnelige tenåringer kan være spesielt sårbare overfor den negative effekten av tung alkoholbruk, i følge Tapert.

– I studietiden er det lett å bruke kveldene til sosiale sammenkomster som ofte blir brukt på å nyte alkohol, for noen kan det bli for mye for ofte, og det er selvsagt ikke sunt for noen. Blir man trøtt og uopplagt pga manglende søvn, næring og riktig kosthold, vil det gå utover resultatene på skolen.

– Det igjen gir direkte innvirkning på hvilket yrkesvalg man ønsker, men som man kanskje må droppe fordi karakterene ikke blir gode nok, eller at man ikke får tatt de nødvendige eksamen eller fagbrev som trengs.

– Selv om tenåringer kan se ut som om de er voksne, fortsetter hjernen en betydelig utvikling og modning, spesielt i de frontale hjerneregionene som er forbundet med tanker på høyere nivå, som planlegging og organisering, sier Tapert.

– Tung alkoholbruk kan forstyrre normal vekst i hjernecellene i ungdomstida, spesielt i disse frontale hjerneområdene, som kan forstyrre tenåringenes yteevne innen skolen og sport.

 

– Selvsagt skal man feste i ungdomstiden til tross for at man studerer, men det er ikke nødvendig at det skal gå på helsen løs. Det er stor forskjell på å bruke alkohol på riktig vis og misbruke det.

– Legg festene til de dager du kan sove lenge, prøv å drikke minst mulig i midtuken når det er skole, og spis alltid nok og riktig før festen begynner, da slipper du kanskje unna den verste fylle-syken også.

Dessuten skal man huske på at livet i seg selv er en fest, også uten alkohol.

Kilde: dailymail.co.uk og TV2.no

 

Vargas

 

 

Pin It on Pinterest